Εκεί που το Σύνταγμα συναντάει την οδό Φιλελλήνων

Εκεί που το Σύνταγμα συναντάει την οδό Φιλελλήνων Facebook Twitter
Τέλη 1960 - αρχές 1961
0

Στη γωνία κτίζεται το κτίριο διαμερισμάτων και γραφείων ιδιοκτησίας του Ταμείου Ασφαλίσεως Προσωπικού της ΔΕΗ, στη θέση του Μεγάρου Παχύ, κτιρίου της Οθωνικής περιόδου, που ήταν ένα από τα πρώτα στην πλατεία, που θυσιάστηκαν στο βωμό της ανανέωσης και της πιο προσοδοφόρας εκμετάλλευσης των οικοπέδων "φιλέτων" γύρω από την πλατεία. Το επόμενο θα είναι το "Μέγα Ξενοδοχείον της Αγγλίας", στη δεξιά γωνία της Ερμού, που εδώ διανύει τις τελευταίες του μέρες. Τον Σεπτέμβριο του 1961 είχε ήδη υψωθεί ο σκελετός του κτιρίου της BP, που πήρε τη θέση του.

Ένα ακόμα στοιχείο για τη χρονολόγηση είναι η παρουσία του κίτρινου λεωφορείου. Αυτά ήταν AEC Tylor ή τύλορες, όπως τα αποκαλούσαν και καταργήθηκαν το 1961.

Πηχυαία η διαφήμιση της βελγικής αεροπορικής εταιρείας SABENA. Θυμάμαι ότι όταν είχε πια ξεπέσει και πήγαινε για χρεοκοπία κυκλοφορούσε το αστείο ότι το όνομά της ήταν αρκτικόλεξο για τη φράση: "Such A Bad Experience Never Again".

Έρευνα και κείμενα, με την συνεργασία της σελίδας του Facebook «Μεταμορφώσεις της πόλης - και όχι μόνο».

Retronaut
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυστική ιστορία της Ελλάδας σε μια φωτογραφική σελίδα στο Facebook

Φωτογραφία / Η μυστική ιστορία της Ελλάδας σε μια φωτογραφική σελίδα στο Facebook

Liza's Photographic Archive of Greece: Εδώ και έντεκα χρόνια, η Λίζα Κοτσαπλή αναζητεί, εντοπίζει, μελετά, συγκρίνει και ταυτοποιεί χιλιάδες φωτογραφίες ιδιωτικών και δημόσιων ιστορικών αρχείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ερευνώντας τις ιστορίες που μπορεί να αφηγούνται.
M. HULOT