Συνταγές από τα «Παριανά Ζυμαράκια» για ξυλόφουρνο

Συνταγές από τα «Παριανά Ζυμαράκια» για ξυλόφουρνο Facebook Twitter
«Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες στο ξεκίνημα. Η γραφειοκρατία, η παράνοια του κράτους πήγε να μας λυγίσει, όμως το πάθος μας μας έδινε δύναμη για να αντεπεξέλθουμε. Δεν είχαμε πόρους και ξεκινήσαμε από το μηδέν».
0



Η σχέση της Πάρου με το σιτάρι, το αλεύρι και το ζυμάρι φτάνει στην εποχή που οι καθημερινές ανάγκες διατροφής καλύπτονταν σε μεγάλο βαθμό από το ψωμί, τις πίτες, τα κουλούρια, τα ζυμαρικά που έφτιαχναν οι νοικοκυρές. Οι ανεμόμυλοι που στέκουν ακόμη στις ανεμοδαρμένες κορυφές του νησιού είναι μάρτυρες μιας εποχής που το σιτάρι ξεκινούσε από τα χωράφια του νησιού για να σκορπίσει την ευωδιά του μέσα από τους ξυλόφουρνους. Τώρα οι μύλοι είναι ερείπια ή τουριστικά καταλύματα και η παράδοση έχει περάσει στους επαγγελματίες φουρνάρηδες που κάνουν το παριανό ψωμί ονομαστό για την ποιότητά του. Όμως η σπιτική οικογενειακή παράδοση δεν έχει πει την τελευταία της λέξη. Νέοι άνθρωποι επενδύουν το μέλλον τους στο ζυμάρι και τα καλά του, προσαρμοζόμενοι στις συνθήκες της κρίσης, ξαναμετρώντας τη ζωή με καινούρια σημεία αναφοράς.


Αυτή είναι η ιστορία που έχουν να μας διηγηθούν τα «Παριανά Ζυμαράκια», δύο αδελφές που, έχοντας στο μυαλό τους τις εικόνες της μαμάς τους και της γιαγιάς τους βουτηγμένων στο ζυμάρι, αφοσιώθηκαν σε αυτό που μπορούν να κάνουν με αγάπη και μεράκι. Ζυμώνουν, φουρνίζουν στον ξυλόφουρνό τους και φτιάχνουν πίτες κάθε λογής, κουλούρια, παξιμάδια, ζυμαρικά, γλυκά. Γλυκομίλητες και φιλόξενες, είναι δύο σύγχρονες νέες γυναίκες που με τη δουλειά τους φιλοδοξούν να γράψουν την προσωπική τους ιστορία επιτυχίας.

Νέοι άνθρωποι επενδύουν το μέλλον τους στο ζυμάρι και τα καλά του, προσαρμοζόμενοι στις συνθήκες της κρίσης, ξαναμετρώντας τη ζωή με καινούρια σημεία αναφοράς.


Οι αδερφές Ευστρατία και Μαρία Κρητικού μεγάλωσαν σε ένα χωριό της Πάρου, στις Καμάρες, σε ένα σπίτι όπου η μαγειρική πατούσε στην παράδοση και το τσουκάλι έμπαινε στα ξύλα. «Μαγειρεύω από 8 χρονών», λέει η Μαρία και η Ευστρατία συμπληρώνει: «Θυμάμαι ότι από 5 χρονών έβαζα την καρέκλα στον νεροχύτη για να φτάσω να πλύνω τα πιάτα». Πριν από τέσσερα χρόνια πήραν την απόφαση να στήσουν το δικό τους εργαστήριο. «Η ανεργία μάς οδήγησε στην απόφαση να κάνουμε την αγάπη μας για τη μαγειρική επάγγελμα», λέει η Μαρία και συμπληρώνει: «Στήσαμε με πολύ κόπο το εργαστήριο και με τη βοήθεια του πατέρα μας φτιάξαμε ξυλόφουρνο, καθώς και όλα τα ξύλινα έπιπλα». Τον λόγο παίρνει η Ευστρατία: «Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες στο ξεκίνημα. Η γραφειοκρατία πήγε να μας λυγίσει, όμως το πάθος μας μας έδινε δύναμη για να αντεπεξέλθουμε. Ξεκινήσαμε από το μηδέν». Στα χρόνια που κύλησαν οι δύο αδερφές κατάφεραν να αποκτήσουν σταθερή πελατεία.


Ξεδιπλώνοντας τις παιδικές της αναμνήσεις, η Ευστρατία μάς λέει: «Όλες οι κατοικίες στο νησί είχαν κάποτε ξυλόφουρνο και χωράφια με σιτάρι. Θυμάμαι τη μυλόπετρα που είχε η γιαγιά μου και άλεθε το σιτάρι, το κριθάρι και τα ρεβίθια. Υπήρχαν οι ανεμόμυλοι που άλεθαν και τους πλήρωναν με ποσότητα από το αλεσμένο σιτάρι. Στο σπίτι μας η μητέρα μας ζύμωνε μια φορά την εβδομάδα». Τον λόγο παίρνει η Μαρία: «Από τη δεκαετία του '70, η αγροτική παραγωγή στα μεγάλα χωριά του νησιού σταμάτησε λόγω τουρισμού».

Άμεσα συνδεδεμένες με την παράδοση της Πάρου, οι αδερφές Ευστρατία και Μαρία αξιοποιούν τις πρώτες ύλες της παριανής γης. «Συγκεντρώσαμε συνταγές από τις παλιές νοικοκυρές και τις εξελίξαμε» λέει η Ευστρατία. Στους ξύλινους πάγκους του εργαστηρίου φιγουράρουν τα «Παριανά Ζυμαράκια»: παξιμάδια σταρένια, κρίθινα, με χαρουπάλευρο, με αλεύρι Ζέας καθώς και μπουκίτσες σταρένιες με ντομάτα, ρίγανη και ελαιόλαδο. Ζυμαρικά ζυμωμένα με παντζάρι, κρόκο και τσουκνίδα που τη μαζεύουν την άνοιξη από τους αγρούς, χυλοπίτες και τραχανάς σε χάρτινες συσκευασίες για να διατηρούν το άρωμα και τη γεύση τους. Πίτες με χειροποίητο φύλλο σε διάφορες γεύσεις, γλυκά του κουταλιού με φρούτα εποχής από τον κήπο τους, κουλουράκια, μυζηθροπιτάκια, γλυκό φιογκάκια και, φυσικά, κάππαρη ξιδάτη που αφθονεί στο νησί. Κάθε απόγευμα ο ξυλόφουρνος ανάβει για τις πίτες, τα παξιμάδια αλλά και την παριανή ρεβιθάδα που μπαίνει στο τσουκάλι κατόπιν παραγγελίας.

Γλυκιά κολοκυθόπιτα

Συνταγές από τα «Παριανά Ζυμαράκια» για ξυλόφουρνο Facebook Twitter
Η κολοκυθόπιτα φτιάχνεται και με έτοιμο χωριάτικο φύλλο. Τις σταφίδες μπορούμε να τις μουλιάσουμε σε κονιάκ πριν τις προσθέσουμε στο μείγμα.

Υλικά

1 μετρίου μεγέθους κόκκινη κολοκύθα

2 κούπες ζάχαρη

1 κούπα καρύδι ψιλοκομμένο

1 κούπα σουσάμι καβουρντισμένο

200 γρ. σταφίδες μαύρες ή ξανθές

1 κ.σ. κανέλα σκόνη

1 κούπα φρυγανιά τριμμένη

Υλικά για το φύλλο

½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κούπα ελαιόλαδο

1 κ.σ. σούμα

1 πρέζα αλάτι

χλιαρό νερό όσο πάρει

Εκτέλεση

Σε λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακκουβίτσα, προσθέτουμε αλάτι, σούμα κι ελαιόλαδο και ρίχνουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις μέχρι να γίνει η ζύμη. Αλείφουμε τις παλάμες μας με ελαιόλαδο, παίρνουμε τη ζύμη από κάτω και τη διπλώνουμε προς τα πάνω, στο κέντρο. Συνεχίζουμε μέχρι να γίνει λεία η ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί 15 λεπτά. Μοιράζουμε τη ζύμη σε πέντε μπάλες. Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας, όπου τοποθετούμε τη μία μπάλα της ζύμης. Την ανοίγουμε με τον πλάστη με φορά από τη μέση προς τα έξω. Όταν σχηματιστεί το φύλλο, διπλώνουμε τη μια του άκρη στον πλάστη και το απλώνουμε μέχρι τη μέση. Μετά, με τις παλάμες, μας το απλώνουμε από μέσα προς τα έξω. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα. Λαδώνουμε ένα ταψί Νο 28 και απλώνουμε το ένα φύλλο, περνάμε την επιφάνειά του με ελαιόλαδο και τοποθετούμε το δεύτερο. Στο μεταξύ, έχουμε τρίψει την κολοκύθα και την έχουμε αναμείξει με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Αδειάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε στο ταψί. Καλύπτουμε με ένα φύλλο, το λαδώνουμε και συνεχίζουμε με άλλα δύο. Τη ζύμη που περισσεύει γύρω από το ταψί τη γυρίζουμε προς τα μέσα, σφραγίζοντας την πίτα. Χαράσσουμε την επιφάνειά της με ένα μαχαίρι, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Συμβουλή: Η κολοκυθόπιτα φτιάχνεται και με έτοιμο χωριάτικο φύλλο. Τις σταφίδες μπορούμε να τις μουλιάσουμε σε κονιάκ πριν τις προσθέσουμε στο μείγμα.

Παριανές χυλοπίτες

Συνταγές από τα «Παριανά Ζυμαράκια» για ξυλόφουρνο Facebook Twitter
Οι χυλοπίτες μπορούν να διατηρηθούν σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς μέχρι και 6 μήνες.

Υλικά

200 γρ. γάλα κατσικίσιο

3 αυγά

350 γρ. αλεύρι

300 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Ενώνουμε σε λεκάνη το αλεύρι και το σιμιγδάλι και κάνουμε λακκούβα στο κέντρο. Βράζουμε το γάλα και μόλις γίνει χλιαρό το ρίχνουμε στη λακκούβα μαζί με τα αυγά χτυπημένα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και ρίχνουμε το αλάτι. Ζυμώνουμε καλά από κάτω προς τα μέσα και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι και σιμιγδάλι. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα. Κόβουμε το ζυμάρι σε μπαλάκια και το περνάμε από τη μηχανή ζυμαρικών, φροντίζοντας να έχουν το ίδιο πάχος τα φύλλα. Απλώνουμε τα φύλλα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν για 30 έως 60 λεπτά. Τα κόβουμε σε λωρίδες και τα τεμαχίζουμε ανάλογα το μέγεθος που θέλουμε να δώσουμε στις χυλοπίτες. Τις απλώνουμε πάνω σε καθαρό βαμβακερό ύφασμα από 2 έως 4 ημέρες. Τις μεταφέρουμε σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς. Έτσι, διατηρούνται 6 μήνες.

Ζυμαρικά με ντομάτα

Συνταγές από τα «Παριανά Ζυμαράκια» για ξυλόφουρνο Facebook Twitter
Ζυμαρικά με ντομάτα

Υλικά

250 γρ. αλεύρι

3 αυγά

100 γρ. σιμιγδάλι

200 γρ. ντοματίνια

1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Βράζουμε ολόκληρα τα ντοματίνια και μόλις μαλακώσουν τα αποσύρουμε, τα πολτοποιούμε και τα περνάμε από τη σήτα. Το ζουμί τους το βράζουμε με μία πρέζα ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει πελτές. Αν θέλουμε, την ώρα του βρασμού μπορούμε να προσθέσουμε ένα κλωνάρι βασιλικού ή δυόσμου και να το αφαιρέσουμε όταν γίνει ο πελτές.
Σε λεκάνη αναμειγνύουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας. Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα στο αλεύρι με το σιμιγδάλι. Ζυμώνουμε και κόβουμε το ζυμάρι σε μπαλάκια που τα περνάμε από τη μηχανή ζυμαρικών. Κόβουμε, δίνοντας το σχήμα που θέλουμε. Τα βράζουμε φρέσκα ή, αν θέλουμε να στεγνώσουν και να φύγει η υγρασία, τα βάζουμε στον φούρνο στους 50 βαθμούς για 1 ώρα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ