Επιστροφή στους καφενέδες

Επιστροφή στους καφενέδες Facebook Twitter
Ο νέος καφενές είναι ενίοτε συνεταιριστικός, εναλλακτικός, μαγειρεύει κάπως αλλιώς τον μεζέ του, βάζοντας λίγο δημιουργικό αλατοπίπερο, παίζει ρεμπέτικα ανακατεμένα με Μαραβέγια, Μποφίλιου, Πιαφ και Δανάη, δεν απευθύνεται πια στον παππού αλλά στον εγγονό, δεν ρωτάει ηλικίες, έχει σελίδα στο fb, στρώνει και κανένα live όποτε προκύψει. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Ο καφενές του χωριού, ο καφενές της γειτονιάς. Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος του Μεσόγειου που αποζητά τη συντροφιά, την αποφόρτιση, να βγάλει από μέσα το κουτσομπολιό, τη χαρά και τον πόνο του, παρέα με έναν καφέ ή ένα τσίπουρο, να επιστρέψει σπίτι ανάλαφρος και καινούργιος, να γυρίσει τη βαριά σελίδα της επόμενης μέρας.

Ο καφενές είναι η ψυχοθεραπεία που δεν μελέτησαν ποτέ ο Γιουνγκ και ο Λακάν, ψυχικό γιατροσόφι δοκιμασμένο στους αιώνες.

Τότε που όλοι νομίσαμε πως πλουτίσαμε κι έπρεπε να τρώμε μόνο σούσι, τον απαρνηθήκαμε (μετά βδελυγμίας), αφήσαμε τα παππούδια να κρατήσουν τα μπόσικα, για να μην πεθάνει κάτω από τη σκόνη του χρόνου.

Ο νέος καφενές είναι ενίοτε συνεταιριστικός, εναλλακτικός, μαγειρεύει κάπως αλλιώς τον μεζέ του, βάζοντας λίγο δημιουργικό αλατοπίπερο, παίζει ρεμπέτικα ανακατεμένα με Μαραβέγια, Μποφίλιου, Πιαφ και Δανάη, δεν απευθύνεται πια στον παππού αλλά στον εγγονό, δεν ρωτάει ηλικίες, έχει σελίδα στο fb, στρώνει και κανένα live όποτε προκύψει.

Λίγο τα Εξάρχεια αντιστάθηκαν, λίγο κάτι φοιτητογειτονιές απανταχού της Ελλάδας. Μετά ήρθε η φτώχεια που θέλει καλοπέραση, το ουίσκι και η βότκα έγιναν ρακές, ρακόμελα, τσίπουρα και ουζάκια, δειλά-δειλά οι νεόπτωχοι απενδυθήκαμε την κυριλέ σοβαροφάνεια, περάσαμε το κατώφλι του καφενέ, ο οποίος μας είδε πολυπληθείς και πήρε τα πάνω του, άρχισε να ανθίζει και να λουλουδίζει, να ξεφυτρώνει παντού, γεμίζοντας τις γειτονιές.

Ο νέος καφενές είναι ενίοτε συνεταιριστικός, εναλλακτικός, μαγειρεύει κάπως αλλιώς τον μεζέ του, βάζοντας λίγο δημιουργικό αλατοπίπερο, παίζει ρεμπέτικα ανακατεμένα με Μαραβέγια, Μποφίλιου, Πιαφ και Δανάη, δεν απευθύνεται πια στον παππού αλλά στον εγγονό, δεν ρωτάει ηλικίες, έχει σελίδα στο fb, στρώνει και κανένα live όποτε προκύψει.

Η ψυχή του, όμως, παραμένει παλιά. Το ίδιο βαθύτερο νόημα. Με άλλα ρούχα και άλλα μαλλιά. Κάτι σαν εκκλησία. Της Καρδιάς και του Δήμου.

Στον ουρανό σε γύρευα, στη Γη σε βρήκα

Επιστροφή στους καφενέδες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Κάποτε αυτή η γειτονιά πάνω από τον σταθμό Λαρίσης ήταν σικ, με τα υπέροχα νεοκλασικά και τους αρχοντικούς νοικοκύρηδες που πήγαιναν στον μανάβη με το τρουά-πιες, τη ρεπούμπλικα, το τριζάτο μοκασίνι και το μεταξωτό μαντιλάκι στο πέτο.

Μετά η εποχή άλλαξε, στους δρόμους πια ακούς περισσότερα αραβικά από ελληνικά, όμως η αχλή των περασμένων μεγαλείων επιμένει να κάθεται σαν τη σκόνη πάνω στα αρχοντικά που κάθε χρόνο βάφονται και πιο γκρίζα από το καυσαέριο.

Οι νέοι κάτοικοι της Ανατολής μοιάζουν παράταιροι ανάμεσα στους κίονες και τα ακροκέραμα, οι κεραμικές αρχαιοπρεπείς γλάστρες στις σκάλες των εισόδων που άλλοτε φιλοξενούσαν τροφαντούς αθάνατους τώρα στοιβάζουν σκουπίδια, αλλά αυτό το νέο εξωτικό πλήθος δίνει τη δική του γλώσσα, μια άλλη ζωή σε ένα νέο παρόν, καθόλα γοητευτικό.

Προσωπικά λάτρεψα την κινηματογραφική του αύρα, ίδιο χρώμα σαν να έπαιξα μια νύχτα στο «Ρεμπέτικο».

Οι ναργιλέδες και τα λαϊκά κουρεία πλάι στις μεγαλοαστικές προσόψεις του '60 και του '70, δίπλα η Γη, στο νεοκλασικό ισόγειο. Το ψηλοτάβανο με τις πελώριες εσωτερικές πόρτες, το μπιχλιμπιδωτό πλακάκι στο πάτωμα, τους κίονες που άλλοτε όριζαν την υπερυψωμένη σαλοτραπεζαρία: αυτά τα σπίτια τα έχω ζήσει παιδί, επισκέψεις στις θείες, πίσω αυλές με καρό πλακάκι, γλάστρες, πάστρα του θανάτου εξονυχιστική, μυρωδιά από ελληνικό στο μπρίκι, μυρωδιά από γεμιστά στον φούρνο.

Όλα αυτά με μια συγκίνηση τα είδα να περνάνε μπρος μου, καθώς στριμωχνόμουν στο τραπεζάκι καφενείου, τις πεθαμένες θείες, την πεθαμένη πόλη. Καφενές σε δωμάτια παλιά, αριστοκρατικά. Μπαράκι, πιο μέσα η κουζίνα. Ευτυχώς, μυρίζει ακόμα σπιτικό φαγητό.

Επιστροφή στους καφενέδες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Έξω βρέχει καντάρια, εδώ δεν πέφτει καρφίτσα κι ας είναι Δευτέρα βράδυ. Ο μοναχικός παππούς που σιγοπίνει το τσιπουράκι του, οι φοιτητές, οι μεσόκοποι, οι δυο εικοσάρες φιλεναδίτσες που μοιράζονται τρεις ώρες μια σαλάτα λάχανο με παντζάρι ωραιότατη −την πήραμε κι εμείς−, το ερωτευμένο ζευγαράκι που δεν αγγίζει τον μεζέ, ο πρώτος κεραυνός του έρωτα κόβει την πείνα, ξεροσφύρι το ρακί, το καραφάκι αναποδογυρίζει πάνω σε ένα καυτό φιλί.

Δεν είναι Πέμπτη βράδυ ή Κυριακή μεσημέρι που παίζει ζωντανό σπαρταριστό ρεμπέτικο χωρίς μικρόφωνο, αλλά παρατεταγμένα στο μπαρ τα παλικάρια −αν ζούσαν το '30 θα τους έλεγες κλασικούς ρεμπέτες− σιγοτραγουδάνε, χτυπούν τον ρυθμό, θυμούνται στίχους, τους ξεφεύγει και μια πονεμένη κορόνα, ρίχνουν και καμιά έως πάμπολλες ματιές σε μας τα κορίτσια − μόνα, σχεδόν σκιαχτήκαμε, τόσο έχουμε ξεχάσει πια ότι υπάρχει και κάτι ωραίο που λέγεται φλερτ, πάψαμε να τους κοιτάμε λες και θα μας κλέψουν το πορτοφόλι, βοήθησε σ' αυτό και η φίνα ρακή αλλά έχει και ηπειρώτικο, γνήσιο, εγγυημένο τσίπουρο.

Μεζές χορταστικός, πατάτα γεμιστή με μπέικον και μπόλικα μυρωδικά, ένας ολοστρόγγυλος, στρουμπουλός, τραγανός κεφτές με πατάτες όπως τις τηγανίζει η μαμά σου, λουκάνικο χωριάτικο με πράσο, ριζότο της Άννας με μανιτάρια και ροκφόρ, μπεκρή μεζές, πράσινες ψητές πιπεριές, ρέγγα, γαύρος μαρινάτος και σκουμπρί.

Επιστροφή στους καφενέδες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Έχει και αρκετά ελληνικά τυριά, μετσοβόνε και λαδοτύρι Μυτιλήνης ψητά στον φούρνο, κατίκι με φρέσκια ντομάτα, λευκή και κόκκινη τυροκαυτερή. Όσοι «καφενόβιοι» ξέρω λατρεύουν τον μεζέ του, λατρεύουν τις τιμές του.

Προσωπικά λάτρεψα την κινηματογραφική του αύρα, ίδιο χρώμα σαν να έπαιξα μια νύχτα στο «Ρεμπέτικο».

Γη, Αλκαμένους 26 & Χορμοβίτου, σταθμός Λαρίσης, 210 8823102

 

Ένα κρυφό θαύμα με καταγωγή από την Κρήτη

Επιστροφή στους καφενέδες Facebook Twitter
Eδώ το τηγάνι δεν σε πληγώνει... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αμέτρητα τα αφιερώματα που έχω διαβάσει για τα Πετράλωνα, τα Πάνω και τα Κάτω, κι όμως ποτέ κανείς δεν έριξε το βλέμμα του στον Μάνθο, ο οποίος, μεταξύ μας, μαγειρεύει νοστιμότερα από τα περισσότερα σουξέ της περιοχής.

Φίλη μου, γειτόνισσά του και εναλλακτικού τύπου ψαχτήρι όχι μόνο των Πετραλώνων αλλά και της Αττικής όλης μαζί, όταν της τον ανέφερα μου είπε ότι μένει σχεδόν δίπλα, αλλά ποτέ δεν θα της πέρναγε από το μυαλό να σταθεί και να του δώσει μια ευκαιρία.

Γιατί ο Μάνθος δεν έχει ντεκόρ. Είναι το κλασικό παππουδίστικο καφενείο σε μια πεζοδρομημένη γωνιά που εμένα προσωπικά μού θυμίζει Θεσσαλονίκη, κάπου ανάμεσα στο Μπεζεστένι και την Εγνατία.

Από το υπέροχο ελαιόλαδο μυρίζεσαι κιόλας την καταγωγή από τον Μυλοπόταμο της Κρήτης, από τη βουτυράτη φέτα τον σωστό προμηθευτή, από τη διάφανη σάρκα και την ευωδιά τη σαρδέλα που ψωνίστηκε το πρωί για να τελειώσει ως το μεσημέρι.

Ο πάγκος-κουζινάκι, κάτι βιβλιοθήκες που περίσσεψαν από το σπίτι και βρήκαν εδώ ν' απαγκιάσουν, τραπέζια διάσπαρτα τσακωμένα μεταξύ τους, η τηλεόραση −τα βράδια που παίζει μπάλα γίνεται του Κουτρούλη ο γάμος−, στοιχήματα, καπνός και καημός.

Έξω, αλλουνού Θεού ιστορία. Πουλάκια κελαηδούν, η γαλήνη που αγαπούν τα μεσημέρια της Κυριακής, τότε που τα τραπεζάκια έξω μοσχοβολούν μαρίδα τηγανητή και ούζο, καλοκαίρι και νησί.

Eδώ δεν θα βρεις καταψύκτες και βοηθούς στην κουζίνα. Σεφ, αφεντικό, σερβίρισμα όλα μια οικογένεια, ο Στάθης με τον γιο του τον Μάνθο, σεφ της ορχήστρας και εκτελεστές μιας σερενάτας των απλών, ιδανικών θαυμάτων.

Από το υπέροχο ελαιόλαδο μυρίζεσαι κιόλας την καταγωγή από τον Μυλοπόταμο της Κρήτης, από τη βουτυράτη φέτα τον σωστό προμηθευτή, από τη διάφανη σάρκα και την ευωδιά τη σαρδέλα που ψωνίστηκε το πρωί για να τελειώσει ως το μεσημέρι.

Πίσω από τη χωριάτικη μυρίζεις την ντοματιά και την πιπεριά, το ελληνικό γαριδάκι, το ψιλό, το φτηνό, το ταπεινό, το πεντανόστιμο − θα το πάρεις και βραστό θα το πάρεις και τηγανητό, αφού εδώ το τηγάνι δεν σε πληγώνει, δεν σου κάθεται στο στομάχι, ελαφρύ και διακριτικό και ολοτράγανο και σωστά αλατισμένο, δεν αφήνει ούτε ίχνος λιπαρότητας στο πιάτο.

Επιστροφή στους καφενέδες Facebook Twitter
Σεφ, αφεντικό, σερβίρισμα όλα μια οικογένεια, ο Στάθης με τον γιο του τον Μάνθο, σεφ της ορχήστρας και εκτελεστές μιας σερενάτας των απλών, ιδανικών θαυμάτων. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Φυσικά και θα πάρεις τη χοντροκομμένη τηγανητή πατάτα με την ωραία κρούστα έτσι όπως μόνο η Κρήτη ξέρει να τη «σιάχνει», μπακαλιάρο με ολόχρυση κρούστα, χωρίς κουρκούτι και ψαράκι της ημέρας, μπαρμπουνάκι, γόπα, γαύρο, ό,τι πει ο καιρός, η εποχή και η ψαριά.

Ακόμα και αν επιλέξεις θάλασσα, αξίζει να κάνεις μια παραχώρηση στον ονειρεμένο κεφτέ, τον σκέτο άρωμα, να χορτάσεις παλιά Ελλάδα και εξυπηρέτηση με το χαμόγελο, πριν ανηφορίσεις για καφέ στην άλλη όχθη, αυτή των μοδάτων Πετραλώνων.


Μάνθος, Περσέως & Σκαμβονιδών, Πετράλωνα, 210 3472635

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ