Τα εκλεκτά κρασιά της Γουμένισσας γεννήθηκαν από μια ιστορία αγάπης

Τα εκλεκτά κρασιά της Γουμένισσας γεννήθηκαν από μια ιστορία αγάπης Facebook Twitter
Ο Βαγγέλης Χατζηβαρύτης με την κόρη του Χλόη.
0

Στο πλαίσιο της ετήσιας γευσιγνωσίας κρασιών ΒορΟινά, είχαμε μια εκτενή συζήτηση με τον Βαγγέλη και τη Χλόη Χατζηβαρύτη για τα εκλεκτά κρασιά της Γουμένισσας, το ρωμαλέο Ξινόμαυρο, τις τάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Φυσικά, ως Μακεδόνες, δεν παρέλειψαν να κλείσουν την κουβέντα μ' ένα πληθωρικό τραπέζι! Απολαύστε πατέρα και κόρη.

— Δραστηριοποιείστε οινικά στην περιοχή της Γουμένισσας περισσότερο από 20 χρόνια. Πώς ξεκίνησαν όλα;

Βαγγέλης: Με μια ιστορία αγάπης, όταν γνώρισα τη γυναίκα μου Όλγα Ιακωβίδου, το 1981. Η Όλγα είναι από τη Γουμένισσα, έναν τόπο με μεγάλη οινική παράδοση. Όντας ο ίδιος λάτρης του κρασιού και του καλού φαγητό, άρχισα να φτιάχνω το δικό μου κρασί, για να το απολαμβάνουμε με φίλους και συγγενείς. Τότε, η παραγωγή κρασιού ήταν απλώς χόμπι. Η πρώτη ετικέτα μας το 1985 ονομάστηκε «Βαγγέλη, με προσέχεις;» και εμφιαλώθηκε απ' όλη την παρέα, μια μέρα που το φεγγάρι ήταν στη χάση του. Το 1994 φύτεψα το πρώτο αμπελοτεμάχιο έκτασης 50 στρεμμάτων στην περιοχή του Μπίνταμπλα και σταδιακά επεκτάθηκα με αμπελοτεμάχια που βρίσκονται στην περιοχή της Φιλυριάς. Το 2005 ξεκίνησε η κατασκευή του οινοποιείου μας και το 2007 έγινε εκεί η πρώτη οινοποίηση για το ΠΟΠ Γουμένισσα.

Για αρκετό καιρό, η βασική εκπροσώπηση του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό ήταν η ρετσίνα, και μάλιστα χαμηλής ποιότητας. Οπότε, το κρασί μας διεθνώς έπρεπε να προσπαθήσει να αλλάξει το αρχικό κακό του όνομα και στη συνέχεια να επιδείξει –και αποδείξει– τη νέα του ταυτότητα.

— Το Ξινόμαυρο είναι πιθανόν η πιο δημοφιλής ελληνική ερυθρή ποικιλία. Κατά τη γνώμη σας, ποια στοιχεία τη χαρακτηρίζουν;

Χλόη: Για μένα, το Ξινόμαυρο πράγματι είναι η πιο ενδιαφέρουσα ίσως ερυθρή ελληνική ποικιλία. Είναι πολυδυναμική, καθώς δίνει εξαιρετικά κρασιά όλων των ειδών, αφρώδη, κόκκινα, λευκά blanc de noir και ροζέ. Ως αμπέλι είναι απαιτητικό. Χρειάζεται προσοχή και φροντίδα ώστε να δώσει λίγα σταφύλια άριστης ποιότητας και με καλή (φαινολική) ωρίμανση. Είναι όψιμη ποικιλία, οπότε στην περιοχή της Γουμένισσας ωριμάζει τέλος Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη. Οι βροχές του Σεπτέμβρη αποτελούν πάντα έναν κίνδυνο. Είναι ιδιαιτέρως τανική, με άλλα λόγια στυφή ποικιλία, κι έτσι χρήζει ειδικής μεταχείρισης κατά την ερυθρή οινοποίηση, αλλά και κατά την παλαίωση, ώστε να τιθασεύσεις την επιθετική της τανικότητα. Αρωματικά, πέρα από τα κόκκινα φρούτα, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι η ντομάτα. Είναι κάτι που δεν συναντάς εύκολα σε άλλα κρασιά και που στα νεότερα εμφανίζεται ως φρέσκια τομάτα, ενώ στα παλιότερα ως λιαστή. Δίνει κρασιά ικανά να αντέξουν στον χρόνο και να εξελίσσονται διαρκώς. Πιστεύω πως μπορεί να συγκριθεί σε δυναμισμό με το Cabernet Sauvignon της Γαλλίας, την Baga της Πορτογαλίας και το Nebbiolo της Ιταλίας, διατηρώντας πάντα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

— Το πάντρεμα με τη Νεγκόσκα, για να παραχθεί η διάσημη Γουμένισσα, τι ιδιαιτερότητες έχει;

Β.: Η Νεγκόσκα είναι μια ποικιλία που θεωρήθηκε κλώνος του Ξινόμαυρου, αν και δεν είναι. Είναι πιο ήπια σε οξύτητα και τανίνες και δίνει αρώματα κόκκινων φρούτων, οπότε στη Γουμένισσα συμπληρώνει αρωματικά το Ξινόμαυρο και στρογγυλεύει τις επιθετικές του τανίνες. Από την άλλη, το Ξινόμαυρο δίνει σαφή δομή στο κρασί και προσδίδει αρώματα κόκκινων φρούτων και ντομάτας. Το πάντρεμα αυτό συνδυάζεται άψογα με τα δρύινα βαρέλια, τα οποία συμπληρώνουν την παλέτα με αρώματα μπαχαρικών, γλυκόριζα και φρέσκου καπνού. Το αποτέλεσμα είναι ένα δυναμικό κρασί, με έντονη πολυπλοκότητα και γεμάτο στόμα, ικανό να αντέξει στον χρόνο.

— Στον χώρο του κρασιού είναι κοινή η διαπίστωση ότι ολοένα και περισσότερα νέα παιδιά επιστρέφουν στον τόπο τους και ασχολούνται με την καλλιέργεια και την παραγωγή. Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα του 2017 υπάρχει μέλλον στο αμπέλι;

Χλ.: Σίγουρα υπάρχει. Το ελληνικό κρασί αναπτύσσεται συνεχώς και κερδίζει τόσο την εγχώρια όσο και τη διεθνή αγορά. Θεωρώ πως το αμπέλι και το κρασί έχουν μέλλον. Έτσι κι αλλιώς, το πιο σημαντικό στοιχείο του καλού κρασιού είναι το καλό σταφύλι. Πλέον έχει γίνει μεγάλη έρευνα στο συγκεκριμένο θέμα και ανοίγονται διαφορετικές εναλλακτικές και ευκαιρίες. Από τη μια, υπάρχει επιστημονική εξέλιξη που οδηγεί προς την αμπελοκαλλιέργεια ακριβείας, και από την άλλη, εναλλακτικές μορφές με σεβασμό προς τη φύση και τη βιοποικιλότητα. Θα έβρισκα πολύ ενδιαφέρουσα τη συμμετοχή νέων ανθρώπων στο αμπέλι και στο κρασί της Ελλάδας. Είναι κάτι που εξελίσσεται διαρκώς και σίγουρα θα μπορούσε να επωφεληθεί από νέους ανθρώπους με φρέσκες ιδέες και όρεξη.

— Ταυτόχρονα, στα αστικά κέντρα υπάρχει αυξημένη κατανάλωση κρασιού. Πιστεύετε ότι το ελληνικό κρασί διανύει «χρυσή εποχή» εντός συνόρων;

Β.: Θεωρώ πως το ελληνικό κρασί είναι στα πάνω του. Έχει να δείξει εξαιρετικά δείγματα και προσελκύει ολοένα και μεγαλύτερο κοινό προς το μέρος του. Συγκριτικά με το παρελθόν, σίγουρα το εμφιαλωμένο κρασί διανύει μια πολύ καλή εποχή στην Ελλάδα. Σβήνεται σταδιακά η ρετσινιά του «προϊόντος πολυτελείας» και ο κόσμος έρχεται πιο εύκολα σε επαφή με την οινογευστική εμπειρία. Ο οινοτουρισμός και οι εκθέσεις έχουν φέρει πιο κοντά τον παραγωγό με τον καταναλωτή κι έχουν συμβάλει στη δημιουργία προϊόντων με ταυτότητα. Από την άλλη, συγκριτικά με άλλες οινοπαραγωγικές χώρες, είμαστε αρκετά πίσω σε ορισμένα θέματα, όπως οι εναλλακτικοί τρόποι καλλιέργειας, π.χ. η βιοδυναμική και η φυσική, και τα κρασιά τύπου «natural». Υπάρχουν, δηλαδή, ακόμη στοιχεία με τα οποία μπορούμε να πειραματιστούμε πιο ευρέως στον ελληνικό αμπελώνα και κατ' επέκταση στο κρασί.

— Και εάν «εντός» πάμε καλά, πόσο αναγνωρίσιμο είναι το ελληνικό κρασί στις διεθνείς αγορές;

Χλ.: Η Ελλάδα αποτελεί μια πολύ μικρή οινοπαραγωγική χώρα, η οποία αντιπροσωπεύει το 1% της παγκόσμιας παραγωγής. Από αυτή την άποψη, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις χώρες του Νέου Κόσμου, όπως Χιλή, η Αργεντινή, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία. Ωστόσο, οι περισσότερες νεοκοσμίτικες παραγωγές στηρίχτηκαν σε γαλλικές ποικιλίες, ενώ η Ελλάδα έχει να παρουσιάσει πάρα πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες γηγενείς ποικιλίες. Αυτό το στοιχείο υποδηλώνει μια μακρά ιστορία και δίνει μοναδική ταυτότητα στο ελληνικό κρασί. Για αρκετό καιρό, η βασική εκπροσώπηση του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό ήταν η ρετσίνα, και μάλιστα χαμηλής ποιότητας. Οπότε, το κρασί μας διεθνώς έπρεπε να προσπαθήσει να αλλάξει το αρχικό κακό του όνομα και στη συνέχεια να επιδείξει –και αποδείξει– τη νέα του ταυτότητα. Την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει πολύ αξιόλογες προσπάθειες και η κατάσταση έχει αλλάξει, καθώς δόθηκε σημασία στο ποιοτικό κρασί και στις γηγενείς ποικιλίες. Το ελληνικό κρασί κινεί την περιέργεια του διεθνούς οινόφιλου κοινού, το οποίο αρχικά αντιμετωπίζει ένα μικρό πρόβλημα με την προφορά των ποικιλιών μας. Αλλά πού θα πάει, θα τις μάθουν! Οι βασικές ποικιλίες που αρχίζουν να γίνονται ευρέως αναγνωρίσιμες είναι το Ασύρτικο (με έμφαση στη Σαντορίνη) και το Ξινόμαυρο (με έμφαση στη Νάουσα).

— Ποια η τάση στο εξωτερικό;

Χλ.: Στο εξωτερικό η τάση είναι τα natural wines ή τα least intervention, όπως τα λένε στη Νέα Ζηλανδία. Πρόκειται για κρασιά από σταφύλια εναλλακτικών καλλιεργειών, τα οποία κατά την οινοποίηση και παλαίωση δέχονται μηδαμινές οινολογικές προσθήκες, συμπεριλαμβανομένου του θείου. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα, καθώς εκφράζουν τις πραγματικές δυνατότητες του αμπελιού στον τόπο στον οποίο αναπτύχθηκε. Προσωπικά, τα βρίσκω πολύ γοητευτικά και αληθινά γιατί δεν είναι τέλεια, αλλά αυτό δεν τα φοβίζει. Μια άλλη τάση είναι η οινοποίηση παραδοσιακού τύπου, όπως αυτή των γεωργιανών orange wines. Λευκά κρασιά που έχουν ακολουθήσει ερυθρή οινοποίηση (δηλαδή μετά το πάτημα ακολουθεί επαφή του χυμού με τις φλούδες και τα κουκούτσια) και παραδοσιακά παλαιώνουν σε πιθάρια κάτω από το έδαφος. Υπάρχουν δείγματα και στον ελληνικό αμπελώνα, με γηγενείς ποικιλίες.

— Λίγο πριν αναχωρήσουμε από τη Γουμένισσα, καθόμαστε στο φιλόξενο τραπέζι σας. Ποια τοπικά εδέσματα θα μας τρατάρετε και τι θα πιούμε παρέα;

Β.: Το σίγουρο είναι ότι κάθε συνάντηση στη Γουμένισσα κλείνει με ένα γεμάτο τραπέζι και όμορφα κρασιά. Τα παραδοσιακά εδέσματα της Γουμένισσας έχουν ως βάση το κρέας. Δεν είναι τυχαίο που αυτός ο τόπος βγάζει ένα τόσο τανικό κρασί, ικανό να εξουδετερώσει τη ζωική πρωτεΐνη στο πιάτο μας. Θα σας σερβίρω χοιρινό με πράσα στη γάστρα που συνοδεύεται με ΠΟΠ Γουμένισσα, έτσι ώστε να στρογγυλέψει το κρασί και παράλληλα να αναδειχτούν οι γεύσεις του πιάτου. Για τους πιο τολμηρούς, χωριάτικα λουκάνικα στα κάρβουνα συνοδευμένα από το blend μας Ξινόμαυρο-Cabernet Sauvignon. Ένα δομημένο κρασί, που μπορεί να εξισορροπήσει μέχρι και αυτή την ατασθαλία..!

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ