Aν δεν πιεις τώρα κόκκινο κρασί, πότε θα πιεις;

Aν δεν πιεις τώρα κόκκινο κρασί, πότε θα πιεις; Facebook Twitter
Μπορεί να ορκιστήκαμε ότι πρέπει να χάσουμε οπωσδήποτε 2-3 παραπανίσια κιλά, όμως πάντα υπάρχει χώρος για καλό κρασί. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Μετά την παρατεταμένη κακοκαιρία τις τελευταίες εβδομάδες του 2016, η νέα χρονιά μπήκε με γλυκές χειμωνιάτικες ημέρες. Φάγαμε, ήπιαμε, βγήκαμε, διασκεδάσαμε. Μπορεί να ορκιστήκαμε ότι πρέπει να χάσουμε οπωσδήποτε 2-3 παραπανίσια κιλά, όμως πάντα υπάρχει χώρος για καλό κρασί. Και να 5 υπέροχες ερυθρές προτάσεις από τον ελληνικό αμπελώνα!

ΒΑΛΟΣ

Κρανιά Ολύμπου, Λάρισα

Κτήμα Κατσαρού / Ξινόμαυρο

Aν δεν πιεις τώρα κόκκινο κρασί, πότε θα πιεις; Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αν το Ξινόμαυρο είναι η ποικιλία σας και θέλετε να δοκιμάσετε κάτι εκτός ζώνης Νάουσας, Αμύνταιου, Γουμένισσας και Ραψάνης, τότε απολαύστε αυτό το νεανικό Ξινόμαυρο από τον μυθικό Όλυμπο. Αρώματα κόκκινων φρούτων, λιαστής ντομάτας και μπαχαρικών με ζωικές νύξεις. Στόμα μεσαίου όγκου με ώριμες τανίνες, καλή οξύτητα και διακριτικά πιπεράτη επίγευση.


ΠΑΛΙΑ ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙΑ

Νεμέα Κορινθίας

Κτήμα Μητραβέλα / Αγιωργίτικο

Aν δεν πιεις τώρα κόκκινο κρασί, πότε θα πιεις; Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Κτήμα Μητραβέλα είναι το παλαιότερο οινοποιείο της Νεμέας (από το 1913) και έχει προνομιούχους ιδιόκτητους αμπελώνες. Τα σταφύλια για την ετικέτα Παλιά Αμπελοτόπια προέρχονται από αμπέλια άνω των 40 ετών, με μικρή στρεμματική απόδοση. Αποτέλεσμα, ένα Αγιωργίτικο μεγάλης συμπύκνωσης, με φινέτσα και χαρακτήρα.

ΑΝΤΑΡΗΣ

Κορακοχώρι Ηλείας

Κτήμα Μερκούρη / Αυγουστιάτης - Mourvedre

Aν δεν πιεις τώρα κόκκινο κρασί, πότε θα πιεις; Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Κτήμα Μερκούρη έχει ιστορία 150 ετών. Η ετικέτα Αντάρης προέρχεται από πρωτότυπο χαρμάνι της τοπικής ποικιλίας Αυγουστιάτης με το Mourvedre που συναντάμε κυρίως στον γαλλικό Νότο. Πλούσια αρώματα βιολέτας και μπαχαρικών. Μέτριο σώμα, θερμό αλκοόλ και ζωηρό τελείωμα. Μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

ΛΑΓΑΡΑ

Άβδηρα Ξάνθης

Κτήμα Βουρβουκέλη / Merlot - Syrah - Παμίτι

Aν δεν πιεις τώρα κόκκινο κρασί, πότε θα πιεις; Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Από την ακριτική Ξάνθη ένα ενδιαφέρον χαρμάνι των κοσμοπολίτικων Merlot και Syrah με το τοπικό Παμίτι. Έντονα πορφυρό χρώμα, αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, ελαφρά τανικό, με πικάντικο τελείωμα.

ΜΕΘ' ΥΜΩΝ ΟΨΙΜΟ

Ραψάνη Λάρισας

Οινοποιία Ντούγκου / Λημνιώνα - Syrah - Grenache Rouge

Aν δεν πιεις τώρα κόκκινο κρασί, πότε θα πιεις; Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αφήσαμε τελευταία μια σπάνια ελληνική ετικέτα (παράγεται μόνο εξαιρετικές χρονιές) που παρά την υψηλή τιμή της, αξίζει να δοκιμάσετε κάποια στιγμή. Στρεμματική απόδοση 250 kg/στρέμμα από υπερώριμα σταφύλια, με αποτέλεσμα υψηλό αλκοόλ. Βαθύ πορφυρό χρώμα, με αρώματα ώριμων μαύρων φρούτων. Πλούσιο και τανικό στο στόμα, προδιαθέτει για μακρές οινοποσίες. Πιθανόν ένα τόσο ιδιαίτερο κρασί να μην αρέσει σε όλους, όμως σίγουρο είναι ότι θα το θυμάστε για πολύ καιρό.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ