Πώς να φτιάξεις γαλοπούλα όπως στο «Μεγάλη Βρετανία»

Πώς να φτιάξεις γαλοπούλα όπως στο «Μεγάλη Βρετανία» Facebook Twitter
0

Ο Αστέριος Κουστούδης, executive chef των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρετανία και King George, έχει μεγάλη εμπειρία σε κορυφαία ελληνικά εστιατόρια κι έχει τιμηθεί με αστέρι Michelin. Είναι άριστος γνώστης εκλεπτυσμένων τεχνικών και το φίλτρο της δημιουργικότητάς του οδηγεί την ελληνική κουζίνα που αγαπά σε καινούργιους νόστιμους δρόμους.


Στο Wine Library του GB Corner έστησε ένα εντυπωσιακό γιορτινό τραπέζι με τη συνδρομή του διακοσμητή Δημήτρη Μπραζά. Το μενού που προτείνει περιλαμβάνει σούπα μανιτάρι με κάστανα, πικρή σοκολάτα και μπαχαρικά, καρπάτσιο από ψητό παντζάρι, κατσικίσιο τυρί, φιστίκια Αιγίνης και πετιμέζι. Επίσης σαλάτα φακές, ρόδι, μαραθόριζα, συκωτάκια πουλιών και μανταρίνι, ψητές ρίζες με κυδώνια και συκομαΐδα, πουρέ γλυκοπατάτας με γκρανόλα και ψητή γαλοπούλα με τη σάλτσα της, γέμιση με κάστανα, ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Σούπα μανιτάρι με κάστανα, πικρή σοκολάτα και μπαχαρικά

Πώς να φτιάξεις γαλοπούλα όπως στο «Μεγάλη Βρετανία» Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 6 άτομα

500 γρ. μανιτάρια λευκά

500 γρ. μανιτάρια καφέ

½ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

½ πράσο ψιλοκομμένο

2½ κούπες ζωμός λαχανικών

½ ποτήρι λευκό κρασί

50 γρ. βούτυρο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κούπα κρέμα γάλακτος

1 φύλλο δάφνης

1 κ.γ. χυμό λεμόνι

Αλάτι, πιπέρι

150 γρ. σοκολάτα bitter λιωμένη

Πρέζα σκόνη γαρίφαλο

Πρέζα σκόνη μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά με ελαιόλαδο σοτάρουμε τα μανιτάρια για 3 λεπτά και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το πράσο. Ανακατεύουμε, μαγειρεύουμε για 3 λεπτά, σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών, αλάτι, πιπέρι και τη δάφνη. Σιγομαγειρεύουμε 5-6 λεπτά, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και μαγειρεύουμε 2-3 λεπτά. Αφαιρούμε τη δάφνη και χτυπάμε με ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε το βούτυρο παγωμένο σε κύβους και τον χυμό λεμόνι. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με κάστανα βρασμένα και τη λιωμένη σοκολάτα αρωματισμένη με γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο.

Καρπάτσιο από ψητό παντζάρι, κατσικίσιο τυρί, φιστίκια Αιγίνης και πετιμέζι

Πώς να φτιάξεις γαλοπούλα όπως στο «Μεγάλη Βρετανία» Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 6 άτομα

10 παντζάρια (βολβοί)

250 γρ. κατσικίσιο τυρί

1 φλιτζ. φιστίκια Αιγίνης καβουρντισμένα

Λίγα φύλλα ρόκας

Ελαιόλαδο

2 κ.σ. πετιμέζι

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Τυλίγουμε τα ακαθάριστα παντζάρια σε αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς 1,5 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Τα ξεφλουδίζουμε, κόβουμε σε λεπτές ροδέλες και τα αλατίζουμε. Σε πιατέλα στρώνουμε τα παντζάρια, τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο, πετιμέζι, καβουρντισμένα φιστίκια και κατσικίσιο τυρί σε φέτες.

Σαλάτα φακές, ρόδι, μαραθόριζα, συκωτάκια πουλιών και μανταρίνι

Πώς να φτιάξεις γαλοπούλα όπως στο «Μεγάλη Βρετανία» Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 6 άτομα

300 γρ. φακές βρασμένες

1 φινόκιο κομμένο σε λεπτές φέτες

Σπόροι από μισό ρόδι

Φιλέτα από 2 μανταρίνια

Λίγα φύλλα ρόκας, σπανάκι και άνηθο

1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

300 γρ. συκωτάκια πουλιών

1 ποτηράκι κρασί λευκό

Λίγο θυμάρι

Χυμός από μισό λεμόνι

Για τη σάλτσα

100 ml ελαιόλαδο

25 γρ. μηλόξιδο

25 γρ. χυμός μανταρίνι

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα συκωτάκια πουλιών με αλάτι και πιπέρι 4-5 λεπτά, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το θυμάρι και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της σάλτσας. Σερβίρουμε τις φακές, προσθέτουμε το κρεμμυδάκι, αλάτι, πιπέρι, το φινόκιο, τα φύλλα σαλάτας, τους σπόρους ροδιού, τα μανταρίνια, περιχύνουμε με τη σάλτσα και γαρνίρουμε με τα συκωτάκια.

Ψητές ρίζες με κυδώνια και συκομαΐδα

Πώς να φτιάξεις γαλοπούλα όπως στο «Μεγάλη Βρετανία» Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 6 άτομα

1 σελινόριζα καθαρισμένη και κομμένη σε φέτες

1 γλυκοπατάτα καθαρισμένη και κομμένη σε φέτες

1 ρέβα καθαρισμένη και κομμένη σε φέτες

1 κυδώνι καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες

Φλοίδες γραβιέρας Κρήτης

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1/2 κούπα ζωμός λαχανικών

Συκομαΐδα

2 κ.σ. γλάσο από ξιδι βαλσαμικό

Αλάτι, πιπέρι

Πρέζα θυμάρι

Εκτέλεση

Σε πυρέξ στρώνουμε τις φέτες από τις ρίζες εναλλάξ, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και ζωμό λαχανικών να τα σκεπάσει μέχρι τη μέση. Καλύπτουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν. Αποσύρουμε το πυρέξ από τον φούρνο και περιχύνουμε με γλάσο βαλσαμικό. Γαρνίρουμε με λεπτές φέτες συκομαΐδα και γραβιέρα.

Πουρές γλυκοπατάτας με γκρανόλα

Πώς να φτιάξεις γαλοπούλα όπως στο «Μεγάλη Βρετανία» Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 6 άτομα

100 γρ. βούτυρο φρέσκο

1 κούπα χυμός πορτοκάλι

1 κούπα χυμός λεμόνι

Αλάτι, πιπέρι

3 κ.σ. γκρανόλα (έτοιμη από σούπερ-μάρκετ)

Λίγο μέλι

Εκτέλεση

Τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο τις γλυκοπατάτες και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς για 1,5 ώρα. Ξεφλουδίζουμε τις γλυκοπατάτες και τις χτυπάμε στο μούλτι με βούτυρο, χυμό πορτοκάλι και λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με γκρανόλα και μέλι.


Ψητή γαλοπούλα με την σάλτσα της, γέμιση με κάστανα, ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς

Πώς να φτιάξεις γαλοπούλα όπως στο «Μεγάλη Βρετανία» Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 6 άτομα

1 γαλοπούλα 5 κιλά

2 λεμόνια

2 πορτοκάλια

Λίγο ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Για τη γέμιση

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

100 γρ. χοιρινό κιμά

60 γρ. λαρδί σε κυβάκια

Τα συκωτάκια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα

1 κιλό κάστανα καθαρισμένα και ψημένα

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 πράσο ψιλοκομμένο

30 γρ. ξερά δαμάσκηνα, χωρίς το κουκούτσι τους

30 γρ. σταφίδες μαύρες, 30 γρ. σταφίδες ξανθές

30 γρ. κουκουνάρι

30 γρ. φιστίκι Αιγίνης

1 κούπα ρύζι σπυρωτό

5 κ.σ. ελαιόλαδο

1 ξύλο κανέλας, 2 γαρίφαλα, 2 δαφνόφυλλα

Λίγο λεμονοθύμαρο

1 σφηνάκι λευκό κρασί

3 κ.σ. κονιάκ

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, τον κιμά και το λαρδί και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα κάστανα, το κουκουνάρι, φλαμπάρουμε με κονιάκ και σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, τις σταφίδες, το φιστίκι Αιγίνης, την κανέλα, τα γαρίφαλα, τα δαφνόφυλλα, το λεμονοθύμαρο, αλάτι και πιπέρι. Τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι και λίγο νερό. Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για 15 λεπτά.
Μαρινάρουμε τη γαλοπούλα με τον χυμό από το πορτοκάλι και τα λεμόνια, αλατοπιπερώνουμε και της βάζουμε τη γέμιση που έχει κρυώσει.


Ράβουμε την κοιλιά της γαλοπούλας και δένουμε τα πόδια της για να αποκτήσει ωραία εμφάνιση μετά το ψήσιμο. Την αλείφουμε εξωτερικά με ελαιόλαδο και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς για 2,5 ώρες περίπου. Ανά διαστήματα την περιχύνουμε με τους χυμούς της για να μη στεγνώσει. Βγάζουμε τη γαλοπούλα από τον φούρνο, την αφήνουμε να ξεκουραστεί και σερβίρουμε.

Πώς να φτιάξεις γαλοπούλα όπως στο «Μεγάλη Βρετανία» Facebook Twitter
Ο Αστέριος Κουστούδης, executive chef των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρετανία και King George, έχει μεγάλη εμπειρία σε κορυφαία ελληνικά εστιατόρια κι έχει τιμηθεί με αστέρι Michelin. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ