«Ψευδείς ειδήσεις»: από τον Ηρόδοτο μέχρι τον Τραμπ

«Ψευδείς ειδήσεις»: από τον Ηρόδοτο μέχρι τον Τραμπ Facebook Twitter
Καταναλώνουμε ειδήσεις και «ειδήσεις», μερικές φορές σαν ένα είδος ντόπας. Δεν είναι όλες οι «δόσεις» καθαρές. Η ισορροπία, η αναζήτηση του νοήματος της ζωής περνάει μέσα από τη σταδιακή απεξάρτηση.
2

«Φέτος γιορτάζουμε 2.500 χρόνια από τη γέννηση των fake news, γιατί τότε γεννήθηκε ο Ηρόδοτος που κατηγορήθηκε από τον Πλούταρχο ότι στις “Ιστορίες” του είχε ψευδείς ειδήσεις», έγραψε πρόσφατα σε άρθρο του στη «Wall Street Journal» ο μεταφραστής του Ηρόδοτου (εκδόσεις Penguin) Tom Holland.

 

Τα πολυσυζητημένα fake news δεν είναι καινούργια υπόθεση, είναι παλιά ιστορία. Τα αξιοποίησε ο Οκταβιανός για να νικήσει και στον τομέα της φήμης τον Μάρκο Αντώνιο στη μάχη για τη διαδοχή του Ιούλιου Καίσαρα. Του κόλλησε τη ρετσινιά ότι θα παρέδιδε τη Ρώμη στην Κλεοπάτρα, εκτός από το ότι ήταν μέθυσος και γυναικάς. Η αληθινή ιστορία των fake news έχει επεισόδια απ’ όλες τις εποχές, τον Μεσαίωνα, τον 18ο αιώνα, την περίοδο των ναζί, τον πόλεμο του Κόλπου.

 

Ώσπου τo Facebook έδωσε μικρόφωνο στους πάντες

Τι έχει αλλάξει στις μέρες μας; Το τσουνάμι των social media έχει δώσει «μικρόφωνο» στον καθένα που έχει πλέον τις ίδιες περίπου δυνατότητες που διαθέτουν οι «New York Times» ή ένας καθηγητής της Οξφόρδης για να διαδώσει την «ιστορία» του. Μια παρέα νεαροί από το Βέλες των Σκοπίων ήταν ο βασικός μηχανισμός διάδοσης fake news υπέρ του Τραμπ την περίοδο των αμερικανικών εκλογών. Με ένα φθηνό site έδωσαν υλικό που ο μηχανισμός του σημερινού Αμερικανού Προέδρου κατάφερε να κάνει «τούρμπο» μέσα από τα social media.

 

Και ο κόσμος γιατί τα διαβάζει, τα πιστεύει και τα διαδίδει; Γιατί αυτό είναι το κυρίαρχο πρόβλημα, όχι μόνο το ότι κάποιοι κατασκευάζουν και γράφουν ψευδείς ειδήσεις. Γιατί μεγάλο μέρος του κοινού πιστεύει περισσότερο μια παράξενη ιστορία ενός ανώνυμου συγγραφέα παρά τα ρεπορτάζ των «Financial Times»;

 

Γιατί πιστεύουμε και διαδίδουμε τα ψέματα

Τον συγγραφέα Michael Lewis τον είχαμε γνωρίσει από το εξαίρετο οδοιπορικό που είχε γράψει για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Είναι επίσης ο συγγραφέας του «Big Short» που έγινε πολύ επιτυχημένη ταινία και εξιστορούσε το πώς η απληστία οδήγησε στην κατάρρευση της Lehman Brothers και σε μια κρίση στα απόνερα της οποίας ζούμε.

  

Πριν από λίγους μήνες εκδόθηκε το βιβλίο του «Undoing Project», που περιγράφει τη ζωή και τη θεωρία δύο Εβραίων καθηγητών, οι οποίοι ασχολήθηκαν με το πώς συμπεριφέρεται το μυαλό και πώς αντιδρά σε παράλογες καταστάσεις. Πολλοί π.χ. τείνουν να δίνουν βάση σε άρθρα που επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη πιστεύουν (confirmation bias), δίχως να ψάχνουν την αξιοπιστία των πηγών. Ή αλλάζουν άποψη ανάλογα με το πόσο εντυπωσιακά τούς πλασάρει κάποιος μια καινούργια τοποθέτηση (framing). Οι θεωρίες των δύο καθηγητών έγιναν η βάση για τη δημιουργία επιστημονικών πεδίων (cognitive science, behavioral economics). Στο πρακτικό επίπεδο αξιοποιήθηκαν πολλαπλώς, π.χ. φτιάχνοντας τεχνικές για την επιλογή παικτών του αμερικανικού μπάσκετ (ΝΒΑ) ή βρίσκοντας τρόπους να μειωθούν τα αεροπορικά ατυχήματα. Κυρίως όμως εξηγούν τις συνήθειες και τη διαδικασία που κάνουν το ανθρώπινο μυαλό να υιοθετεί παράλογες απόψεις ή να οδηγείται σε λάθος συμπεράσματα.

  

Η ροπή του ανθρώπινου μυαλού προς τις ψευδείς ειδήσεις ή τα κατασκευασμένα νέα δεν είναι κάτι καινούργιο. Ερευνητές υποστηρίζουν ότι πολύ πριν από τους δύο Εβραίους καθηγητές ο Πλάτων είχε περιγράψει στους διαλόγους του όλη αυτή την «ομορφιά» της ανθρώπινης σκέψης.

  

Τι να κάνουμε με τη Λερναία Ύδρα

Ο Richard Edelman έχει τονίσει εδώ και καιρό ότι τα fake news δεν είναι περιστασιακό φαινόμενο. Πρόκειται για μια επιδημία που θα μείνει για καιρό μαζί μας και θα χτυπάει πολιτικούς, χώρες και επιχειρήσεις (Pepsi, IBM, McDonalds ήταν από τα πρώτα θύματα). Δεν υπάρχει θεραπεία μια κι έξω. Είναι σαν τους τυφώνες: πρέπει να γίνουν πλάνα για την άμεση αντιμετώπισή τους αν ξεσπάσει αύριο, μα πιο πολύ θέλει μακροπρόθεσμα σχέδια προετοιμασίας απέναντι σε έναν κίνδυνο που θα έρχεται και θα ξανάρχεται, με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά.

 

Οι πολιτικοί, οι οργανισμοί, οι χώρες και οι εταιρείες πρέπει να ετοιμάσουν ένα ειδικό πλάνο για την περίπτωση μιας τέτοιας κρίσης. Αυτή η κρίση δεν μοιάζει με τις άλλες. Τραυματίζει τη φήμη τους, εξαπλώνεται σαν τη φωτιά στον κάμπο με τις ξεραμένες σοδειές. Όπως ειπώθηκε σε πρόσφατη εκδήλωση της ΕΕΔΕ, οι ψευδείς ειδήσεις δεν είναι μόνο παραγωγοί κρίσεων. Υπονομεύουν τα κανάλια ενημέρωσης και τις πλατφόρμες διαλόγου. Φουντώνουν την καχυποψία των πολιτών.

 

Τι μπορούν να κάνουν οι κοινωνίες και οι πολίτες σε μακροπρόθεσμη βάση; Δύο είναι τα αντίδοτα. Πρώτον, να καταλάβουν ότι δεν είναι αστείο ούτε ασήμαντο το να πιστεύουν και να διαδίδουν κάτι που τους έκανε εντύπωση, κι ας το είδαν στον «τοίχο» του καλύτερού τους φίλου. Κάπως έτσι παίρνουν δύναμη οι φουριόζοι αυταρχικοί ηγέτες και κάνουν πάρτι οι μυστικές υπηρεσίες ορισμένων χωρών.

  

Δεύτερον, να αναπτυχθούν η κριτική σκέψη και η επιστημονική περιέργεια. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ξεκινήσει από το σχολείο, την οικογένεια και το πανεπιστήμιο. «Τώρα σωθήκαμε» θα σκεφτούν κάποιοι. Δεν βρίσκονται όμως σε αφθονία μαγικές συνταγές αντιμετώπισης μιας κατάστασης που έχει εξαπλωθεί σαν μικρόβιο και μοιάζει με το AIDS των καναλιών πληροφόρησης. Όπως το σχολείο και οι οικογένειες φέρουν ευθύνη για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών, εξίσου σημαντικός είναι ο ρόλος τους στην προετοιμασία τους ως αυριανών πολιτών που δεν θα «αγοράζουν» ψεύτικες ειδήσεις και παραπλανητικές θεωρίες, ένα δηλητήριο που υπονομεύει ζωές και βάζει μπουρλότο στις κοινωνίες και συνεπώς στην υφήλιο.

 

Παρακάτω, μερικές από τις συμβουλές που δίνει καθηγητής σε μαθητές λυκείου για το πώς να τσεκάρουν τις ειδήσεις που διαβάζουν:

    1. Ποιος το έγραψε: Τσεκάρετε στο κάτω μέρος του άρθρου για να δείτε αν έχει υπογραφή από δημοσιογράφο ή ειδικό.

    2. Τσεκάρετε την είδηση σε πολλαπλές πηγές: Όπως στα δικαστήρια, όσο πιο πολύ γίνεται «εξέταση κατ’ αντιπαράσταση», τόσο πιο πιθανόν είναι να φθάσετε στην αλήθεια.

    3. Πηγές όπως το History.com είναι πολύ πιο αξιόπιστες από ανώνυμες πηγές ή πηγές που ξεκίνησαν πρόσφατα τη λειτουργία τους, οπότε πιθανόν είναι να μην έχει ελεγχθεί η εγκυρότητά τους.

    4. Ημερομηνία δημοσίευσης: Κάποια sites έχουν σταματήσει να λειτουργούν ή το άρθρο που διαβάζετε έχει δημοσιευτεί εδώ και πολύ καιρό.

    5. Ποια είναι η σχέση του αρθρογράφου με το θέμα: Έχει αφιερώσει χρόνο για να μάθει; Είναι ειδικός ή μήπως κάποιος χομπίστας που έγραψε μια γνώμη;

       

    Καταναλώνουμε ειδήσεις και «ειδήσεις», μερικές φορές σαν ένα είδος ντόπας. Δεν είναι όλες οι «δόσεις» καθαρές. Η ισορροπία, η αναζήτηση του νοήματος της ζωής περνάει μέσα από τη σταδιακή απεξάρτηση: ας ζήσουμε τώρα το καλοκαίρι τη γαλήνη μιας παραλίας με κλειστό το κινητό, το πολύ-πολύ να έχουμε ανοιχτό ένα βιβλίο.

     

    Στήλες
    2

    ΑΦΙΕΡΩΜΑ

    ΤΑ KITΡΙΝΑ MEDIA

    ΤΑ KITΡΙΝΑ MEDIA

    Από την αλήστου μνήμης «Αυριανή» και το εμετικό «Μακελειό» μέχρι τις δολοφονίες χαρακτήρα μέσω στρατιών τρολ στα social media, τα κίτρινα μέσα δηλητηριάζουν διαχρονικά τη δημόσια ζωή και οδηγούν ανθρώπους στην απόγνωση, εκμεταλλευόμενα τα παραθυράκια της Δυτικής ελευθερίας της έκφρασης. Το χειρότερο: αρέσουν στον μεγάλο όχλο και συχνά χρησιμοποιούνται από την εξουσία και τους ισχυρούς για ξεκαθαρίσματα λογαριασμών.

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    Έρευνα: Τα social media σε τέλμα - Αυτό που είμαστε σήμερα online δεν είναι ωραίο

    TV & Media / Έρευνα: Τα social media σε τέλμα - Αυτό που είμαστε σήμερα online δεν είναι ωραίο

    Άνοιξαν δρόμους, μας «κοινωνικοποίησαν» , ανέλαβαν εργολαβία από την ενημέρωση, την καριέρα και τη διασκέδαση μέχρι την ερωτική μας ζωή, την πολιτική, την επανάσταση ακόμα. Έχουν, όμως πια πλήρως απομυθοποιηθεί και βρίσκονται στην πιο κρίσιμη τους καμπή...
    ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
    To Pipoll είναι το app που ανά πάσα στιγμή ξέρει τι πιστεύει η κοινή γνώμη για οποιοδήποτε θέμα

    Αρχείο / To Pipoll είναι το app που ανά πάσα στιγμή ξέρει τι πιστεύει η κοινή γνώμη για οποιοδήποτε θέμα

    Μιλήσαμε με τον Νίκο Πιλάτο, ιδρυτή του Pipoll για τη νέα και καινοτόμο μέθοδο δημοσκοπήσεων που υπόσχεται να καταγράφει με ακρίβεια και ταχύτητα τις απόψεις της κοινής γνώμης σε ένα ερώτημα κάθε μέρα
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
    Διαβάστε αυτή την εξωφρενική στιχομυθία του Τραμπ, για να δείτε πώς κατασκευάζονται τα fake news

    TV & Media / Διαβάστε αυτή την εξωφρενική στιχομυθία του Τραμπ, για να δείτε πώς κατασκευάζονται τα fake news

    Περασμένα -ξεχασμένα. Στις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου, για τις σοβαρότατες, δίχως στοιχεία καταγγελίες του, σφυρίζει κλέφτικα και τελικά διακόπτει τη συζήτηση!

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

    Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

    Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
    ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
    Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

    Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

    Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
    O βούρκος των ημερών

    Στήλες / O βούρκος των ημερών

    Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
    ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
    Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

    Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

    Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
    ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
    Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

    Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

    Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
    ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    σχόλια

    2 σχόλια
    Θα γραφοντουσαν τετοια αρθρα εαν εβγαινε η Χιλαρι ;;;;Τρεμουν οι σχολες δημοσιογραφιας, τα πανεπιστημια, οι διαφοροι "εγκυροι¨ δημοσιογραφοι και το κορπορατικο και λομπιστικο στατους κβο που τα στηριζει.Το πρωτοφανες της ολης υποθεσης ομως δεν ειναι αυτο. Ειναι οτι ενω τα φιλελευθερα μηντια προσπαθουν με οτι-εχουν-και-δεν-εχουν να εγκαθυδρισουν την μιμ ( = meme στα αγγλικα ) για "ψευτικα νεα" τα οποια οπως λεει η αφηγηση τους, ευθυνονται για την εκλογη Τραμπ, αγνοουν οτι η σημαια τους, το CNN, ειχε περασει με μια δημοσιογραφο του τις ερωτησεις ενος κρισιμου προεκλογικου ντιμπε'ι'τ στο επιτελειο της Χιλαρι Κλιντον !Γελαει και το παρδαλο κοκορικο με τη προπαγανδα για τα fake news και των "πανεπιστημιακων συμβουλων σε μαθητες λυκειων". Ας μη λησμονουμε οτι πισω απο την αντισεμιτικη γενοκτονια στο Ιρακ και αυτη στη Συρια, βρισκονται ΑΥΤΑ τα μηντια, ΑΥΤΟΙ οι καθηγητες και σε μεγαλο βαθμο σε οτι αφορα τη Συρια, η ιδια η Χιλαρι !!!!
    Ειλικρινα δεν μπορω να καταλαβω που ειναι το προβλημα με τις ψευδεις ειδησεις, οπως λετε υπηρχαν παντα.Παντα ο κοσμος ηταν μπερδεμενος και ηταν ατομικη ευθυνη του καθενος να ξεχωριζει το αξιο απο το ψευτικο.Γιατι σημερα εγινε ο νουμερο ενα εχθρος ολων?