9 μαγαζιά (και μια συμβουλή) για να φάτε καλά την Καθαρά Δευτέρα

9 μαγαζιά (και μια συμβουλή) για να φάτε καλά την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter
Στο δευτεριάτικο τραπέζι να αποφύγετε τα καλαμαράκια, τις σουπιές και τα χταπόδια. Δύσκολο να βρεθούν τόσα φρέσκα. Αντίθετα, το ωμό όστρακο δεν λέει ποτέ ψέματα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Στο διά ταύτα μιας καθαροδευτεριάτικης εξόρμησης για σπαρταριστό ιώδιο θα ακούσεις μόνο γκρίνιες.

Τη δίκαιη αγανάκτηση του καταναλωτή που βλέπει τις προσδοκίες μιας εκδρομής να μετουσιώνονται σε λαδοπιωμένα κατεψυγμένα καλαμαράκια και ατλαντικά χταπόδια, τα οποία οι ταβέρνες στοκάρουν μήνες πριν σε τιμή ευκαιρίας.


Μου έχει τύχει να απογοητευτώ οικτρά ακόμα και από μαγαζιά υπεράνω πάσης υποψίας, να πάρω στον λαιμό μου πολυπληθή παρέα, η οποία καλύτερα θα περνούσε σπίτι της με ταραμοσαλάτα ετοιματζίδικη σε σκαφάκι.


Τώρα που το χρήμα δεν περισσεύει, κουμπώνεσαι πολύ σαν είναι να δώσεις τη γνώμη σου για το «καλύτερο».

Θαλασσοφάγος δεινή, ξεκοκαλίζω εδώ την πείρα μου και σας προτείνω τις ιωδιούχες γωνιές μόνο με βάση τη συνέπεια του ιδιοκτήτη, όσο, βέβαια, μπορώ να ορκιστώ στον Ποσειδώνα για την επαγγελματική του αγιοσύνη.

Και μια συμβουλή: στο δευτεριάτικο τραπέζι να αποφύγετε τα καλαμαράκια, τις σουπιές και τα χταπόδια. Δύσκολο να βρεθούν τόσα φρέσκα.

Αντίθετα, το ωμό όστρακο δεν λέει ποτέ ψέματα. Μια σταγόνα λεμόνι λειτουργεί σαν ορός της αλήθειας.

Ψάριστον

9 μαγαζιά (και μια συμβουλή) για να φάτε καλά την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter
Στο Ψάριστον θα συναντήσεις αυθεντική ατμόσφαιρα κυανόλευκης ψαροταβέρνας πάνω στο νησιώτικο κύμα.

Δεν ξέρω αν θα θυμόμουν να το προτείνω, όμως έτυχε να συναντήσω τον Βασίλη Ακρίβο, τον ιδιοκτήτη του, χτες στην αγορά.

Βουνά, λοιπόν, σε περιμένουν οι γαρίδες, οι καραβίδες, οι σουπιές και τα χταπόδια, μαζί μ' εκείνη την αυθεντική ατμόσφαιρα κυανόλευκης ψαροταβέρνας πάνω στο νησιώτικο κύμα που λειτουργεί ως έκπληξη όταν τη συναντάς στα αδιάφορης αισθητικής στενά του Ν. Ηρακλείου.

Παίζουν και ολόφρεσκα όστρακα του Ευβοϊκού, εξαιρετική αχινοσαλάτα με ελληνικό αχινό και αμερικανικές καβουροδαγκάνες xxl size.

Πλην των κλασικών, ο Βασίλης φτιάχνει και τη δική του βερσιόν μιας τηγανητής ταραμοσαλάτας με άνηθο και φρέσκο κρεμμυδάκι και μια εντυπωσιακή πιατέλα με όλα τα όστρακα –«οργασμός θαλασσινών» λέγεται το πιάτο− στην ολόφρεσκη μορφή τους, με μια μελωμένη κόκκινη σάλτσα μπουκιά και συχώριο που θα σε βάλει στον πειρασμό για θεϊκές βούτες με το φρεσκοψημένο, ζεστό καρβελάκι.

Αλλιώς, μύδια ψημένα στη λαδόκολλα, σκορδάτα ή κόκκινα, με μπούκοβο και αληθινές πατάτες.

Ψάριστον, Καλαβρύτων 16, 210 2850746

O Hλίας

Λίγα μόλις βήματα από τη διάσημη Μαργαρώ, μια οικογένεια μοιράζει ρόλους: στη σάλα τα τρία παλικάρια, στην κουζίνα με το αλάδωτο, μαγικό τηγάνι η μαμά και η γιαγιά. Πιο οικογενειακή κατάσταση σίγουρα δεν γίνεται.


Ελληνικότατη αχινοσαλάτα της ημέρας, μόνο με το θαλασσινό νερό της − η μαγείρισσα αρνείται ακόμα και την ποιότητα της ντομάτας σε κονσέρβα για το διάσημο σαγανάκι της με γαρίδες.

Το θείο λάδι από το Κρανίδι μεταμορφώνει σε πανδαισία τη βραστή σαλάτα με τα ολοζώντανα ζεστά λαχανικά, μέλι παντζάρι, γλύκα ντοματίνι και μια κόκκινη καυτερή πιπερίτσα παρέα με το ζεστό, φρυγανισμένο ψωμάκι με τη λαδορίγανη.

Τα ολόφρεσκα αχνιστά μύδια παίρνουν μόνο λίγο μαϊντανό και μια στάλα ωμό ελαιόλαδο, στο τέλος ζεστός χαλβάς, εκ των καλυτέρων.

Ο Ηλίας, Λ. Χατζηκυριακού 104, 210 4511261

Το Γαριδάδικο

9 μαγαζιά (και μια συμβουλή) για να φάτε καλά την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter
Εδώ η γαρίδα βρήκε το ιδανικό σπίτι. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Εκεί όπου η παντός τύπου και μεγέθους γαρίδα −από τζάμπο Ειρηνικού, ροζ της Κοιλάδας Ερμιόνης, γάμπαρη Αμβρακικού μέχρι θηρίο black tiger, όλες αδελφωμένες και ζουμερά ψημένες σε ένα πλατό με τις σάλτσες τους− βρήκε το ιδανικό σπίτι, αν ψάχνεις κάτι σε νεο-ταβερνέ αισθητική και υπέροχα διαλεγμένα πιατικά που αναδεικνύουν το χρώμα του φαγητού.


Καλό τσίπουρο και σπανιόλα μπίρα El Boqueron φτιαγμένη με θαλασσινό νερό, μαστιχωτό χταπόδι, χταπόδι στιφάδο πάνω σε φάβα, ψιλοκομμένη σουπιά ψημένη στα κάρβουνα, μαγική σαλάτα αβοκάντο με μπέιμπι γαριδούλα ελληνική, θαλασσινές μακαρονάδες και κριθαρότα, το ιδανικό μέρος αν δεν θέλεις να μπλεχτείς σε βραχυκυκλωμένες διαδρομές, με μπόνους τον ζεστό σιμιγδαλένιο χαλβά με καρδιά από παγωτό.

Γαριδάδικο, Ζαλοκώστα 3, Χαλάνδρι, 210 6833388

Το Κοχύλι και ο Μόσχος (πλάι-πλάι)

Γειτονιές σαν κινηματογράφος του '60, χαμηλά σπιτάκια, τραπεζάκια ακουμπισμένα στην ασβεστωμένη ράχη του κτιρίου που κάποτε στέγαζε τους στάβλους της βασίλισσας Αμαλίας, στις παρυφές του πάρκου Ηρώων, η κρυφή, παλιά Αθήνα του Ταύρου και δύο ψαροταβερνάκια δίπλα-δίπλα σε μια γραφική, οικονομική, τίμια πιάτσα.


Στο Κοχύλι, οι ζοχοί έρχονται αχνιστοί, ο μαρινάτος γαύρος σαν παχουλός γίγαντας, με ελαφρύ τηγάνι ο τραγανός γόνος καλαμαριού.

Το παντζάρι γλύκισμα, το χταπόδι λαστιχωτό στα κάρβουνα μυρίζει νησί, οι τηγανητές πατάτες καυτές, κριτσανιστές, τύφλα να 'χουν της μαμάς. Και εξαιρετικό ροζέ χύμα από την Εύβοια μαζί με μια ευγενέστατη, πρόθυμη εξυπηρέτηση.


Στον Μόσχο, βραστά χόρτα, κουνουπίδι και ντοματοσαλάτα, ψητό στα κάρβουνα χταπόδι και το εξαίρετο τηγάνι της κυρίας Βούλας που βγάζει καλαμάρι με αρωματική κρούστα και πατατούλες.

Ανάλογα με το τι θα «σκάσει» κάθε μέρα στην αγορά, θα βρείτε και βραστές καβουροδαγκάνες, κολιό στη σχάρα, μπακαλιαράκι και, βέβαια, μικρή τηγανητή κουτσομουρίτσα. Στο τέλος, ο κλασικός χαλβάς του μπακάλη.

Mόσχος, λεωφ. Ειρήνης 19, Ταύρος, 210 3466355

Κοχύλι, λεωφ. Ειρήνης 17& Ελένης 32, Ταύρος, 210 3461081

Παράμαλο

9 μαγαζιά (και μια συμβουλή) για να φάτε καλά την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter
Η θάλασσα στην πιο ακατέργαστη εκδοχή της. Φωτο: Στάθης Μαμαλάκης/LIFO

Δύο δεκαετίες πριν, ο Τσαφ έκανε θραύση στη Χαλκίδα πριν μετακομίσει στα βόρεια της Αθήνας τα τελευταία χρόνια.

Η βουτιά στα βαθιά των ολοζώντανων θαλασσινών του Ευβοϊκού ξεκινά με τσίπουρο και φρέσκο αχινό.

Η θάλασσα στην πιο ακατέργαστη εκδοχή της, κανένα μαγείρεμα πέρα από την απλότητα ενός αλάδωτου, τραγανού τηγανιού, το σταμναγκάθι ζωντανό, καταπράσινο, ζεστό, όπως βγαίνει από την κατσαρόλα.


Ο βυθός τρώγεται ωμός, με λίγο λεμόνι πάνω στις γυαλιστερές, στα κυδώνια, στις φούσκες, στα ζεματιστά στρόμπια, στις καλόγνωμες και στα άγρια στρείδια που αλιεύονται σε 25 μέτρα βάθος.

Μία από τις νοστιμότερες βελούδινες ταραμοσαλάτες, μαστιχωτό ψητό χταπόδι, τζάμπο καραβίδες στα κάρβουνα, σαγανάκι με μουστάρδα και λίγη ρίγανη, τηγανητό μπαρμπούνι ή οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο ψάρι της ημέρας.

Στο τέλος, ψητό κυδώνι και σπιτικό γλυκό σταφύλι. Άμα έχει λιακάδα, κέρδισες το μαγικό τοπίο-εκδρομή κάτω από τη σκιά των τεράστιων πεύκων της αυλής.

Παράμαλο, Πάρνηθος 13, Ν. Κηφισιά, 210 6205927

Μελάνι

Μια ευχάριστη, λευκή ατμόσφαιρα κάπου ανάμεσα σε νεο-ταβέρνα και μια κλασική ψαροταβέρνα. Ψαράς φανατικός, ο Γιώργος έχει βουτήξει σε όλες τις ελληνικές θάλασσες και δεν κάνει σκόντο στην ποιότητα και στη φρεσκάδα.


Γυαλιστερές και ούγαινα καρπάτσιο με λίγο ξύσμα πορτοκάλι, εκπληκτικό σεβίτσε φρέσκιας γαρίδας, βουτυράτο φρέσκο σκουμπρί και μύδια που αχνίζονται με κρεμμύδι, ούζο και θρούμπι.


Aκόμα και η πράσινη σαλάτα-λαχανόκηπος με τις πιπεριές και τα ντοματίνια ακολουθεί τη συνταγή της ζωντάνιας, εξαίρετη και η σαλάτα με τα ντοματίνια και το αγγούρι: λαχανικά, υπέροχο λάδι, λίγο λεμόνι, λιτά και απλά.


Συμιακό γαριδάκι, καταπληκτικό γλυκόξινο χταπόδι με κάππαρη και μπαλσάμικο. Το σουβλάκι με φρέσκες γαρίδες, τυλιχτό σε πίτα, αιθέριο με το μαρούλι και την ελαφριά μαγιονέζα, από τα πιο νόστιμα και πρωτότυπα πιάτα που έχω δοκιμάσει σε ψαροταβέρνα.


Η σουπιά με σπανάκι μοσχοβολά άνηθο, χωρίς περιττά λάδια κι όσο αντέχεις, έχει επίσης λευκή μακαρονάδα με όλα τα όστρακα κι ένα υπέροχο, διακριτικά ντοματένιο ριζότο με γαρίδες και μύδια που μοσχοβολά καλοκαίρι.

Και σορμπέ λεμόνι και σπιτική πανακότα για τη χώνεψη!

Μελάνι, Εθν. Αντιστάσεως 26, Βριλήσσια, 210 6847026

Υπερωκεάνιο

9 μαγαζιά (και μια συμβουλή) για να φάτε καλά την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter
Ο θαλασσινός μεζές λίγο πιο δημιουργικός και πρωτότυπος, πάντα νόστιμος και προσγειωμένος.

Το παλιό ψυγείο, οι πολύχρωμες καρέκλες και τα τραπεζάκια του παλιού καφενείου, «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει» και ο καπετάν Ανδρέας (Καντσός) από την Κίμωλο στο τιμόνι, ο οποίος τυγχάνει συλλέκτης, και να πώς εξηγείται η πολύχρωμη πατροδογνωσία του ντεκόρ.


Μαγική σουπιά που ψήνεται στα κάρβουνα και γεμίζει με μια αρωματική σάλτσα από ταχίνι, ντομάτα και ωραίο ελαιόλαδο, γαριδομακαρονάδα, τραγανό τηγανητό κολοκυθάκι-μπαστουνάκι με γιαουρτένια σος, ζεστά γιαχνιστά χόρτα με μανιτάρια και ζωντανό, ολόγλυκο ντοματάκι μαζί με μια ανάλαφρη ελαφρώς ντοματένια σάλτσα, μύδια αχνιστά ή τηγανητά με κουρκούτι, συμιακό γαριδάκι, ριζότο με σουπιά και το μελάνι της, ψιλοκομμένο τηγανητό καλαμαράκι πάνω σε πολτοποιημένη πιπεριά Φλωρίνης.


Ο θαλασσινός μεζές λίγο πιο δημιουργικός και πρωτότυπος, πάντα νόστιμος και προσγειωμένος.

Και πολύ καλό, παγωμένο ρακί και μαστιχωτό παγωτό ντοντουρμά και πορτοκαλένιος χαλβάς.

Υπερωκεάνιο, Μ. Χατζηκυριακού 48, Πειραιάς, 210 4180030

Η Ψαροπούλα

Για χρόνια ο Ηλίας δούλευε διπλοβάρδια, το πρωί τραπεζίτης, το βράδυ ταβερνιάρης, μέχρι να πάρει σύνταξη και να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στο σύμπαν του θαλασσινού μεζέ.

Προσωπικά, τον γνώρισα στον ψαρά μου, ο οποίος είναι εκλεκτός και πανάκριβος και αυτό από μόνο του είναι μια εγγύηση ποιότητας.

Ο Ηλίας φτιάχνει μόνος του το τουρσί για την πράσινη σαλάτα του από φρέσκο ελληνικό γαριδάκι, τον θαλασσινό παστουρμά και τη λακέρδα του.

Φτιάχνει το ίδιο θεϊκά το σαγανάκι με τη γαρίδα, με όση χρειάζεται φρέσκια ντοματούλα, τηγανίζει αιθέριο το καλαμαράκι και την καραβιδόψιχα, ψήνει τρυφερό και ζουμερό το θράψαλο, αλλά εγώ θα επέστρεφα με λαχτάρα για τη σαλάτα με τα μαυρομάτικα και την πιο νόστιμη μελιτζανοσαλάτα που έχω δοκιμάσει, με κομματάκια ψητής μελιτζάνας και σάλτσα από πελτέ ντομάτας, και το άψογο βράσιμο των λαχανικών στη βραστή σαλάτα του.

Η Ψαροπούλα, Σωκράτους 237, Καλλιθέα, 210 9431209

«Ο Αμερικάνος» στη Λάμψακο της Χαλκίδας

9 μαγαζιά (και μια συμβουλή) για να φάτε καλά την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter
Ο Αμερικάνος είναι η σταθερή εγγύηση της πιο μεγάλης οστρακοποικλίας.

Στη βουή που σημαίνει «ζωή», μια παραδοσιακή ταβέρνα με τα ραμποτέ και τα «όποιος προλάβει» τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, ο Αμερικάνος είναι η σταθερή εγγύηση της πιο μεγάλης οστρακοποικλίας.

Άγρια, ωμά μύδια, καλόγνωμες ελαφρά περασμένες από τα κάρβουνα, πορφύρες βρασμένες μέσα στο κέλυφός τους, βασιλικά στρειδόχτενα ολίγον ψητά, αχινοί ανοιγμένοι με τη θάλασσα και το γάλα τους στο όστρακό τους, φούσκες που στάζουν ιώδιο, πετροσωλήνες σε μουσταρδάτο σαγανάκι με ρίγανη στην κλασική χαλκιδιώτικη εκδοχή, πίνα μαγειρεμένη με μπαχαρικά και σαλτσούλα μέσα στο όστρακό της.


Θα τα πάρεις όλα, αλλά πώς να χορτάσεις μόνο με πρωτεΐνη;

Ως χορταστικό φινάλε σού προτείνω την πιατέλα-βουνό με το τραγανό-ψιλοκομμένο πατατάκι και, φυσικά, βελούδινο γιαούρτι με το ωραιότερο σπιτικό γλυκό κουταλιού πορτοκάλι.

Ο Αμερικάνος, Ελλησπόντου 6, Ν. Λάμψακος, 22210 76776

 

Γεύση
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ