Τα μοντέρνα μπακάλικα της Θεσσαλονίκης διαθέτουν μοναδικούς θησαυρούς

Τα μοντέρνα μπακάλικα της Θεσσαλονίκης διαθέτουν μοναδικούς θησαυρούς Facebook Twitter
Φτιαγμένο από την προσωπική ανάγκη ανθρώπων vegan που έψαχναν, αλλά δεν έβρισκαν, το καλύτερο για τη δίαιτά τους, το Exereton είναι από μόνο του ένα υπόδειγμα για το πώς στήνεις ένα concept για να σου το ζητήσει στη συνέχεια με τρέλα το Μανχάταν ή το Λονδίνο. Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης
0

Στη Θεσσαλονίκη δεν θα βρεις την ποσότητα των μαγαζιών της πρωτεύουσας. Νεο-μπακάλικα και ντελικατέσεν εμφανίζονται φειδωλά, πλην όμως απολύτως λιμπιστικά.

Μια βόλτα στις βιτρίνες τους ανάβει μέσα σου πάντα τον ίδιο καημό: γιατί να μη μένω εδώ, να ψωνίζω από το Παντοπωλείο και το Exereton, κάθε πρωί να σκανάρω το φρεσκότερο ψάρι από τους πάγκους στο Καπάνι, να βγαίνω από τους φούρνους με αληθινά ζεστά ψωμιά, να έχω μια κουζίνα και κάθε μέρα να μαγειρεύω μέχρι εξαντλήσεως, ως άλλη Λωξάντρα;


Τα λίγα μαγαζιά της συμπρωτεύουσας διαθέτουν θησαυρούς που δεν θα βρεις στην Αθήνα, μια κοσμοπολίτικη ποικιλία που πίσω της κρύβει το πολύπλοκο, πολυπολιτισμικό γευστικό κύτταρο μιας πόλης με χίλιες γεύσεις και παραδόσεις. Το φρέσκο θαλασσινό που αποκλείεται από τη βαλίτσα του περαστικού πάντα θα το αντικαταστήσω με έναν λικουρίνο, μια πολίτικη γλυκιά λακέρδα, αυγά ψαριών που ταξιδεύουν για ένα αθηναϊκό κάλεσμα με φίλους.


Στην ουσία, τα πολύτιμα καλούδια στις προθήκες της πόλης ξυπνούν μέσα σου την ανάγκη να μπεις στην κουζίνα, να μαζέψεις φίλους, να μοιραστείς μπουκιές και εμπειρίες νοστιμιάς που λείπουν από την Αθήνα.

Το talk of the town μαγαζί είναι Exereton!

Τα μοντέρνα μπακάλικα της Θεσσαλονίκης διαθέτουν μοναδικούς θησαυρούς Facebook Twitter
Το μηχάνημα που αλέθει μπροστά στα μάτια σου ζεστό, καθαρό, αγνό ταχίνι από βιολογικό σουσάμι ολικής. Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης

Kεντρικότατα στην Κούσκουρα, η Θεσσαλονίκη απέκτησε από τον Ιούνιο τον πρώτο sugar free, gluten free, paleo (εκ του παλαιολιθική διατροφή) vegan ναό της. Σε ένα περιτύλιγμα που θα επισκεφτείς ακόμα κι αν δεν είσαι φαν μιας εναλλακτικής δίαιτας, οπότε θα φύγεις με ελληνικούς ξηρούς καρπούς έστω, που ψήνονται επιτόπου και συντηρούνται σε ειδικές προθήκες που κρατούν ζεστασιά, προστατεύουν από μικρόβια και διάφορα άλλα φουτουριστικά.


Φτιαγμένο από την προσωπική ανάγκη ανθρώπων vegan που έψαχναν, αλλά δεν έβρισκαν, το καλύτερο για τη δίαιτά τους, το Exereton είναι από μόνο του ένα υπόδειγμα για το πώς στήνεις ένα concept για να σου το ζητήσει στη συνέχεια με τρέλα το Μανχάταν ή το Λονδίνο. Το να περιγράψεις τα χιλιάδες μοναδικά που θα βρεις εδώ μέσα είναι σαν να πρέπει να περιγράψεις κάθε κόκκο της αγαπημένης σου αμμουδιάς.


Οπότε κι εγώ θα σε ξεναγήσω στους ογκόλιθους ή, τέλος πάντων, σ' αυτό που θα χτυπήσει πρώτα στο μάτι σου: στο μηχάνημα που αλέθει μπροστά στα μάτια σου ζεστό, καθαρό, αγνό ταχίνι από βιολογικό σουσάμι ολικής, στο βρυσάκι που ανακατεύει μπροστά σου το εκλεκτό θυμαρίσιο μέλι με τη μαστίχα Χίου, στο φρεσκοαλεσμένο φιστικοβούτυρο και στο αμυγδαλοβούτυρο που φτιάχνονται μπροστά σου, στις διαφορετικές σπιτικές γκρανόλες, στα μείγματα αποξηραμένων λαχανικών, στα τσιπς από φακή και κέιλ, στους χυμούς.

Τα μοντέρνα μπακάλικα της Θεσσαλονίκης διαθέτουν μοναδικούς θησαυρούς Facebook Twitter
Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης

Το πραγματικά πεντανόστιμο, ωστόσο, κρύβεται στα gluten free γλυκά που φτιάχνονται εδώ από πραλίνα που γίνεται με μέλι Ταξιάρχη και σοκολάτα Καλεμπό.

Μπισκότα από ταπιόκα με αλεύρι καρύδας ή πατάτας σε γεύση βανίλια, σοκολάτα, και με ξηρούς καρπούς, μπουκιές καραμέλας με αμύγδαλο και φουντούκι, σοκολατένιες πάστες, γλυκό mohito με crumble λεμονιού, μους και σος lime με ζελέ λεμονιού, μπανόφι με καραμέλα και μπανάνα, nuts με μους gianduja και κομματάκια από fudge φιστικοβούτυρου και φυστίκι, choco chia με σπόρους chia και γάλα καρύδας, banana chia και cinnamon apple oats με γάλα αμυγδάλου, μήλο και κανέλα, χιλιάδες sugar free σοκολατάκια, το εναλλακτικό γλυκό όπως θα το λατρέψεις κι εσύ που δεν είσαι της φάσης, στην πιο υψηλή γαλλική ζαχαροπλαστική εκδοχή του.

Μαγική ωμοφαγική τάρτα με γκανάς σοκολάτας, βούτυρο καρύδας, ξηρούς καρπούς και δαμάσκηνο αλλά και αλμυρά ταρτάκια και σνακ και τι να σου λέω ακόμα, πόσα και πόσα και πόσα άλλα, στο πιο hot μαγαζί της πόλης.

Κούσκουρα 1, 2310 220120

Θυμάσαι τον παλιό Κοσμά;

Τα μοντέρνα μπακάλικα της Θεσσαλονίκης διαθέτουν μοναδικούς θησαυρούς Facebook Twitter
Ό,τι βάλει ο λογισμός σου εδώ θα το βρεις, αρκεί να το επιθυμήσεις. Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης

Το «Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης» είναι παιδί του παιδιού του παιδιού του. Πρόσφυγας από τη Σαμψούντα το '22, στα 29 του ο Κοσμάς Σωτηριάδης άνοιξε το πρώτο ομώνυμο ντελικατέσεν στη Μοδιάνο, ένα μαγαζί-αναφορά για τους καλοφαγάδες όχι μόνο της πόλης αλλά ολόκληρης της Ελλάδας. Στα στριμωγμένα ράφια του ήταν να απορείς πώς χωρούσαν τα σπανιότερα του πλανήτη, σε μια διάταξη όπου άκρη έβγαζε μόνον ο κύριος Κοσμάς.


Η τρίτη γενιά, με τον εγγονό Γιώργο και τη σύζυγό του τη Ζωή, μετακόμισε λίγο πιο κάτω, στην καρδιά της πόλης. Εδώ χώρος υπάρχει. Όμως επικρατεί το ίδιο αδιαχώρητο, καθώς πρέπει να 'χεις το μάτι του αστρίτη για να σκανάρεις το εμπόρευμα που έρχεται από κάθε μικρή γωνιά της Ελλάδας, από κάθε γωνιά του κόσμου.


Ό,τι βάλει ο λογισμός σου εδώ θα το βρεις, αρκεί να το επιθυμήσεις. Χαλβά από τον Βόλο, πανετόνε από την Ιταλία, καβουρμά από το Σουφλί, τσίρο της Προποντίδας, αυγά Χαμινάδος ή τσιτσίραβλα από τη Χίο; Πιστεύω ότι και του πουλιού το γάλα να ζητήσεις, από κάποια κρυφή γωνιά θα σου το εμφανίσουν.

Προσωπικά, πηγαίνω πάντα για τα ελαφρώς αλατισμένα, φρέσκα σχεδόν αυγά ψαριού, την απόλυτη λιχουδιά σε τιμή-έκπληξη, κάτι που δεν έχω βρει σε κανένα άλλο μαγαζί. Μαζί με τα ντέλι, άφθονα βιολογικά στο παρακείμενο κατάστημα, βότανα, μπαχαρικά και λαχανικά και φρούτα σε ατέρμονη ποικιλία. Φράουλες μέσα στον χειμώνα; Εδώ θα βρεις τις καλύτερες, πλάι στα φρέσκα λίτσι.

Κομνηνών 12, 2310 244684

To πιο πολίτικο μπακάλικο

Εκεί όπου η Μοδιάνο βγάζει τις πιο ντέλι βιτρίνες της στο πεζοδρόμιο της Β. Ηρακλείου, η Τέρψις συναντά τον πολίτικο μεζέ. Μέρες που είναι να σας θυμίσω ότι το μυθικό γιορτινό πολίτικο τραπέζι που κρατούσε όλη νύχτα ξεκινούσε με μια πανδαισία παστών και συντηρημένων ψαρικών.


Αν είσαι φίλος του είδους «αλίπαστο», εδώ θα βρεις την «εκκλησία» σου. Βουτυράτη-μέλι πολίτικη λακέρδα και λικουρίνος της Χαλκιδικής, δύο ιδιαίτερα εδέσματα-τύφλα να 'χει το χαβιάρι, που ο κύριος Στέλιος θα σου φιλετάρει σε μια ιεροτελεστία σωστή κινηματογραφική ταινία, αντζούγιες Ισπανίας, ολόχρυση αυγωμένη ρέγγα, χταπόδι τουρσί ολόκληρο το πλοκάμι αλλά και αρμένικος παστουρμάς κομμένος στο χέρι και σπάνια τουρσιά, όπως κρίταμα και τσιτσίραβλα.

Έτερη σπεσιαλιτέ τα σπιτικά ντολμαδάκια που φτιάχνονται καθημερινά, σπάνια τυριά και αλλαντικά της Ελλάδας και του κόσμου εις το ανακαινισμένο εσωτερικόν!

Βασ. Ηρακλείου 31, 2310 271193

Ντελικατέσεν Ρόδος

Τα μοντέρνα μπακάλικα της Θεσσαλονίκης διαθέτουν μοναδικούς θησαυρούς Facebook Twitter
Ογδόντα οκτώ χρόνια και τρεις γενιές ντελικατέσεν, τίποτα δεν άλλαξε, τίποτα δεν πειράχτηκε μέσα στα χρόνια. Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης

Πολλές φορές, περνώντας από τη σικ old Thessaloniki περιοχή του Γαλλικού Ινστιτούτου, μπαίνω στη Ρόδο να ψωνίσω κάτι μικρό, ένα κεφίρ στο πόδι, μόνο και μόνο για να μυρίσω το άρωμα που είχε η Ελλάδα όταν ήμουν παιδί.

Ογδόντα οκτώ χρόνια και τρεις γενιές ντελικατέσεν, τίποτα δεν άλλαξε, τίποτα δεν πειράχτηκε μέσα στα χρόνια. Η ίδια αύρα μιας εποχής που το γκουρμέ το εννοούσε ως ιταλικό προσούτο, γαλλικό ζαμπόν, ροκφόρ και βούτυρο Νορμανδίας − πες το και εποχές του Τσελεμεντέ.


Βιολογικό ψωμί από πετρόμυλο, ευρωπαϊκά τυριά και αλλαντικά αλλά και πλήθος καλούδια της μικρής ελληνικής παραγωγής, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, που αξίζει να ανακαλύψεις. Κυρίως τώρα που χρειάζονται μια στήριξη μετά το ριφιφί που γκρέμισε τους τοίχους της αποθήκης για να κλέψει ό,τι βρέθηκε σε εκλεκτά τυριά και προσούτο.

Λεωφ. Β. Γεωργίου 12, 2310 831893

Το μεγαλύτερο βιολογικό της Ελλάδας

Τα μοντέρνα μπακάλικα της Θεσσαλονίκης διαθέτουν μοναδικούς θησαυρούς Facebook Twitter
Tα πάντα όλα βιολογικά σε ένα μαγαζί που αντίστοιχό του δεν υπάρχει στην Αθήνα. Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης

O Θόδωρος Πανταλέων, μεγάλος φαν του ολιστικού τρόπου ζωής, άνοιξε το πρώτο βοτανοπωλείο το 1996. Σήμερα, η Green Family διαθέτει πέντε μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη, ένα στη Λάρισα και ένα στην Ξάνθη.


Γύρω από την πλατεία Άθωνος το Ελληνικόν είναι κάτι σαν Λερναία Ύδρα. Από το ένα μαγαζί μπαίνεις, στο άλλο βγαίνεις, περνάς απέναντι, στρίβεις στη γωνία και, ναι, ακόμα στο Ελληνικόν βρίσκεσαι.


Βότανα, μικροί παραγωγοί απ' όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, τυριά, γαλακτοκομικά, αλλαντικά, κρέας, παξιμάδια, αυγά, καλλυντικά, βιταμίνες και συμπληρώματα, τα πάντα όλα βιολογικά σε ένα μαγαζί που αντίστοιχό του δεν υπάρχει στην Αθήνα.

Εγώ θα σταθώ στα λαχανικά του, όλα στον πάγκο με τη διατροφική τους αξία και την πιο απόλυτη ιχνηλασιμότητα, με το όνομα του παραγωγού, την πιστοποίηση και τον τόπο της παραγωγής. Καθετοποιημένη συσκευασία, συμβολαιακή γεωργία με παραγωγούς που ελέγχονται σε όλα τα στάδια της παραγωγής, για να μη σου μπαίνουν υποψίες αν και κατά πόσο βιολογικό είναι το βιολογικό μπρόκολο που ψωνίζεις. Έχει και φρέσκια ρίζα κουρκουμά!

Βατικιώτου 28, 2310 257503, www.greenfamily.gr

Εδώ ο καλός «Πσαράς»!

Τα μοντέρνα μπακάλικα της Θεσσαλονίκης διαθέτουν μοναδικούς θησαυρούς Facebook Twitter
O Psaras δεν είναι άλλο ένα ιχθυοπωλείο της σειράς Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης

Δίπλα ακριβώς στο Ελληνικόν, ο Psaras δεν είναι άλλο ένα ιχθυοπωλείο της σειράς. Σχεδιασμένο από την αρχιτεκτονική ομάδα T&T, κοπάδια ψάρια κολυμπούν στα ρολά, τοίχοι που διηγούνται ιστορίες του βυθού, μεταλλικά ψάρια σε εναέρια κοπάδια και φρέσκο ψάρι που έρχεται σπίτι σου ωμό ή ψημένο στην κουζίνα παραπλεύρως.

Μητ. Γεναδίου, πλ. Άθωνος

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ