Τα πιο «καυτά» όρθια και γρήγορα της Θεσσαλονίκης

Τα πιο «καυτά» όρθια και γρήγορα της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Μια στάση «στα όρθια» στο "Χαρτί και Καλαμάρι" κι αμέσως έχεις στο χέρι το χωνάκι σου, που τα χωράει όλα: και τη γαρίδα και το καλαμαράκι και την πατάτα και τη σαλτσούλα σε ένα τραγανό, αλάδωτο fritto misto που θα λέγανε και οι Ιταλοί, που το λατρεύουν.
1

Ο Θεσσαλονικιός με το φαγητό του δεν αστειεύεται. Είναι αυστηρός και αμείλικτος κριτής και δεν διστάζει να γυρίσει την πλάτη σε ό,τι του ξινίσει και δεν το βρει στο ύψος της δικής του παράδοσης, που τη νοστιμιά την κουβαλά στο κύτταρό της. Ακόμα και το πρόχειρο, το «κάτι στο χέρι», εδώ συζητιέται, αναλύεται, γίνεται κουτσομπολιό και καβγάς, κάθε καινούργια ιδέα σπέρνει διχόνοιες και διχογνωμίες μέχρι να αποφασιστεί αν ήρθε για να μείνει. Όσο το συζητάμε, όμως, στα παρακάτω γίνεται ένας καλός χαμός!

Η θάλασσα σε χωνάκι

Ακόμα κι αυτός που σιχαίνεται το ψάρι αποκλείεται να μην υποκύψει σε ένα τηγανητό καλαμαράκι ή σε μια τηγανητή γαρίδα. Κάπως έτσι είδε το θέμα και ο Δημήτρης Αλτίνογλου, ο οποίος επιπροσθέτως είχε κατά νου και τη συνταγή για αλάδωτο, τραγανό καλαμαράκι –όχι με κουρκούτι– από τη μαμά του. Και είναι να απορείς ασφαλώς πώς το fish & chips δεν είναι ελληνική εφεύρεση και γιατί, άραγε, όταν σκεφτόμαστε ελληνικό street food το μυαλό μας πηγαίνει μονάχα από τη βουνίσια πλευρά του κοψιδιού, με τόση θαλασσινή παιδεία και νοστιμιά γύρω-γύρω. Η ιδέα του χρειάστηκε ελάχιστα κεντρικά τετραγωνικά για να γίνει πραγματικότητα. Στην ουσία, δυο-τρεις φριτέζες, αληθινή, φρεσκοκομμένη πατάτα, γάμπαρη, μωρό καλαμαράκι. Πράσινη σαλάτα, πίτα κυπριακή και τρεις σάλτσες: ταρτάρ με πίκλες, κάππαρη, μαϊντανό και μαγιονέζα, μαγιονέζα με μουστάρδα και λεμόνι, sweet chilly με πικάντικη μαγιονέζα. Μια ξαφνική λαχτάρα να νιώσεις καλοκαίρι σε νησί στην καρδιά της πόλης μια εργάσιμη; Δεν χρειάζεται να μπεις στον κόπο της ταβέρνας. Μια στάση «στα όρθια» κι αμέσως έχεις στο χέρι το χωνάκι σου, που τα χωράει όλα: και τη γαρίδα και το καλαμαράκι και την πατάτα και τη σαλτσούλα σε ένα τραγανό, αλάδωτο fritto misto που θα λέγανε και οι Ιταλοί, που το λατρεύουν. Σε πιο χορταστική εκδοχή, όλα χωράνε σε μια κυπριακή πίτα, γίνονται σαντουιτσάκι. Προσφάτως προστέθηκε στο μενού και η αθερίνα, κάνει και καβουροτορτίγια με μαγιονέζα, καλαμπόκι, φασόλια και άνηθο. Αν πάλι θέλεις να ξορκίσεις το τηγανητό «έγκλημα», το κάνεις θαλασσοσαλάτα σε τρεις εκδοχές: με τόνο, σπανάκι, καλαμπόκι, ρόκα και μαρούλι, μια πράσινη με γαρίδες και, Θεσσαλονίκη ένεκα, έχουμε και πολίτικη. Μια νοστιμούλα ιδέα που θαρρώ πως φλερτάρει με το franchise και όχι μόνο το εγχώριο!

Χαρτί και Καλαμάρι, Γρ. Παλαμά 14, 2310 242207

Μποϊγιόζ έχεις δοκιμάσει;

Τα πιο «καυτά» όρθια και γρήγορα της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Τα μοντέρνα boyoz γεμίζουν με τυρί, ελιά, ταχίνι, σπανάκι, αγκινάρα ή με σοκολάτα.

Ο Στέφανος Χατζημανώλης είναι ταξιδιωτικός πράκτορας και Έλληνας της Πόλης, από κείνους που δεν έφυγαν ποτέ, ζώντας μια ζωή διχασμένοι ανάμεσα στις δύο ακτές του Αιγαίου. Στον καταπράσινο πεζόδρομο της Ικτίνου θα μπορούσες να χαθείς μαζί του, παρέα με ένα τσάι με άρωμα μαστίχα και πιπερόριζα, σε ατέλειωτες ιστορίες της ελληνοτουρκικής Ιστορίας. Μόνο αυτόν, λοιπόν, θα μπορούσες να εμπιστευτείς για μια ξενάγηση στην πιο βαθιά παράδοση της Σμύρνης, αυτή που πια έφεραν χειροποίητη και αυθεντική τα Smyrna Boyoz στη Θεσσαλονίκη. Τα boyoz, από τη λέξη μπόι, είναι τα φυλλωτά, αφράτα πιτάκια της σεφαραδίτικης παράδοσης. Χειροποίητη, τραγανή, λεπτή ζύμη ζυμωμένη με ταχίνι, που οι Εβραίοι έτρωγαν με τα αβγά τους. Τα μοντέρνα boyoz γεμίζουν με τυρί, ελιά, ταχίνι, σπανάκι, αγκινάρα ή με σοκολάτα. Πλάι τους θα βρεις ζεστούς ατσμάδες ή αλλιώς το τούρκικο κρουασανάκι, κάτι μεταξύ γλυκού και αλμυρού, τσουρεκιού και κρουασάν, που γεμίζει με τυρί ή σοκολάτα. Και, φυσικά, το σμυρναίικο κουλούρι, που είναι πιο σκούρο από το σιμίτικο, πλούσιο σε πολύ καβουρδισμένο σουσάμι και με ζύμη μεστή, σαν του ψωμιού. Ένας γκιοζλεμές με παστουρμά ή σπανάκι είναι ό,τι πιο φινετσάτο για ένα απλό μεσημεριανό: η αλάδωτη κρέπα που πήρε το όνομά της («goz» είναι το μάτι) από τα μάτια που σχηματίζει η ζύμη όταν ψήνεται, μαζί με τυρί, ελιές και ντομάτα μπορεί να είναι μια διαφορετική ιδέα για ένα brunch με άρωμα Τουρκίας. Η αλυσίδα του επιχειρηματία Μουσά Τουράν, που έδωσε μια μοντέρνα εικόνα στη γεύση της σμυρναίικης παράδοσης, έχει και το αυθεντικό τουρκικό λουκούμι με καϊμάκι αλλά και παγωτό καϊμάκι. Γιατί όσους τους χωρίζουν οι πολιτικές τούς ενώνει η μαγεία της γεύσης.

Smyrna Boyoz, Ικτίνου 6, 2311 243777

Μόνο ένας Λιβανέζος ξέρει να κάνει αληθινό φαλάφελ

Τα πιο «καυτά» όρθια και γρήγορα της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Το Falafel Τaste Μiddle Εast είναι, πάνω απ' όλα, η ευγενική, σοφιστικέ φιγούρα του Ραέντ Ζάχεμ από το Λίβανο.

Κομβικά στη Μητροπόλεως, πλάι στη διάσημη μπουγάτσα του Γιάννη, το Falafel Τaste Μiddle Εast είναι, πάνω απ' όλα, η ευγενική, σοφιστικέ φιγούρα του Ραέντ Ζάχεμ από το Λίβανο που πολιτογραφήθηκε Θεσσαλονικιός όταν ερωτεύτηκε μια Ξανθιώτισσα γλωσσολόγο. Με μαμά και θείο σεφ, ο Ραέντ μαγείρεψε στο The Met και στο Μπιτ Μπαζάρ πριν αναλάβει να μυήσει την πόλη στην αυθεντική μαγεία ενός φαλάφελ που γίνεται με ρεβίθι μικρής παραγωγής σε τρία μεγέθη, pocket, large και extra large, και σε τρεις εκδοχές, καυτερό, λάιτ αλλά και πιο αμερικανικό, με μαγιονέζα και λάχανο. Όσο περιμένεις, μαζί με το κέρασμα γλυκό κρασί, παίρνεις μια μαγεία-πίτα αραβική τηγανητή και τραγανή που σερβίρεται με το πιο αληθινό ταμπουλέ και τουρσιά, σαν ταξίδι στη Βηρυτό! Δροσερή, ζωντανή φατούς, λιβανέζικη μελιτζανοσαλάτα με ρόδι και μια απίστευτη πίτα Μαρία με κιμά ή γεμιστή με κεφτεδάκια και μελιτζάνα.

Falafel, Μητροπόλεως 106, 2310 278363

 

Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ