Ο Τζιάνι Βερσάτσε σαν σήμερα έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ενός 27χρονου Facebook Twitter

Ο Τζιάνι Βερσάτσε σαν σήμερα έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ενός 27χρονου

0

Τζιάνι Βερσάτσε. Παιδί ενός πωλητή κάρβουνου και μιας μοδίστρας. Μια χαρισματική προσωπικότητα που ξεχώρισε πολύ γρήγορα από τα δύο του αδέλφια και ταυτίστηκε ιδιαίτερα με τον ενθουσιασμό της μητέρας του όταν αυτή έκοβε πατρόν και γάζωνε τα φορέματα των (λίγων) πλούσιων κυριών του υπανάπτυκτου ιταλικού νότου.

Άρχισε να δουλεύει με τη μητέρα του όταν τελείωσε το λύκειο και το 1972, έβγαλε εισιτήριο χωρίς επιστροφή για το Μιλάνο, όπου σχεδίαζε ρούχα, για διάφορες βιομηχανίες ενδυμάτων.

«Όταν γεννιέσαι σε ένα μέρος όπως η Καλαβρία και υπάρχει παντού γύρω σου ομορφιά, από ένα ρωμαϊκό λουτρό, μέχρι τα ελληνικά ερείπια, δεν μπορείς παρά να επηρεαστείς από το κλασικό παρελθόν», είπε κάποτε. Θέματα όπως η ιταλική μπαρόκ, τα ελληνικά μοτίβα και τα σύμβολα των Ετρούσκων, μπήκαν γρήγορα στις συλλογές του, συνδυασμένα με τις απαιτήσεις της κάθε εποχής. Ήταν αναμφισβήτητα ο άνθρωπος του οποίου το ενδυματολογικό όραμα βοήθησε στη διαμόρφωση της σκηνής στη μόδα τον 90s.

«Ήταν ο πρώτος που αντιλήφθηκε την αξία του να φορούν τα ρούχα του διάσημοι αλλά και supermodels. Αυτός έκανε τη μόδα κουλτούρα και την εκτόξευσε με τη βοήθεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης», είπε για τον Τζιάνι Βερσάτσε η διευθύντρια της Vogue, Anna Wintour.

Ο Τζιάνι Βερσάτσε σαν σήμερα έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ενός 27χρονου Facebook Twitter
Το 1972, έβγαλε εισιτήριο χωρίς επιστροφή για το Μιλάνο

"Υπήρχαν ποταμοί χρημάτων από ναρκωτικά, εκβιασμούς, προστασία, δάνεια και έπρεπε να ξεπλυθούν. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκαν μπαρ, εστιατόρια, πολυτελή ακίνητα αλλά και καθαρές επιχειρήσεις όπως αυτή του Βερσάτσε"

Ο Τζιάνι Βερσάτσε έχτισε μια αυτοκρατορία με σήμα του τη μέδουσα. Το χρώμα κυριάρχησε στις κολεξιόν του κι έγινε σήμα κατατεθέν στα ρούχα που δημιουργούσε. Αυτό δεν ήταν τυχαίο. Όταν ήταν μικρός η μητέρα του, του έκλεινε τα μάτια κάθε φορά που περπατούσαν στο δρόμο, καθώς εκείνη την εποχή και στη συγκεκριμένη περιοχή της Ιταλίας άνθιζε η πορνεία. Οι πολύχρωμες πόρνες εντυπωσίαζαν τον μικρό Τζιάνι, που έβρισκε τρόπο να τις χαζεύει κοιτώντας ανάμεσα από τα δάχτυλα της μητέρας του.

Ο Τζιάνι Βερσάτσε σαν σήμερα έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ενός 27χρονου Facebook Twitter
Το χρώμα κυριάρχησε στις κολεξιόν του κι έγινε σήμα κατατεθέν στα ρούχα που δημιουργούσε.
Ο Τζιάνι Βερσάτσε σαν σήμερα έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ενός 27χρονου Facebook Twitter
Με την αγαπημένη του φίλη και μούσα, Ναόμι Κάμπελ
Ο Τζιάνι Βερσάτσε σαν σήμερα έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ενός 27χρονου Facebook Twitter
To φόρεμα με τις παραμάνες που σχεδίασε ο Τζιάνι Βερσάτσε κι έκανε διάσημη τη Λιζ Χάρλεϊ

Στις 24 Ιουλίου του 1997 ξημέρωνε μια θλιβερή μέρα για τον κόσμο της μόδας. Ο 27χρονος Andrew Cunanan, σε ένα δολοφονικό παραλήρημα που ξεκίνησε από τη Μινεάπολη, πυροβόλησε και σκότωσε τον Τζιάνι Βερσάτσε έξω από το σπίτι του στο Μαϊάμι. Ο Βερσάτσε επέστρεφε εκείνη την ώρα από το μαγαζί,απ' όπου είχε αγοράσει τον καφέ και τις εφημερίδες του. Έβαλε το κλειδί στην εξώπορτα, για να ανοίξει και τότε ο άγνωστος άνδρας που τον ακολουθούσε για αρκετή ώρα, στάθηκε πίσω του, σήκωσε το όπλο που κρατούσε και πυροβόλησε δύο φορές.

Όπως αποκαλύφθηκε μετά τη δολοφονία δεν υπήρξε κίνητρο. Ο 27χρονος Cunanan αυτοπυροβολήθηκε σε ένα κοντινό πλωτό σπίτι οκτώ ημέρες αφού είχε ρίξει νεκρό τον σχεδιαστή. Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι ο Cunanan είχε γνωρίσει τον Βερσάτσε, θα πουν οι αστυνομικοί μετά τις έρευνες.

Ο Τζιάνι Βερσάτσε σαν σήμερα έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ενός 27χρονου Facebook Twitter
Στο σημείο όπου δολοφονήθηκε, μπροστά στην έπαυλή του
Ο Τζιάνι Βερσάτσε σαν σήμερα έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ενός 27χρονου Facebook Twitter
Ο Andrew Cunanan, αυτοπυροβολήθηκε, 8 ημέρες μετά τη δολοφονία του Βερσάτσε

Την κηδεία του Βερσάτσε θα παρακολουθήσουν χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των Έλτον Τζον, Ναόμι Κάμπελ και της πριγκίπισσας Νταϊάνα, η οποία θα βρει τραγικό τέλος μετά από λίγους μήνες.

Ο Τζιάνι Βερσάτσε σαν σήμερα έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ενός 27χρονου Facebook Twitter
Στην κηδεία του σχεδιαστή

Kαι παρά το γεγονός ότι η υπόθεση είχε μπει στο συρτάρι, σύμφωνα με το βιβλίο του Giuseppe Di Bella, καθηγητή και πρώην μέλους της μαφίας της Καλαβρίας γνωστή και ως N'drangheta, ο Βερσάτσε φέρεται να σκοτώθηκε για τα χρέη που είχε στους Νονούς.

Στο βιβλίο Μetastasi, o Di Bella ισχυρίζεται ότι ο Βερσάτσε είχε χρησιμοποιηθεί από το Νονό Paolo De Stefano για ξέπλυμα χρημάτων. Ο Di Bella μάλιστα, μίλησε ανοιχτά στον ερευνητή δημοσιογράφο Gianluigi Nuzzi: «Υπήρχαν ποταμοί χρημάτων από ναρκωτικά, εκβιασμούς, προστασία, δάνεια και έπρεπε να ξεπλυθούν. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκαν μπαρ, εστιατόρια, πολυτελή ακίνητα αλλά και καθαρές επιχειρήσεις όπως αυτή του Βερσάτσε».

Ο συγγραφέας μάλιστα στο βιβλίο του περιγράφει πώς τα μέλη της N'drangheta σχεδίαζαν να κλέψουν τις στάχτες του Βερσάτσε από το κοιμητήριο κοντά στο σπίτι του στη λίμνη Κόμο, κάτι όμως που δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν.

Ο Τζιάνι Βερσάτσε σαν σήμερα έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ενός 27χρονου Facebook Twitter
O Tζιάνι Βερσάτσε με την Κέιτ Μος φωτογραφημένοι από την Ellen Von Unwerth για την αμερικάνικη Vogue, Oκτώβριος 1996

Ο Giancarlo Capaldo, από το τμήμα κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της μαφίας στη Ρώμη είπε στους δημοσιογράφους: «Έχουμε ανοίξει ξανά το αρχείο και αυτή τη φορά ψάχνουμε στοιχεία για τα όσα μας είπε ο Di Bella. Οι πληροφορίες του στο παρελθόν ήταν πάντα σωστές».

Σε δήλωσή της η οικογένεια του Βερσάτσε κατήγγειλε τους ισχυρισμούς ως "ψευδείς και επαίσχυντους".

«Διατηρούμε το δικαίωμα να προστατεύσουμε τη μνήμη και τη φήμη του Τζιάνι Βερσάτσε σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια», ανέφερε η δήλωση.

Μετά τη δολοφονία του Τζιάνι Βερσάτσε, η αδελφή του, Ντονατέλα πήρε τον έλεγχο του οίκου μόδας και αύξησε θεαματικά τα έσοδά του.

Ο Τζιάνι Βερσάτσε σαν σήμερα έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ενός 27χρονου Facebook Twitter
Mε τον σύντροφό του Αntonio

To άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά από την Ανδρονίκη Κολοβού το 2014

Πρόσωπα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ