To μεθοδικό καλοκαίρι ενός 17χρονου ιστιοπλόου Facebook Twitter
«Οι επόμενοι στόχοι μου είναι η ολυμπιακή ομάδα και η Ολυμπιάδα του 2020...». Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

To μεθοδικό καλοκαίρι ενός 17χρονου ιστιοπλόου

0

O 17χρονος Δημήτρης Παπαδημητρίου είναι αθλητής ιστιοπλοΐας (laser radial), ασχολείται με το άθλημα από τα 6 του και από το 2009 προπονείται στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης. «Με πήγαινε ο πατέρας μου στη θάλασσα από μωρό, έτσι κόλλησα» λέει. «Στη συνέχεια με έγραψε σε μαθήματα ιστιοπλοΐας, είχα καλή χημεία με τους προπονητές μου και με έκαναν να την αγαπήσω. Το 2014 βγήκα τρίτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το 2015 δεύτερος στο Ευρωπαϊκό και πέρσι πήρα την πρώτη θέση στο Πανευρωπαϊκό και στο Παγκόσμιο μέσα σε δύο εβδομάδες – ήταν το πιο ωραίο καλοκαίρι της ζωής μου.


Η ιστιοπλοΐα είναι δύσκολο άθλημα, γιατί έρχεσαι αντιμέτωπος με τη θάλασσα και οι καιρικές συνθήκες μπορεί να ανατραπούν μέσα σε τρία λεπτά. Μπορεί να έρθει μπουρίνι και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα. Είναι πολύ τρομακτικό. Ειδικά όταν ήμουν μικρός, φοβόμουν πάρα πολύ. Σιγά-σιγά, η θάλασσα έγινε φίλη μου. Πλέον δεν τη φοβάμαι καθόλου. Κάθε μέρα ανυπομονώ να έρθει η στιγμή να μπω στο σκάφος. Παρακαλάω να έχει αέρα για να έχει ενδιαφέρον η προπόνηση. Ο πρωταθλητισμός είναι ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση, σωματικά και ψυχολογικά. Έχεις αντιπάλους και πρέπει να είσαι ήρεμος και συγκεντρωμένος και από την άλλη πρέπει να χρησιμοποιείς τα νεύρα σου για να σου δίνουν ορμή. Μέσα στη θάλασσα νιώθω ελευθερία και ο μόνος στόχος είναι να πηγαίνω μπροστά. Δεν ξέρω τι θα γινόμουν αν δεν έκανα ιστιοπλοΐα κάθε πρωί. Τα συναισθήματα είναι μοναδικά. Όταν δεν τα πάω καλά, ξέρω ότι την επόμενη φορά θα προσπαθήσω 4 φορές παραπάνω. Είναι λογικό και να βγεις πρώτος αλλά και τελευταίος.

Κάνω προπόνηση από τη 1 μέχρι τις 5. Μετά την προπόνηση τρώω ένα τοστ ή μια αραβική με έναν χυμό. Μετά γυρνάω σπίτι, τρώω ό,τι έχει μαγειρέψει η μαμά και πηγαίνω γυμναστήριο. Επιστρέφω στις 10, αράζω μία ώρα στην τηλεόραση, τρώω γιαούρτι με μέλι και καρύδια ή σουβλάκι. Και πέφτω ξερός.


Τα πράγματα στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολα σε σχέση με άλλες χώρες. Ευτυχώς, υπάρχουν προπονητές και αθλητές που είναι αξιόλογοι. Η ομοσπονδία βοηθάει μόνο αν έχεις πετύχει κάποια διάκριση. Αλλά για να φτάσεις μέχρι εκεί, πρέπει να δώσεις λεφτά από την τσέπη σου και αν ο μπαμπάς δεν έχει, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Φέτος, για πρώτη φορά έχω βοήθεια από χορηγό και υποτροφία από το σχολείο μου.

To μεθοδικό καλοκαίρι ενός 17χρονου ιστιοπλόου Facebook Twitter
Κάθε μέρα ανυπομονώ να έρθει η στιγμή να μπω στο σκάφος. Παρακαλάω να έχει αέρα για να έχει ενδιαφέρον η προπόνηση. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Έχω θυσιάσει πολλές ώρες που θα μπορούσα να είμαι με τους φίλους μου, πολλές βόλτες, διακοπές. Η χαρά όμως είναι τόσο μεγάλη όταν παίρνω μια διάκριση, που δεν με νοιάζει. Πάλι καλά, έχω καλούς φίλους! Το πρόγραμμά μου είναι σταθερό, προπονούμαι και τρώω: ξυπνάω κάθε μέρα πρωί και πηγαίνω για τρέξιμο. Μετά τρώω πρωινό για να μου δώσει ενέργεια: μούσλι και κουάκερ με γιαούρτι ή γάλα, ψωμί με βούτυρο και μέλι και μήλα. Ετοιμάζω την τσάντα μου, τρώω ένα τοστ ή μια μπανάνα, παίρνω το λεωφορείο για να έρθω στη Βουλιαγμένη. Κάνω προπόνηση από τη 1 μέχρι τις 5. Μετά την προπόνηση τρώω ένα τοστ ή μια αραβική με έναν χυμό. Μετά γυρνάω σπίτι, τρώω ό,τι έχει μαγειρέψει η μαμά και πηγαίνω γυμναστήριο. Επιστρέφω στις 10, αράζω μία ώρα στην τηλεόραση, τρώω γιαούρτι με μέλι και καρύδια ή σουβλάκι. Και πέφτω ξερός. Οι επόμενοι στόχοι μου είναι η ολυμπιακή ομάδα και η Ολυμπιάδα του 2020...»

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Πρόσωπα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ