Και οι πολιτικοί έχουν καρδιά!

Και οι πολιτικοί έχουν καρδιά! Facebook Twitter
0

Κι όμως, και οι πολιτικοί έχουν καρδιά. Και συχνά οι έρωτές τους γράφουν Ιστορία. Ας θυμηθούμε μερικές ερωτικές ιστορίες Ελλήνων και ξένων, με τυχαία σειρά.

Ιωάννης Καποδίστριας - Ρωξάνδρα Στούρτζα

Και οι πολιτικοί έχουν καρδιά! Facebook Twitter

Έρωτας μεγάλος, αλλά ανεκπλήρωτος. Ένα φιλί είχε πέσει όλο κι όλο και πολλές φλογερές επιστολές που διασώζονται. Αυτή την πάντρεψαν με το ζόρι με έναν Γερμανό ευγενή. Αυτός της είπε ότι εφόσον δεν παντρεύτηκε εκείνην, δεν θα παντρευόταν ποτέ. Και έτσι έγινε.

Δημήτριος Υψηλάντης - Μαντώ Μαυρογένους

Και οι πολιτικοί έχουν καρδιά! Facebook Twitter

Ξεκίνησε ως μεγάλος έρωτας, κατέληξε αβυσσαλέο μίσος μετά την αθέτηση εκ μέρους του της υπόσχεσης γάμου (γεγονός που απασχόλησε την... εθνοσυνέλευση και τον Καποδίστρια!) και στο τέλος, όταν εκείνος πέθανε, αυτή φόρεσε μαύρα και τον θρήνησε ως «ανύπαντρη χήρα».

Θεόδωρος Δηλιγιάννης - Σοφία Τρικούπη

Και οι πολιτικοί έχουν καρδιά! Facebook Twitter

Ερωτεύτηκαν όταν ήταν νέοι και για ένα διάστημα έβγαιναν μαζί, κυρίως στο εξωτερικό. Όμως, η αβυσσαλέα αντιπαλότητα του Δηλιγιάννη με τον αδερφό της Σοφίας, Χαρίλαο, στάθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο στη σχέση τους. Η Σοφία έμεινε για πάντα στο πλευρό του αδερφού της, φροντίζοντάς τον ως το τέλος, αν και τη φλέρταραν πολλοί σημαντικοί άνδρες της εποχής της. Ο Δηλιγιάννης επίσης δεν παντρεύτηκε ποτέ, μένοντας για πάντα με το απωθημένο της «γυναίκας από βελούδο».

Ίων Δραγούμης - Μαρίκα Κοτοπούλη

Και οι πολιτικοί έχουν καρδιά! Facebook Twitter

Είχε προηγηθεί ο ανεκπλήρωτος έρωτας του Ίωνα με την Πηνελόπη Δέλτα, ενώ η Μαρίκα, ως σταρ της εποχής, είχε έντονη ερωτική ζωή. Η σχέση τους ήταν θυελλώδης, αρκετά αντισυμβατική για την εποχή και αντικείμενο κοινωνικού σχολιασμού. Όταν ο Δραγούμης δολοφονήθηκε, της απέκρυψαν το γεγονός επί 23 μέρες. Όταν ο Γεώργιος Βλάχος της είπε τι συνέβη, η Μαρίκα έπεσε στο πάτωμα κι άρχισε να το γδέρνει με τα νύχια της, φωνάζοντας «Ίων! Ίων! Ίων!».

Μετά από πολλά χρόνια, λίγο πριν πεθάνει, είπε στον Μυράτ: «Ξέρεις εκείνη τη στιγμή τι σκέφτηκα; Άραγε, όταν πέφτω χάμω και κλαίω τον Ορέστη, έτσι σωστά το κάνω; Όπως κλαίω τώρα τον Ίωνα;»

Βασιλιάς Αλέξανδρος - Ασπασία Μάνου

Και οι πολιτικοί έχουν καρδιά! Facebook Twitter

Η Ασπασία ήταν αριστοκράτισσα, αλλά όχι γαλαζοαίματη. Ο βασιλόπαις Αλέξανδρος την ήθελε πολύ και την παντρεύτηκε παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του Κωνσταντίνου, αλλά και του Βενιζέλου, που ήθελε να πάρει μια Βρετανή πριγκίπισσα. Ο μοργανατικός γάμος έγινε, αλλά ο Αλέξανδρος πέθανε (από το γνωστό δάγκωμα της μαϊμούς), όταν η Ασπασία ήταν έγκυος 5 μηνών στο παιδί τους, την (μετέπειτα βασίλισσα της Γιουγκοσλαβίας) Αλεξάνδρα.

Φραγκλίνος και Έλινορ Ρούσβελτ

Και οι πολιτικοί έχουν καρδιά! Facebook Twitter

Ένας ελαφρώς αιμομικτικός γάμος (ήταν μακρινοί συγγενείς) που έδωσε περιεχόμενο στην έννοια της Πρώτης Κυρίας. Η Έλινορ ήταν η πιο παρεμβατική σύζυγος Προέδρου που είχε εμφανιστεί έως τότε, με τεράστια πολιτική δράση. Όταν ο FDR χτυπήθηκε από την πολιομυελίτιδα, η Έλινορ άρχισε να τον εκπροσωπεί σε συναντήσεις και αναλάμβανε πολιτικές αποστολές εκ μέρους του. Εκφωνούσε ομιλίες, έκανε περιοδείες και ραδιοφωνικά διαγγέλματα. Στήριξε την πολιτική του δράση μέχρι το τέλος και μετά τον θάνατό του συνέχισε τις πολιτικές της παρεμβάσεις για θέματα φεμινισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ανδρέας Παπανδρέου - Δήμητρα Λιάνη

Και οι πολιτικοί έχουν καρδιά! Facebook Twitter

Ο πρωθυπουργός και η κατά 35 χρόνια νεότερη αεροσυνοδός. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια, τα θυμόμαστε. Γεροντοκαψούρα από τις λίγες και το πιο γνωστό νεύμα στην νεοελληνική Ιστορία.

Ρόναλντ και Νάνσι Ρέιγκαν

Και οι πολιτικοί έχουν καρδιά! Facebook Twitter

Ο Ρόνι τη γνώρισε όταν ήταν παντρεμένος με άλλη. Χώρισε, την παντρεύτηκε και έζησαν μαζί μέχρι τον θάνατό του. Η Νάνσι δεν ήταν απλώς σύζυγος, είχε λόγο και ρόλο στα πάντα. Μια κλασική φράση του Ρόναλντ, ο οποίος εμπιστευόταν τρελά το ένστικτό της, ήταν «εγώ δεν καταλαβαίνω από αυτά, δες τη Νάνσι και συνεννοήσου». Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η εξέλιξη του Ρέιγκαν δεν θα ήταν η ίδια χωρίς τη Νάνσι στο πλευρό του.

Έντγκαρ Χούβερ - Κλάιντ Τόμσον

Και οι πολιτικοί έχουν καρδιά! Facebook Twitter

Η ομοφυλοφιλία του φοβερού και τρομερού επικεφαλής του FBI είναι κάτι που επισήμως δεν αναφέρθηκε ποτέ. Δεν ήταν εύκολο εκείνη την εποχή των συντηρητικών ηθών. Είναι όμως πλέον απολύτως παραδεκτό ότι ο Χούβερ είχε σχέση με τον Κλάιντ Τόμσον, συνεργάτη του στο FBI. Οι δύο άνδρες δούλευαν μαζί για περισσότερα από 40 χρόνια, πήγαιναν μαζί διακοπές, γευμάτιζαν μαζί. Ο Χούβερ άφησε στη διαθήκη του μεγάλο μέρος της περιουσίας του στον Τόμσον και αργότερα θάφτηκαν με λίγα μέτρα απόσταση στο νεκροταφείο του Άρλινγκτον.

Ζορζ και Κλοντ Πομπιντού

Και οι πολιτικοί έχουν καρδιά! Facebook Twitter

Μετά τον βαρύ και ασήκωτο στρατηγό Ντε Γκολ, ο διάδοχός του στην προεδρία της Γαλλίας Ζορζ Πομπιντού και η σύζυγός του Κλοντ έμοιαζαν μοντέρνοι και λαμπεροί. Λάτρεις των τεχνών και όμορφοι, ήταν η προσωποποίηση της χαράς της ζωής. Η σχέση τους δεν κλονίστηκε από τις φήμες (;) ότι αυτή είχε κι άλλους εραστές ή ότι συμμετείχε μέχρι και σε όργια (σε ένα από αυτά είχε ακουστεί και το όνομα του Αλέν Ντελόν). Όταν ο Ζορζ ήταν ετοιμοθάνατος, αυτή εμφανίστηκε μόνη της σε μια δεξίωση με ένα λαμέ φόρεμα, λέγοντας απλώς ότι «αρέσει στον Ζορζ».

Εδουάρδος και Γουόλις Σίμσον

Και οι πολιτικοί έχουν καρδιά! Facebook Twitter

Ίσως η πιο γνωστή πολιτική θυσία για χάρη του έρωτα. Ο Βρετανός βασιλιάς των 326 ημερών παραιτήθηκε από τον θρόνο για να μπορέσει να ζήσει με τη γυναίκα που αγαπούσε. Αυτή ήταν η Ουόλις Σίμσον, μια ήδη διαζευγμένη Αμερικανίδα, η οποία ήταν ακόμα παντρεμένη με τον δεύτερο άντρα της. Στο διάγγελμα της παραίτησής του ο Εδουάρδος ανέφερε: «Το βρίσκω αδύνατον να συνεχίσω να έχω τη βαριά ευθύνη της εκπλήρωσης των καθηκόντων μου, χωρίς τη βοήθεια και την υποστήριξη της γυναίκας που αγαπώ». Έζησαν μαζί μέχρι τον θάνατό του το 1972, ενώ για τη σχέση τους και το παρασκήνιο γύρω από αυτήν υπάρχει ακόμα ιστορικό ενδιαφέρον.

Πρόσωπα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ