Ο «θάνατος» των Hippies Facebook Twitter
Στις φωτογραφίες του Samberg θα διακρίνεις δεκάδες μικρά παιδιά υπό την επήρεια ναρκωτικών...

Ο «θάνατος» των Hippies

0

Το 1967, ακριβώς μετά το Καλοκαίρι της Αγάπης (βλ. Summer of Love), η Atlantic εκδίδει το Flowering of the Hippies, ένα αφιέρωμα στους hippies του Σαν Φρανσίσκο. «Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο – το στοιχείο το οποίο θέλησα να τονίσω είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονταν από τη μεσαία τάξη. Γεγονός που εξόργιζε πολλούς, μιας και το σωστό στο δικό τους μυαλό (γι" αυτά τα παιδιά) ήταν να σπουδάσουν, να βρουν μια καλή δουλειά και αργότερα ένα μεγάλο σπίτι στα προάστια όπου θα μπορούσαν επιτέλους... να πλυθούν και να ξυριστούν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Joe Samberg (συγγραφέας του αφιερώματος). Ο Joe Samberg ο οποίος υπήρξε και ο ίδιος «παιδί των λουλουδιών».

Όταν το 1965 η κοπέλα του χάνει τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα, εγκαταλείπει τον Σαν Φρανσίσκο σε μια προσπάθεια να αφήσει πίσω ό,τι τον συνέδεε με την παλιά του ζωή. Και τότε έρχεται η αρρώστια της μητέρας του, την οποία χάνει επίσης – μετά από λίγο καιρό. «Ένιωθα να βυθίζομαι. Δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ με τίποτα. Δεν υπήρχε καμία σχολή ικανή να διατηρήσει το ενδιαφέρον μου. Έμοιαζαν όλα μάταια».

Όταν έφτασαν στο Μπέρκλεϊ, oι hippies ήταν παντού – στέκονταν σε κάθε γωνία, έκαναν ουρές σε κάθε λεωφόρο.

Κάπως έτσι αφήνει για πάντα το Emerson College και μετακομίζει από τη Βοστώνη στο Μανχάταν, όπου και αρχίζει να εργάζεται σ" ένα φωτογραφείο. Συχνάζει στο Χάρλεμ, παρακολουθεί live με μανία (James Brown στο Apollo Theatre κ.ά.), βολτάρει στο East Village και συναναστρέφεται τον κύκλο του Warhol. «Θρηνούσα. Αυτό μου συνέβαινε. Ήμουν όμως πολύ νέος για να το συνειδητοποιήσω. Ήθελα απεγνωσμένα να ξανανιώσω όμορφα».

Κάποια στιγμή, το σκάει απ" όλα και ξεκινάει ένα road trip στο άγνωστο παρέα με τον αδερφό του Frank. Μετά από αρκετές περιπέτειες και μπλεξίματα με την αστυνομία, βρίσκονται να διασχίζουν ένα απίστευτο μέρος, με καμπύλες που θύμιζαν γυναικείο σώμα. «Δεν μπορεί, σκέφτηκα, βγήκαμε από τον δρόμο μας και βρεθήκαμε ξαφνικά στον Παράδεισο».

Ο «θάνατος» των Hippies Facebook Twitter
Ο Samberg, λοιπόν, βρέθηκε ξαφνικά σ" ένα μέρος το οποίο αρχικά τον εξίταρε και εν συνεχεία, τον ενέπνευσε να αποτυπώσει την χαοτική ομορφιά του...

Όταν έφτασαν στο Μπέρκλεϊ, oι hippies ήταν παντού – στέκονταν σε κάθε γωνία, έκαναν ουρές σε κάθε λεωφόρο. «Δεν είχα ξαναδεί ποτέ κάτι παρόμοιο. Και τότε ήταν που ένιωσα ότι είμαστε πολλοί και ότι κατά κάποιο τρόπο εξαπλωνόμαστε και ότι ίσως σε λίγο καιρό να μη χρειάζεται να φοβόμαστε. Γιατί ακόμα και στη Νέα Υόρκη ήταν άπειρες οι φορές που με προσέβαλαν, που με έφτυσαν, που με χτύπησαν», λέει ο Samberg.

Ο Samberg, λοιπόν, βρέθηκε ξαφνικά σ" ένα μέρος το οποίο αρχικά τον εξίταρε και εν συνεχεία, τον ενέπνευσε να αποτυπώσει την χαοτική ομορφιά του. «Δεν είχα άλλα ρούχα από αυτά που φορούσα. Έτρωγα σπάνια. Όποτε είχα χρήματα, οι προτεραιότητές μου ήταν τα ναρκωτικά, οι ταινίες και τέλος το φαγητό».

Ο «θάνατος» των Hippies Facebook Twitter
Tο μόνο που τους ενδιέφερε ήταν τα ναρκωτικά. Δεν υπήρχε καμία ιδεολογία, καμία άποψη πίσω από όλο αυτό πια. Είχαν μετατραπεί σε νιχιλιστές. Ηδονιστές...
Ο «θάνατος» των Hippies Facebook Twitter

Στις φωτογραφίες του Samberg θα διακρίνεις δεκάδες μικρά παιδιά υπό την επήρεια ναρκωτικών. Μικρά παιδιά στα οποία κάποιος, κάποτε είπε: «Δεν χρειάζεται να πας σε κανένα σχολείο. Ό,τι πρέπει να μάθεις, θα το μάθεις εδώ. Στον δρόμο».

«Μέχρι που το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν τα ναρκωτικά. Δεν υπήρχε καμία ιδεολογία, καμία άποψη πίσω από όλο αυτό πια. Είχαν μετατραπεί σε νιχιλιστές. Ηδονιστές. Αυτό όμως δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση την επανάσταση την οποία έφεραν».

Ο «θάνατος» των Hippies Facebook Twitter
Ο «θάνατος» των Hippies Facebook Twitter
Ο «θάνατος» των Hippies Facebook Twitter
Ο «θάνατος» των Hippies Facebook Twitter

Πηγή: Τhe Atlantic 

 
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κόσμος μας μέσα απο τα βραβεία του World Press Photo 2024

Φωτογραφία / Ο κόσμος μας μέσα από 28 βραβευμένες φωτογραφίες του World Press Photo 2024

Αντιπροσωπεύοντας τις πιο προβεβλημένες αλλά και παραγνωρισμένες ιστορίες, τα βραβευμένα έργα στρέφουν το βλέμμα σε μερικά από τα πιο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.
THE LIFO TEAM
Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Φωτογραφία / Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο, λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Χάρη στην αυτοπεποίθηση και το θάρρος του, δημιούργησε κάποιες από τις πιο εμβληματικές εικόνες πολέμου του 20ού αιώνα αλλά και σουρεαλιστικές, πνευματώδεις φωτογραφίες δρόμου. Είναι περισσότερο γνωστός για τη ζεστή και ανθρώπινη αποτύπωση της καθημερινής Βρετανίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πηνελόπη Γερασίμου

Οι Αθηναίοι / Πηνελόπη Γερασίμου: «Βαρεθήκαμε στα υπόγεια, η διασκέδαση πρέπει να στραφεί προς το φως»

Η μουσική είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δουλειά της, τα τελευταία χρόνια καταγράφει με τον φακό της μερικά από τα πιο σημαντικά events της Aθήνας. Η φωτογράφος που γνωρίζει καλά πώς κινείται η νύχτα της πόλης ξέρει πως πια παίζουν και πάρτι στα οποία δεν «χωράει», γιατί εκείνοι που τα διοργανώνουν δεν θέλουν να τα μάθει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ