Πάσχα στον Βόλο: Ένας προορισμός που έχει πολλά για να σε δελεάσει

Πάσχα στον Βόλο: Ένας προορισμός που έχει πολλά για να σε δελεάσει Facebook Twitter
Ο Βόλος είναι μια ανάσα δρόμος αλλά και ένας προορισμός που έχει πολλά για να σε δελεάσει.
0

Οι περισσότεροι εκδρομείς αντιμετωπίζουν τον Βόλο ως μια ενδιάμεση στάση για τσίπουρα, ένα ξεμούδιασμα από τους πολύωρους κραδασμούς της εθνικής, πηγαίνοντας για Πήλιο.

Ωστόσο, ακόμη και όταν η εκδρομή αποζητά τη φύση του μοναδικού ελληνικού βουνού που είναι και θάλασσα μαζί, ο Βόλος είναι μια ανάσα δρόμος αλλά και από μόνος του ένας προορισμός που έχει πολλά για να σε δελεάσει.

Αν φτάσεις μεσημέρι και τον βρεις έρημο σαν μετά από βομβαρδισμό, μην ανησυχήσεις! Θα ξυπνήσει και πάλι μετά τη σιέστα που επιβάλλουν οι τσιπουροποσίες. Αν έχεις ποδήλατο, στην πόλη που πάει μόνο πάνω σε δύο ακτινωτούς τροχούς πάρ' το μαζί σου!

Όσα θα σε κάνουν να αγαπήσεις την πόλη

• Ο ισάδι-περίπατος από τα ψαράδικα στην είσοδο της πόλης ως το τέρμα του Αναύρου, όπου θα ρίξεις και μια βουτιά στα κολπάκια των χειμερινών κολυμβητών. Μια παραθαλάσσια πορεία που διασχίζει την παραλία, την αστική γειτονιά με τα υπέροχα σπίτια του Αγίου Κωνσταντίνου, το Αρχαιολογικό Μουσείο, τον Ναυτικό Όμιλο Βόλου και το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου (ιδανική βόλτα για παιδιά).

• Στο τέλος της διαδρομής σε περιμένει ο Άναυρος, στον τελευταίο παραδοσιακό καφενέ με το τζουκ μποξ, στο τέλος της παραλίας. Εδώ κάποτε τραγουδούσε ο Καζαντζίδης και τα μεγάλα αστέρια του '50. Τίποτα δεν έχει αλλάξει από την Ελλάδα του ελληνικού κινηματογράφου, πλάι στις καλαμιές, στην πίστα, κάτω από τα λαμπιόνια, όπου η μυρωδιά του καλαμαριού και της τηγανητής πατάτας μπλέκεται με το θρόισμα του φλοίσβου.

Πάσχα στον Βόλο: Ένας προορισμός που έχει πολλά για να σε δελεάσει Facebook Twitter
Το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας

• Η ποδαράτη άνοδος στον λόφο της Γορίτσας ή, αλλιώς, στον τζόκινγκ προορισμό της πόλης. Μετά από μια καταπράσινη διαδρομή, σε περιμένει η πιο μαγική θέα στην πόλη, το Πήλιο και το «Mad Max» τοπίο του εργοστασίου Τσιμέντων.

• Η βόλτα από το κέντρο στον Άνω Βόλο από την Ιωλκού που θα σε κάνει να διαπιστώσεις πόσο αγγίζει το Πήλιο την πόλη με τα πλατάνια και τους καταρράκτες, εκεί όπου τελειώνουν τα σπίτια.

• Η επίσκεψη στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας και το μαγικό βιομηχανικό συγκρότημα Τσαλαπάτα.

• Με αφετηρία την πανέμορφη, πεζοδρομημένη Ρήγα Φεραίου, να εξερευνήσεις το εσωτερικό της πόλης, τη γαλήνη, τις χιλιάδες αρχιτεκτονικές για μια μονοκατοικία, τις ολάνθιστες αυλές που λατρεύουν οι Βολιώτες.

• Το night life θα σε φέρει στα Κάτω Παλιά, στα βολιώτικα Λαδάδικα. Το πρωί ελπίζω να σε οδηγήσει στα Άνω Παλιά, πλάι στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό με τα εγκαταλελειμμένα βαγόνια, τα αρχαία τείχη, τα πέτρινα σπιτάκια και το Νέο Μουσείο της πόλης. Μια must βόλτα στο παρελθόν.

Πάσχα στον Βόλο: Ένας προορισμός που έχει πολλά για να σε δελεάσει Facebook Twitter
Ο Άναυρος, ο τελευταίος παραδοσιακός καφενές με το τζουκ μποξ.

Πού θα φας

Ο Βόλος είναι μια μοναδική περίπτωση ή, αλλιώς, ο παράδεισος του τσιπουράδικου, τη σημειολογία του οποίου σας έχω περιγράψει σε άλλο κομμάτι στη LiFΟ. Εστιατόρια της προκοπής δεν υπάρχουν. Και από τσιπουράδικα, θα φροντίσεις να επιλέξεις μόνο τα παλιά και αυθεντικά.

Αν βαρεθείς τα καραφάκια, ωραία μαγειρευτά, φρέσκο ψαράκι και ψητά κρεατικά φτιάχνει νοστιμότατα και οικογενειακά η Αγχίαλος. (Αχιλλοπούλου 50, Οξυγόνο, 24210 49642)

Τα αγαπημένα μου τσιπουράδικα

Πάσχα στον Βόλο: Ένας προορισμός που έχει πολλά για να σε δελεάσει Facebook Twitter
Αν είμαστε παρέα, φτάνοντας παραγγέλνουμε μια «μόστρα» ή ολόκληρο το τσιπουρομπουκάλι, που στο διά ταύτα περιλαμβάνει τα άπαντα του μεζέ που διαθέτει το μαγαζί.

Το τσιπουράδικο έχει τις δικές του οδηγίες χρήσης. Αποφεύγουμε τα παραθαλάσσια-κεντρικά-τουριστικά. Δεν ζητάμε ποτέ μενού/«τι έχουμε σήμερα;» και τα συναφή. Απλώς δηλώνουμε τι τσίπουρο θέλουμε, με ή χωρίς γλυκάνισο, και περιμένουμε την ιεραρχία του μεζέ που θα προσγειωθεί στο τραπέζι.

Αν είμαστε παρέα, φτάνοντας παραγγέλνουμε μια «μόστρα» ή ολόκληρο το τσιπουρομπουκάλι, που στο διά ταύτα περιλαμβάνει τα άπαντα του μεζέ που διαθέτει το μαγαζί. Αλλιώς θα μας περάσουν για τουρίστες.

Και για κάποιον λόγο, ο Βολιώτης τσιπουράς εκνευρίζεται με τους ξένους που αγνοούν τη φιλοσοφία του τσίπουρου. Αυτό σημαίνει πως στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν έχει μείνει χθεσινή καραβίδα, θα στοχεύσει το δικό σου τραπέζι.

Το Φιλαράκι (Γ. Αβέρωφ 3, Ν. Ιωνία, 6950 670794), ο αρχηγός!

Ο Καβούρας (Χατζηαργύρη 3, 24210 28520), με 70 και πάνω χρόνια ιστορία, είναι το πιο παλιό του κέντρου (μόνο μεσημέρι).

Η Γιώτα (Κροκίου 15, 6947 074830) στην καρδιά της περατζάδας των Παλαιών.

Στον Δεμίρη (Εφραιμίδου 23, Ν. Ιωνία, 24210 65559), ο παλιός της Ν. Ιωνίας.

Γιάννα-Νίκος (Παπακυριαζή 50, 24210 22767), το καλύτερο στα Παλιά (μόνο μεσημέρι).

Αϊβαλί (Σέφελ 15, 24212 14488), στα γραφικά στενά του κέντρου (μόνο μεσημέρι).

Ξιφίας (Καισαρείας 15, 24210 69912), από τα κλασικά παλιά της Νέας Ιωνίας.

Μπόνης (Ιωλκού 314, 24210 53534), στα ορεινά της πόλης.

Προσοχή: Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η μέρα που γιορτάζει το τσιπουράδικο. Αν θέλετε να βρείτε τραπέζι, φροντίστε από πριν για κράτηση.

Τι κάνει ο Βολιώτης μετά τα τσίπουρα;

Γλυκαίνεται με σούπερ μόκα, σούπερ κρέμα, σούπερ Σικάγο και πάστα φούρνου στη Μινέρβα που διανυκτερεύει. Το '60s γλυκό στην πιο καυτή του εκδοχή, στο ιστορικό καφενείο της παραλίας, όπου με θέα τη θάλασσα κάθε Βολιώτης ήπιε τον πρώτο του φραπέ κι έκανε το παρθενικό τσιγάρο της πρώτης κοπάνας. (Αργοναυτών 53, 24210 25452)

Για καφέ

Στο Petite Cantine (Πυράσου 12, Παλιά, 24210 37109), μια πολύχρωμη συγκινητική πρωτοβουλία: όλοι όσοι εργάζονται εδώ είναι άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στο Poco Pico (Κουμουνδούρου 6, 24210 22922), στέκι που μαζεύει τις πιο ενδιαφέρουσες φάτσες και έχει τον πιο ψαγμένο εσπρέσο.

Στην Ποδηλάτισσα (Π. Μελά 32, 24210 21131) για το ντεκόρ, τη μουσική, τα σπάνια τσάγια και τους καφέδες.

Για ποτό

Στο Βολωνάκι (εκ του Κολωνάκι) ή, αλλιώς, εκεί όπου θα βρεις όλη την πόλη μαζεμένη, στο κέντρο. Ο mixologist Σάκης Κουζιώκας και το Groove με την εντυπωσιακή κάβα θα σε προσγειώσει στα πιο τεχνικά μονοπάτια της σύγχρονης κοκτεϊλομανίας.

Να πάρεις μαζί σου επιστρέφοντας

Ακόμα κι αν έρχεσαι από Πήλιο, φρόντισε να είναι εργάσιμη η μέρα της επιστροφής και να έχεις χώρο στο πορτ-μπαγκάζ. Άλλη νοστιμιά, άλλη ποιότητα ζωής και φτηνές τιμές είναι η υπόσχεση που κρατά η αγορά του Βόλου.

Πάσχα στον Βόλο: Ένας προορισμός που έχει πολλά για να σε δελεάσει Facebook Twitter
Ο Παναγιώτης Καρακάνας ανανεώνει την παράδοση.

• Το γαλοτύρι, το μανούρι, η μυζήθρα, το αληθινό πρόβειο βούτυρο, το γιαούρτι και γενικώς τα λευκά τυριά, που τώρα είναι η εποχή τους, είναι η πιο φίνα βολιώτικη σπεσιαλιτέ. Τα παλιά τυροκομεία κρατούν την παράδοση που φτιάχνεται μόνο σε μικρές ποσότητες, αυτές που εγγυώνται το ξεχωριστό προϊόν.

Με ένα αγγλικό μάστερ στην τυροκομία, ο Παναγιώτης Καρακάνας ανανεώνει την παράδοση, βάζοντας στο διάσημο παλαιωμένο κασέρι του κάνναβη ή μαύρο σκόρδο, μια καινοτομία που εμπνεύστηκε μαζί με τον σεφ Γρηγόρη Χέλμη. Στα κλασικά του η ΠΟΠ φέτα, το ΠΟΠ μανούρι, το γαλοτύρι, το βουτυράτο γιαούρτι, το πρόβειο γάλα, το ανθότυρο. (Πολυμέρη 15, 24210 27991)

Σχεδόν απέναντι, η Φλέγγα (Πολυμέρη 38, 24210 23315) φτιάχνει επίσης εξαιρετικά λευκά τυριά. Το τρίμμα φέτας είναι αυτό που προτιμούν οι νοικοκυρές της πόλης για τις πίτες τους.

Σχεδόν πάνω στην παραλία, το παλιό μαγαζί του κ. Γιάννη Μιχολίτση με τις μπουαζερί και το αρχαίο ψυγείο αξίζει σαν ένα αλλοτινό κομμάτι της πόλης αλλά και για τις γνώσεις του κυρίου Γιάννη, που έχει αφιερώσει μια ζωή στη σοφία και στη φιλοσοφία των τυροκομικών. Ό,τι κι αν επιλέξεις εδώ, είναι διαμάντι. Το μεγαλύτερο, ο ίδιος! (Κουταρέλια 12, 24210 25657)

• Η Θεσσαλία φημίζεται για τις πίτες της και ο Βόλος για τις δικές του. Έξω από τα φοιτητικά στέκια της κατεψυγμένης σφολιάτας στα κεντρικά της Ιάσονος υπάρχει ακόμα η παράδοση που ανοίγει το δικό της φύλλο με το χέρι και αυτό είναι που κάνει όλη τη διαφορά. Ενίοτε και ο ξυλόφουρνος που αναλαμβάνει το ψήσιμο.

Οικονόμου Ελένη (24210 59127), με παράδοση από το 1926. Κασερόπιτα, πιπερόπιτα, πατατόπιτα και λουκανικόπιτα σε μπαστουνάκια ψημένα στον ξυλόφουρνο και ένα φύλλο θριφτό και λεπτό σαν δαντέλα.

Τυρόπιτα, κοτόπιτα, χορτοτυρόπιτα σε κομψές μεριδούλες, με φύλλο ανοιγμένο στον πλάστη. (Περί ορέξεως, Πολυμέρη 141 & Δημητριάδος 132, 24210 83311)

Η οικογένεια Κρικέλη φτιάχνει για το σπίτι το φύλλο που μας μεγάλωσε όλους, από την εποχή της προγιαγιάς μου. Έχουν και τις δικές τους κατεψυγμένες πίτες και το ονομαστό τους γαλακτομπούρεκο. Αφού μπήκες στον κόπο, έχουν και υπέροχο αμύγδαλο και καρύδι από το Βελεστίνο, αλλιώς τους ωραιότερους ξηρούς καρπούς της Ελλάδας.


Στη Βάσω Δαμιανού θα σταματήσεις για μια ζεστή πίτα στο χέρι και πολλές κατεψυγμένες που θα πάρεις μαζί σου. Φύλλο ανοιγμένο στο χέρι με την τέχνη που κληροδότησε η γιαγιά, χόρτα που μαζεύει η ίδια στο βουνό αλλά και το πιο διάσημο τσουρέκι της πόλης, χειροποίητο και σπιτικό. (Φύλλο-Φύλλο, Kουταρέλια 85, 6974 457951)

Πάσχα στον Βόλο: Ένας προορισμός που έχει πολλά για να σε δελεάσει Facebook Twitter
Στη Βάσω Δαμιανού θα σταματήσεις για μια ζεστή πίτα στο χέρι.


• Ο Βόλος ζυμώνει ακόμη το ψωμί του και οι παλιοί φούρνοι επιμένουν, παρά την επέλαση των εξ Αθηνών αλυσίδων. H κατάψυξη το συντηρεί, οπότε αξίζει μια στάση βολική στον Παλιό Φούρνο, στην έξοδο για Αθήνα, γι' αυτό το ιδιαίτερο προζυμένιο καρβελάκι με μυστική συνταγή από το 1926, ιδανικό για μπρουσκέτες, για το οποίο κάνουν ουρές απ' όλη την Ελλάδα. Με την ευκαιρία, ρώτα για τις δικές τους πίτες και δοκίμασε τη σπανακόπιτα ή την τυρόπιτα με το ρουστίκ, χειροποίητο φύλλο. (Κροκίου 56, 24210 33703)

Αν θες να ξεκινήσεις τη μέρα σαν Βολιώτης, θα περάσεις από τον Στέργιο Τσουρίκα για σιμίτικο, τραγανό, σουσαμένιο κουλούρι και ντόπιο σταφιδόψωμο. (Ανθ. Γαζή 161, 24210 20819)

Στον Βόλο, οι κυρίες καλούν ακόμη για τσάι και καφέ. Από αυτά τα καλέσματα δεν λείπει ποτέ το θριφτό, ονειρεμένο λαδοκουλουράκι του Τοπούζογλου, must από το 1923. Με την ευκαιρία, αξίζει να δοκιμάσεις τη γλυκιά σπιτική κολοκυθόπιτα με κανέλα και καρύδι, την τυρόπιτα και τη χορτόπιτα. (Ανθ. Γαζή 206, 24210 28559 και Τοπάλη 53)

Όσα θα βρεις μόνο στον Βόλο

• Ο «Παππούς» είναι ο Τερκενλής της πόλης, το απαραίτητο δώρο που θα πάρεις μαζί σου με τη σφραγίδα μιας παράδοσης από το 1930, στην ίδια ακριβώς συσκευασία και συνταγή. Μεγάλο, μαλακό, με ολόκληρο καρύδι, ένα λουκούμι σκούρο καφετί που ο αστικός μύθος λέει ότι οφείλει την καραμελένια γεύση του στο λάθος του «παππού», που κάποτε έκαψε τη ζύμη του. Στην πραγματικότητα, το λουκούμι του «Παππού» γίνεται με μούστο και αυτό είναι που το κάνει ξεχωριστό.

• Οι βολιώτικες νηστείες, από το 1919, ξεκινούν με τεράστιες ουρές στην πόρτα του Παπαγιαννόπουλου για τον μοναδικό χαλβά, ζεστό, πριν ακόμα μπει στη συσκευασία. Να τον δοκιμάσεις ρολό με ολόκληρο φουντούκι, κακάο και σταφίδες. με κράνμπερι και ολόκληρο αμύγδαλο, διαιτητικό χωρίς ζάχαρη, με σοκολάτα υγείας και αμύγδαλο, με σοκολάτα και φρούτα, με ταχίνι ολικής ή με λεμόνι και κανέλα. Πάρε μαζί και το υπέροχα καβουρδισμένο ταχίνι ολικής.

• Η Βασιλική έχει δικά της ζώα και κάθε μεσημέρι βγάζει ζεστό το πιο υπέροχο γιαούρτι της πόλης. Αυτή φτιάχνει με το μοσχοβολιστό της βούτυρο και το καλύτερο γαλακτομπούρεκιο, κουραμπιέ κι έναν κορμό-όνειρο με σαντιγί από το δικό της γάλα. Και όταν καλοκαιριάσει, βγάζει το πιο σπιτικό παγωτό, με γεύση γιαγιάς και βύσσινο γλυκό. (Κυψέλη, 2ας Νοεμβρίου 96Γ, 24210 24677)

• Τώρα που είναι άνοιξη κι εσύ έχεις δοκιμάσει στα μαγαζιά της πόλης τσιτσίραβλα, φτέρες και το γλυκό μοσχομπίζελο που τρώμε μόνο στον Βόλο, στη Σούστα θα τα βρεις ολόφρεσκα, για να τα φτιάξεις στο σπίτι. (Δημητριάδος 195, 24210 24110)

Τι να αποφύγεις

Τη βιβλική μοναξιά του μεσημεριού στους άδειους δρόμους.

Τα τύπου «καλά» εστιατόρια.

Το αυτοκίνητο στο κέντρο.

Τα σουβλατζίδικα. Η πόλη δεν ξέρει από καλό σουβλάκι, εκτός από τον Σαγάνη. (Δημητριάδος & Κουμουνδούρου)

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ