Το πιο εκλεκτό μέλι στον κόσμο φτιάχνεται από 3 Έλληνες

Το πιο εκλεκτό μέλι στον κόσμο φτιάχνεται από 3 Έλληνες Facebook Twitter
"Πιστεύουμε ότι οι μέλισσες δικαιούνται να τρώνε το μέλι που έχουν παράξει οι ίδιες με τόσο κόπο", εξηγεί χαμογελώντας η κ. Βασιλοπούλου. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Όλα ξεκίνησαν από μια οικογενειακή κουβέντα μέσα στην κουζίνα. «Πρέπει να τρώμε μέλι, είναι καλό για την υγεία μας», είπε η Αλίκη Βασιλοπούλου στον σύζυγό της Πάνο Κιρνίδη, ο οποίος αμέσως προσφέρθηκε να πάει να της αγοράσει από το σουπερμάρκετ μαζί με τον φίλο του τον Θωμά Τσιλάλη που βρισκόταν μαζί τους εκείνη τη μέρα. «Ναι, αλλά ποιο μέλι είναι καλό;», ήταν το ερώτημα που δημιουργήθηκε αμέσως μετά και το οποίο σιγά- σιγά εξελίχθηκε σε ένα είδος κυνηγιού αυτής της αρχαίας τροφής του ανθρώπου. Και κάπως έτσι οι τρεις τους βρέθηκαν να δημιουργούν την εταιρεία FoodsCross που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία brands όλου του κόσμου και που πρόσφατα επιλέχθηκε από την Rolls Royce Bentley για το επετειακό άλμπουμ "A Legacy of Luxury". Μάλιστα σε αυτή την συλλεκτική πολυτελή έκδοση η FoodsCross είναι η μοναδική εταιρεία στην κατηγορία των τροφίμων, στην οποία αφιερώθηκαν τέσσερις ολόκληρες σελίδες!

Για να εξηγούμαστε το μέλι της FoodsCross, η ναυαρχίδα των προϊόντων της εταιρείας, δεν είναι απλά ένα ακόμα καλό μέλι που έχει μπει σε ένα ακριβό βαζάκι με μια καλοσχεδιασμένη ετικέτα. Όχι ότι δεν είναι ωραία η συσκευασία του. Τουναντίον, η εταιρεία Mousegraphics, μια από τις πιο πετυχημένες φίρμες ντιζάιν στην Αθήνα, έχει βραβευθεί για τον συγκεκριμένο σχεδιασμό. Πρόκειται όμως για ένα μέλι με εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση γυρεόκοκκων αγνού θυμαριού που έχει φτάσει και το 80% και για ένα σπάνιο επί της ουσίας, φυσικό προϊόν, περιορισμένης, οικολογικής παραγωγής, η οποία προσφέρεται σε αριθμημένα βάζα. Μάλιστα πρόκειται για το πρώτο μέλι στην συσκευασία του οποίου αναγράφεται το ποσοστό του γυρεόκοκκου. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό ούτε κι εγώ ήξερα, μέχρι που συνάντησα την κ. Βασιλοπούλου που μου εξήγησε: "Σύμφωνα με τη νομοθεσία και συγκεκριμένα με τον κώδικα τροφίμων και ποτών, στο άρθρο 11 για το θυμαρίσιο μέλι αναφέρεται ότι αυτόν τον τίτλο μπορεί να τον φέρει το μέλι που έχει σε ποσοστό 18% γυρεόκοκκο κατά το ελάχιστο. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως κάποιος μπορεί να αναμείξει μια μικρή ποσότητα μελιού, αλλά υψηλή σε περιεκτικότητα σε γυρεόκοκκο με μια μεγάλη ποσότητα, αλλά χαμηλότερης θρεπτικής αξίας και να συσκευάσει το μέλι που θα προκύψει, "βαπτίζοντάς" το θυμαρίσιο, εφόσον τηρεί το ελάχιστο ποσοστό της τάξης του 18% και να είναι νόμιμος και με τη βούλα. Μάλιστα, σχεδόν όλοι αγνοούμε ότι αυτή η πρόσμιξη γίνεται με θερμική επεξεργασία, η οποία ως γνωστό καταστρέφει τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού."

Το γνωρίζουμε ότι η τιμή είναι απαγορευτική για μαζική κατανάλωση. Αυτός όμως που τελικά θα το αγοράσει πρέπει να το δει ως φάρμακο. Αυτό που θα πρέπει να αναρωτιόμαστε καμιά φορά δεν είναι το γιατί είναι κάτι πολύ ακριβό αλλά γιατί είναι τόσο φθηνό.

Τελικά πόσο θρεπτικό είναι το μέλι που κυκλοφορεί στην αγορά;

Εξίσου σημαντικό σχετικά με τον τρόπο της παραγωγής του μελιού και κυρίως των συσκευασμένων μελιών ευρείας κατανάλωσης, είναι να αναφέρουμε ότι το ανθρώπινο χέρι παρεμβαίνει κατά πολύ στο φυσικό τρόπο της μέλισσας. Ως γνωστόν, το μέλι αποτελεί την τροφή και το φάρμακο των μελισσών. Οι μέλισσες τρυγούν τα άνθη από τα αγριολούλουδα και τα άνθη των θάμνων και των δέντρων και παράγουν το μέλι, στο οποίο όμως οφείλουν και την επιβίωση και την αναπαραγωγή τους. Χωρίς το μέλι οι μέλισσες είναι ευάλωτες σε ασθένειες. Συλλέγοντας λοιπόν το μέλι ο μελισσοκόμος στην ουσία στερεί από τις μέλισσες την τροφή τους και το φυσικό τους «αντιβιοτικό» γεγονός που τις εκθέτει σε κινδύνους για τη ζωή τους. Θέλοντας λοιπόν να τις κρατήσει στη ζωή μια συνηθισμένη πρακτική είναι η χορήγηση ειδικών τροφών (ως επί των πλείστων γλυκαντικών ουσιών) και φαρμάκων (αντιβιοτικών).

Το πιο εκλεκτό μέλι στον κόσμο φτιάχνεται από 3 Έλληνες Facebook Twitter
Θεωρούμε ότι το μέλι μας είναι ονομασίας προέλευσης, όπως και το κρασί. Προς το παρόν έχουμε από την Αστυπάλαια και την Κρήτη. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Κάτι που επίσης δεν γνώριζα είναι ότι οι μέλισσες τρυγούν δύο φορές τον χρόνο, την άνοιξη και το καλοκαίρι. Και ενώ στην συμβατική μελισσοκομία ο μελισσοκόμος συλλέγει και στις δύο περιπτώσεις, σε αυτήν της FoodsCross κάνουν το εξής: "Στην αρχή του καλοκαιριού συλλέγουμε μέρος του μελιού που έχουν αποθηκεύσει στις κυψέλες οι μέλισσες και το διατηρούμε στην άκρη. Αυτό το μέλι είναι προϊόν του ανοιξιάτικου τρύγου. Τότε που υπάρχουν περισσότερα αγριολούλουδα και άλλα άνθη εκεί έξω στη φύση. Το αφήνουμε λοιπόν στις μέλισσες να το φάνε και να θωρακιστούν με τα θρεπτικά του συστατικά. Προτιμάμε να συλλέγουμε το μέλι στις αρχές του φθινοπώρου που προκύπτει από τον τρύγο του καλοκαιριού, τότε που τα άνθη των θυμαριών βρίθουν εκεί έξω. Και φυσικά επιστρέφουμε στις μέλισσες το ανοιξιάτικο μέλι που είχαμε φυλάξει στην άκρη για να είναι όλοι χορτάτοι και ευχαριστημένοι. Πιστεύουμε ότι οι μέλισσες δικαιούνται να τρώνε το μέλι που έχουν παράξει οι ίδιες με τόσο κόπο", εξηγεί χαμογελώντας η κ. Βασιλοπούλου.

Φέτος, το μέλι που προέκυψε από την τελευταία συγκομιδή στην Αστυπάλαια απέδωσε 70% γυρεόκοκκο θυμαριού, δηλαδή είχε μια μικρή πτώση σε σύγκριση με το ποσοστό του 80% που είχε αγγίξει η περσινή, κι αυτό δεν το κρύβουν οι δημιουργοί της FoodsCross. Αντιθέτως περιμένουν το αποτέλεσμα του τρύγου της μέλισσας όπως ο οινοποιός αυτόν του τρύγου απ' τα αμπέλια του. "Τα ποσοστά του γυρεόκοκκου δεν είναι σταθερά, όπως και το χρώμα, το άρωμα και το σύνολο της γεύσης. Το μέλι είναι πραγματικά σαν το κρασί. Διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, το επηρεάζουν οι καιρικές συνθήκες και τον "χαρακτήρα" του επηρεάζουν ακόμα και οι ίδιες οι μέλισσες. Εμείς δεν αναμιγνύουμε μέλια από διαφορετικές περιοχές. Θεωρούμε ότι το μέλι μας είναι ονομασίας προέλευσης, όπως και το κρασί. Προς το παρόν έχουμε από την Αστυπάλαια και την Κρήτη."

Το πιο εκλεκτό μέλι στον κόσμο φτιάχνεται από 3 Έλληνες Facebook Twitter
Μεταξύ των προϊόντων τους έχουν κυκλοφορήσει και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης και χαμηλής οξύτητας αρωματισμένο με λευκή ή μαύρη τρούφα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Όσον αφορά την αρκετά τσουχτερή τιμή αυτού του μελιού, που προφανώς προκύπτει και από αυτή την τόσο επιλεκτική διαδικασία παραγωγής του, η κ. Βασιλοπούλου έχει να απαντήσει το εξής: "Ναι, το γνωρίζουμε ότι η τιμή είναι απαγορευτική για μαζική κατανάλωση. Αυτός όμως που τελικά θα το αγοράσει πρέπει να το δει ως φάρμακο. Ένα κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό για να πάρει στον μέγιστο βαθμό τα θρεπτικά συστατικά αυτού του φυσικού προϊόντος. Αυτό που θα πρέπει να αναρωτιόμαστε καμιά φορά δεν είναι το γιατί είναι κάτι πολύ ακριβό αλλά γιατί είναι τόσο φθηνό".

Στην ίδια λογική κινούνται και τα προϊόντα λευκής και μαύρης ελληνικής τρούφας της εταιρείας. Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης και χαμηλής οξύτητας αρωματισμένο με λευκή ή μαύρη τρούφα, εξαιρετικό αγελαδινό βούτυρο με κομμάτια λευκής ή μαύρης τρούφας, ένα εκλεκτό πατέ που συνδυάζει πορτσίνι και μαύρη τρούφα από τα ελληνικά βουνά και τέλος αλάτι με καλοκαιρινή μαύρη τρούφα. Ενώ, έχουν ήδη βάλει στο μικροσκόπιο και ένα σωρό άλλες τροφές θέτοντας πάντα έναν και μοναδικό στόχο να βρίσκουν και να προσφέρουν τα πιο αγνή και ακατέργαστη φυσική τροφή.

Το πιο εκλεκτό μέλι στον κόσμο φτιάχνεται από 3 Έλληνες Facebook Twitter
Η FoodsCross επιλέχθηκε από την Rolls Royce Bentley για το επετειακό άλμπουμ "A Legacy of Luxury". Μάλιστα σε αυτή την συλλεκτική πολυτελή έκδοση η FoodsCross είναι η μοναδική εταιρεία στην κατηγορία των τροφίμων στην οποία αφιερώθηκαν τέσσερις ολόκληρες σελίδες! Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ