Πόσο ακόμα θα πληρώνουμε το Άγιο Φως;

Πόσο ακόμα θα πληρώνουμε το Άγιο Φως; Facebook Twitter
Σε μία οριακά χρεοκοπημένη χώρα, όπου οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν υποστεί ραγδαίες μειώσεις, είναι δυνατόν να υφίσταται ακόμα μια απολύτως άσκοπη και σκανδαλώδης δαπάνη για να ικανοποιείται το θρησκευτικό αίσθημα κάποιων;
38

Μία χώρα που βρίσκεται επί δέκα συναπτά έτη σε βαθιά οικονομική κρίση και επιθυμεί να εμφανίζεται ως έχουσα ευρωπαϊκό προσανατολισμό, επιμένει κάθε χρόνο τέτοια εποχή να πληρώνει αδρά προκειμένου να μεταφερθεί αεροπορικώς μια φλόγα, την οποία μάλιστα υποδέχεται με τιμές αρχηγού κράτους.

Σε μία κοινωνία που εξελίσσεται, προοδεύει κοινωνικά και εμπλουτίζεται πολιτισμικά, όσοι δεν αυτοπροσδιορίζονται ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις και καλούνται να πληρώνουν για δοξασίες που δεν ενστερνίζονται.

Η μεταφορά του λεγόμενου Αγίου Φωτός είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα διασπάθισης δημοσίου χρήματος που εξακολουθεί να υφίσταται ακόμα και εν τω μέσω μιας οικονομικής κρίσης που έχει αφήσει χιλιάδες συνανθρώπους μας χωρίς τα απαραίτητα.

Είναι πολλοί εκείνοι που οργίζονται με τα άτομα αλλά και φορείς που ζητούν να παύσει αυτή η δαπανηρή παράτα που θυμίζει φονταμενταλιστικό θεοκρατικό καθεστώς, επικαλούμενοι αφενός την ελληνική «παράδοση» και αφετέρου το «θαύμα» της αφής του «ανέσπερου φωτός».

Τον ρόλο του ταξιδιωτικού πρακτορείου αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, η πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας αντικαθίσταται από κυβερνητικό αεροσκάφος και το θρησκευτικό αυτό πανηγύρι αναβαθμίζεται αισθητά με την προσθήκη αγήματος που αποδίδει τιμές αρχηγού κράτους στην υποδοχή μιας λαμπάδας!

Όμως και τα δύο επιχειρήματα είναι κάπως σαθρά.

Καταρχάς δεν πρόκειται για κάποια προαιώνια παράδοση, αλλά μια ιδιωτική πρωτοβουλία που ξεκίνησε μόλις το 1988 έπειτα από πρωτοβουλία ενός ευσεβούς και τετραπέρατου ιδιοκτήτη ταξιδιωτικού πρακτορείου που συνδύασε την επιχειρηματική του δραστηριότητα και τη στενή φιλία του με τον τότε έξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα (και μετέπειτα Πατριάρχη Ιεροσολύμων) Ειρηναίο.

Ο Ιάκωβος Οικονομίδης λοιπόν, σε συνεργασία και με τον Θεόδωρο Τσιακιρίδη (μετέπειτα πρόεδρο των Ολυμπιακών Αερογραμμών), συνέλαβε τότε τη φαεινή ιδέα να μεταφερθεί για πρώτη φορά αεροπορικώς το Άγιο Φως από την Ιερουσαλήμ στην Αθήνα.

Ως τότε οι πιστοί έπρεπε να περιμένουν μία εβδομάδα μετά την Ανάσταση, ίσως και κάτι παραπάνω, ώστε το «ανέσπερο» φως να μεταφερθεί ακτοπλοϊκώς με εμπορικό πλοίο που εκτελούσε την γραμμή Τελ Αβίβ–Πειραιά, γεγονός που προφανώς δεν μείωνε την κατάνυξή τους.

Το 2001 ο Ειρηναίος έχει χρισθεί Πατριάρχης Ιεροσολύμων, στον Οικονομίδη έχουν απονεμηθεί οι τίτλοι του «Μεγάλου Άρχοντα Ρεφερενδάριου» και του «Μεγαλόσταυρου», και με πρωτοβουλία του τότε υφυπουργού Απόδημου Ελληνισμού κ. Γιάννη Μαγκριώτη η μεταφορά του Αγίου Φωτός μετατρέπεται σε «κρατική υπόθεση».

Αυτό σημαίνει πως τόσο την ευθύνη του συντονισμού όσο και τα έξοδα της όλης υπόθεσης επωμίζεται πια ο Έλληνας πολίτης, χωρίς ποτέ να ερωτηθεί.

Τον ρόλο του ταξιδιωτικού πρακτορείου αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, η πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας αντικαθίσταται από κυβερνητικό αεροσκάφος και το θρησκευτικό αυτό πανηγύρι αναβαθμίζεται αισθητά με την προσθήκη αγήματος που αποδίδει τιμές αρχηγού κράτους στην υποδοχή μιας λαμπάδας!

Πόσο ακόμα θα πληρώνουμε το Άγιο Φως; Facebook Twitter
Είναι πολλοί εκείνοι που οργίζονται με τα άτομα αλλά και φορείς που ζητούν να παύσει αυτή η δαπανηρή παράτα που θυμίζει φονταμενταλιστικό θεοκρατικό καθεστώς, επικαλούμενοι αφενός την ελληνική «παράδοση» και αφετέρου το «θαύμα» της αφής του «ανέσπερου φωτός».

Σε ό,τι αφορά τώρα την αξίωση των ελληνορθόδοξων χριστιανών ότι όλα αυτά συμβαίνουν επειδή πρόκειται περί θαύματος, τα αντεπιχειρήματα είναι πολλά και μάλιστα διατυπώνονται και από ανθρώπους της Εκκλησίας.

Ήδη από το 1825, ο Αδαμάντιος Κοραής είχε καταδικάσει ως θρησκευτική απάτη την αφή του λεγόμενου αγίου φωτός στην πραγματεία του «Διάλογος περί του εν Ιεροσολύμοις Αγίου Φωτός» (Άτακτα, 1825, Τόμος Γ'), όπου αναφερόταν στην εκδήλωση ως «θαύμα αισχροκέρδιας, μηχανουργήματα λαοπλάνων ιερέων» και «ψευδοκαταίβατα φώτα της Ιερουσαλήμ».

Πιο πρόσφατα ο Χρήστος Γιανναράς είχε χαρακτηρίσει την όλη διαδικασία «θρησκευτικό πρωτογονισμό», ενώ επικριτικός ήταν και ο ακαδημαϊκός, συγγραφέας και πρέσβης Άγγελος Βλάχος στο έργο του «Μια φορά κι ένα καιρό, ένας διπλωμάτης».

Για τους πιστούς όμως που δεν συγκινούνται από τις θέσεις λογίων, η σαφής τοποθέτηση του διδάκτορα θεολογίας και μέγα πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κ. Γεώργιου Τσέτση, βάζει τα πράγματα στην θέση τους:

«Υπάρχει, αιώνες τώρα, διάχυτη η πεποίθηση στον ευσεβή μεν, αλλά θεολογικά και λειτουργικά απαίδευτο ορθόδοξο πιστό, που ψάχνει για "θαύματα" προκειμένου να πληρώσει το πνευματικό του κενό, ότι κατά την τελετή της αφής το άγιον φως κατέρχεται θαυματουργικά "ουρανόθεν" για να ανάψει την λαμπάδα του πατριάρχου. [...] Η ευχή την οποία αναπέμπει ο πατριάρχης προ της αφής μέσα στο "ιερό κουβούκλιο" είναι σαφέστατη και δεν επιδέχεται καμιά παρερμηνεία. Ο πατριάρχης δεν προσεύχεται για την διενέργεια θαύματος. Απλώς "αναμιμνήσκεται" της θυσίας και της τριημέρου αναστάσεως του Χριστού και απευθυνόμενος σ' Αυτόν λέγει: "εκ του επί τούτον τον φωτοφόρον σου Τάφον εκκαιομένου φωτός ευλαβώς λαμβάνοντες, διαδιδόαμεν τοις πιστεύουσιν εις σε το αληθινόν φως, και δεόμεθά σου όπως αναδείξης αυτό αγιασμού δώρον...". Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο πατριάρχης ανάβει την λαμπάδα του από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται πάνω στον πανάγιο τάφο».

Τόσο μεμονωμένοι πολίτες, όσο και η Ένωση Αθέων έχουν επανειλημμένα αιτηθεί να παύσει αυτή η οπισθοδρομική και εξευτελιστική για την ελληνική πολιτεία χρηματοδότηση μιας δοξασίας, και πρόσφατα τις φωνές τους ένωσαν και αρκετοί βουλευτές, όπως το 2014 ο τότε βουλευτής του Ποταμιού Νίκος Δήμου και το 2015 αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του Νίκου Φίλη. Φευ όμως, το κράτος κωφεύει.

Σε μία οριακά χρεοκοπημένη χώρα, όπου οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν υποστεί ραγδαίες μειώσεις, είναι δυνατόν να υφίσταται ακόμα μια απολύτως άσκοπη και σκανδαλώδης δαπάνη για να ικανοποιείται το παράλογο θρησκευτικό αίσθημα κάποιων;

Κι αν αύριο οι δωδεκαθεϊστές ισχυριστούν ότι λόγω της (αποδεδειγμένα παλαιότερης και «ελληνικότερης») ιστορίας του δόγματός τους, το ελληνικό κράτος οφείλει να χρηματοδοτήσει κάποια τελετή μεταφοράς σπινθήρα που προκύπτει στον Όλυμπο από τον κεραυνό του Δία ή θαλάσσιου αφρού από το σημείο που έσκαγε η τρίαινα του Ποσειδώνα, τι θα τους πούμε;

Στήλες
38

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

20 σχόλια
Τώρα μάλιστα… Το άρθρο αρχίζει από τον σκοτεινό διαφωτισμό του Αδαμάντιου Κοραή συνεχίζει με τον αντιδογματικό π. Γ. Τσέτση , περνάει στις κακοδοξίες του Χρήστου Γιανναρά και ολοκληρώνεται με τις διαμαρτυρίες της ένωσης αθέων, των Ν. Δήμου, & Ν. Φίλη. Όλων αυτών που έχουν παγιωμένες θέσεις εναντίον της Ορθοδοξίας. Ούτε ένας υπέρ. Δηλαδή δημοσιογραφική μεροληψία.. Κλείνοντας, το θέμα είναι και άτοπο εξαρχής γιατί η μεταφορά του Αγίου Φωτός είναι χορηγία της AEGEAN …Τέλος._
Vorrior, Παραθετω σημειο της απαντησης σας."Το γεγονός ότι στην Ψωροκώσταινά μας, τη μονίμως χρεοκοπημένη, το Κράτος μας δεν χρειάζεται να πληρώνει νοίκια όπως κάνει για τα υπουργεία του, αλλά έχει στη διάθεσή του δωρεάν κτίρια και δωρεάν γη για κτίρια για νοσοκομεία και σχολεία, οφείλεται καθαρά και μόνο στην Εκκλησία μας Πηγή: www.lifo.gr"Εστω. Η τεραστια ακινητη περιουσια της Εκκλησιας της Ελλαδας (αυτη που δεν εχει παραχωρηθει στο κρατος), γιατι δεν φορολογειται; Πως εχει καταφερει να αυτοεξαιρεθει η Εκκλησια απο αυτο τον κανονα που ισχυει για ολους (σχεδον) τους αλλους; Γιατι διαφορες μελετες που γινονται σε σχεση με το οφελος που θα αποκομιζε το κρατος απο τη φορολογηση της εκκλησιας μενουν στα αζητητα; Γιατι ολες οι κυβερνησεις η μια μετα την αλλη, με ελαχιστες φωτεινες εξαιρεσεις πολιτικων που προσπαθησαν να αντιμετωπισουν το status quo, απαλλασσουν την εκκλησια απο την υποχρεωση να πληρωνει φορο για τα εισοδηματα της - τους μισθους των κληρικων δηλαδη που καταβαλλονται απο το ιδιο κρατος; Ειναι ολοι οι εμπλεκομενοι φαυλοι, τρελοι, ή ολοι καπως εξυπηρετουνται; Η εχουν τοσο συνηθισει οι Ελληνες στην παρανομια, που τιποτα δεν τους σοκαρει; Μπορεις να το πεις παραιτηση, μπορεις να το πεις και καταθλιψη. Γιατι το εθνικο κτηματολογιο δεν ειναι ολοκληρωμενο; Μηπως γιατι αντιδρα η εκκλησια; Μηπως γιατι θα βγει στη φορα καταρχας ποση ειναι η περιουσια της εκκλησιας (τα στρεμματα της) και επισης πως αποκτηθηκε αυτη η περιουσια; Επι Τουρκοκρατιας (ενα παραδειγμα αναφερω) οι σχεσεις της εκκλησιας με την τοπικη αρχη ηταν αγαστες. Με "τον Τουρκον", οπως ελεγε στο αδιανοητο εκεινο παραληρημα του ο Κοσμας ο Αιτωλος. Εκεινο που εκτος ολων των αλλων σε σχεση με το γιατι ο Θεος μας εφερε τον Τουρκο, ελεγε και 'εμαθα αδερφοι μου με τη χαρη του Θεου πως δεν ειστε Ελληνες, ασεβεις αιρετικοι, αλλα Χριστιανοι'. Δεν ηταν Ελληνες αρα. Μαλιστα. Αλλα βεβαια αυτο, οπως και ολες οι πρακτικες της εκκλησιας μεσα στους αιωνες ηταν και ειναι στο πλαισιο της κατοχυρωσης και συνεχισης της υποστασης ΤΗΣ, οχι πια σαν πνευματικος οδηγος, αλλα σαν κανονικοτατη πολιτικη οντοτητα. Με δυναμη, μη χρημα και πανω απ 'ολα με επιρροη. Σε αυτο που λετε εδω: "Αυτό που λέτε ισχύει μόνο στα ΠΛΟΥΣΙΑ ευρωπαϊκά κράτη που απομυζούσαν τις αποικίες επί αιώνες. Ο Νιγηριανός και ο Ιβουαριανός πεθαίνουν στα 45 τους από φυματίωση και ελονοσία για να έχουν δωρεάν υγεία οι Άγγλοι και οι Γάλλοι. Πηγή: www.lifo.gr" συμφωνω. Το γεγονος οτι η Ελλαδα απεχει παρασαγγας απο το μοντελο του πλουσιου κρατους (και απο το μοντελο του Ευρωπαϊκου η αληθεια ειναι) δεν κανει μη εγκυρο το αιτημα να πληρωνει η εκκλησια για το Αγιο Φως και οχι ολοι οι Ελληνες μαζι. Τελος μια παρατηρηση ως προς αυτο:"Η θρησκεία μας δεν διαχωρίζει τους ανθρώπους σε καλύτερους και χειρότερους όπως κάνουν άλλες θρησκείες, και πολύ περισσότερο οι άθεοι, οι οποίοι αν μπορούσαν θα κρεμούσαν τους πιστούς ανάποδα. Πηγή: www.lifo.gr"Η θρησκεια ισως οχι. Καποιοι εκπροσωποι αυτης της θρησκειας ομως εχουν εκφραστει πολυ ασχημα για ανθρωπους των οποιων η ταυτοτητα τους ξενιζει/τρομαζει, παρα πολυ ασχημα ομως. Και δεν εχω δει (εκτος κι αν μου διεφυγε!) την επισημη αρχη της της εκκλησιας να κανει μια επισημη απολογια για τα κηρυγματα μισους που εχουν βγει προς τα εξω, οπως θα οφειλε. Γιατι θα οφειλε. Η εκκλησια θα επρεπε να ειναι εκφραστης αγαπης επι της ουσιας. Κι οχι να ενθαρρυνει τη μισαλλοδοξια και τη μη ανοχη της διαφορετικοτητας, μεσω της σιωπης της. Τωρα το κατα ποσο οι "αθεοι" θα κρεμουσαν τους πιστους αναποδα αν μπορουσαν, ειναι μια αλλη, τεραστια ιστορια. Δεν θα μας φτασει ο χωρος, να λενε οι μεν οχι δεν ειναι ετσι, να λενε οι δε: οχι ετσι ειναι, να μην παραδεχομαστε ποια ειναι η ριζα τετοιων δηλωσεων και να γυριζουμε σε κυκλους. Το εβαλα παντως σε εισαγωγικα γιατι συμβαινει συχνα η εξης παρανοηση (ισως οχι απο εσας, απλως θεωρησα σκοπιμο να αναφερθει): οποτεδηποτε μιλησει καποιος εναντιον της εκκλησιας, ή εναντιον μιας συγκεκριμενης θρησκειας, οι πιστοι της αυτοματως κατατασσουν τον διαφωνουντα στους αθεους. Ειναι σαν προκαθορισμενη αντιδραση αυτο. Σα να μην υπαρχουν αλλες θρησκειες (αλλοι θεοι;) στις οποιες/στους οποιους μπορει αυτος ο ανθρωπος να πιστευει, σαν να μην υπαρχει αλλου τυπου πνευματισμος, ή αγνωστικισμος ή αλλα καναλια διοχευτευσης της πνευματικοτητας. Η ασπρο ή μαυρο δηλαδη. "Η μαζι μας ή εναντιον μας."
Πόσο ακόμα; Οσο υπάρχουν Καμμένοι σε κυβέρνηση, όσο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα γλείφουν μετά μανίας την Εκκλησία για τα ψηφαλάκια, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα στέκεται ψοφοδεής μπροστά της τρέμοντας το πολιτικό κόστος και εκπαραθυρώνοντας τον εκάστοτε Φίλη, όσο το ΚΚΕ θα βλέπει -τρομάρα του- τους κατάμαυρους (στην ψυχή και στις ιδέες) ρασοφόρους ως συμμάχους ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και στη Δύση, όσο τα παραδικαστικά-παραθρησκευτικά κυκλώματα θα αλωνίζουν τη δικαιοσύνη...Με λίγα λόγια, για πολύ καιρό ακόμα δυστυχώς...
8bf88a17 9.4.2018 | 20:47Οπα κάτσε.Η ολη κουβέντα δηλαδή γίνεται για την πτήση απο Αθήνα για Ιεροσόλυμα και πάλι πίσω, που γίνεται μια φορά τον χρόνο και θα γινόταν ούτως ή άλλως γιατί η πολιτκή και εκκλησιαστική ηγεσία βρίσκεται εκεί πάντα αυτές τις μέρες?Για αυτό το τεράστιο κόστος μεταφοράς γράφτηκε αυτό το άρθρο και μιλάμε τόσες μέρες?
"Κι αν αύριο οι δωδεκαθεϊστές ισχυριστούν ότι λόγω της (αποδεδειγμένα παλαιότερης και «ελληνικότερης») ιστορίας του δόγματός τους, το ελληνικό κράτος οφείλει να χρηματοδοτήσει κάποια τελετή μεταφοράς σπινθήρα που προκύπτει στον Όλυμπο από τον κεραυνό του Δία ή θαλάσσιου αφρού από το σημείο που έσκαγε η τρίαινα του Ποσειδώνα, τι θα τους πούμε;"Μια Ολυμπιακή Φλόγα που ανάβει με τη βοήθεια του Θεού Γκαζιού κάθε τρεις και λίγο στην Ολυμπία από ένα στρατό "ιερειών" και άλλον ένα στρατό κρατικοδίαιτων πολιτικών και αθλητικών παραγόντων, και μετά μεταφέρεται σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο με πανάκριβες λαμπαδηδρομίες, σας ενοχλεί κι αυτή; Ή μόνο τα χριστιανικά έθιμα σας ενοχλούν;"Σε μία οριακά χρεοκοπημένη χώρα, όπου οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν υποστεί ραγδαίες μειώσεις, είναι δυνατόν να υφίσταται ακόμα μια απολύτως άσκοπη και σκανδαλώδης δαπάνη για να ικανοποιείται το παράλογο θρησκευτικό αίσθημα κάποιων;"Στην οριακά χρεοκοπημένη χώρα μας, όπου οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν υποστεί ραγδαίες μειώσεις, η περίθαλψη και η παιδεία είναι δωρεάν, κυρίως επειδή τα περισσότερα νοσοκομεία και σχολεία είναι χτισμένα πάνω σε γη που παραχώρησε η Εκκλησία, ώστε να περιθάλπονται και να εκπαιδεύονται όλοι οι άνθρωποι, ασχέτως θρησκεύματος ή αθεΐας. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν το κράτος μας έπρεπε να πληρώνει νοίκι σε κάποιον ιδιώτη για τα νοσοκομεία και τα σχολεία που, στην ουσία, του χάρισε η Εκκλησία. Αν εσείς θέλετε να πληρώνουν μόνο οι Χριστιανοί για το Άγιο Φως και τη μισθοδοσία τού κλήρου, τότε κι εγώ θέλω η δωρεάν περίθαλψη και υγεία να αφορά μόνο τους Χριστιανούς.
Τι λες καλε μου ανθρωπε; Σε ολα τα πολιτισμενα κρατη του κοσμου η δωρεαν υγεια ειναι βασικο αγαθο! Εξισωνεις το δικαιωμα στην περιθαλψη και βοηθεια, δηλαδη στην ιδια τη ζωη τελικα (εν ειδει τιμωριας μαλιστα: αφου εσεις ετσι, τοτε και εμεις αλλιως!) με το δικαιωμα στην ασκηση του θρησκευτικου αισθηματος; Σοβαρα τωρα; Τα δημοσια νοσοκομεια συντηρουνται μεταξυ αλλων με λεφτα των φορολογουμενων. Με το αιμα και τον ιδρωτα τους συγκεκριμενα. Και θα ερθεις να πεις σε αυτους τους ανθρωπους, (με το σκεπτικο που παρουσιαζεις) οτι δεν δικαιουνται περιθαλψης αν δεν ειναι Χριστιανοι Ορθοδοξοι; Σε ποια τριτοκοσμικη μπανανια του πλανητη συμβαινει να περιθαλπτονται ασθενεις αναλογα με τα θρησκευτικα τους πιστευω;
Πόθεν τεκμαίρεται ότι "σε όλα τα πολιτισμένα κράτη η δωρεάν υγεία είναι βασικό αγαθό"; Αυτό που λέτε ισχύει μόνο στα ΠΛΟΥΣΙΑ ευρωπαϊκά κράτη που απομυζούσαν τις αποικίες επί αιώνες. Ο Νιγηριανός και ο Ιβουαριανός πεθαίνουν στα 45 τους από φυματίωση και ελονοσία για να έχουν δωρεάν υγεία οι Άγγλοι και οι Γάλλοι. Η πολυαγαπημένη όλων των φιλελέδων Αμερική (που είναι αυστηρά κοσμικό κράτος) ΔΕΝ παρέχει δωρεάν περίθαλψη, και μόνο πολύ κακού επιπέδου δωρεάν παιδεία. Το γεγονός ότι στην Ψωροκώσταινά μας, τη μονίμως χρεοκοπημένη, το Κράτος μας δεν χρειάζεται να πληρώνει νοίκια όπως κάνει για τα υπουργεία του, αλλά έχει στη διάθεσή του δωρεάν κτίρια και δωρεάν γη για κτίρια για νοσοκομεία και σχολεία, οφείλεται καθαρά και μόνο στην Εκκλησία μας. Ούτε στους Ρωμαιοκαθολικούς, ούτε στους Προτεστάντες, ούτε στους Μουσουλμάνους, ούτε στους Εβραίους, ούτε στην Ένωση Αθέων που απασχολείται με "φανερούς δείπνους" και αθεϊστικά σάιτ. Και φυσικά, η περίθαλψη αφορά ΟΛΟΥΣ τους ανθρώπους, ασχέτως θρησκεύματος. Η θρησκεία μας δεν διαχωρίζει τους ανθρώπους σε καλύτερους και χειρότερους όπως κάνουν άλλες θρησκείες, και πολύ περισσότερο οι άθεοι, οι οποίοι αν μπορούσαν θα κρεμούσαν τους πιστούς ανάποδα.
@nego 8.4.2018 | 21:07Το ένα δεν αναιρεί το άλλο, για την ακρίβεια είναι δικαίωμα σου να είσαι δήθεν, μη λες οτι να'ναι.Πως έχεις το δικαίωμα όμως να το παίζεις χ.ο δεν σημαίνει απαραίτητα οτι θα μείνει ασχολίαστο και χωρίς κριτική.Γεγονός.
Προσωπικά έχω βαρεθεί να ακούω τα ίδια και τα ίδια κάθε χρόνο. Όλα ξεκινάνε από την αποτυχία του να υπάρξει πλήρης διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους. Από τη στιγμή που δεν γίνεται αυτό, θα έχουμε μονίμως τις ίδιες κουβέντες. Η εκκλησία είναι ένας φορέας με τεράστια περιουσία και έσοδα. Επομένως θα μπορούσε να αναλαμβάνει τα του οίκου της, και να ευχαριστεί τους πιστούς της με όποιον τρόπο επιθυμεί, να κάνει κατηχητικά για τα παιδιά των πιστών, και ότι άλλο θέλει. Τώρα όμως η συγκεκριμένη εκκλησία έχει λόγο στο τι θα διδάσκεται στα κρατικά σχολεία, στο αν θα επιτρέπει στους πολίτες να κάνουν καύση νεκρών, και άλλα πολλά, ενώ το κράτος όλων των πολιτών υποχρεώνεται να πληρώνει τους υπαλλήλους της, να πηγαίνει και φέρει μαγικά φώτα με τιμές αρχηγού κράτους κτλ. Και του χρόνου.
Πόσο κοστιζει η αερομεταφα?(Το κόστος ειναι ο τίτλος και το πρόβλημα)Ειναι 100.000 ευρω?Είμαστε 10,8 εκ. και αντιστοιχεί 0,0092 ευρ'στον καθένα μας.Αστεία αστεία με μια δωρεά 10 ευρω στην ενωση αθεων ξοφλάς 1000 +κατι άτομα και ησυχάζεις για ένα χρόνο.
"Τόσο μεμονωμένοι πολίτες, όσο και η Ένωση Αθέων έχουν επανειλημμένα αιτηθεί να παύσει αυτή η οπισθοδρομική και εξευτελιστική για την ελληνική πολιτεία χρηματοδότηση μιας δοξασίας, και πρόσφατα τις φωνές τους ένωσαν και αρκετοί βουλευτές, όπως το 2014 ο τότε βουλευτής του Ποταμιού Νίκος Δήμου και το 2015 αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του Νίκου Φίλη. Φευ όμως, το κράτος κωφεύει. Πηγή: www.lifo.gr"Αφού το λένε όλοι αυτοί .... Το λιγότερο που με ενοχλεί είναι η άφιξη του Αγίου Φωτός με τιμές αρχηγού κράτους όταν έχουμε φάει στη μάπα "προσωπικότητες τύπου Ερντογάν". Ούτε δημιουργεί , ούτε λύνει κάποιο πρόβλημα. Ας το κρατήσουμε είτε διότι το πιστεύουν όσοι το πιστεύουν είτε ως κομμάτι ενός εορτασμού που συμβάλλει στο τουριστικό προϊόν της χώρας σε μη καλοκαιρινή περίοδο. Και δε νομίζω ότι όσοι μιλάνε για ταλιμπανισμό έχουν επίγνωση ... Σε "ταλιμπανική χώρα" ούτε που θα το σκέφτονταν. Ψυχραιμία λοιπόν.
Θα το λέω το ίδιο τροπάριο κάθε χρόνο:Είμαι 52 ετών, κατάγομαι από μικρό νησί της 12νήσου. Η ιστορία με το Άγιο Φώς είναι κατάλοιπο της δεκαετίας του 80 και της σχετικής υποκουλτούρας της εποχής (Ολυμπιακή, κλπ κλπ). Στο νησί τα καντήλια τα ανάβανε με σπίρτα. Και η πίστη ήταν πιο γερή απ´ότι στις μέρες μας. Τα περί Αγίου Φωτός δεν τα γνωρίζαμε, πέρα σπό τις διηγήσεις της γιαγιάς μου! Και ανήκαν στη σφαίρα μεταξύ μύθου και λαϊκής πίστης. Πώς και γιατί έγινε το Άγιο Φώς εθνικό φετίχ (και γιατί συντηρείται μεχρι τις μέρες μας), ρωτήστε το management της Ολυμπιακής της εποχής του 80-90....Κατά τ´άλλα, η πίστη δεν εχει ανάγκη από θαύματα. Ο μόνος που έκανε θαύματα είναι ο Χριστός και μερικοί άγιοι (εφόσον πιστεύεις στο Χριστιανισμό) και φυσικά ο Θεός (αν δεν είσαι άθεος). Τα λοιπά συντηρούν μια παγανιστική αντίληψη και φτάνουν στα όρια της θεολογικής αίρεσης. Τιμές Αρχηγού Κράτους σε μια «φλόγα» είναι σχεδόν Ζωροαστρισμός, αν όχι ύβρις.Κι οποίος θέλει με θεολογικά επιχειρήματα να το συζητήσουμε, ευχαρίστως...(Δεν είναι τυχαίο ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν πολυανακατεύεται στο συγκεκριμένο show).Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.
Πολύ σωστά όλα αυτά. Μόνο που το κράτος δεν κωφεύει ηθελημένα. Απλώς δεν είναι σε θέση να τα βάλει με το λεγόμενο "Χριστεπώνυμον πλήθος". Οποιαδήποτε κυβέρνηση καταργούσε το "ιερό" έθιμο θα το πλήρωνε ακριβά! Δεν αντιμετωπίζεται έτσι απλά ο θρησκευτικός φανατισμός. Είναι ακόμα βαθειά ριζωμένος στη συνείδηση τεράστιου ποσοστού των Ελλήνων.
Αν οι δωδεκαθεϊστες ζητησουν κατι αντιστοιχο θα τους πουν οτι ειναι ειδωλατρες και γραφικοι και να κατσουν στ'αυγα τους γιατι οσα αυτοι αισθανονται ή τιμουν ειναι στη σφαιρα του παραμυθιου για παιδακια. (Σε αντιθεση με τα αισθηματα και τις ιστοριες γυρω απο τη Χριστιανικη πιστη, που για καποιο λογο εχουν "αλλο κυρος" και "αλλο" επιστημονικο βαρος.) Επισης θα πουν οτι το ελληνικο κρατος δεν ειναι δυνατον να πληρωνει τις δοξασιες μιας πολυ μικρης μεριδας πολιτων. Θα παραδεχτουν δηλαδη εμμεσα, οτι ειναι σπαταλη, η οποια εντουτοις επιτρεπεται να γινεται για την πλειοψηφια. Εκμεταλλευομαστε το κρατος δηλαδη γιατι ειμαστε η πλειοψηφια. Ελευθερα μεταφρασμενο: Ειμαστε το κρατος! Το βλεπεις στις αντιδρασεις καποιων πιστων, οταν λενε οτι η Χριστιανικη πιστη ειναι συνυφασμενη με την παραδοση και ταυτοτητα των Ελληνων (!) ξεχνωντας τα τοσα αλλα ιστορικα, ψυχολογικα, λαογραφικα και αλλα στοιχεια που μεσα στους αιωνες διαμορφωσαν την Ελληνικη ιδιοσυγκρασια, αλλα κυριως ξεχνωντας οτι η ταυτοτητα δεν ειναι ενα πραγμα που χωραει σε ολους. Κανενας ανθρωπος δεν ειναι ιδιος με κανεναν αλλο. Ποσο δυσκολο ειναι να κατανοηθει αυτο;Ερωτηση: γιατι δεν πληρωνει η εκκλησια (η μανα των Ελληνων οπως διαβασαμε προσφατα) για την ελευση του Αγιου Φωτος, παρα εξακολουθει αυτο να γινεται με δαπανη του κρατους; Ρητορικο το ερωτημα, σαφως και ο διαχωρισμος της θρησκευτικης πιστης απο τη διαχειριση των οικονομικων της συγκεκριμενης χωρας ειναι στη σφαιρα του φανταστικου.
Σαν άθεος, δεν έχω κανένα συμφέρον να υπερασπιστώ αυτήν την κοροϊδία. Αλλά βρίσκω την όλη ιστορία σαν ένα ακόμα επικοινωνιακό τρυκάκι. Κάθε χρόνο λίγο πριν το πάσχα, εμφανίζεται κάπου ένα άρθρο στο οποίο ο/η αρθρογράφος θα σκίζει τα ρούχα του για το "έξοδο που πληρώνουμε όλοι μας".Που σιγά το έξοδο δλδ, το βουλευτικό συριζαίικο ζευγαράκι που τσέπωνε επίδομα ενοικίου μας κόστισε πολλαπλάσια. Να μη μιλήσω για τα λεφτά που πληρώνουν (με συριζαικιες υπογραφές) οι έλληνες ραγιάδες για να χτιστούν τα γήπεδα των ολιγαρχών. Αλλά για το συριζοζευγαράκι και τα γήπεδα, ούτε πύρινα άρθρα γράφονται κάθε χρόνο, ούτε διαμαρτύρεται κανένας. Το αεροπορικό φως όμως μας ενοχλεί σφόδρα. Πρόκειται για ένα ακόμα άλλοθι.Μερικοί σουπερ-ντουπερ προοδευτικοί θα πλημμυρίσουν ιερή αγανάκτηση, θα αποδείξουν για άλλη μια φορά την προοδευτικότητα τους (μα είναι πράγματα αυτά αγαπητέ, τσ τσ τσ τσ, μια μεσαιωνική μπανανία είμεθα) και μετά θα περιμένουμε του χρόνου το επόμενο πάσχα με ένα παρόμοιο άρθρο.Η απάντηση στο "γιατί πληρώνουμε την αεροπορική μεταφορά ενός λυχναριού" βρίσκεται γύρω μας. Δεκα εκατομμύρια τσιφτετέλληνες ξεχύνονται στα χωριά τους και σουβλίζουν αρνιά. Και αυτά τα δέκα εκ. ψηφίζουν. Ποιά κυβέρνηση θα πάει κόντρα στα έθιμα τους;Όσο και να έχω διαβάσει τα ευαγγέλια δεν έχω βρει πουθενά ούτε μια αναφορά σε μαζική σφαγή ζώων. Αλλά τι περιμένεις από έναν άθεο σαν εμένα; Μάλλον δεν θα είδα σωστά.Πότε θα σταματήσουμε να πληρώνουμε τα αερομεταφερόμενα λυχνάρια; Είναι πάρα πολύ απλό: Όταν σταματήσουν οι τσιφτετέλληνες να ξεχύνονται μαζικά στα χωριά τους και να επιδίδονται γλεντώντας σε μαζικές σφαγές ζώων. Οταν το πάσχα πάψει να σημαίνει το υπερ-μαζικό παν-εθνικό τζέρτζελο που συμβαίνει σήμερα και μετατραπεί σε μια πραγματική θρησκευτική γιορτή. Σε μια ημερομηνία, στην οποία οι πιστοί θα γιορτάζουν με ευλάβεια και κατάνυξη την ανάσταση του θεού τους.Οι πραγματικοί χριστιανοί δεν έχουν καμμία ανάγκη για ιπτάμενα φώτα. Έχουν το φως της πίστης τους μέσα τους. Τις αερομεταφορές και τις κρατικές τιμές τις χρειάζονται οι κενόδοξοι ντενεκέδες. Το τζέρτζελο, η μπαλαφάρα και η επίδειξη της αερομεταφοράς λαμπάδων με κρατικά έξοδα είναι για αυτούς που τα ζητάνε (τα 10 εκατομμύρια ψηφοφόροι που λέγαμε), όχι για τους πραγματικούς χριστιανούς.Υ.Γ. Πάντως, αν και αντίθετη στο έθιμο, η αρθρογράφος το ονομάζει "Αγιο Φως". Με Κεφαλαία Γράμματα. Αφου σε όλο το άρθρο μας διαφωτίζει ότι δεν πρόκειται για κάτι άγιο, σε τι χρησιμεύουν τα κεφαλαία;
Ισως γιατι αν δεν το εγραφε με κεφαλαια θα την επαιρναν με τις πετρες. Φανταζομαι και για τον ιδιο λογο που θρησκευτικες γιορτες (πχ Χριστουγεννα, Πασχα) ή ονοματα (ανθρωπων, οργανισμων) γραφονται με κεφαλαιο. Μπορει κανεις να χρησιμοποιει την ορθογραφικη συμβαση, κι ας μην συμφωνει με την "τιμη" που αποδιδεται μεσω της χρησης κεφαλαιων. Απο σεβασμο. Δεν αποκλειει το ενα το αλλο.
Εντελώς άκυρο αυτό που λες. Πιο άκυρο δεν θα μπορούσε να είναι. Πρώτον δεν ξέρω τι δουλειά κάνεις εσύ, αλλά στην δική μου μπορώ να δουλεύω τις αργίες και είναι κάτι που το κάνω πολύ συχνά (μεγαλύτερες αμοιβές).Δεύτερον, δεν ψήφισα εγώ να είναι χριστούγεννα / πάσχα εθνικές γιορτές και όλο το σύμπαν με κατεβασμένα τα ρολά. Και να ήθελα να κάνω μια καθημερινή, απλή δουλειά, δεν μπορώ. Ακόμα και αν έχω αργία αυτές τις μέρες, είναι αναγκαστικό.Ψηφίστε πρώτα όλοι εσείς οι χριστιανοί να καταργηθούν ΟΛΕΣ οι θρησκευτικές σας γιορτές / αργίες και εγώ όχι μόνο δεν θα διαμαρτυρηθώ αλλά θα χειροκροτήσω.Αλλά το να με κατηγορείς ότι κάθομαι σπίτι μου τις μέρες που όλα τα ρολά είναι κατεβασμένα και όλοι οι τσιφτετέλληνες είναι στα χωριά τους και γλεντοκοπάνε είναι ανοησία. Δηλαδή τι θα έπρεπε να κάνω;
Ουδέποτε οι Χριστιανοί ή η Εκκλησία της Ελλάδος αξιώθηκαν την μεταφορά του Αγίου Φωτός με έξοδα του Κράτους, κατά παράδοση το Άγιο Φως έφτανε δια θαλάσσης από το λιμάνι της Χάιφα, 2 με 3 ημέρες στο λιμάνι του Πειραιά μετά την Ανάσταση.Εκεί που οι χριστιανοί βλέπουν τον συμβολισμό οι άθεοι να ζητούν αποδείξεις, είναι ελαφρώς γελοίο.
Δεν είμαστε η μοναδική χώρα που η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει σε ένα δόγμα. Δεν είμαστε δέσμιοι και ούτε χρειάζεται να νιώθουμε ένοχοι γι αυτό. Εξ ορισμού η ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία θα δίνει χρωμα στην ζωή και στις παραδόσεις μας. Ποιητές μας που έχουν τιμηθεί με Νόμπελ έχουν στήσει τα πιο όμορφα ποιήματα τους πάνω σε στίχους από λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Αγαπημένα μας τραγούδια έχουν βάση τις μελωδίες της. Για το Άγιο Φως πληρώνουμε πολύ λιγότερο από ο,τι για τα πυροτεχνήματα και τις φιέστες μιας πρωτοχρονιας, ή για τα κετελαπογκο και τα άρματα μιας Αποκριάς. Για την πλειοψηφία των ανθρώπων αυτής της χώρας είναι ιερό και προς αυτήν την ανάγκη καλώς συμμορφώνεται η πολιτεία.
Η κατά τα άλλα αριστερόστροφη αρθρογραφία, βλέπω, υιοθετεί φιλελεύθερα επιχειρήματα όταν πρόκειται ειδικά για τη θρησκεία. Αν μπούμε σ' αυτή τη συζήτηση, του γιατί να πληρώνω εγώ το ένα ή το άλλο, μόνο οι κάθε είδους μειονότητες έχουν να χάσουν κι όχι η Ορθοδοξία του 90%.
Αν θέλεις να δεις πόσο εύκολο είναι να χάσει η "ορθοδοξία", η εκκλησία και αυτοί που την αντιπροσωπεύουν και πουλάνε παραμύθια στο πόπολο και ακροδεξιούς τσαμπουκάδες σε όσους τους αμφισβητούν, δεν έχεις παρά να σκεφτείς τι έχει να γίνει αν κάποτε νομοθετηθεί ο διαχωρισμός και το συνολικό κόστος συντήρησης της επιχείρησης (μισθοδοσίες, ναοί, μοναστήρια, Άγιον Όρος, κλπ) μεταφερθεί εξ ολοκλήρου και αποκλειστικά στους πελάτες - πιστούς. Πόσοι πελάτες υπολογίζεις ότι θα μείνουν όταν θα αρχίσουν να λαμβάνουν τα νέα εκκαθαριστικά της εφορίας με τις νέες χρεώσεις που θα βαρύνουν μόνο αυτούς που θα δηλώνουν χριστιανοί ορθόδοξοι; Πόσοι από αυτούς τους πελάτες λες ότι θα αποκυρήξουν άμεσα την πίστη τους όταν αρχίσει να τους πονάει περισσότερο στην τσέπη; Πόσοι υπάλληλοι - κληρικοί για να εξυπηρετούν τους εναπομείναντες πελάτες; Πόσο εύκολο θα είναι να βρεθούν καινούργιοι υπάλληλοι όταν αλλάξει το status; Ο τζίρος θα μείνει άραγε στα ίδια επίπεδα; Και πόσα από τα μαγαζιά νομίζεις ότι θα καταφέρουν να μείνουν ανοιχτά;
Υπάρχει βέβαια και το άλλο σενάριο. Όταν ο παπάς, από δημόσιος υπάλληλος γίνει ιδιωτικός, θα ακολουθήσει ένα πιο επιθετικό marketing προκειμένου να επιβιώσει το μαγαζί, όπως λες. Η κάθε οικογένεια, αφού θα πληρώνει από την τσέπη της την εκκλησία, θα στέλνει απαρεγκλίτως το παιδάκι της το Σάββατο για κατήχηση, κι όχι όπως τώρα που δεν περνάνε ούτε απ' έξω. Ίσως μάλιστα δούμε κι ένα κόμμα-βιτρίνα να μπαίνει στη Βουλή, αν όχι να βγαίνει και πρώτο.
@ 10.4.2018 | 18:00Το ζουμί είναι στα λεφτά. Και πόσες οικογένειες λες ότι θα μείνουν να πληρώνουνε από την τσέπη τους την εκκλησία για να βρίσκει απήχηση το (ακόμα πιο) επιθετικό μάρκετινγκ όσων απομείνουν να φοράνε ράσα; Πόσα κατηχητικά λες ότι θα μείνουν ανοιχτά για να πηγαίνουν τα παιδάκια να μαθαίνουνε τα μυστικά του σκοταδισμού; Πόσους ψήφους λες να μαζεύει ένα θεοκρατικό κόμμα όταν απεξαρτηθεί το κράτος από την εκκλησία και είναι πιο εύκολο μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών του να μην την αφήνει σε χρωρό κλαρί όσον αφορά παρατυπίες, σκάνδαλα, κλπ; Πόσο εύκολο λες ότι θα είναι να διατηρήσουν την ισχύ που έχουν όταν αρχίσουν σιγά σιγά να ξυπνάνε όλοι μέσα από την ενημέρωση και την εκπαίδευση και να τους σιχαίνονται όλο και περισσότεροι ακριβώς επειδή θα γίνουν πιο "επιθετικοί" και φανατισμένοι; Δεν λέω, μπορεί και να βγει τέτοιο κόμμα στη βουλή. Πάντα θα υπάρχουν πρόθυμοι αυτόχειρες. Αλλά νομίζω πως υπάρχει ήδη ένα κόμμα στη βουλή που τους καλύπτει σε πολλά. Στα περισσότερα. Δες τις φωτογραφίες.
Σας θυμίζει θρησκευτικό φονταμενταλισμό η μεταφορά του αγίου φωτός, ενώ έχετε προσπεράσει στην καθημερινότητά σας ότι σε όλες τις αίθουσες των δικαστηρίων υπάρχει εικόνα πάνω από τους δικαστές και ακόμα χειρότερα αυτό δεν ενοχλεί τους ίδιους τους δικαστές, ότι το μάθημα των θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό, ότι αντίθετα δεν υπάρχει μάθημα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, ότι ο πολιτικός γάμος δεν επιτρέπεται στα ομόφυλα ζευγάρια (επιτρέπεται το σύμφωνο συμβίωσης μόλις από το 2016), ότι δεν επιτρέπεται να κανει κάποιος μπάνιο γυμνός όπου θέλει και άλλα πολλά και πιο πρακτικά.
Στις σοβαρές θεοκρατίες φίλε επιθεωρητά δεν γίνονται παρόμοια ποταπά πράγματα!Και να είσαι σίγουρος ότι, αν τους έπαιρνε όπως τους Ιρανούς συναδέλφους τους, θα είχαν επιβάλλει ντύσιμο θεούσας του ΣΩΤΗΡΑ σε όλες τις Ελληνίδες!
«Μία χώρα που βρίσκεται επί δέκα συναπτά έτη σε βαθιά οικονομική κρίση και επιθυμεί να εμφανίζεται ως έχουσα ευρωπαϊκό προσανατσμο...Η μεταφορά του λεγόμενου Αγίου Φωτός είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα διασπάθισης δημοσίου χρήματος που εξακολουθεί να υφίσταται ακόμα και εν τω μέσω μιας οικονομικής κρίσης που έχει αφήσει χιλιάδες συνανθρώπους μας χωρίς τα απαραίτητα.»Για το τζαμί στο Βοτανικό που κόστισε στο Ελληνικό κράτος 887.000€ τι έχετε αλήθεια να σχολιάσετε;
Σχολιάζουμε αλήθεια ότι, ως συνήθως, πετάτε την μπάλλα στο σύμπαν αντί να σημαδέψετε τα γκολποστ.Θα μπορούσαμε βέβαια να σας αγνοούμε και απλά να βάζουμε "αρνητικά", αλλά έλα που υπάρχουν ισάριθμα σχεδόν "θετικά". Σχολή έχει γίνει ο άγονος σχολιασμός και μετά λέμε πως εκλέχτηκε το τάδε κόμμα πρώτο. Μα κάποιοι "σχολιαστές" το έβγαλαν από καραμπόλες στο σύμπαν, όχι γκολτζήδες που σημάδευαν τα δίχτυα που ήταν μπρος τους !
Όλοι εσείς που βάζετε χωρίς επιχειρήματα αρνητικά σε μένα και βέβαια θετικά στον lukum, να χαίρεστε την συλλογιστική σας, η οποία προφανώς είναι :Αφού έγινε το τζαμί και κόστισε - κατά τον Lukum - 887000 €, τότε καλώς έχει γίνει η ιδιωτική μπίζνα θρησκευτική φιέστα με κρατικό κόστος ! Που - παρενπιπτόντως -, για τον ΣΥΡΙΖΑ ιδεολογικά δεν κολλάει πουθενά και θα έπρεπε - ΑΝ ΗΤΑΝ ΣΟΒΑΡΟ ΚΟΜΜΑ - να την είχε καταργήσει από τον 1ο χρόνο. αΛλλά τα ψηφαλάκια βλέπεις...Lukum και οι λοιποί συμπολίτες, αγρυπνείτε και καραδοκείτε να μας δείχνετε το μοναδικό αντιδραστικό πνεύμα σας επί παντός επιστητού. Και ίσως πρέπει να σκεφτείτε να ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές Σιώρα, να το δούμε και αυτό, να μπεί δηλαδή στην Βουλή από κάτι σαν και εσάς.ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ (ή ΜΑΣ) !
Και βέβαια να διευκρινίσω συνοπτικά στον Lukum και Σία, ότι η δημιουργία τζαμιού συμβολίζει την αρχή της ανεξιθρησκείας που πρέπει να χαρακτηρίζει ένα δημοκρατικό κράτος και συμβάλλει στην καλή κοινωνική συμβίωση πολιτών διαφορετικής θρησκευτικής πίστης.Ενώ το υπό κρίση θέμα/τελετουργικό, έχει να κάνει με την θρησκευτική ιδεοληψία και υποταγή. Καμία σχέση !Αλλά ο φανατισμένος αντιδραστικός αυτά τα προσπερνάε, αρκεί να διατυπώσει μια διαφωνία, όποια και αν είναι αυτή !
Οταν όλοι οι παπάδες είναι δημόσιοι υπάλληλοι, όταν το κράτος καλύπτει όλα τα έξοδα της Εκκλησίες (δεκάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο), όταν την γεμίζει φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και ΕΣΠΑ, λόγικό δεν είναι στο όνομα της ισοπολιτείας να δίνονται και κάτι ψίχουλα στις άλλες θρησκείες; Αμάν πια φαταούλες μοναχοφαγάδες!