Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »

Η νύχτα που άλλαξε τα πάντα στην Τουρκία

Πριν από ένα χρόνο ο στρατός δοκίμασε να πάει κόντρα στον Ερντογάν, η εξέγερση καταπνίγηκε με αίμα και η Τουρκία εισήλθε σε μια νέα ζοφερή περίοδο
THE LIFO TEAM 15.7.2017

 

Ένα χρόνο πριν, τη νύχτα της 15ης Ιουλίου εμφανίζονται οι πρώτες αναφορές για περίεργη και αδικαιολόγητη μετακίνηση στρατευμάτων στη γέφυρα του Βοσπόρου. Λίγα λεπτά αργότερα, μαρτυρίες κάνουν λόγο για πολεμικά αεροσκάφη που εκτελούν πτήσεις στην Κωνσταντινούπολη και οι περισσότεροι εκτιμούν πως είναι μια αιφνίδια στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας. Καθώς τα διεθνή πρακτορεία στρέφουν το βλέμμα τους στην γειτονική χώρα ώστε να διαπιστώσουν τι συμβαίνει, στα τουρκικά social media γράφεται για πρώτη φορά η λέξη «πραξικόπημα». Όλοι στην αρχή διστάζουν και αμέσως η ανησυχία κορυφώνεται. Μερικά λεπτά πριν τα μεσάνυχτα έχει πλέον επιβεβαιωθεί πως ο στρατός στην Τουρκία προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο από τον Ερντογάν και ξεκινάει μια νύχτα θρίλερ η οποία περνά στην ιστορία ως μια μελανή σελίδα για την Τουρκία. 

 

Στην αρχή, οι πληροφορίες που έβγαιναν από την Τουρκία ήταν συγκεχυμένες και χρειάστηκε αρκετή ώρα για να γίνει σαφές πως επρόκειτο για οργανωμένη απόπειρα πραξικοπήματος και όχι για προβοκάτσια. Περνά αρκετή ώρα μέχρι να υπάρξει η πρώτη διεθνής αντίδραση και ενώ οι πληροφορίες θέλουν τον τούρκο πρόεδρο να έχει φυγαδευτεί έχοντας γλιτώσει απόπειρα δολοφονίας.

 

Όμως ακόμη δεν υπάρχει διάψευση ή επιβεβαίωση από την κυβέρνηση ή έστω κάποια ανακοίνωση για όλα όσα συμβαίνουν. Σταδιακά σημάνει συναγερμός καθώς η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Τουρκία προκαλεί κλυδωνισμούς παγκοσμίως.

 

Οι φωτογραφίες από την Κωνσταντινούπολη και τη Άγκυρα δείχνουν τανκς στους δρόμους ενώ σταδιακά το Twitter και το Facebook σιγούν καθώς επιβάλλεται φραγή. Ακολουθούν χαοτικές ώρες και κανείς δεν μπορεί να έχει σωστή πληροφόρηση καθώς η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδίδεται σε προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον πανικό στη χώρα και απαντά με διαρροές για αντίσταση ενώ διαψεύδει το μέγεθος του κινήματος. Για τις πρώτες δύο ώρες όλα είναι ανεπίσημα και καμία πληροφορία δεν μπορεί να θεωρηθεί φερέγγυα. 

 

Η Τουρκία βυθίζεται στο σκοτάδι και ξεκινά ένας πρωτοφανής διπλωματικός πυρετός στην Ευρώπη καθώς τα επιτελεία των πρεσβειών προσπαθούν να «ζυγίσουν» την κατάσταση. Πρωταρχικός στόχος των πραξικοπηματιών ήταν το κοινοβούλιο και το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα ενώ κατάφεραν να κόψουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη βάση Ιντσιρλίκ, όπου βρίσκονται αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές.

 

Μια από τις πρώτες φωτογραφίες της βραδιάς που δείχνει τον στρατό στη γέφυρα του Βοσπόρου (Getty Images)
Μια από τις πρώτες φωτογραφίες της βραδιάς που δείχνει τον στρατό στη γέφυρα του Βοσπόρου (Getty Images)

 

(EPA)
(EPA)

 

(EPA)
(EPA)

 

(EPA)
(EPA)

 

Το διάγγελμα που άλλαξε το παιχνίδι

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βρισκόταν σε διακοπές στον Μαρμαρά δεν έχει ακόμη κάνει δήλωση και συγκεχυμένες πληροφορίες τον εμφάνιζαν να ζητά άσυλο από την Γερμανία καθώς πετούσε με το αεροπλάνο του έχοντας εγκαταλείψει τη χώρα. Λίγη ώρα μετά, και ενώ ο στρατός δείχνει να επικρατεί, πως θα υπάρξει διάγγελμα Ερντογάν και οι υποστηρικτές του ετοιμάζονται για σκληρή απάντηση.

 

Μέσα στα επόμενα λεπτά ξεκινά νέα φημολογία για το πού βρίσκεται ο πρόεδρος και ξαφνικά, μέσω Facetime από την οθόνη ενός κινητού τηλεφώνου, μεταδίδεται από το CNN Turk το πρώτο μήνυμα του προέδρου ο οποίος καλεί το λαό της Τουρκίας να βγει στους δρόμους και τις πλατείες και να αντισταθεί στις δυνάμεις που επιχειρούν ανατροπή της κυβέρνησης. Αυτή ήταν η κομβική στιγμή που σύμφωνα με τους αναλυτές, σηματοδότησε την αρχή του τέλους του πραξικοπήματος.

 

Η στιγμή που ο Ερντογάν εμφανίζεται για το διάγγελμα του και αλλάζει την τροπή της νύχτας θρίλερ
Η στιγμή που ο Ερντογάν εμφανίζεται για το διάγγελμα του και αλλάζει την τροπή της νύχτας θρίλερ

 

Ο Ερντογάν φέρεται να ήταν υπό προστασία στην Αλικαρνασσό σύμφωνα με πληροφορίες ενώ κάποια μέσα επέμεναν ότι έχει φύγει με το αεροπλάνο του από την Τουρκία και πως το μήνυμα ήταν βιντεοσκοπημένο. Ο πρόεδρος είπε πως πρόκειται για απόπειρα μιας μειοψηφίας των ενόπλων δυνάμεων και ότι «την απάντηση θα δώσει ο λαός» ενώ τόνισε πως οι «πραξικοπηματίες θα πληρώσουν πολύ ακριβά την πράξη τους στα δικαστήρια».

 

Αμέσως μετά το διάγγελμα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε στο Twitter πως οι δυνάμεις ασφαλείας θα αντιδράσουν στην απόπειρα πραξικοπήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Πρόσθεσε πως πολλά σημαντικά κτίρια βρίσκονται υπό πολιορκία.Κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην ανεχθούν οποιεσδήποτε ενέργειες ενάντια στην δημοκρατία.

 

Καθώς ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να αντισταθούν «στην απόπειρα πραξικοπήματος» κατεβαίνοντας στους δρόμους, μεγάλο πλήθος ανθρώπων απάντησε στο κάλεσμα κυρίως στην Κωνσταντινούπολη.

 

Η Τουρκία βυθίζεται στο χάος και οι εικόνες από μάχες στους δρόμους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης κάνουν το γύρο του κόσμου. Χιλιάδες υποστηρικτές του Ερντογάν βγαίνουν στους δρόμους και στρέφονται εναντίον των στρατιωτών ενώ σε κάποια μέτωπα των πραξικοπηματιών οι στρατιώτες ανοίγουν πυρ εναντίον πολιτών και σημειώνονται τραυματισμοί.

 

Οι υποστηρικτές του Ερντογάν περνάνε στην αντεπίθεση μετά το κάλεσμα του προέδρου και στρέφονται εναντίον των τανκς(EPA)
Οι υποστηρικτές του Ερντογάν περνάνε στην αντεπίθεση μετά το κάλεσμα του προέδρου και στρέφονται εναντίον των τανκς(EPA)

 

(EPA)
(EPA)

 

(EPA)
(EPA)

 

Πολίτες προσπαθούν να βοηθήσουν μια τραυματισμένη γυναίκα στην Άγκυρα (Getty Images)
Πολίτες προσπαθούν να βοηθήσουν μια τραυματισμένη γυναίκα στην Άγκυρα (Getty Images)

 

(Getty Images)
(Getty Images)

 

(EPA)
(EPA)

 

(DPA)
(DPA)

 

Την ίδια ώρα δεκάδες πολίτες συρρέουν στα ATM της Κωνσταντινούπολης για να προμηθευτούν χρήματα και ο στρατός επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας. Οι πρώτες αντιδράσεις ηγετών καταφθάνουν και οι ΗΠΑ κάνουν τη βαρυσήμαντη και πολυαναμενόμενη δήλωση υπέρ του Ερντογάν σε μια κίνηση που επίσης ενίσχυσε το κλίμα υπέρ του προέδρου και σηματοδότησε αρκετά ακόμη μηνύματα συμπαράστασης από την Ευρώπη.

 

Οι μάχες συνεχίζονται μέχρι το πρωί και οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες καθώς οι δύο πλευρές επιδίδονται σε πόλεμο εντυπώσεων με ανακοινώσεις. Μέσα στις επόμενες ώρες το παιχνίδι γυρίζει ξεκάθαρα υπέρ του Ερντογάν.

 

Οι στρατιωτικές δυνάμεις που επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία στην Τουρκία με καταδιωκτικά αεροπλάνα και άρματα μάχης, προκαλώντας τη βίαιη απάντηση της Άγκυρας αρχίζουν την οπισθοχώρηση και το τέλος του ολιγόωρου πραξικοπήματος πλησιάζει όταν ανακοινώνεται πως ο πρόεδρος θα επιστρέψει θριαμβευτής την Κωνσταντινούπολη και θα προσγειωθεί με το αεροπλάνο του στο Ατατούρκ.

 

 

 

Χιλιάδες άνθρωποι τον υποδέχονται αφού ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε πως όλα είναι "σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο". Ο Ερντογάν, ο οποίος έφθασε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προερχόμενος από το Μαρμαρίς και τον υποδέχθηκε μια λαοθάλασσα υποστηρικτών του, αψήφησε τους πραξικοπηματίες προβλέποντας την αποτυχία της εξέγερσης και διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του "μέχρι το τέλος".

 

«Αυτοί που κατέβηκαν με άρματα μάχης θα συλληφθούν επειδή αυτά τα άρματα μάχης δεν τους ανήκουν», πρόσθεσε ο πρόεδρος, οι οπαδοί του οποίου απάντησαν μαζικά στο κάλεσμά του να βγουν στους δρόμους της Άγκυρας, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης για να αντιταχθούν στο πραξικόπημα. 

 

Η γέφυρα του Βοσπόρου μετατρέπεται σε πεδίο μάχης καθώς οι πραξικοπηματίες υποχωρούν και οι υποστηρικτές του Ερντογάν ξεκινούν μια πρωτοφανή επιχείρηση εκκαθάρισης και εκδίκησης (Reuters)
Η γέφυρα του Βοσπόρου μετατρέπεται σε πεδίο μάχης καθώς οι πραξικοπηματίες υποχωρούν και οι υποστηρικτές του Ερντογάν ξεκινούν μια πρωτοφανή επιχείρηση εκκαθάρισης και εκδίκησης (Reuters)

 

Το ξέσπασμα της βίας και η αιματοβαμμένη εκδίκηση

Το πρωί, ο προσωρινός επικεφαλής του τουρκικού στρατού ανακοίνωσε την αποτυχία του πραξικοπήματος. Η απόπειρα είχε προκαλέσει σχεδόν 250 νεκρούς, πολλούς τραυματίες και μεγάλες υλικές ζημιές. Στην Κωνσταντινούπολη, υποστηρικτές του Ερντογάν βγήκαν ενθουσιασμένοι στον δρόμο για να του εκφράσουν τη στήριξή τους. Ο τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε την «προδοσία» των πραξικοπηματιών στρατιωτών, τους οποίους κατηγόρησε ότι συνδέονται με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Έκτοτε, ζητεί από τις ΗΠΑ την έκδοση του Γκιουλέν.

 

Η κατάσταση παρέμεινε τεταμένη μέχρι και περίπου οκτώ ώρες μετά την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος. Ένα αεροπλάνο έριξε βόμβα κοντά στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα και καταδιωκτικά αεροπλάνα F-16 βομβάρδισαν άρματα μάχης των στασιαστών κοντά στο προεδρικό μέγαρο. Οι εικόνες από την Άγκυρα δείχνουν σφοδρές μάχες καθώς το στρατιωτικό μέτωπο που είχε αναπτυχθεί εκεί αντιστέκεται.

 

Σποραδικοί πυροβολισμοί εξακολουθούν να ακούγονται σε πολλές συνοικίες της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, έπειτα από μια νύχτα βίας και εκρήξεων. Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ έδωσε διαταγή στον στρατό να καταρρίπτει τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που βρίσκονται στα χέρια των πραξικοπηματιών και ανακοίνωσε πως διόρισε έναν νέο προσωρινό αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων.

 

Στην Κωνσταντινούπολη, στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους, προκαλώντας δεκάδες τραυματίες. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να αποκτήσει και πάλι τον πλήρη έλεγχο στη χώρα στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους πραξικοπηματίες, ότι «θα πληρώσουν βαρύ τίμημα». 

 

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται το πρωί δείχνουν ακριβώς τι εννοούσε καθώς αποκαλύπτουν πως οι υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, προχωρώντας σε πράξεις ακραίας βίας με θύματα όσους στρατιώτες έπεφταν στα χέρια τους. Εικόνες από την γέφυρα του Βοσπόρου, την οποία κατέλαβαν οι πραξικοπηματίες αλλά τελικά παραδόθηκαν, δείχνουν Τούρκους μαζεμένους σε ομάδες να λιντσάρουν, να ποδοπατούν, να γδύνουν και να γρονθοκοπούν στρατιώτες που έχουν συλλάβει. Άλλα στιγμιότυπα δείχνουν πραξικοπηματίες συγκεντρωμένους σε «σωρό» και γύρω τους πολίτες να τους κλοτσούν με βία και να τους ξυλοκοπούν.

 

To λιντσάρισμα των πραξικοπηματιών

 

(Getty Images)
(Getty Images)

 

(Reuters)
(Reuters)

 

(Getty Images)
(Getty Images)

 

(Getty Images)
(Getty Images)

 

(Getty Images)
(Getty Images)

 

(Getty Images)
(Getty Images)

 

(Getty Images)
(Getty Images)

 

(Getty Images)
(Getty Images)

 

(Getty Images)
(Getty Images)

 

(EPA)
(EPA)

 

(Reuters)
(Reuters)

 

(Reuters)
(Reuters)

 

(Reuters)
(Reuters)

 

(Getty Images)
(Getty Images)

 

(Getty Images)
(Getty Images)

 

(Getty Images)
(Getty Images)
(Getty Images)
(Getty Images)

 

Διώξεις και κατάσταση έκτακτης ανάγκης

 

Στις 16 και 17 Ιουλίου, εκατοντάδες στρατηγοί, δικαστές και εισαγγελείς συνελήφθησαν σε ολόκληρη την Τουρκία με την κατηγορία ότι στήριξαν το πραξικόπημα. Οι διώξεις επεκτάθηκαν στην αστυνομία, στην εκπαίδευση και στα μέσα ενημέρωσης. Στις 20 Ιουλίου, ο Ερντογάν κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εκτιμώντας ότι στο πραξικόπημα «ενδέχεται να εμπλέκονται και άλλες χώρες».

 

Η Τουρκία παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι και σήμερα. Οι διώξεις έχουν μια άνευ προηγουμένου ευρύτητα, με στόχο αρχικά υποστηρικτές του Γκιουλέν, ενώ επεκτάθηκαν στο φιλοκουρδικό κίνημα και στα επικριτικά προς την τουρκική κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης.

 

Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και 140.000 έχουν αποπεμφθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα.

 

Η Τουρκία έχει αλλάξει πορεία προς κατεύθυνση μάλλον μη αναστρέψιμη. 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
29 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 12 Επόμενα
avatar avgolemono 16.7.2016 | 15:34
Να ρωτήσω κάτι που δεν γνωρίζω. Αυτοί είναι στρατιώτες έτσι; Έχουν την δυνατότητα να αρνηθούν εντολές από υψηλότερους; Ουσιαστικά εκτελεστικά όργανα δεν είναι; Γιατί λιντσάρονται;
VITROUVIOS VITROUVIOS 16.7.2016 | 16:36
Τι ψάχνεις να βρεις? θρησκευτικός φανατισμός!
avatar Η μπλε ώρα 16.7.2016 | 16:40
Κ γω έχω την ίδια απορία...φοβάμαι ότι μιλά ο όχλος αυτές τις στιγμές!αλοίμονο σε αυτούς που χάθηκαν άδικα για μικροπολιτικά παιχνίδια!
Αλιόσα Αλιόσα 16.7.2016 | 17:19
Γιατί τόλμησαν να αμφισβητήσουν τον πατερούλη Ερντογάν. Τώρα ίσως δουν live το εξπρές του μεσονυκτίου... Δεν θα ήθελα καθόλου να είμαι στη θέση τους...
avatar Aris Was Right! 16.7.2016 | 18:44
ο στρατός οφείλει να υπερασπίζεται το σύνταγμα.Αν ο αξιωματκός σου, σε διατάξει να το καταλύσεις, αυτόματα είναι επίορκος και δεν πρέπει να τον υπακούσεις.
annibas annibas 16.7.2016 | 20:11
Οι μόνοι φαντάροι που υπερασπίζονται το σύνταγμα είναι αυτοί που κάνουν σκοπιά στη πλατεία Συντάγματος. Εγώ από τους 18 μήνες που ήμουν φαντάρος πάντως δεν ένιωσα να υπηρετώ το σύνταγμα εσύ πάλι για να λες αυτό θα κάτι θα ξέρεις.
avatar tktk 16.7.2016 | 18:44
Το δικό μας Σύνταγμα προστάζει τους στρατιώτες να αρνούνται υπακοή σε ανώτερους όταν οι διαταγές είναι παράνομες και αντισυνταγματικές. Ιδιως την κατάλυση του πολιτεύματος. Εκεί, δεν ξέρω
avatar
Ανώνυμος/η 17.7.2016 | 00:38
Αν έχεις κάνει στρατό, θα ξέρεις πως αν αρνηθείς να εκτελέσεις διαταγή εν καιρώ πολέμου, η ποινή είναι τουφεκισμός με συνοπτικές διαδικασίες. Πρώτα εκτελείς και μετά αναφέρεσαι σε ανώτερο εάν θεωρείς πως η διαταγή ήταν παράνομη. Στις περισσότερες φωτο οι φαντάροι που κλαίνε και υπόκεινται στην οργή και την μανία του κόσμου είναι νέα παιδιά που βρέθηκαν στο κέντρο του κυκλώνα και δεν είχαν καμία ευκαιρία να γλιτώσουν από αυτή τη θέση.
avatar
Ανώνυμος/η 17.7.2016 | 00:38
Αν έχεις κάνει στρατό, θα ξέρεις πως αν αρνηθείς να εκτελέσεις διαταγή εν καιρώ πολέμου, η ποινή είναι τουφεκισμός με συνοπτικές διαδικασίες. Πρώτα εκτελείς και μετά αναφέρεσαι σε ανώτερο εάν θεωρείς πως η διαταγή ήταν παράνομη. Στις περισσότερες φωτο οι φαντάροι που κλαίνε και υπόκεινται στην οργή και την μανία του κόσμου είναι νέα παιδιά που βρέθηκαν στο κέντρο του κυκλώνα και δεν είχαν καμία ευκαιρία να γλιτώσουν από αυτή τη θέση.
avatar tktk 5.8.2016 | 08:04
Δεν είχαν καιρό πολέμου. Όυτε εμείς όταν καταλύθηκε το Σύνταγμά μας. Καμία στρατιωτική διαταγή δεν είναι υπεράνω του Συντάγματος.
MrQuestions MrQuestions 16.7.2016 | 15:39
Ειναι αυτοι οι Τουρκοι τωρα, ωριμοι και ετοιμοι ως κοινωνια να γινουν κομματι της Ευρωπης...
CJG11 CJG11 16.7.2016 | 15:50
Αυτους ποιος θα τους κλεισει μεσα?
Magnitis Magnitis 16.7.2016 | 15:55
Δείτε έναν στρατό που οπλισμένος με τανκς και G3 κάθεται να τον χτυπούν με την ζωστήρα του παντελονιού τους ισλαμιστές του Ερντογάν. Ή χαζοί ήταν οι πραξικοπηματίες ή έκαναν την βρώμικη δουλειά για να ισχυροποιήσουν τον Ερντογάν. [Δεν ειμαι υπέρ του πραξικοπήματος αλλά χθές οι τούρκοι υποστηρικτές του AKP που βγήκαν στους δρόμους φωνάζαν όλοι 'αλλάχ άκμπαρ' όποτε μια επικράτηση του Ερντογάν φανταστείτε τι θα φέρει...]
Ούτε το ένα είναι ούτε το άλλο, απλά τα ψαρωμένα 18χρονα που τους ζητήθηκε βράδυ να βγούν από τις μονάδες τους, δεν είναι δολοφόνοι και δεν ήταν δυνατόν να επιτεθούν κατά των συμπατριωτιών τους. Αν πραγματικά ήταν αποφασισμένοι, οι νεκροί θα ήταν χιλιάδες γιατί με άρματα ελικόπτερα και αεροπλάνα, δεν τα βάζουν ούτε οι χατζάρες και ζώνες που κρατούσαν τα κομματόσκυλα του Ερντογάν ούτε η πάνοπλη κατά τα άλλα, αστυνομία.
VITROUVIOS VITROUVIOS 16.7.2016 | 16:35
Και μετα ζητάει αυτή η χώρα να γίνει μέλος της ΕΕ.
avatar boxer 16.7.2016 | 16:41
Στους ανθρώπους που επιτίθενται διακρίνονται και αρκετοί γενιοφόροι. Στην Τουρκία όποιος έχει γένια, δεν είναι τρέντι, είναι Ισλαμιστής. Για αυτό και ο Κεμαλισμός είχε απαγορέψει τα γένια. Και σε βίντεο που κυκλοφόρησε σήμερα, πολλοί που πέφτουν μπροστά στα τανκς φωνάζουν Αλλαχ Ακμπάρ.
avatar giorgos1234 16.7.2016 | 16:42
Ο τούρκικος όχλος φημίζεται για τις αγριότητες του, εκατοντάδες χρόνια τώρα.
annibas annibas 16.7.2016 | 17:07
Όλοι αυτοί οι λεβέντες βαρούν παιδιά που κλήθηκαν να υπηρετήσουν την θητεία τους -πράγμα που θα πρέπει να έκαναν και αυτοί πριν από αυτούς από ότι μαρτυρά η ηλικία τους-και όπως όλοι οι φαντάροι δεν είχαν καμία επιλογή να αρνηθούν.
annibas annibas 16.7.2016 | 17:07
Όλοι αυτοί οι λεβέντες βαρούν παιδιά που κλήθηκαν να υπηρετήσουν την θητεία τους -πράγμα που θα πρέπει να έκαναν και αυτοί πριν από αυτούς από ότι μαρτυρά η ηλικία τους-και όπως όλοι οι φαντάροι δεν είχαν καμία επιλογή να αρνηθούν.
Master Kenobi Master Kenobi 16.7.2016 | 23:04
Εμένα πάλι η πρώτη σκέψη που μου ήρθε είναι ότι όλοι οι στρατοί επιβάλεται να γίνουν πλέον επαγγελματικοί (ολίγον άσχετο το ξέρω). Οι κληρωτοί φαντάροι στις εικόνες φαίνεται να είναι κάτι παιδαρέλια το πολύ 25 ετών που τα έχασαν στις κρίσιμες στιγμές, μην ξέροντας πως να δράσουν και τώρα βρέθηκαν στοιβαγμένοι σαν μελλοθάνατοι να τρώνε ξύλο από κάτι φανατισμένους μπούφους.
avatar atman 18.7.2016 | 14:28
οχι μονο ασχετο αλλα ανακριβες και επικινδυνο.
ο τουρκικος στρατος ειανι σε μεγαλο βαθμο επαγγελματικος.
αλλα τελικα η επαγελματικοποιηση οποιουδηποτε στρατου τι εξυπηρετει;
τροφη για κανονια στις προηγμενες δυτικες δημοκρατιες, για επεμβασεις στο εξωτερικο, ή καλυτερες δικτακτοριες στην μεση ανατολη;
Είναι θέμα νοοτροπίας και κοινής λογικής. Είναι διαφορετικό να πολεμήσεις έναν εχθρό στο πεδίο της μάχης παρά ένα βράδυ που θα κληθείς, να αρχίσεις να σκοτώνεις συμπατριώτες σου. Ακόμα και ένας επαγγελματίας αξιωματικός, θα διστάζει να το κάνει.
Προηγούμενα 12 Επόμενα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ