Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου

Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου Facebook Twitter
0

Το να πάρεις στη δουλειά φαγητό από το σπίτι ήταν μάλλον αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια. Δεν το επέτρεπε η «επικρατούσα αισθητική» σχετικά με την εικόνα που έπρεπε να προβάλλεις στο εργασιακό σου περιβάλλον, θεωρούνταν αναχρονιστικό και μάλλον δείγμα χαμηλού βιοτικού επιπέδου. Άλλωστε, οι αμέτρητες προτάσεις στην αγορά για έτοιμο φαγητό κάθε είδους και κόστους έδιναν ένα επιπλέον κίνητρο στον εργαζόμενο να αναζητήσει «φαγητό διανομής» ή «γεύματα του δρόμου».

Αυτές οι συνήθειες έχουν αλλάξει ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι μόνο η κρίση που ανάγκασε τους περισσότερους να αναθεωρήσουν την κατανομή του οικογενειακού τους προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα, άρχισε να δημιουργείται σε ολοένα και περισσότερους η ανάγκη επαναξιολόγησης της ποιότητας του φαγητού τους, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε λύσεις περισσότερο ελεγχόμενες και υγιεινές ως προς το είδος της τροφής και τους τρόπους μαγειρέματος. Έτσι, τα «ταπεράκια» βγήκαν από τα ντουλάπια και αποτέλεσαν εξάρτημα της καθημερινότητας για χιλιάδες εργαζόμενους στην πόλη, ιδιαίτερα τους νέους.

Όμως το να τρέφεσαι τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας με «φαγητό γραφείου» δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποβαθμίσεις την ικανοποίηση που αντλείς από ένα καλοφτιαγμένο γεύμα ούτε ότι πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά πολύ από τον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο σου για την προετοιμασία του. Λύσεις γρήγορες και νόστιμες υπάρχουν. Τις αναζητήσαμε στην κουζίνα του σεφ Γρηγόρη Καραγιάννη, ο οποίος μαζί με τη Λία Πολέμη «τρέχουν» το εστιατόριο «Άλλη Σκάλα» στην Αργυρούπολη. Ο Γρηγόρης διδάσκει Μαγειρική στα ΙΕΚ ΑΛΦΑ και εξειδικεύεται στο υγιεινό μενού για αθλητές.

Τυλιχτή σαλάτα

Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

100 γρ. ποικιλία λαχανικών (λόλα, μαρούλι, ρόκα, αντίδια, ραντίτσιο)

8 ντοματίνια κομμένα στη μέση

1 κ.σ. ξινομυζήθρα

100 γρ. στήθος κοτόπουλο ψημένο στη σχάρα

1 φύλλο τορτίγιας

Για τη βινεγκρέτ μπαλσάμικου

1 κ.σ. μουστάρδα

1 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο

1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο

1 κ.σ. μέλι

Αλάτι, πιπέρι

2 παγάκια

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά της βινεγκρέτ μπαλσάμικου και την αναμειγνύουμε με την ποικιλία λαχανικών, το κοτόπουλο, τα ντοματίνια και την ξινομυζήθρα. Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο φύλλο τορτίγιας και το τυλίγουμε σφιχτά. Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.

Χούμους με χοιρινό απάκι και κριτσίνια τυριών

Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

50 γρ. απάκι καπνιστό σε φέτες

150 γρ. ρεβίθια βρασμένα καλά

1 κ.σ. ταχίνι

1 κ.σ. χυμός πορτοκάλι

1 κ.σ. χυμός λεμονιού

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

1 κ.σ. καβουρδισμένο κουκουνάρι

Εκτέλεση

Πολτοποιούμε τα ρεβίθια, προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σοτάρουμε ελαφρά το απάκι στο τηγάνι και συνοδεύουμε το χούμους. Γαρνίρουμε με κριτσίνια τυριών.

Μοντέρνο τοστ

Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

2 φέτες ψωμί του τοστ

2 φέτες τυρί γραβιέρα

2 φέτες γαλοπούλα καπνιστή

50 ml γάλα φρέσκο

1 αυγό

1 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση

Συνθέτουμε το τοστ. Ανακατεύουμε καλά το γάλα με το αυγό και βουτάμε στο μείγμα το τοστ μέχρι να μαλακώσει. Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο και τηγανίζουμε το τοστ και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει.

Φιλετίνια κοτόπουλου με σάλτσα αβοκάντο

Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά
1 στήθος κοτόπουλο

1 ώριμο αβοκάντο

Λίγος χυμός λεμονιού

Φρέσκο κόλιανδρο

Ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Λαχανικά εποχής

Εκτέλεση

Ψήνουμε το φιλέτο κοτόπουλο στη σχάρα ή σε αντικολλητικό τηγάνι. Πολτοποιούμε το αβοκάντο, προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι, το ελαιόλαδο, το κόλιανδρο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε το ψητό κοτόπουλο και συνοδεύουμε με τη σάλτσα αβοκάντο. Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με λαχανικά εποχής ή να το τυλίξουμε σε φύλλο τορτίγιας.

Μοσχαράκι ραγού

Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

250 γρ. σπάλα μόσχου

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

1 καρότο ψιλοκομμένο

1 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο

½ ποτήρι κρασιού λευκό κρασί

1 κλωναράκι θυμάρι

2 κόκκοι μπαχάρι μαύρο

3 κόκκοι ολόκληρο μαύρο πιπέρι

2 ντομάτες τριμμένες

50 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Εκτέλεση

Σε βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε με το ελαιόλαδο το μοσχάρι από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τα λαχανικά και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν. Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τη σάλτσα τομάτας. Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 2-2,5 ώρες. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας, ρύζι ή χυλοπιτάκι.

Βελουτέ γλυκοπατάτας με τσιπς μπέικον

Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

150 γρ. γλυκοπατάτα

150 γρ. γάλα φρέσκο

50 γρ. κρέμα γάλακτος

20 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

15 γρ. βούτυρο

½ κ.γ. τζίντζερ τριμμένο

½ κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη

Αλάτι, πιπέρι

1 φέτα μπέικον

Εκτέλεση

Ψήνουμε στον φούρνο τη γλυκοπατάτα μέχρι να μαλακώσει και ξεφλουδίζουμε. Σε τηγάνι σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το βούτυρο μέχρι να μαραθεί, προσθέτουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε και πολτοποιούμε με ράβδο μπλέντερ. Ψήνουμε το μπέικον στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να γίνει τραγανό. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε τα τσιπς από μπέικον.

Συμβουλές για το μεσημεριανό του γραφείου

• Το μεσημεριανό γεύμα καλό είναι να έχει βάση την πρωτεΐνη, με συνοδεία 30% υδατανθράκων και φυτικών ινών. Έτσι αφομοιώνεται καλύτερα η πρωτεΐνη των τροφών. Απαραίτητο είναι το άφθονο νερό.

• Οι λιπαρές τροφές είναι πιο ευαίσθητες και αλλοιώνονται πιο εύκολα, αν παραμείνουν εκτός ψυγείου.

• Το ελαιόλαδο, λόγω των καλών λιπαρών που περιέχει, βοηθάει στην καλύτερη πέψη και προσφέρεται για «γεύματα του γραφείου».

• Δεν είναι απαραίτητο να προσθέσουμε στο φαγητό επιπλέον αλάτι από αυτό που περιέχουν οι τροφές στη φυσική τους μορφή.

• Η σωστή αναθέρμανση του φαγητού πρέπει να γίνεται τουλάχιστον στους 80 βαθμούς Κελσίου.

Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου Facebook Twitter
O σεφ Γρηγόρης Καραγιάννης προτείνει εύκολες και νόστιμες λύσεις για το μεσημεριανό στο γραφείο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 16.10.2017

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ