Πώς η Θεσσαλονίκη βγάζει νοκ-άουτ τους μεσάζοντες στα βιολογικά προϊόντα

Πώς η Θεσσαλονίκη βγάζει νοκ-άουτ τους μεσάζοντες στα βιολογικά προϊόντα Facebook Twitter
0

Στο σούπερ-μάρκετ της Βίος Coop

Η Κ. Καραμανλή είναι κάτι σαν κέντρο-απόκεντρο στην πυκνοκατοικημένη Τούμπα που φημίζεται για την καταπληκτική λαϊκή και τα μερακλίδικα μαγαζιά της. Το Bίος Coop, γωνιακό πλην μετρίως εντυπωσιακό, θα σου θυμίσει εξωτερικά κάτι σε βιολογικό σούπερ-μάρκετ της γειτονιάς.

Πριν ακόμα μπεις στα ενδότερα, τα καφάσια με τα λαχταριστά βιολογικά φρούτα και τα λαχανικά, τα πηλιορείτικα κάστανα και τα φρέσκα φουντούκια της Άρτας, όλα με το όνομά του παραγωγού πλάι στην τιμή που νομίζεις ότι σε κοροϊδεύει ‒με την καλή έννοια‒, σε υποψιάζουν για κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό.

Ως ενημερωμένη Αθηναία, που τυχαίνει να έχω παντρευτεί επαγγελματικά το τοπικό ελληνικό προϊόν, εκπλήσσομαι πολύ, όταν, μετά από ένα γρήγορο σκανάρισμα στα ράφια και στα ψυγεία, συναντιέμαι με τα γνωστότερα βιολογικά προϊόντα της αγοράς, με σπάνιες στιγμές της τοπικής παραγωγής αλλά και με λιχουδιές που βλέπω πρώτη φορά, σε τιμές που θα έκαναν γνωστή σουπερμαρκετική αλυσίδα της φτήνιας να χλωμιάσει από τη ζήλια της.

Εδώ δεν βρίσκουν στέγη μόνο τα βιολογικά αλλά και οι μικροί παραγωγοί που κάνουν εξαίρετη δουλειά, όμως δεν έχουν τη δύναμη να μπουν στα μεγάλα σούπερ-μάρκετ. Και αυτό είναι ένα μεγάλο χάδι, μια μεγάλη τόνωση για τους νέους και ευσυνείδητους του πρωτογενούς τομέα.

Όση ώρα συστήνομαι με βιολογικές μπλε πατάτες του Περού, μοβ και κίτρινα καρότα που όλα καλλιεργούνται στη Μακεδονία, βρώμη και λιναρόσπορο φυσικής καλλιέργειας, μουστάρδες με βρούβα, τα πιο σπάνια βιολογικά αλεύρια αλεσμένα σε πετρόμυλους, όλων των λογιών τα ελληνικά βιολογικά ρύζια αλλά και σπιτικούς χειροποίητους ντοματοκεφτέδες της Σαντορίνης, μπάμιες από τη Ροδόπη και φασολάκια της Πέλλας και γιαγιαδίστικες πίτες στην πιο αγνή τους εκδοχή, στο ψυγείο των κατεψυγμένων και σε τιμές-κελεπούρι, οι γείτονες μπαινοβγαίνουν σαν στο σπίτι τους και τα παιδιά τούς ξέρουν με το μικρό τους.

Πρόθυμα έρχονται να καθοδηγήσουν κι εμένα, τη νεόφερτη, στα «διαμαντάκια» των ραφιών.

Ο αεικίνητος χαμογελαστός Παναγιώτης Λάκκας με την κόκκινη ποδιά, Σουλιώτης μεγαλωμένος στην Κόνιτσα, ακτιβιστής και σκληρά εργαζόμενος 27 ώρες το 24ωρο, μου εξηγεί το απίστευτο εγχείρημα ή, με άλλα λόγια, πώς κατάφεραν να συνεννοηθούν 460 Έλληνες και να δημιουργήσουν κάτι μοναδικό.

Πώς η Θεσσαλονίκη βγάζει νοκ-άουτ τους μεσάζοντες στα βιολογικά προϊόντα Facebook Twitter
Τα γεμάτα ράφια, η οργάνωση, οι πελάτες, όλα δείχνουν πως το μοντέλο βρήκε τον δρόμο για το σουξέ και τη γαλήνη του. Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης

Η αρχή έγινε το φθινόπωρο του 2011, όταν 136 άτομα που συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό Κίνημα του Νερού (μια ακτιβιστική οργάνωση που αντιμετωπίζει το νερό ως κοινό αγαθό) αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν Κοινωνικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό, σε απλά ελληνικά να στήσουν ένα παντοπωλείο χωρίς μεσάζοντες.

Όνειρό τους, να στηρίξουν τις «αρχές του συνεταιρισμού και της δημοκρατίας», να στηρίξουν τον Έλληνα μικρό παραγωγό, να στηρίξουν την τσέπη του απλού καταναλωτή.

Από την αρχή η συμμετοχή ξεπέρασε σε χρόνο μηδέν τα 100 μέλη που απαιτούνται για την ίδρυση ενός συνεταιρισμού, το σούπερ-μάρκετ άνοιξε τον Νοέμβρη του 2013 και σήμερα η Βίος Coop αριθμεί 460 μέλη.

Μεγάλος αρχηγός η Γενική Συνέλευση που γίνεται κάθε 6 μήνες με 150 άτομα ‒ κάθε εβδομάδα το Διοικητικό Συμβούλιο κάνει τη συνέλευσή του.

Μέχρι να τα βρούνε, πέρασαν από διαφωνίες, από εντάσεις, από κακοτοπιές. Τα γεμάτα ράφια, η οργάνωση, οι πελάτες, όλα δείχνουν πως το μοντέλο βρήκε τον δρόμο για το σουξέ και τη γαλήνη του.

  

Μπαίνοντας στη www.bioscoop.gr, μπορείς κι εσύ να γίνεις μέλος, καταβάλλοντας 150 ευρώ. Χρήματα δεν θα βγάλεις, το σύστημα πληρώνει τα λειτουργικά και τους εργαζόμενους, αλλά δεν λειτουργεί κερδοσκοπικά.

Απλώς, το πλεόνασμα μοιράζεται στα μέλη ανάλογα με τα ψώνια που έχουν κάνει μέσα στον χρόνο. Το πλεόνασμα από τα μη μέλη μεταμορφώνεται σε κοινωνικό έργο, επενδύει στην καινοτομία, βοηθά ιδρύματα, άστεγους και πρόσφυγες.

Όσο μιλάμε, παραγωγοί περνούν για μια βόλτα, όλο το μαγαζί γίνεται μια παρέα και για πρώτη φορά μαθαίνω όλα τα μυστικά και απόκρυφα της αυγουλοπαραγωγής επιπέδου, μιλώντας με τον άνθρωπό της.

Πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζεις από κοντά τους ανθρώπους που παράγουν την τροφή σου, πόσο αγνοεί τελικά ο καταναλωτής της ανώνυμης αλυσίδας την αλυσίδα της τροφής, πώς γίνεται το προϊόν που αγοράζεις, αλλά και τη ζωή, τις χαρές και τις δυσκολίες του κάθε παραγωγού.

Πώς η Θεσσαλονίκη βγάζει νοκ-άουτ τους μεσάζοντες στα βιολογικά προϊόντα Facebook Twitter
Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης

Εδώ, αυτή η άμεση επαφή με τον παραγωγό είναι που κρατά τις τιμές χαμηλές και την ποιότητα στα ύψη, γιατί η Βίος Coop δεν νοιάζεται μόνο για το πορτοφόλι του πελάτη.

Πρωτίστως αγωνιά για τον πλανήτη, κατά συνέπεια για το τι βάζουμε στο πιάτο μας.

Η ομάδα έχει τον δικό της χημικό τροφίμων, τον Γιώργο Μπλέκα, που είναι υπεύθυνος για τους ελέγχους, καθώς στη Βίος Coop η είσοδος απαγορεύεται αυστηρά σε χημικά πρόσθετα, μικροβιολογικά φορτία, μεταλλαγμένα, ληγμένα και λοιπά επιβαρυντικά για την υγεία και το περιβάλλον.

Και μη σας μπερδεύει η λέξη «Βίος». Εδώ δεν βρίσκουν στέγη μόνο τα βιολογικά αλλά και οι μικροί παραγωγοί που κάνουν εξαίρετη δουλειά, όμως δεν έχουν τη δύναμη να μπουν στα μεγάλα σούπερ-μάρκετ.

Και αυτό είναι ένα μεγάλο χάδι, μια μεγάλη τόνωση για τους νέους και ευσυνείδητους του πρωτογενούς τομέα.

Κάπως έτσι, με ενθουσιασμό ανακαλύπτω το μοσχαρίσιο και βουβαλίσιο κρέας ελευθέρας βοσκής από το Πάικο, τα εκπληκτικά σαραγλιά και λοιπά σιροπιαστά του Γυναικείου Συνεταιρισμού από το Μελισσοχώρι, τα δαντελένια φύλλα του ποντιακού περέκ που φτιάχνουν οι γυναίκες στον Συνεταιρισμό του Αγίου Αντωνίου, το ραβανί του Συνεταιρισμού από το Ανατολικό, το μαγικό ελιόψωμο και τα προζυμένια ψωμιά του φούρνου «της Λένας», σπάνιες ελληνικές μπίρες και ρετσίνες νέας γενιάς, φυσικά καλλυντικά και αγνά απορρυπαντικά, βιολογικό χούμους, γραβιέρες από τα Τζουμέρκα, πρόβειο γιαούρτι 0%, φρέσκο βουβαλίσιο γάλα από το Πεντάλοφο, ταχίνια και ζυμαρικά ολικής, αγνά αλλαντικά και τα υπέροχα αυγά «τόψι» από κότες ελευθέρας.

Ένα ολόκληρο σύμπαν από εξαιρετικά προϊόντα που δεν φτάνουν ως τα ράφια της Αθήνας, ό,τι πιο ποιοτικό, σπάνιο και μοναδικό σε τιμές χαμηλότερες των συμβατικών. Πίσω, μια Ελλάδα που παράγει ευρωπαϊκά, με συνείδηση και αισθητική.

K. Kαραμανλή 42, περιοχή Ευκλείδη, 231 0811918

Στο Κουκούλι

Πώς η Θεσσαλονίκη βγάζει νοκ-άουτ τους μεσάζοντες στα βιολογικά προϊόντα Facebook Twitter
Μιλώντας με τα παιδιά, αντιλαμβάνομαι πως οι μεσάζοντες βρίσκονται τελικά πίσω από τις υψηλές τιμών των βιολογικών στα μαγαζιά, κάτι που η συνεργατικότητα μπορεί να καταπολεμήσει. Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης

Και καθώς όλα τα εναλλακτικά δίκτυα συνεργάζονται και μπλέκονται τελικά στην ίδια παρέα, ο Παναγιώτης με στέλνει να ρίξω μια ματιά και στο Κουκούλι.

Στην Υψηλάντου, η πόλη σχεδόν τελειώνει. Μια ήσυχη γειτονιά που θυμίζει χωριό στεγάζει ένα μικρό, κουκλίστικο παντοπωλείο-μανάβικο. Παραγωγοί, καταναλωτές και ιδιοκτήτες βιολογικών μαγαζιών της πόλης βρίσκουν εδώ το δικό τους «καφενείο».

Ο βιολογικός μαγαζάτορας μπορεί επιτέλους να έρθει σε άμεση επαφή με τον παραγωγό, να ψωνίσει σε διαφορετικές τιμές, κυρίως, όμως, να πει το παράπονό του, να μεταφέρει τα γούστα και τις απαιτήσεις της αγοράς.

Μιλώντας με τα παιδιά, αντιλαμβάνομαι πως οι μεσάζοντες βρίσκονται τελικά πίσω από τις υψηλές τιμών των βιολογικών στα μαγαζιά, κάτι που η συνεργατικότητα μπορεί να καταπολεμήσει.

Απόδειξη, το Κουκούλι. Που είναι κι αυτό ένας καταναλωτικός παραγωγικός συνεταιρισμός με το δικό του πρατήριο-βήμα της τοπικής παραγωγής.

Η παραγωγή χωρίς φάρμακα και λιπάσματα, η διατήρηση των σπόρων και των τοπικών ποικιλιών και η συνεργασία της πόλης με την ύπαιθρο ενέπνευσαν τους πρωτεργάτες, τον Τάσο, τον Γιάννη και τον Θάνο, που τα δύο πρώτα χρόνια έκαναν τις διανομές στο κατώφλι του σπιτιού τους.

Πώς η Θεσσαλονίκη βγάζει νοκ-άουτ τους μεσάζοντες στα βιολογικά προϊόντα Facebook Twitter
Γκουρμέ στις μέρες μας είναι η γνώση, η ενημέρωση, η πληροφορία που αγνοήσαμε λόγω μαζικής κατανάλωσης. Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης


Το Κουκούλι δεν είναι τόσο μεγάλο όσο το Βίος Coop, αλλά θα βρεις και εδώ βιολογικά λαχανικά, σπάνια αλεύρια από πετρόμυλο, παραδοσιακά τυριά, αλεύρι κριθαριού βιολογικό από το Περιβόλι της Ειρήνης, το καλύτερο παξιμάδι μακράν που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά, βιολογικό ηλιέλαιο, σησαμέλαιο και λινέλαιο, πρωτότυπες σάλτσες, ζυμαρικά για όσους έχουν δυσανεξία, ρύζια, όσπρια, εξαίρετα ταχινοκουλουράκια και άλλα βουτήματα από παραγωγό που παίρνει το βιολογικό αλεύρι από τον σπόρο του.

Το Κουκούλι αντιμετωπίζει το εμπόριο ως αλληλεγγύη, συνεργασία και ανθρωπιά. Μέσα σε μια ζεν ατμόσφαιρα χαμηλών τόνων συνειδητοποιώ πως πέρασα για μια στιγμή κι έμεινα δύο ώρες.

Μας πήρε η κουβέντα ‒ πόσα μαθαίνεις, τελικά, για την παραγωγή, τη γη και το προϊόν σε ανάλογα μέρη! Γιατί υπάρχουν πολλές ιστορίες πίσω από μια ετικέτα.

Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό που θα κρατήσω από τη συνεταιρική, θεσσαλονικιώτικη εμπειρία. Γκουρμέ στις μέρες μας είναι η γνώση, η ενημέρωση, η πληροφορία που αγνοήσαμε λόγω μαζικής κατανάλωσης.

Αθηναίοι καλοφαγάδες, πάρτε το αυτοκίνητο κι ελάτε να το γεμίσετε εδώ στα βόρεια, σε μια άλλη εμπειρία αγοράς που δεν είχαμε ζήσει ως τώρα!

Υψηλάντου 28, περιοχή Βούλγαρη, 2310 311047, www.tokoukouli.gr

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ