Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »

5 συνταγές για αυθεντικό Μεξικάνικο φαγητό

Η ομάδα του Dos Hermanos μας αποκαλύπτει τα μυστικά και τη γνώση της στη νοστιμότερη (και πιο διάσημη) κουζίνα της Λατινικής Αμερικής

Είναι πικάντικη, αρωματική, έχει χρώματα, χρησιμοποιεί σάλτσες και φρέσκα υλικά, ανακατεύει το καυτερό με το δροσερό, παίζει με τις πίτες. Τι άλλο θες από μια έθνικ κουζίνα για την αγαπήσεις; Η μεξικάνικη κουζίνα σού θυμίζει ότι τυλιχτό ή σκεπαστό δεν είναι μόνο το πιτόγυρο. Τορτίγια, τάκος και μπουρίτο σε καλούν να φορέσεις το... σομπρέρο που σου ταιριάζει και να παραδοθείς σε γεύσεις που κρατούν από την εποχή των Αζτέκων.


Ο Παναγιώτης Μαραγκός είναι σεφ και ιδιοκτήτης του μεξικάνικου εστιατορίου Dos Hermanos που έχει ιστορία 25 χρόνων στην Κηφισιά. Σπούδασε σεφ στις ΗΠΑ, εργάστηκε στο οικογενειακό εστιατόριο και επέλεξε να αφοσιωθεί στη μεξικάνικη κουζίνα, μια επιλογή που αποδείχτηκε πολύ επιτυχημένη, αν τη μετρήσεις με τα χρόνια που λειτουργεί το εστιατόριό του.

 

Η μεξικάνικη κουζίνα αρέσει στους Έλληνες γιατί αγαπούν τις πικάντικες γεύσεις και τις τραγανές τορτίγιες.


«Τη μεξικάνικη κουζίνα τη χαρακτηρίζει η φρεσκάδα των υλικών, το καλαμπόκι και η ποικιλία από τσίλι πιπεριές που δίνουν πικάντικη ένταση στη γεύση. Τα υλικά πρέπει να είναι φρέσκα γιατί φαίνονται στο πιάτο και στη γεύση», λέει ο Παναγιώτης και προσθέτει: «Η μεξικάνικη κουζίνα είναι αρχαία. Κρατάει από την εποχή των Αζτέκων και στην πορεία δέχτηκε επιρροές από τους Ισπανούς.

 

Χρησιμοποιεί πολλές και διαφορετικές τσίλι πιπεριές που είναι από καυτερές μέχρι πολύ καυτερές, έχουν διαφορετικές γεύσεις και αναδεικνύονται από τον τρόπο μαγειρέματός τους αλλά και τα ταιριάσματα με τα διαφορετικά υλικά του πιάτου. Η μεξικάνικη κουζίνα αρέσει στους Έλληνες γιατί αγαπούν τις πικάντικες γεύσεις και τις τραγανές τορτίγιες».

 

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Ο Παναγιώτης έφτιαξε για τη LiFO πέντε από τις βασικές συνταγές της μεξικάνικης κουζίνας, δίνοντας μια καλή αφορμή για αν ασχοληθεί κανείς μαζί της.

 

Γουακαμόλε με νάτσο τσιπ

Μια αρχαία μεξικάνικη συνταγή της οποίας η βάση είναι το αβοκάντο, το χαρακτηριστικό φρούτο του Μεξικού, που χρησιμοποιείται σε πολλά παραδοσιακά πιάτα.

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 2 άτομα

4 ώριμα αβοκάντο

Χυμός από 2 λάιμ

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

1 ντομάτα κομμένη σε κύβους

½ κρεμμύδι ξερό κομμένο σε κύβους

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Κόβουμε το αβοκάντο στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι και με ένα κουτάλι βγάζουμε τη σάρκα του και την τοποθετούμε σε μπολ. Με ένα πιρούνι λιώνουμε το αβοκάντο, προσθέτουμε τον χυμό λάιμ, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, κρεμμύδι, ντομάτα και ανακατεύουμε απαλά.

 

Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με νάτσο τσιπς από καλαμπόκι.

 

Τip: Στο γουακαμόλε ταιριάζουν κορίανδρο και πιπεριές χαλαπένιος για πιο πικάντικη γεύση.

 

Εντσιλάδα (Enchiladas)

Καθημερινό μεξικάνικο φαγητό που προτιμούν ιδιαίτερα στις γιορτές.

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 2 άτομα

1 τσίλι πιπεριά μεγάλη

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 ντομάτα ψιλοκομμένη

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1 φιλέτο κοτόπουλο

4 τορτίγιες από καλαμπόκι

50 γρ. τυρί γκούντα τριμμένο

50 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη

1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη

½ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε την τσίλι πιπεριά μέχρι να μαραθεί και προσθέτουμε το σκόρδο και την ντομάτα για 3 λεπτά. Αποσύρουμε από το τηγάνι τα υλικά, τα ρίχνουμε στο μπλέντερ με λίγο νερό και χτυπάμε μέχρι να γίνουν αλοιφή. Μαρινάρουμε το κοτόπουλο με 2 κ.σ. από την αλοιφή και το τοποθετούμε σκεπασμένο στο ψυγείο 2-3 ώρες.


Βάζουμε το κοτόπουλο σε ταψί με την πιπεριά και το κρεμμύδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Την υπόλοιπη αλοιφή (εντσιλάδα σος) τη βράζουμε σε κατσαρόλα με 1 κούπα νερό για 30 λεπτά.


Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά τηγανίζουμε την τορτίγια καλαμποκιού με την εντσιλάδα σος μέχρι να μαλακώσει.
Ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο και τις πιπεριές, τα προσθέτουμε στην τορτίγια, την τυλίγουμε, από πάνω ρίχνουμε την υπόλοιπη εντσιλάδα και προσθέτουμε τα τυριά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να λιώσει το τυρί.


Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με ρύζι ή φασόλια πουρέ.

 

Τάκος με κιμά

Κλασικό street food που φτιάχνουν στους δρόμους του Μεξικoύ και τρώγεται με το χέρι.

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 2 άτομα

4 τορτίγιες από καλαμπόκι

300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1 πιπεριά τσίλι τριμμένη

1 ντομάτα ψιλοκομμένη

1 πρέζα κύμινο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη

300 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο

1 κούπα μαρούλι ψιλοκομμένο

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε την πιπεριά τσίλι μαζί με το σκόρδο, το κρεμμύδι και την πράσινη πιπεριά για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τον κιμά, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε καλά για 3 λεπτά, ρίχνουμε ½ κούπα νερό και σιγομαγειρεύουμε για 40 λεπτά.


Βουτάμε την τορτίγια σε ελαιόλαδο για να μαλακώσει. Την τοποθετούμε σε πιάτο, προσθέτουμε κιμά στη μέση, τη διπλώνουμε και την κλείνουμε στην κορυφή με οδοντογλυφίδα. Βάζουμε την τορτίγια σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά και την τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να γίνει τραγανή. Την αποσύρουμε, τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξει και βγάζουμε την οδοντογλυφίδα. Ανοίγουμε προσεχτικά την τορτίγια, προσθέτουμε μαρούλι, ντομάτα, τυρί και σερβίρουμε αμέσως.

 

Μπουρίτο (Burrito)

Burrito σημαίνει γαϊδουράκι και το φαγητό αυτό ονομάστηκε έτσι επειδή τα πουλούσαν στους δρόμους με τα γαϊδουράκια.

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 2 άτομα

4 τορτίγιες από αλεύρι

300 γρ. μοσχαρίσιο κρέας

1 τσίλι πιπεριά ψιλοκομμένη

1 ντομάτα ψιλοκομμένη

1 κ.σ. τσίλι σκόνη

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 πατάτα καθαρισμένη, κομμένη σε κύβους

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κούπα ζεστό νερό

1 κούπα τυρί γκούντα και μοτσαρέλα τριμμένα

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Τοποθετούμε το κρέας σε ταψί μαζί με όλα τα υλικά εκτός από το τυρί, ανακατεύουμε και βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά.


Αποσύρουμε το κρέας, το μαδάμε με πιρούνι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά.


Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά τοποθετούμε την τορτίγια και τη ζεσταίνουμε και από τις δύο πλευρές.


Βάζουμε σε πιάτο την τορτίγια, προσθέτουμε τη γέμιση με το κρέας, τυλίγουμε και από πάνω ρίχνουμε τυρί. Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε μέχρι να λιώσει το τυρί.

 

Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με πουρέ φασολιών ή πράσινη σαλάτα.

 

Χοιρινό ψαρονέφρι με ανανά

Ένα πιάτο που σερβίρεται στο μεξικάνικο κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι.

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 2 άτομα

500 γρ. ψαρονέφρι κομμένο σε μερίδες

200 γρ. φρέσκο ανανά σε κομμάτια

1 κούπα φρέσκος χυμός ανανά

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. τσίλι σκόνη

3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 σφηνάκι κόκκινο κρασί

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Μαρινάρουμε το κρέας με το τσίλι και αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για 3 ώρες.


Σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρέας για 5 λεπτά από όλες τις πλευρές, σβήνουμε με το κρασί και το αποσύρουμε. Τοποθετούμε το κρέας σε σχάρα και ψήνουμε στο γκριλ για 15 λεπτά.


Στο ίδιο τηγάνι με τους χυμούς από το κρέας, σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε τον ανανά, ανακατεύουμε, ρίχνουμε τον χυμό ανανά και σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά.


Σερβίρουμε το κρέας με τη σάλτσα ανανά, γαρνίρουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι και συνοδεύουμε με ρύζι.

 

Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

VIDEOS/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ