Μια μέρα σε ένα ελληνικό αμπελώνα, έφτασε με το ποδήλατό της μια περιπλανώμενη Βελγίδα οινοχόος...

Μια μέρα σε ένα ελληνικό αμπελώνα, έφτασε με το ποδήλατό της μια περιπλανώμενη Βελγίδα οινοχόος... Facebook Twitter
Έχω επισκεφθεί αμπελώνες στις Κυκλάδες (Σαντορίνη, Πάρος, Νάξος, Σύρος, Μύκονος), το νότιο τμήμα της Στερεάς Ελλάδας, την Αττική και την Πελοπόννησο. Αυτές είναι οι περιοχές των οποίων τις οινικές διαδρομές περιγράφω στο βιβλίο μου και ταξιδιωτικό οδηγό που θα εκδοθεί στα ολλανδικά.
2

Αρκετοί πιστεύουν ότι οι οινοχόοι είναι σερβιτόροι με γνώσεις κρασιού και ότι οι σύμβουλοι οίνου είναι απλώς πωλητές. Κι αν είναι έτσι, όλη τη δουλειά, από την ώρα που το κρασί θα φύγει από το κτήμα μέχρι να φτάσει στο τραπέζι μας, ποιοι την κάνουν;

Πρόσφατα γνωρίσαμε τη Vicky Corbeels από το Βέλγιο, που περιπλανιόταν για εβδομάδες με το ποδήλατό της στα ελληνικά αμπελοτόπια. Είχαν προηγηθεί η Γαλλία, η Ισπανία, η Χιλή και η Νότια Αφρική. Έχει κάνει σπουδές Βιοχημείας, Τεχνολογίας κρασιού και οινοχόου, μιλάει 6 γλώσσες και τώρα μαθαίνει ελληνικά. Είναι επίσης απόφοιτη του τμήματος Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών. Αν και νέα, η εργασιακή της εμπειρία σε όλη την «αλυσίδα» του κρασιού είναι μεγάλη. Μέσα από το βιβλίο που ετοιμάζει επιθυμεί να μοιραστεί με άλλους ταξιδιώτες την αγάπη της για το ελληνικό κρασί και τον ελληνικό τρόπο ζωής.
Γνωρίστε τη Vicky μέσα από μια σύντομη συνομιλία που είχαμε μαζί της λίγο πριν επιστρέψει στην πατρίδα της.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

— Τι σας ώθησε να εργαστείτε για την ανάδειξη του ελληνικού terroir;

Η ζήτηση των ελληνικών οίνων πριν από μερικά χρόνια ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Ως επαγγελματίας του οίνου (σομελιέ, οινικός σύμβουλος και συγγραφέας βιβλίων για το κρασί) δεν είχα βρεθεί ποτέ σε γευσιγνωσίες, ούτε είχα παρακολουθήσει σεμινάρια για το ελληνικό κρασί. Κατά τύχη, σε δύο διαφορετικές περιστάσεις δοκίμασα τα κρασιά του Σιγάλα και κάποια αγιωργίτικα. Αμέσως κατέστη σαφές πως επρόκειτο για κρασιά πολύ διαφορετικά από εκείνα που έχουμε συνηθίσει να δοκιμάζουμε στο Βέλγιο, παρ' ότι στη μικρή μας χώρα έχουμε την τύχη να έχουμε πρόσβαση σε γεύσεις απ' όλο τον κόσμο − όχι όμως σε ελληνικά κρασιά, ή τουλάχιστον όχι σε αρκετά. Αυτό έχει ως συνέπεια να μη γνωρίζουν ούτε οι Έλληνες της διασποράς στο Βέλγιο τα ίδια τους τα διαμάντια. Η απουσία διαθέσιμων πληροφοριών, είτε στο Διαδίκτυο είτε σε εξειδικευμένα βιβλία για το κρασί, με έκανε να θέλω να τα ανακαλύψω μόνη μου μέσα από επαφές με Έλληνες οινοποιούς και ταξιδεύοντας σε ελληνικούς αμπελώνες. Ως τώρα, μέσα σε δύο χρόνια δηλαδή, έχω επισκεφθεί περίπου 100 οινοποιούς και οινοποιεία.

Το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο, είναι ότι το ενδιαφέρον για τα ελληνικά κρασιά αυξάνεται. Οι μη Έλληνες εισαγωγείς οίνου συχνά μου ζητούν να τους βρω ένα ελληνικό οινοποιείο που να μην έχει εξαγάγει τα κρασιά του στο Βέλγιο.

— Από στους αμπελώνες που επισκεφθήκατε, ποια ζώνη τράβηξε την προσοχή σας και γιατί;

Προς το παρόν, έχω επισκεφθεί τις Κυκλάδες (Σαντορίνη, Πάρος, Νάξος, Σύρος, Μύκονος), το νότιο τμήμα της Στερεάς Ελλάδας, την Αττική και την Πελοπόννησο. Αυτές είναι οι περιοχές των οποίων τις οινικές διαδρομές περιγράφω στο βιβλίο μου και ταξιδιωτικό οδηγό που θα εκδοθεί στα ολλανδικά. Μου τράβηξαν την προσοχή λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας, μολονότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές στα σταφύλια, στην αμπελουργία, στην οινοποιία και στους επαγγελματικούς συλλόγους. Εργάστηκα λίγο και στη Βόρεια Ελλάδα (Νάουσα, Αμύνταιο, Γουμένισσα, Θεσσαλονίκη, Επανoμή). Αλλά τις περιοχές αυτές θα τις εξερευνήσω περαιτέρω αργότερα, αφού εκδοθεί το πρώτο μου βιβλίο.

— Κατά την άποψή σας, ποιες ελληνικές ποικιλίες παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και γιατί;

Θα ακουστεί σαν να προσπαθώ να αποφύγω την ερώτηση, αλλά πραγματικά όλες οι ποικιλίες είναι ενδιαφέρουσες. Όσο περισσότερα μαθαίνω (και υπάρχουν ακόμα πολλά να μάθω!), τόσο πιο πολύ συνειδητοποιώ ότι η πραγματική μετα-αναλυτική πρακτική (ποιες ποικιλίες καλλιεργούνται σε τι έδαφος, για ποιο είδος κρασιού προορίζονται κ.λπ.) μόλις ξεκινά. Ο τεράστιος όγκος ξεχασμένων παλαιών ποικιλιών, η αργή, αλλά ασταμάτητη πλέον αναγέννηση των «χαμένων» οινοποιητικών πρακτικών, η σύγχρονη προσέγγιση για την παραγωγή ρετσίνας, όλα αυτά είναι ιδιαίτερα συναρπαστικά και θεωρώ πως είναι μεγάλη μου τιμή που τα παρακολουθώ από τόσο κοντά.

— Ποια είναι η θέση των ελληνικών οίνων στη δυτική Ευρώπη;

Χα... Ας το προσεγγίσουμε από τρεις πλευρές. Καταρχάς, τα ελληνικά κρασιά υφίστανται τα δεινά της κακής φήμης που τα συνόδευε πριν από 30 χρόνια. Οι ταβέρνες στις τουριστικές περιοχές πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνες για το ότι σερβίρουν πάρα πολύ κακό κρασί σε «αδαείς» τουρίστες. Στη συνέχεια, υπάρχει το ζήτημα των πληροφοριών για τα ελληνικά κρασιά, που δεν διαχέονται επαρκώς στη δυτική Ευρώπη. Δεν υπάρχει τμήμα παγκόσμιας προώθησης των ελληνικών οίνων κι έτσι συχνά η διαφήμισή τους επαφίεται σε μεμονωμένες πρωτοβουλίες ιδιωτών, όπως εγώ, που γράφουν, προτείνουν και υποδεικνύουν μακροπρόθεσμα προγράμματα προώθησης για να περάσει το μήνυμα. Εδώ, οφείλω να είμαι ειλικρινής και να πω πως ακόμα και οι ίδιοι οι οινοποιοί δεν έχουν ιδέα τι μήνυμα θέλουν να περάσουν. Συνεπώς, μεγάλο τμήμα δυνητικών πελατών παραμένει σε άγνοια. Το τρίτο, και πιο ενθαρρυντικό στοιχείο, είναι ότι το ενδιαφέρον για τα ελληνικά κρασιά αυξάνεται. Οι μη Έλληνες εισαγωγείς οίνου συχνά μου ζητούν να τους βρω ένα ελληνικό οινοποιείο που να μην έχει εξαγάγει τα κρασιά του στο Βέλγιο. Λειτουργώ κάπως σαν «προξενήτρα» μεταξύ οινοποιών και εισαγωγέων. Οι σομελιέ, επίσης, εκδηλώνουν ενδιαφέρον και είναι οι άνθρωποι-κλειδιά που καθορίζουν τις τάσεις, τι θεωρείται καινοτόμο στον κόσμο του κρασιού.

— Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας μερικές λεπτομέρειες σχετικά με το βιβλίο που γράφετε;

Θέλω να μοιραστώ την αγάπη και τις γνώσεις μου για το ελληνικό κρασί και τον ελληνικό τρόπο ζωής εν γένει με ένα μεγάλο κοινό ταξιδιωτών. Η αρχική μου ιδέα ήταν να γράψω ένα βιβλίο στα αγγλικά, αλλά δεν ήταν δυνατόν σε πρώτη φάση. Στα ταξίδια μου τα τελευταία δύο χρόνια ανακάλυψα επίσης πως οι ελληνικοί δρόμοι είναι δύσκολοι (εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων η οδική σήμανση είναι μόνο στα ελληνικά, για παράδειγμα) και πως οι διευθύνσεις περιγράφονται με διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι έχουμε συνηθίσει. Το βιβλίο μου θέλω να είναι ο ιδανικός οδηγός τσέπης με συντεταγμένες GPS και εντυπωσιακές περιγραφές, ώστε να μπορεί κάποιος μέσω αυτού να ανακαλύψει το πανέμορφο και αέναα μεταβαλλόμενο τοπίο της Ελλάδας − γιατί παντού ανακαλύπτει κανείς κρυμμένα οινοποιεία. Η σήμανση μπορεί να μην είναι σαφής, αλλά η φιλοξενία και οι εμπειρίες είναι αξέχαστες. Με το βιβλίο μου θέλω να διευκολύνω αυτές τις συναντήσεις.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

σχόλια

2 σχόλια
Η αλήθεια είναι ότι έχει δίκιο σε πολλά από αυτά που γράφει. Υπάρχει πρώτα δυσπιστία, αλλά τα καλά προϊόντα πάντα βρίσκουν χώρο στα ράφια καλών μαγαζιών. Η αγορά του Βελγίου και του Λουξεμβούργου είναι αρκετά κορεσμένη. Τα ελληνικά άσπρα κρασιά είναι γενικά ακριβά σε σχέση με τα κόκκινα, των οποίων οι τιμές μπορούν να είναι ανταγωνιστικές (άν προστεθεί και ο φόρος για τα συσκευασμένα = πάνω από 1 ευρώ ανά λίτρο + 21% ΦΠΑ). Ακόμη δεν υπάρχει διαβάθμιση των millésime ώστε να υπάρχει και το ενδιαφέρον για εμπορική παλαίωση από κάβες και καλά εστιατώρια.
Μήπως η …(τι να γράψω) …αγορανομία θα έπρεπε να δώσει μεγαλύτερη προσοχή σ’ αυτό το:«..Καταρχάς, τα ελληνικά κρασιά υφίστανται τα δεινά της κακής φήμης που τα συνόδευε πριν από 30 χρόνια. Οι ταβέρνες στις τουριστικές περιοχές πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνες για το ότι σερβίρουν πάρα πολύ κακό κρασί σε «αδαείς» τουρίστες..»;Είπαμε «ναι στο ελεύθερο εμπόριο» αλλά μέχρι κάποιο σημείο. Σωστά;