6 συνταγές με τα βραστά αυγά που περίσσεψαν από το πασχαλινό τραπέζι

6 συνταγές για όλα εκείνα τα βραστά αυγά που περίσσεψαν από το πασχαλινό τραπέζι Facebook Twitter
0

Μήπως υπερβάλατε τη Μεγάλη Εβδομάδα, όταν βάφατε αυγά και σας έχουν περισσέψει; Δεν υπάρχει λόγος ούτε να τα καταναλώσετε όλα με τον κλασικό τρόπο, που μπορεί να γίνει και βαρετός, ούτε και να τα πετάξετε, φυσικά.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αξιοποιήσετε τα πασχαλινά αυγά. Θα πρέπει, μάλιστα, να λάβετε υπόψη σας ότι το αυγό είναι μια εξαιρετική τροφή, πηγή υγιεινής πρωτεΐνης που δεν επιβαρύνει το ισοζύγιο των θερμίδων σας.

Ζητήσαμε από τον σεφ Ηλία Σταυρόπουλο να μας δώσει ιδέες για το πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στην κουζίνα μας. Οι ιδέες αυτές αποτελούν το έναυσμα που θα κινητοποιήσει τη φαντασία μας.

Οι συνταγές που μας προτείνει ο Ηλίας είναι εύκολες, νόστιμες και καλύπτουν τις ανάγκες μας όλες τις ώρες της ημέρας. «Δίνουν ιδέες για το πρωινό, για ένα σνακ αλλά και για μεσημεριανό ή βραδινό φαγητό, ενώ η χρήση φρέσκων μυρωδικών στις συνταγές χαρίζει φρεσκάδα στο πιάτο», υποστηρίζει ο Ηλίας Σταυρόπουλος.

6 συνταγές για όλα εκείνα τα βραστά αυγά που περίσσεψαν από το πασχαλινό τραπέζι Facebook Twitter
Ο Ηλίας Σταυρόπουλος. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Χειροποίητη χορτόπιτα στο τηγάνι με βραστό αυγό και τριμμένη φέτα

Υλικά

Για το φύλλο

200 γρ. αλεύρι
40 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
140 γρ. χλιαρό νερό
4 γρ. ξερή μαγιά
25 γρ. ελαιόλαδο
4 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
4 γρ. αλάτι

Για τη γέμιση

450 γρ. σπανάκι
30 γρ. άνηθος
200 γρ. τριμμένη φέτα
10 γρ. σχοινόπρασο
8 γρ. μαϊντανός
8 γρ. φρέσκος δυόσμος
25 γρ. ελαιόλαδο
10 γρ. κουκουνάρι
Αλάτι, πιπέρι

6 συνταγές για όλα εκείνα τα βραστά αυγά που περίσσεψαν από το πασχαλινό τραπέζι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Εκτέλεση

Σε μπολ βάζουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα και αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί για μία ώρα περίπου.

Για τη γέμιση

Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε το σπανάκι, ψιλοκόβουμε τα φρέσκα μυρωδικά και τα προσθέτουμε στο σπανάκι μαζί με την τριμμένη φέτα, το ελαιόλαδο, το κουκουνάρι και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα μας να μαραθεί.

Χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε μπαλάκια των 35 γρ., τα ανοίγουμε ένα-ένα με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο αλεύρι στη διάμετρο ενός τηγανιού. Σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε το φύλλο για 1 λεπτό περίπου από κάθε πλευρά και αποσύρουμε. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα.

Προσθέτουμε τη γέμιση πάνω σε ένα φύλλο που έχουμε βγάλει από το τηγάνι, κόβουμε το αυγό σε φέτες, το προσθέτουμε πάνω από τη γέμιση και τη σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο. Βάζουμε την πίτα στον φούρνο για 8 λεπτά έως ότου ψηθεί και γίνει τραγανή. Κόβουμε στα 4 και τη σερβίρουμε συνοδεύοντας με γιαούρτι.

Niçoise wrap sandwich

6 συνταγές για όλα εκείνα τα βραστά αυγά που περίσσεψαν από το πασχαλινό τραπέζι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

1 αραβική πίτα
30 γρ. καρδιές μαρουλιού
40 γρ. τόνος σε ελαιόλαδο
10 γρ. φασολάκια
5 γρ. καλαμπόκι
5 γρ. κάππαρη
10 γρ. πιπεριά Φλωρίνης
1 βραστό αυγό

Για τη σάλτσα μουστάρδας με κόκκους

30 γρ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
5 γρ. μουστάρδα με κόκκους
5 γρ. ξίδι λευκό

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα μουστάρδας, βάζουμε σε μπολ τη μουστάρδα με κόκκους, το ξίδι και ανακατεύουμε με σύρμα, προσθέτοντας λίγο-λίγο το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σε βαθύ μπολ βάζουμε τις καρδιές μαρουλιού, τα φασολάκια, την κάππαρη, τον τόνο, το καλαμπόκι, ψιλοκόβουμε την πιπεριά Φλωρίνης, προσθέτουμε τη σάλτσα μουστάρδας και ανακατεύουμε απαλά. Βάζουμε το μείγμα στην αραβική πίτα, προσθέτουμε και το αυγό κομμένο και το τυλίγουμε σε ρολό.

Φρυγανισμένο ψωμί ολικής με βραστά αυγά, κρέμα αβοκάντο, καπνιστό σολομό και σπόρους κολοκύθας

6 συνταγές για όλα εκείνα τα βραστά αυγά που περίσσεψαν από το πασχαλινό τραπέζι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

1 φέτα ψωμί ολικής ψημένη
40 γρ. καπνιστός σολομός
2 γρ. σπόροι κολοκύθας
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την κρέμα αβοκάντο

2 αβοκάντο
60 γρ. χυμός λεμόνι
35 γρ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το αβοκάντο και σε ένα μπλεντεράκι προσθέτουμε όλα τα υλικά για την κρέμα και τα δουλεύουμε μέχρι η κρέμα να αποκτήσει λεία υφή. Την αλείφουμε στο φρυγανισμένο ψωμί, προσθέτουμε τον καπνιστό σολομό και τα βραστά αυγά, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τους σπόρους κολοκύθας.

Cobb σαλάτα

6 συνταγές για όλα εκείνα τα βραστά αυγά που περίσσεψαν από το πασχαλινό τραπέζι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

80 γρ. άβραστη κινόα
25 γρ. καλαμπόκι
50 γρ. ντοματίνια
40 γρ. σπαράγγια baby
30 γρ. μπέικον
60 γρ. κοτόπουλο
30 γρ. ελαιόλαδο
1 χυμός λεμονιού
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε την κινόα για 12 λεπτά, τη σουρώνουμε, τη βρέχουμε με κρύο νερό και τη στραγγίζουμε καλά.

Σε τηγάνι προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα baby σπαράγγια για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Μαρινάρουμε το κοτόπουλο με λίγο ελαιόλαδο, μουστάρδα, λίγο χυμό πορτοκάλι, αλάτι, πιπέρι, το σοτάρουμε στο τηγάνι ή στον φούρνο για 8 λεπτά και το κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το καβουρδίζουμε σε ένα τηγάνι. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση. Η Cobb σαλάτα σερβίρεται στο πιάτο με το κάθε υλικό να ξεχωρίζει. Την περιχύνουμε με το λαδολέμονο και προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Παναρισμένο αυγό σε γιαπωνέζικη γαλέτα panko και γουακαμόλε

6 συνταγές για όλα εκείνα τα βραστά αυγά που περίσσεψαν από το πασχαλινό τραπέζι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

Μια συσκευασία panko
Νερό
Λίγο αλεύρι
Αυγό βραστό καθαρισμένο
Λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τρία διαφορετικά μπολ με νερό, αλεύρι και panko. Για να πανάρουμε το βραστό αυγό πρώτα το βουτάμε στο νερό, μετά στο αλεύρι, μετά πάλι νερό, αλεύρι, νερό και τέλος το περνάμε από το panko. Στη συνέχεια το τηγανίζουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

Για το γουακαμόλε

2 αβοκάντο
1 πρέζα κύμινο
5 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι5 γρ. φρέσκο κόλιανδρο
4 γρ. μαϊντανός
Χυμός από 1 λεμόνι
40 γρ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 ντομάτα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το αβοκάντο και το πατάμε με το πιρούνι, ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το φρέσκο κόλιανδρο, τον μαϊντανό και αφαιρούμε από την ντομάτα τα σπόρια. Ανακατεύουμε με το αβοκάντο, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Κόβουμε στη μέση τα τηγανισμένα παναρισμένα αυγά, από πάνω προσθέτουμε λίγο γουακαμόλε και σερβίρουμε αμέσως.

Κρύα πατατοσαλάτα με βραστό αυγό, kale, αγγουράκι τουρσί και βινεγκρέτ γιαουρτιού με ταχίνι

6 συνταγές για όλα εκείνα τα βραστά αυγά που περίσσεψαν από το πασχαλινό τραπέζι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

2 πατάτες
40 γρ. kale
2 γρ. μαϊντανός
2 γρ. σχοινόπρασο
2 γρ. φρέσκος δυόσμος
2 γρ. άνηθος
1 γρ. παπαρουνόσπορος
1 βραστό αυγό
10 γρ. chorizo
4 αγγουράκια τουρσί

Για τη σάλτσα γιαούρτι με ταχίνι και λεμόνι

40 γρ. γιαούρτι
5 γρ. ταχίνι
Χυμός από 1/2 λεμόνι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
10 γρ. ελαιόλαδο
Λίγο νερό

Εκτέλεση

Σε μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, το ταχίνι, τον χυμό λεμόνι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε λίγο νερό ώστε να γίνει λίγο ρευστή η σάλτσα.

Βράζουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Τις κόβουμε σε κύβους και σε ένα μπολ προσθέτουμε τα φύλλα kale, τα αγγουράκια τουρσί, το αυγό κομμένο, ψιλοκόβουμε τα φρέσκα μυρωδικά και το chorizo. Προσθέτουμε τη σάλτσα, ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε, σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 9.4.2018

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ