Ένα κρυμμένο δρομάκι της Θεσσαλονίκης με τρία μαγαζιά που αξίζει να ανακαλύψετε

Ένα κρυμμένο δρομάκι της Θεσσαλονίκης με τρία μαγαζιά που αξίζει να ανακαλύψετε Facebook Twitter
Σ' ένα μικρό, στενό δρομάκι της Θεσσαλονίκης βρήκαν χώρο να φωλιάσουν και να ανθήσουν τρία μαγαζιά, το ένα καλύτερο από το άλλο.
0

Κάπου ανάμεσα στις ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το Μακεδονία Παλλάς, τον «Κήπο του απογευματινού ήλιου» της νέας παραλίας και το μνημείο των πεσόντων Ριμινιτών στο Ελ Αλαμέιν υπάρχει ένα μικρό, στενό δρομάκι που δυσκολεύεται να το βρει ακόμα και ο ήλιος.

Αν ρωτήσεις, κανείς δεν ξέρει καν πως ο Αιμίλιος Ριάδης, που του χάρισε το όνομά του, ήταν ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της Ελληνικής Εθνικής Σχολής, Βαυαρός της Θεσσαλονίκης και μαθητής του Ραβέλ.

Μακρύ όσο ένα τετράγωνο, καταλήγει στη θάλασσα, δανείζεται λίγο το φως της. Μια μικρή άνω τελεία ανάμεσα στις πολυκατοικίες που θα την προσπεράσεις χωρίς να της δώσεις σημασία.

Έλα, όμως, που σ' αυτά τα ελάχιστα μέτρα βρήκαν χώρο να φωλιάσουν και να ανθήσουν τρία μαγαζιά, το ένα καλύτερο από το άλλο, το ένα εντελώς διαφορετικό από το άλλο, και τα τρία μαζί μια χαμηλόφωνη πιάτσα της νοστιμιάς.

Οψοποιών Μαγγανείαι

Ένα κρυμμένο δρομάκι της Θεσσαλονίκης με τρία μαγαζιά που αξίζει να ανακαλύψετε Facebook Twitter
Και ενώ η ψησταριά είναι αντρική μαεστρία, η Ντίνα φαίνεται να διαπρέπει στο άθλημα, καθώς εδώ θα έρθεις κυρίως για το υπέροχο κρέας με το ολόσωστο ψήσιμο

Στην καθομιλουμένη «τα μαγικά των μαγείρων» ή κάπως έτσι, αφού στα αρχαία θα δυσκολευτείς να θυμηθείς το όνομά του. Τη γεύση του, όμως, δεν θα την ξεχάσεις. Όταν θέλεις να φας κάπου καλά στη Θεσσαλονίκη, θα το συμπεριλάβεις οπωσδήποτε στις 3-4 best προτάσεις της πόλης.


Η Ντίνα με τον Δημήτρη, ζεύγος δεμένο στη ζωή και στις κουζίνες, που πέρασε από πολλά μαγαζιά πριν καταλήξει σ' αυτήν εδώ την απολύτως σπιτική τραπεζαρία.

Αυτή που προτιμούν οι τοπικοί καλοφαγάδες όταν θέλουν να περιποιηθούν υψηλούς καλεσμένους ή να γιορτάσουν μια χρυσή συμφωνία. Εδώ δεν θα έρθεις χωρίς κράτηση, γιατί τα τρία μόλις τραπέζια του σπιτομάγαζου γεμίζουν καιρό πριν.

Ωστόσο, με όλα αυτά, μην πάει ο νους σου σε κάτι στημένο, κρύο ή ακριβό. Ακριβή εδώ είναι η ατμόσφαιρα, το γυναικείο χέρι στα βάζα και στα τραπέζια, το φως που πέφτει γλυκό και πλάγιο σαν χαμόγελο, κυριολεκτικά «σαν στο σπίτι σου». Ούτε φασαρία, ούτε γκαρσόνια, ούτε προσωπικό.

Μόνο το σέρβις του Δημήτρη, κοντινό κι απόμακρο, ευγενικό σαν πάτημα γάτας. Σερβίτσια μοναδικά και διαφορετικά, που αλλάζουν εντελώς το στυλ μιας κλασικής φάβας με καραμελωμένο κρεμμύδι, ένα απλό χωριάτικο λουκάνικο ή έναν μαστιχωτό μπάτζο με μαρμελάδα ντομάτας και θυμάρι.

Ένα κρυμμένο δρομάκι της Θεσσαλονίκης με τρία μαγαζιά που αξίζει να ανακαλύψετε Facebook Twitter
Χώρο μόνο να κρατήσεις για τα μαγικά ψητά κυδώνια, την πάβλοβα με τις φράουλες και τον σπιτικό κορμό.


Βαθιά, παλιά νοστιμιά καλής μαγείρισσας, μια κουζίνα που ανανεώνει περισσότερο την αισθητική και λίγο λιγότερο την ουσία της παράδοσης. Παράδειγμα η αποδομημένη σπανακόπιτα-σαλάτα που γίνεται με λαζανόφυλλα, ρόκα και ρόδι. Πράσινα σπαράγγια με γλυκιά κρέμα παρμεζάνας και παστράμι, νιόκι με φρέσκια τρούφα − μπορείς από πριν να παραγγείλεις στην Ντίνα αυτό που τραβά η όρεξή σου.

Και ενώ η ψησταριά είναι αντρική μαεστρία, η Ντίνα φαίνεται να διαπρέπει στο άθλημα, καθώς εδώ θα έρθεις κυρίως για το υπέροχο κρέας με το ολόσωστο ψήσιμο, στην just θερμοκρασία, στο απόλυτο κόψιμο. Μοσχαρίσια bavette, ένα κρέας που τόσο έχει κακοποιηθεί στα ελληνικά εστιατόρια, αμερικανική πικάνια, Black Angus, αργεντίνικο Rib Eye.

 
Προσωπικά, λάτρεψα το χοιρινό-που-λιώνει-στη σχάρα με δενδρολίβανο αλλά και το μοσχαράκι με κοκκάρια και πορτομπέλο, ένα πλούσιο και ανάλαφρο συνάμα, αρωματικό, διαφορετικό στιφάδο.


Χώρο μόνο να κρατήσεις για τα μαγικά ψητά κυδώνια, την πάβλοβα με τις φράουλες και τον σπιτικό κορμό. Στο πιο πριβέ εστιατόριο της πόλης, από μια μαγείρισσα που όλα τα μαγειρεύει αστεράτα και ξέρει και από καλό κρασί.

Αιμ. Ριάδη 5, 2310 889699

Το σπίτι της γιαγιάς

Ένα κρυμμένο δρομάκι της Θεσσαλονίκης με τρία μαγαζιά που αξίζει να ανακαλύψετε Facebook Twitter
Ο Γιάννης Χολιασμένος και ο Θανάσης Κούτελας.

Δίπλα ακριβώς άλλη μια σπιτίσια ιστορία. Μια σάλα με τις αντίκες και τις προσωπικές της γωνιές, όλες οι εναπομείνασες grandes dames της πόλης σε παράταξη, στα live γίνεται ο χαμός της νοσταλγίας, όταν δεν γίνονται τη νοσταλγία τη γεύεσαι κάθε μέρα στο τραπέζι, ζωντανή και μαγειρεμένη σαν από τα χεράκια της μαμάς σου.


Ο Γιάννης Χολιασμένος, 17 χρόνια στη βελόνα της υψηλής ραπτικής, γνωρίζει όλες τις γκράντε κυρίες κι αυτές τον λατρεύουν για κείνο το ρετρό, ευγενικό, ευφυέστατο στυλ που έχει πια βασιλέψει, σαν ήλιος χαμένος, από τον πλανήτη της κοινωνικότητας.


Μετά τις robes de bal, ο Γιάννης έβαλε ένα «αψέντι» στο ποτήρι της νύχτας και ύστερα συνάντησε τον Θανάση Κούτελα που από το Αριστοτέλειο πέρασε στην κουζίνα και κάπως έτσι τώρα εσύ θα δοκιμάσεις αυτή την ξεχασμένη αστική κουζίνα, κάπου ανάμεσα στον Τσελεμεντέ και στα οικογενειακά, επίσημα τραπεζώματα της θείας Ευτέρπης.

Ένα κρυμμένο δρομάκι της Θεσσαλονίκης με τρία μαγαζιά που αξίζει να ανακαλύψετε Facebook Twitter
Τελευταία που πήγα είχαν φτιάξει και λαχανοντολμάδες του ονείρου με μαύρο λάχανο.


Άλλος κιμάς για το μπιφτέκι, άλλος για το τραγανό κεφτεδάκι, μπαμπαλοκεφτέδες με χόρτα και άνηθο. Τελευταία που πήγα είχαν φτιάξει και λαχανοντολμάδες του ονείρου με μαύρο λάχανο. Στην κουζίνα της μνήμης κυκλοφορεί ακόμη ρώσικη με σπιτική μαγιονέζα, τυροφλογέρες, κοτόπουλο «του αμπελουργού!» γεμιστό με τυρί, πιπεριά Φλωρίνης και τυλιγμένο ρολό σε αμπελόφυλλα −η απόλυτη γκουρμεδιά με '80s άρωμα−, χοιρινά φιλετάκια αλά κρεμ και κορμός με σαντιγί!

Αιμιλίου Ριάδη 7, 23130 40353

Από το πρωί στη Ραλλού

Ένα κρυμμένο δρομάκι της Θεσσαλονίκης με τρία μαγαζιά που αξίζει να ανακαλύψετε Facebook Twitter
Η Άννα Γιαννουζάκου και η Ραλλιώ Γκούτζου είναι διάσημες για τον κουραμπιέ τους, το θεϊκό ρυζόγαλο, τα μαρεγκάτα, την κις λορέν, τα κέικ και τα κουλουράκια τους.

Στο μικρό very british cozy σαλονάκι μαζεύεται κάθε πρωί, και μεσημέρι, και απόγευμα όλη η γειτονιά για καφέ. Μέσα σε μεθυστικές, λιγωτικές ευωδιές από βούτυρο και κανέλα οι γειτόνισσες δοκιμάζουν τη σοκολατόπιτα που μόλις βγήκε από τον φούρνο, το συζητάνε, δίνουν τη δική τους εκδοχή, έχουν άποψη.

Η Άννα Γιαννουζάκου και η Ραλλιώ Γκούτζου, αρχόντισσες αυτής εδώ της κουζίνας της Λωξάντρας, τέλειωσαν δύο καριέρες, καθάρισαν με το μεγάλωμα των παιδιών και, αδελφές ψυχές, αποφάσισαν αυτήν εδώ την ιδιαίτερη πατισερί από νοσταλγία για τις συνταγές της γιαγιάς τους και αγάπη για το αληθινό γλυκό.


Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τις εργατοώρες που απαιτεί το πλάσιμο ενός κουλουρακίου στο μέγεθος ενός παιδικού δαχτύλου ούτε πόσο τους κοστίζει το αληθινό, πρόβειο βούτυρο που δεν τσιγκουνεύονται ή το γάλα μόνο-από-τη-Γεωργική Σχολή.


Ψυγείο δεν έχουν, όλα καταναλώνονται στις πιο οικιακές ποσότητες, όμως η μέρα σου αποκτά άλλη γεύση άμα την ξεκινήσεις με μια τυρόπιτα με φέτα, κασέρι Μυτιλήνης και ολίγη μπεσαμέλ ή με την άλλη, με τυρί κρέμα στο ολοτράγανο φύλλο, παρέα με έναν μερακλίδικο ελληνικό και μια μπουκίτσα-μινιατούρα σπιτικό γλυκό κουταλιού.


Διάσημες για τον κουραμπιέ τους, που φτιάχνουν με πλουσιότατο βούτυρο και καραμελωμένο αμύγδαλο, το θεϊκό ρυζόγαλο, τα μαρεγκάτα, την κις λορέν, τα κέικ και τα κουλουράκια τους, το τσιζκέικ, τα σοκολατάκια με καρύδι και πορτοκάλι, την πάστα-φλόρα του ονείρου, θα σε κερδίσουν κυρίως γι' αυτό το υπέροχο στόρι που είναι οι δυο τους. Ένας σπιτικός φούρνος σαν παραμύθι.

Ραλλού, Αιμιλίου Ριάδη 7, 2310 834910

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ