Πρωινό από το «Νορβηγικό Δάσος» και σπανακόπιτα από το «Middlesex»: Ένα βιβλίο με λογοτεχνικές συνταγές

Πρωινό από το «Νορβηγικό Δάσος» και σπανακόπιτα από το «Middlesex»: Ένα βιβλίο με λογοτεχνικές συνταγές Facebook Twitter
Γεύμα από το Νορβηγικό Δάσος
0

Μια εξαιρετικά συμπαθής και πολυάριθμη κατηγορία αναγνωστών είναι εκείνοι που εκτός από τη λογοτεχνική αξία ενός βιβλίου εκτιμούν και επιθυμούν να δοκιμάσουν τα εδέσματα που περιγράφονται στις σελίδες του. Εκείνοι που ανακαλύπτοντας ένα νέο βιβλίο ή ξαναδιαβάζοντας κάποιο αγαπημένο ανάγνωσμα φαντάζονται ποιες είναι οι γεύσεις που γαργαλάνε τον ουρανίσκο των ηρώων και των φανταστικών τους φίλων. Η αναφορά και μόνο μιας ώριμης φράουλας, ενός ζουμερού ψητού κοτόπουλου σε ένα οικογενειακό τραπέζι ή μιας αχνιστής κούπας σοκολάτας που ζεσταίνει τόσο το σώμα όσο και την καρδιά του πρωταγωνιστή στις δύσκολες στιγμές, είναι αρκετή για να τους τρέξουν τα σάλια και να προσπαθήσουν να αναπαράξουν τις θεσπέσιες αυτές γεύσεις στην κουζίνα τους. 

Η Kate Young, η food blogger του Little Library Cafe, που αρθρογραφεί στον Guardian για φαγητό υπήρξε αναγνώστρια αυτού του είδους ήδη από την παιδική της ηλικία. Όταν δεν βρισκόταν στην κουζίνα του οικογενειακού σπιτιού διάβαζε βιβλία. Όταν τα Σαββατοκύριακα ο πατέρας της προσπαθούσε να την ωθήσει σε δραστηριότητες στο πάρκο δεν φανταζόταν πως εκείνη πάντα έπαιρνε μαζί κι ένα βιβλίο και αντί να τρέξει και να παίξει, προτιμούσε να χώνεται κάτω από ένα δέντρο και να χάνεται στην Αγγλία της Τζέιν Ώστεν, να ζει τις περιπέτειες των παιδιών-ντετέκτιβ της Ένιντ Μπλάιτον στο Ντέβον ή να βυθίζεται στην Αλαμπάμα τον καιρό της ύφεσης, όπως την περιγράφει η Χάρπερ Λι. Η ίδια περιγράφει την παιδική της ηλικία ειδυλλιακή μεν, αλλά διάσπαρτη, σε πολλούς παράλληλους και φανταστικούς κόσμους. 

Όλοι οι τίτλοι που περιλαμβάνονται στο βιβλίο της Little Library Cookbook αφορούν βιβλία που έχει διαβάσει η ίδια και την έχουν σημαδέψει. Βιβλία τα οποία τόσο εκείνη, όσο και ο αγαπημένος σας βιβλιοθηκονόμος θα σας συνιστούσε ένθερμα.

Όταν μεγάλωσε και έφυγε από την Αυστραλία η ανάμνηση των βιβλίων που καταβρόχθισε μικρή την εμπότισε με μια έντονη αίσθηση νοσταλγίας. Οι αναμνήσεις που συνδέονταν με τα βιβλία που είχε διαβάσει ως παιδάκι είχαν παρηγορητική δράση και τότε συνειδητοποίησε πως πολλά από τα αποσπάσματα που είχαν χαραχθεί ανεξίτηλα στη μνήμη της σχετίζονταν με το φαγητό. Έτσι, εκτός από να διαβάζει αυτές τις γαστριμαργικές περιγραφές αποφάσισε να αρχίσει να τις παρασκευάζει κιόλας.

Όταν μάλιστα άρχισε να γράφει κείμενα που συνδύαζαν τη λογοτεχνία με τη μαγειρική, άρχισαν να επικοινωνούν μαζί της άνθρωποι και να μοιράζονται τις αγαπημένες λογοτεχνικές γευστικές τους αναμνήσεις. Πολλοί συμμερίζονταν τις δικές της παιδικές ονειροπολήσεις: γεύματα με σαρδέλες και τζιτζιμπίρα στην Νήσο Κίρριν μαζί με τους Πέντε Φίλους, ζήλια για τον Μπρους και το περίφημο κέικ σοκολάτας στο Ματίλντα και απορία για το τι γεύση μπορεί να έχουν τα πράσινα αυγά με χοιρομέρι του Dr. Seuss. Και αυτές οι σκέψεις δεν σε εγκαταλείπουν όταν ενηλικιώνεσαι απ' ό,τι φαίνεται. Φανταζόμαστε τις τηγανίτες στο Μάντερλεϊ στη Ρεβέκκα της Δάφνης ντι Μοριέ και μας τρέχουν τα σάλια όταν αναλογιζόμαστε το άψογο φιλέτο του Τέλους μιας Σχέσης. Όλοι οι τίτλοι που περιλαμβάνονται στο βιβλίο της Little Library Cookbook αφορούν βιβλία που έχει διαβάσει η ίδια και την έχουν σημαδέψει. Βιβλία τα οποία τόσο εκείνη, όσο και ο αγαπημένος σας βιβλιοθηκονόμος θα σας συνιστούσε ένθερμα. 

Εδώ παρουσιάζουμε μερικές από τις λογοτεχνικής προέλευσης συνταγές που περιλαμβάνονται στο βιβλίο και τη στήλη της στον Guardian:

ΠΡΟΓΕΥΜΑ


Καθ' οδόν βρήκα ένα ανοικτό καφέ και πήρα ένα πρόγευμα με ρύζι, σούπα μίσο, λαχανικά τουρσί και τηγανητά αυγά.  

Νορβηγικό Δάσος, Χαρούκι Μουρακάμι 

Πρόκειται για ένα υπέροχο και ιδιαίτερα τονωτικό πρωινό. Έντονο και αλμυρό, βοηθάει πολύ όταν η ημέρα προβλέπεται γεμάτη και απαιτητική. 

Σούπα μίσο 

4 μερίδες

2 τεμάχια φύκι konbu

750 ml. νερό

2 κτσ. λευκή πάστα μίσο 

Αλάτι 

100 γρ. μαλακό τόφου, κομμένο σε μικρούς κύβους  

 

1. Τοποθετήστε τα φύκια και το νερό σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας πού και πού. Όταν βράσει το νερό αφαιρέστε τα φύκια. 

2. Αφήστε τον ζωμό να βράσει για 2 λεπτά και μετά σβήστε τη φωτιά. Προσθέστε το μίσο και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί. Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι.

3. Προσθέστε το τεμαχισμένο τόφου στον ζεστό ζωμό. Σερβίρετε άμεσα.  

Ρύζι, τουρσί, αυγό

4 μερίδες


Για το ρύζι 

100 γρ. ρύζι για σούσι

125 ml. κρύο νερό

2 κτσ. ρυζόξυδο

1 κτγ. μιρίν

1 κτγ. ζάχαρη άχνη

 

Για το τουρσί 

1 κτσ. νιφάδες αλατιού

1 κτσ. ζάχαρη άχνη

Λευκό πιπέρι

150 ml. ρυζόξυδο

1 αγγούρι

10 ραδίκια

Για το τηγανητό αυγό

2 κτσ. σησαμέλαιο

4 αυγά

1. Ξεπλένετε το ρύζι 4 φορές σε κρύο νερό. Σουρώνετε καλά και συμπληρώσετε 125 ml. νερού στο ρύζι. Αφήστε το να μουλιάσει για 30 λεπτά.

2. Εντωμεταξύ προετοιμάστε το τουρσί: τεμαχίστε τα λαχανικά σε φέτες, σε ό,τι πάχος προτιμάτε. Όσο πιο λεπτά, τόσο περισσότερο θα γίνουν τουρσί. Η Young προτιμά να τεμαχίζει το αγγούρι με μαντολίνο ώστε να είναι πιο έντονη η γεύση του τουρσιού και τα ραδίκια στα τέσσερα ώστε να παραμείνουν τραγανά. 

3. Αναμειγνύετε το αλάτι, τη ζάχαρη άχνη, το λευκό πιπέρι και το ξύδι ώσπου να διαλυθούν το αλάτι και η ζάχαρη. Τα χωρίζετε σε δύο μπολ, στο ένα βάζετε το αγγούρι και στο άλλο τα ραδίκια. Τα αφήνετε στην άκρη για τώρα.

4. Βράζετε το ρύζι και το αφήνετε σκεπασμένο σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά ώσπου το νερό να πέσει κάτω από τη στάθμη του ρυζιού.

ΓΕΥΜΑ


Η Δεισδαιμόνα πηγαινοερχόταν, προσθέτοντας καρύδια, βούτυρο, μέλι, σπανάκι, προσθέτοντας επιπλέον στρώσεις φύλλο, κι ύστερα κι άλλο βούτυρο, πριν τοποθετήσει τα παρασκευάσματά της στον φούρνο. 

Middlesex, Τζέφρυ Ευγενίδης 

Το έτοιμο φύλλο μετατρέπει την πίτα αυτή από ολοήμερη πρόκληση σε βδομαδιάτικο δείπνο ή απλό γεύμα για το Σαββατοκύριακο. Στο «Middlesex», η Δεισδαιμόνα ανοίγει φύλλο στο σπίτι, αλλά υποτίθεται πως μαγειρεύει στα 1920s, πριν να είναι εύκολο να βρει κανείς ελληνικό φύλλο στα σούπερ μάρκετ. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο, κρατήστε το σκεπασμένο για να μην στεγνώσει πριν το γεμίσετε γιατί αλλιώς θα θρυμματιστεί.

Πρωινό από το «Νορβηγικό Δάσος» και σπανακόπιτα από το «Middlesex»: Ένα βιβλίο με λογοτεχνικές συνταγές Facebook Twitter

Σπανακόπιτα

4 μερίδες

1 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 

1 κτσ. ελαιόλαδο

1 κ. κατεψυγμένο σπανάκι

1 κτσ. ψιλοκομμένο άνηθο

3 κτσ. ψιλοκομμένος μαϊντανός 

1 αυγό

100 γρ. φέτα

Μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο

Αλάτι και μαύρο πιπέρι 

100 γρ. βούτυρο

10 φύλλα φύλλο 

Σουσάμι για διακόσμηση 

1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Σωτάρετε το κρεμμύδι σε ένα τηγάνι με το λάδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτετε το σπανάκι και ανακατεύετε μέχρι να ξεπαγώσει. Μαγειρεύετε σε σχετικά δυνατή φωτιά ώστε να εξατμιστεί κάποιο από το νερό. 

2. Αδειάζετε το σπανάκι με το κρεμμύδι σε ένα σουρωτήρι. Στραγγίζετε όσο περισσότερο νερό είναι δυνατόν. Όσο πιο πολύ νερό αφαιρέσετε τόσο πιο τραγανή θα είναι η πίτα σας. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει. 

3. Προθέτετε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και το αυγό, τρίβετε μέσα στο μείγμα την φέτα και τέλος το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι. 

4. Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Απλώνετε δύο φύλλα στην επιφάνεια εργασίας με την επιμήκη πλευρά παράλληλα με εσάς, να αλληλεπικαλύπτονται κατά 2 εκ. Τα βουτυρώνετε γενναιόδωρα με το βούτυρο. Τοποθετείτε άλλα δύο φύλλα από πάνω και βουτυρώνετε ξανά. Επαναλαμβάνετε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει το φύλλο. Απλώνετε μία μακριά γραμμή γέμισης αρχίζοντας περίπου 5 εκ. από την άκρη κοντά σας. Τυλίγετε το φύλλο σαν μακρύ λουκάνικο και στη συνέχεια σε σπείρα. 

Πρωινό από το «Νορβηγικό Δάσος» και σπανακόπιτα από το «Middlesex»: Ένα βιβλίο με λογοτεχνικές συνταγές Facebook Twitter

5. Μεταφέρετε τη σπανακόπιτα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, απλώνετε βούτυρο με ένα πινέλο και το σουσάμι και ψήνετε για 25' ή μέχρι να χρυσίσει. 

ΔΕΙΠΝΟ

Είναι δυνατόν να ερωτευθεί κάποιος ενώ τρώει πιάτο με κρεμμύδια; (...) Είπα: «Είναι καλό φιλέτο» και την άκουσα, σαν ποίημα, να απαντά: «Το καλύτερο που έφαγα ποτέ».

Το Τέλος μιας Σχέσης, Γκράχαμ Γκρην 

Σύμφωνα με την ίδια τη συγγραφέα, αυτό είναι το πιο σέξι πιάτο στο βιβλίο της. Θα σας συστήναμε με όλη μας την καρδιά να το ετοιμάσετε για κάποιον που σας αρέσει. Και πράγματι, είναι δυνατόν να ερωτευθεί κάποιος απολαμβάνοντας αυτά τα κρεμμύδια. Οι σκέψεις της Σάρα από το «Τέλος μιας Σχέσης» είναι ακριβώς η αντίδραση στην οποία στοχεύετε, οπότε μην το παρακάνετε και μην ξεχάσετε να αφήσετε το φιλέτο να «ξεκουραστεί».

Πρωινό από το «Νορβηγικό Δάσος» και σπανακόπιτα από το «Middlesex»: Ένα βιβλίο με λογοτεχνικές συνταγές Facebook Twitter

Φιλέτο και κρεμμύδια 

2 μερίδες

2 φιλέτα μοσχάρι

Αλάτι και μαύρο πιπέρι 

Ελαιόλαδο

Για τα κρεμμύδια 

16 μικρά κρεμμυδάκια στιφάδο 

50 γρ. βούτυρο

30 κλαράκια θυμάρι

Αλάτι και μαύρο πιπέρι

1. Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180°C. Αφαιρείτε τα φιλέτα από το ψυγείο και τα αφήνετε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. 

2. Κόβετε τη βάση και την κορυφή των κρεμμυδιών και αφαιρείτε την εξωτερική στιβάδα τους. Τα τοποθετείτε με μία από τις κομμένες πλευρές τους προς τα κάτω σε ένα πυρίμαχο σκεύος που μπαίνει στον φούρνο. Βάζετε μια μικρή ποσότητα βουτύρου στην κορυφή του καθενός και ύστερα προσθέτετε ένα δυο κλωναράκια θυμάρι και μια γενναιόδωρη πρέζα αλάτι και πιπέρι. Τοποθετείτε το σκεύος στον φούρνο για 50', μέχρι να χρυσίσουν και να μαλακώσουν.

3. Κατά τα τελευταία 15 λεπτά μαγειρέματος των κρεμμυδιών ζεσταίνετε ένα τηγάνι γκριλιέρα ή ένα τηγάνι με παχύ πάτο μέχρι να εξατμίζεται άμεσα μια σταγόνα νερού που πετάτε στην επιφάνεια του. Αλατοπιπερώστε τα φιλέτα από την μία πλευρά και τοποθετήστε τα, με την καρυκευμένη πλευρά τους προς τα κάτω, στο τηγάνι.

4. Γυρίζετε κάθε φιλέτο κάθε 30'' περίπου. Δεν είναι δυνατόν να σας δώσουμε ακριβείς χρόνους ψησίματος καθώς αυτό εξαρτάται από το πάχος του φιλέτου. Μπορείτε όμως να κάνετε το τεστ των δακτύλων. Με τον δείκτη του αριστερού χεριού πιέστε τη βάση του αντίχειρα. Όταν το φιλέτο έχει παρόμοια αντίσταση τότε είναι rare και το αφαιρείτε αμέσως από την φωτιά. Αν το θέλετε αλλιώς ψημένο μπορείτε να αντικαταστήσετε τον αντίχειρα με τον δείκτη, τον μέσο, τον παράμεσο, τον ωτίτη του δεξιού χεριού και να δείτε με το δείκτη του αριστερού χεριού πως αλλάζει η αίσθηση. Όταν το κρέας έχει την αντίστοιχη σκληρότητα το αφαιρείτε από την φωτιά. 

5. Όταν το φιλέτο έχει ψηθεί όπως το θέλετε, το τυλίγετε σε αλουμινόχαρτο και το αφήνετε το να «ξεκουραστεί» για 5'. Στη συνέχεια το κόβετε σε φέτες, το σερβίρετε στο πιάτο και καρυκεύετε με αλάτι, πιπέρι και μια ιδέα ελαιόλαδο. Σερβίρετε μαζί με το πιάτο των κρεμμυδιών.

ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΚΤΙΑ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ 

Κι όταν είχαν τελειώσει το ψάρι, η κα Κάστορα έβγαλε, τελείως αναπάντεχα, από τον φούρνο ένα τεράστιο και υπέροχο ρολό μαρμελάδας που άχνιζε...

Το Λιοντάρι, η Μάγισσα και η Ντουλάπα, Κ. Σ. Λιούις 

Όταν αρχίζει ο χειμώνας είναι υπέροχο να απολαμβάνει κανείς το χιόνι. Ωστόσο, εξίσου θεσπέσιο είναι να γυρίζει κανείς στο ζεστό του σπίτι και να κάνει ένα καυτό μπάνιο, να φοράει τις πιο χοντρές του κάλτσες και να χουχουλιάζει με μια ζεστή λιχουδιά. Το ρολό μαρμελάδας που προσέφεραν οι κάστορες στους μικρούς Πέβενσι, όσο το χιόνι κάλυπτε το έδαφος κάτω από τον κατασκότεινο ουρανό, είναι ότι πρέπει για μια τέτοια βραδιά. Η κρέμα custard είναι η ιδανική συνοδεία για το ρολό μαρμελάδας. 

Πρωινό από το «Νορβηγικό Δάσος» και σπανακόπιτα από το «Middlesex»: Ένα βιβλίο με λογοτεχνικές συνταγές Facebook Twitter

Ρολό μαρμελάδας

6 μερίδες

250 γρ. αλεύρι κανονικό/για όλες τις χρήσεις 

50 γρ. καστανή ζάχαρη 

1 κτγ. μπέικιν πάουντερ

40 γρ. βούτυρο

40 γρ. φυτικό λίπος

60 γρ. κρέμα γάλακτος

60 ml. γάλα

1 αυγό

450 γρ. μαρμελάδα

25 ml. ουίσκι

Για την κρέμα custard

300 ml. γάλα

100 ml. κρέμα γάλακτος (πλήρη λιπαρά)

1 λοβός βανίλιας

4 κρόκοι αυγού

40 γρ. ζάχαρη άχνη 

1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190°C. Κοσκινίζετε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μεγάλο μπολ. Ενσωματώνετε το βούτυρο και το φυτικό λίπος μέχρι το μείγμα να θυμίζει ψίχουλα. 

2. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και το αυγό μαζί και μετά ενσωματώνετε τα υγρά στα στερεά. Τα αναμειγνύετε όλα μαζί με ένα πιρούνι ώσπου να γίνουν ζυμάρι. Αλευρώνετε την επιφάνεια εργασίας σας και αδειάζετε εκεί την ζύμη. Την ανοίγετε σε σχήμα ορθογωνίου με διαστάσεις περίπου 18x30 εκ. και πάχος 15 χιλ.

3. Απλώνετε περίπου ⅔ της μαρμελάδας στη ζύμη, ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Αν η μαρμελάδα σας είναι πηχτή και δεν απλώνεται, μπορείτε να τη ζεστάνετε σε μπεν μαρί με μέτρια φωτιά για να λιώσει λιγάκι. 

4. Με τη χρήση μιας σπάτουλας τυλίγετε τη ζύμη από την βραχεία άκρη της σε έναν κύλινδρο. Σφίγγετε καλά τις άκρες της και την τυλίγετε σφιχτά σε χαρτί ψησίματος/λαδόκολλα. Δένετε τις άκρες με σπάγκο ή τις στρίβετε και τις τοποθετείτε κάτω από το ρολό. Τοποθετείτε μια σχάρα σε ένα ταψί και το ρολό επάνω της. Το βάζετε στον φούρνο και πριν κλείσετε την πόρτα προσθέτετε λίγο βραστό νερό στο ταψί προσέχοντας να μην αγγίξει το ρολό. Το ψήνετε για μία ώρα. Αν το τρυπήσετε και το μαχαίρι βγαίνει καθαρό χωρίς να κολλάει επάνω του ζύμη, το ρολό είναι έτοιμο.

5. Για να φτιάξετε την κρέμα custard βάζετε το γάλα και την κρέμα σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τον λοβό της βανίλιας. Το θερμαίνετε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε συχνά για να μην κάψει το γάλα στον πάτο του σκεύους. Αφαιρείτε τον λοβό της βανίλιας. 

6. Χτυπάτε μαζί τους κρόκους και την ζάχαρη. Όσο χτυπάτε προσθέτετε αργά το ζεστό γάλα με την κρέμα.

7. Βάζετε ξανά την custard στο κατσαρολάκι. Ανακατεύετε διαρκώς σε πολύ χαμηλή φωτιά ώσπου να είναι τόσο παχύρρευστη ώστε να καλύπτει την πίσω πλευρά μιας ξύλινης κουτάλας. Αν δεν πρόκειται να την σερβίρετε άμεσα, καλύψτε την επιφάνεια με μεμβράνη πιέζοντας ώστε να αγγίξει την κρέμα για να αποφύγετε την δημιουργία πέτσας. 

8. Αφαιρείτε το ρολό από τον φούρνο. Αναμιγνύετε την υπόλοιπη μαρμελάδα και το ουίσκι σε ένα μικρό κατσαρολάκι και τα ζεσταίνετε μέχρι να υγροποιηθούν. Περνάτε με ένα πινέλο την επιφάνεια του ρολού με το γλάσο μαρμελάδας και το σερβίρετε ζεστό με την κρέμα custard.

Πηγή: The Guardian 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ