6 (πολύ) καυτερές συνταγές για τολμηρούς καλοφαγάδες Facebook Twitter

6 (πολύ) καυτερές συνταγές για τολμηρούς καλοφαγάδες

1

Δύσκολα θα βρεις κάποιον που απεχθάνεται το πικάντικο φαγητό. Αντίθετα, εύκολα συναντάς ανθρώπους που προβάλλουν με αυταρέσκεια πόσο ανθεκτική είναι η γλώσσα και το στομάχι τους στις καυτερές «επιθέσεις» και είναι πάντα έτοιμοι να δοκιμάσουν την αντοχή τους στον πόνο που προκαλεί η καυτερή πιπεριά.

Την επιστήμη την έχει απασχολήσει ο λόγος που κάποιος καταναλώνει τροφή, η οποία όχι απλώς είναι καυτερή, αλλά τον πονάει, από ένα σημείο και μετά. Η απάντηση που έχει δοθεί αναφέρει ότι η κατανάλωση καυτερών πιπεριών μάς επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο με ελεγχόμενο ρίσκο, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιούμε περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες σχετίζονται τόσο με τον πόνο όσο και με την απόλαυση.


Το θέμα της «φλογερής» γεύσης το γνωρίζει πολύ καλά ο Βασίλης Ακρίβος. Είναι εκείνος που πριν από αρκετά χρόνια, όταν έφτιαξε το «Ψάριστον», μας σύστησε με διαφορετικό από τον συνήθη τρόπο τους ψαρομεδέζες και τους θαλασσομεζέδες. Πέρσι έστησε ένα ακόμη πετυχημένο εστιατόριο, το «Αιόλου 68», ενώ είναι ο δημιουργός και του «Umami Tales», ενός καταστήματος delicatessen, το οποίο απευθύνεται, κατά μεγάλο ποσοστό, στους φανατικούς των καυτερών γεύσεων, αφού διαθέτει κάθε είδους σάλτσες από πολλές γωνιές του κόσμου, που μπορούν να σε κάνουν να δακρύσεις από τον πόνο.

6 (πολύ) καυτερές συνταγές για τολμηρούς καλοφαγάδες Facebook Twitter
Ο Βασίλης Ακρίβος είναι εκείνος που πριν από αρκετά χρόνια, όταν έφτιαξε το Ψάριστον, μας σύστησε με διαφορετικό από τον συνήθη τρόπο τους ψαρομεδέζες και τους θαλασσομεζέδες. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


«Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κουλτούρα του καυτερού έχει φανατικούς οπαδούς. Η μεγάλη ποικιλία από καυτερές πιπεριές διαφόρων βαθμίδων έχει δώσει ιδέες για σάλτσες και συνδυασμούς υλικών που χαρίζουν πυροτεχνήματα στη γεύση. Καθώς φαίνεται, η κουλτούρα του πικάντικου αποκτά πλέον "οργανωμένους" οπαδούς και στην Ελλάδα» εξηγεί ο Βασίλης, στην κουζίνα του οποίου έχουν πάντα περίοπτη θέση οι καυτερές γεύσεις. Ο ίδιος συνεχίζει: «Οι καυτερές πιπεριές έχουν φανατικό κοινό. Είναι η νέα τάση στις κουζίνες της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Ιαπωνίας. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει παράδοση στις καυτερές πιπεριές, γιατί δεν υπήρχε ούτε στην καλλιέργειά τους. Μόνο στην Ισπανία τις συναντάς, λόγω της επαφής που είχε με τη Λατινική Αμερική. Ωστόσο, η τάση έχει αγκαλιάσει και τις ευρωπαϊκές κουζίνες, και δεν είναι μόνο για λόγους γεύσης αλλά και ευεξίας, αφού οι καυτερές πιπεριές είναι αντιοξειδωτικές και απελευθερώνουν εφεδρίνες». Όσον αφορά τον χειρισμό τους στη μαγειρική, ο Βασίλης εξηγεί: «Οι καυτερές πιπεριές χρησιμοποιούνται στο φαγητό φρέσκες ή αποξηραμένες, ολόκληρες ή σε σκόνη. Τις φρέσκες τις χρησιμοποιούμε από την αρχή του μαγειρέματος, ενώ τις αποξηραμένες στο τελείωμα. Γενικά, οι καυτερές πιπεριές ταιριάζουν σε πιάτα με υλικά που έχουν έντονες γεύσεις».


Ο Βασίλης Ακρίβος μπήκε στην κουζίνα του Αιόλου 68, μαγείρεψε για τη LiFO πέντε συνταγές που βγάζουν φλόγες και τις παρουσιάζουμε για τους εραστές των καυτών γευστικών απολαύσεων.


Φλογερό σκουμπρί σαλάτα

6 (πολύ) καυτερές συνταγές για τολμηρούς καλοφαγάδες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

1 φιλέτο σκουμπρί καπνιστό

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 κ.σ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο

4 ντοματίνια κομμένα σε ροδέλες

Χυμός από ½ λάιμ

½ πιπεριά χαλαπένιο ψιλοκομμένη

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Κόβουμε το σκουμπρί σε καρέ και το ανακατεύουμε σε μπολ με όλα τα υλικά της συνταγής. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με τσίλι, αν επιθυμούμε να είναι πιο καυτερό.

Αυγά μάτια του διαβόλου

6 (πολύ) καυτερές συνταγές για τολμηρούς καλοφαγάδες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

2 αυγά

1 κ.σ. ελαιόλαδο

3 κ.σ. ξινομυζήθρα

1 κ.σ. βούτυρο πρόβειο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά

½ κ.γ. σουμάκ

½ πιπεριά χαμπανέρο ψιλοκομμένη ή ½ κ.γ. μπούκοβο καυτερό

Εκτέλεση

Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά τηγανίζουμε με ελαιόλαδο τα αυγά. Σε πιάτο τοποθετούμε την ξινομυζήθρα και επάνω τα αυγά μάτια. Σε άλλο τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το σκόρδο, την πάπρικα, το σουμάκ και την πιπεριά, τα σοτάρουμε για 2 λεπτά και τα ρίχνουμε πάνω από τα αυγά. Σερβίρουμε αμέσως και συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί.

Extra tip: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την ξινομυζήθρα με γιαούρτι.

Χταπόδι μπουγιουρντί

6 (πολύ) καυτερές συνταγές για τολμηρούς καλοφαγάδες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

2 πλοκάμια χταποδιού

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. τσίπουρο

1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε καρέ

1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη

1 ντομάτα κομμένη σε καρέ

100 γρ. φέτα κομμένη σε κύβους

1 πρέζα ρίγανη

1 πρέζα φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς τα πλοκάμια του χταποδιού για 30 λεπτά. Κόβουμε το χταπόδι σε λεπτές ροδέλες και το σοτάρουμε με ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά μαζί με τις πιπεριές, μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το τσίπουρο, προσθέτουμε την ντομάτα και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τη φέτα, τη ρίγανη και το θυμάρι, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και σερβίρουμε αμέσως.

Γαρίδες κίμτσι

6 (πολύ) καυτερές συνταγές για τολμηρούς καλοφαγάδες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

300 γρ. γαρίδες

1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό

200 γρ. τουρσί ξινολάχανο

1 σκελίδα σκόρδο

1 πιπεριά τσίλι

Χυμός από ½ πορτοκάλι

Αλάτι

Μαυροσούσαμο

Εκτέλεση

Σε μπλέντερ ρίχνουμε το σκόρδο, την πιπεριά τσίλι, τα 100 γρ. ξινολάχανο, τον χυμό πορτοκαλιού και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα. Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τις γαρίδες με το βούτυρο για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάχανο τουρσί και σιγομαγειρεύουμε για 1 λεπτό μέχρι να δέσει. Πασπαλίζουμε με μαυροσούσαμο και σερβίρουμε αμέσως. Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας.

Σούπα της φωτιάς από τη Νέα Ορλεάνη

6 (πολύ) καυτερές συνταγές για τολμηρούς καλοφαγάδες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

1 λίτρο ζωμός ψαριών

4 γαρίδες

4 καραβίδες

4 κυδώνια

10 μύδια

2 κ.σ. σέλερι ψιλοκομμένο

2 κ.σ. φινόκιο ψιλοκομμένο

1 καρότο τριμμένο

100 γρ. μπάμιες

100 γρ. τσορίθο πικάντικο ψιλοκομμένο

1 πιπεριά χαμπανέρο

1 φλιτζ. ντομάτα κονκασέ

1 φλιτζανάκι ηλιέλαιο

2 κ.σ. κορν φλάουρ

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο

3 φύλλα δάφνης

1 φλιτζανάκι γλυκό κρασί

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τις γαρίδες και πατάμε τα κεφάλια τους για να βγει ο ζωμός. Προσθέτουμε τις καραβίδες, το φινόκιο, το σέλερι, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το τσορίθο και το καρότο, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε την ντομάτα. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε τα όστρακα, τον ζωμό ψαριών, τις μπάμιες, τα φύλλα δάφνης και την πιπεριά. Βράζουμε για 15 λεπτά.

Ανακατεύουμε το ηλιέλαιο με το κορν φλάουρ μέχρι να ομογενοποιηθούν και το μείγμα να γίνει πηχτό σαν μέλι. Το προσθέτουμε στη σούπα που βράζει, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 1 λεπτό.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 15.2.2017

Γεύση
1

Νίκη Μηταρέα

Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

1 σχόλια