Το ψέμα περί μετακύλισης βαρών στους πλούσιους. Από τον Άρη Δημοκίδη

Το ψέμα περί μετακύλισης βαρών στους πλούσιους. Από τον Άρη Δημοκίδη Facebook Twitter
Λες και με το που έγινε βουλευτής (στη θέση της Β. Κατριβάνου) κάποιος του είπε "Action!" ο Γιώργος Κυρίτσης άρχισε να λέει ό,τι του κατέβει για να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας. (Φωτ.: Menelaos Myrillas / SOOC)
17

Το άρθρο του Γ. Κυρίτση που ισχυρίζεται πως η κυβέρνηση κήρυξε ταξικό πόλεμο εναντίον των πλούσιων και υπέρ των φτωχών δεν θα ήταν τόσο προβληματικό, αν ήταν αληθές. 

Μπορεί η απλοϊκή διάκριση ανάλογα με το τι ψήφισε κανείς στο Δημοψήφισμα να μπάζει από παντού (ειδικά όταν δεν έγινε σεβαστή η απόφαση απ' την κυβέρνηση) αλλά αν ίσχυε η ουσία των ισχυρισμών του κ. Κυρίτση θα μιλούσαμε για πρόοδο. Τέρμα τα βάσανα των φτωχών, πλέον πληρώνουν μόνο, ή ως επί το πλείστον, οι πλούσιοι. 

Συνέβη όμως αυτό και δεν το πήραμε χαμπάρι; Πώς προστάτευσε, για παράδειγμα με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, η κυβέρνηση τους φτωχούς μετακυλώντας τα βάρη στους εκατομμυριούχους;

Από την αύξηση του ΦΠΑ, και στην επικράτεια και στα νησιά, πλήττονται όλοι, και κυρίως οι φτωχοί. Για τους εκατομμυριούχους μερικές μονάδες παραπάνω είναι ψίχουλα, για τον υπόλοιπο κόσμο είναι δυσβάστακτες. Μια βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως από κάποιες συγκεκριμένες επιπλέον αυξήσεις πληττονται "μόνο" όσοι καπνίζουν και πίνουν καφέ ταυτόχρονα, και αναρωτήθηκε ρητορικά πόσοι πια είναι αυτοί που τα κάνουν και τα δύο (!). Προφανώς νομίζει ότι μόνο μερικοί εκατομμυριούχοι έχουν τέτοιες συνήθειες, οπότε θα τους τσούξει πολύ η αύξηση. 

Είναι και ο κόφτης μισθών και συντάξεων και το υπερταμείο, που έχουν κάνει τους εκατομμυριούχους να χάσουν τον ύπνο τους, αλλά επίσης μη ξεχνάμε τις έμμεσες μειώσεις των συντάξεων και το ΚΟΨΙΜΟ του ΕΚΑΣ. Το επίδομα που έπαιρναν οι φτωχώτεροι των φτωχώτερων κόβεται απ' την κυβέρνηση που κατά τα άλλα παίρνει τα βάρη απ' τους φτωχούς και τα δίνει στους πλούσιους. 

Όσο για τη μη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την πιθανή αύξησή του, αν πονέσει μία τους εκατομμυριούχους (που όσα και να πλήρωναν θα τους έμεναν τα υπερπολλαπλάσια) πονάει χίλιες τους φτωχούς.

Δεν έχουμε δει ούτε μία σημαντική μετακύλιση βάρους απ' τους φτωχούς στους πλούσιους, όπως ισχυρίστηκε ο, βουλευτής πλέον, Γ. Κυρίτσης. Αντίθετα έχουμε δει τα βάρη να μεγαλώνουν για τους φτωχούς, είτε ψήφισαν ΟΧΙ είτε ψήφισαν ΝΑΙ. (Ξαναλέω πως αν οι δηλώσεις του κυρίου Κυρίτση περιείχαν έστω ψήγματα αλήθειας, θα ήμουν μαζί του. Καλά τα λέει, αλλά δεν τα κάνει καλά.)

Η προσπάθεια να διχαστεί ο κόσμος, να μοιραστεί σε φτωχούς και πλούσιους, και οι ατάκες πως «μόνο οι πλούσιοι θα πληρώσουν» γίνεται μεν για αποπροσανατολισμό, όμως γυρίζει μπούμερανγκ καθώς οι "φτωχοί" που δήθεν προστατεύει η κυβέρνηση συνειδητοποιούν πως γίνονται ακόμα φτωχότεροι. 

Και το κερασάκι στην τούρτα; Το τελικό χτύπημα στην πλουτοκρατία: Η ρύθμιση της κυβέρνησης που επιτρέπει την κατοχή offshore εταιρειών από υπουργούς και βουλευτές!

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου των 7.500 σελίδων, που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή, και προβλέπει πως υπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραμματείς καθώς και άλλοι αξιωματούχοι μπορούν πλέον να μετέχουν σε εξωχώριες εταιρίες αρκεί η έδρα τους να είναι σε «φορολογικά συνεργάσιμες» χώρες, ακόμα και αν οι χώρες αυτές χαρακτηρίζονται από το υπουργείο Οικονομικών ως «φορολογικοί παράδεισοι», όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, τα Νησιά Κέιμαν, Τζέρσεϊ, οι Βερμούδες κ.ά. όπου τα εισοδήματα φορολογούνται από 50% εως 100% χαμηλότερα σε σχέση με το αν θα φορολογούνταν στην χώρα μας.

Δηλαδή οι κυβερνητικοί υπουργοί και βουλευτές, που νοιάζονται δήθεν για τους φτωχούς, ψήφισαν ώστε οι εαυτοί τους και όλοι οι ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ βουλευτές και υπουργοί (γιατί αν δεν ήταν εκατομμυριούχοι δεν θα έφτιαχναν offshores στους φορολογικούς παραδείσους) να μπορούν να το κάνουν νόμιμα, και να γλιτώνουν τους φόρους που θα έδιναν στην Ελλάδα. 

 

 

 

Οι εκατομμυριούχοι βουλευτές και υπουργοί (πάει κι εσάς το μυαλό σας σε μερικούς συγκεκριμένους;) μπορούν και με νόμο να μη πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα αυξάνουν τους φόρους των φτωχών.

 

Πώς στην ευχή μεταφράζεται αυτό, στο μυαλό του κ. Κυρίτση, «μετακύλιση των βαρών απ' τους φτωχούς στους πλούσιους»;

 

Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο: Να μην τα πιστεύει αυτά που λέει και απλώς να προσπαθεί να πείσει τους αφελείς, ή να τα πιστεύει πραγματικά;

17

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

6 σχόλια
Το έγραψα 26/5 εδώ και κάθε μέρα που περνά γίνεται πιό αναγκαίο http://www.lifo.gr/articles/mikropragmata/101687#1650227Είναι από τους τύπους (ο Κυρίτσης) που δεν θα μου λείψει καθόλου μα καθόλου όταν μπορέσουμε να γλυτώσουμε από αυτόν και την παρέα του.
Ο Κυρίτσης ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Η δουλειά του είναι η επικοινωνία και την κάνει, εξυπηρετώντας τα συμφεροντα του κόμματος του συνειδητά και στοχευμενα. Το είχα ξαναπεί με αφορμή το άρθρο του... Στόχος είναι να κρατήσει οποια δύναμη του έχει απομείνει. Δύναμη που προέρχεται από διάφορα είδη ψηφοφόρων. Αηδιασμενους με την προηγούμενη κατάσταση, απελπισμένους, αφελείς, ιδεολόγους ή λαμογια.Κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων απ αυτούς ήταν η πιστη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξυπηρετήσει τα συμφεροντα των αδυνάτων εις βάρος των δυνατών. Αυτή την ψευδαίσθηση προσπαθεί να συντηρήσει.Δεν γνώριζε ο Κυρίτσης ότι θα δημιουργηθεί θέμα με τόσο προκλητικές δηλώσεις; Φυσικά το γνώριζε και το επεδιωκε. Αυτός ήταν ο σκοπός του, να ακούσει ο αδύνατος ότι τον ευνοούν εις βάρος του "πλουσιου". Η αντίδραση της αντιπολίτευσης έπρεπε να είναι εξ αρχής η ίδια με όσα ακριβώς αναφέρονται στο συγκεκριμένο άρθρο. Ότι δηλαδή αυτά είναι μπούρδες.Αντί γι' αυτό η αρχικη αντίδραση ήταν "κοιτάξτε τι λέει ο Κυρίτσης, αντιμετωπίζουν διαφορετικά τους Έλληνες πολίτες, ανάλογα με την τάξη τους", σαν όλα όσα λέει ο Κυρίτσης να ισχύουν και πράγματι η κυβέρνηση να υποστηρίζει τους φτωχούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγήκε χαμένος από αυτήν την υπόθεση -προσωπική μου εκτίμηση. Αφελείς να τον ξανα-πιστέψουν θα ξανα-βρεθούν.
sorry για το προηγουμενο σχολιο. Ηθελα να πω ότι άσχετα με την αφέλεια του καθενός, είναι εξωφρενικό το πόσο ηλίθιους θεωρούν τους ψηφοφόρους τους τα στελέχη του Συριζα.
Επίσης ένα δεύτερο σχόλιο. Πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμος που θεωρούμε τους δικηγόρους και τους γιατρούς πλούσιους. Σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο είναι η λεγόμενη middle class. Αλλά θα μου πείτε υπάρχει και κάτι στο οποίο να ακολουθούμε τον υπόλοιπο κόσμο;
Στην Ελλάδα βέβαια πάρα πολλοί γιατροί και δικηγόροι ανήκουν στις χαϊδεμένες επαγγελματικές ομάδες που μπορούσαν να πιέζουν την εκάστοτε κυβέρνηση και είχαν ιδιαίτερη μεταχείριση.
Ειναι σωστο οτι στις περισσοτερες χωρες οι γιατροι και οι δικηγοροι ειναι μεσαι,οχι ανωτερη,ταξη.Οχι στην Ελλαδα ομως.Διοτι η τεραστιας εκτασης φοροδιαφυγη η οποια υπηρχε στους κλαδους αυτους,σε συνδυασμο με τα θρυλικα "φακελλακια",αναβαθμισε πολλους απο αυτους σε ανωτερη ταξη.Δεν ειναι αυτη η μονη "ελληνικη στρεβλωση" αλλωστε ....
Στην μεριά που έβγαλε τον Συριζα κυβέρνηση και έβαλε τους Ανελ στην βουλή, εαν συμμετείχαν περισσότεροι( με έγκυρα ψηφοδέλτια) στις εκλογές ο Τσίπρας και ο Καμμένος θα είχε μικρότερο ποσοστό και είτε θα αποκαλυπτόταν η διχαστική φύση του (ξανά) καθώς δεν θα δεχόταν να συγκυβερνήσει με κανέναν( και θα πηγαίναμε ξανά σε εκλογές) είτε θα συγκυβερνούσε με το πασοκ και τον καμμένο, γιατί απο τον γενάρη έχασε ~300000 ψήφους και ο καμμένος ~30000 ( αλλά από τις κάλπες χάθηκαν 750χιλιάδες έγκυρα ψηφοδέλτια). Οπότε οι αμέτοχοι έχουν λόγο και το μόνο που κάνουν είναι να βοηθάνε το συστημα είτε είναι παλαιοδικομματισμός είτε νεοδικομματισμός.
Ασχέτως του τι λέει ο ουτιδανός Κυρίτσης και οι ομόσταβλόί του, ας καταλάβουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια μεγαλη παρεξήγηση (τρόπος του λέγειν το μια): υπάρχουνε ελάχιστοι πραγματικά πλούσιοι (πλην εφοπλιστών που είναι όλοι εκτός)...Ο όποιος (τεχνητός) πλούτος όλα αυτά τα χρόνια μοιραζόταν από όλες τις κυβερνήσεις και με τις ευλογίες της "αριστεράς" σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μέσω υψηλών μισθών στο Δημόσιο, συντάξεων για βασιλιάδες, επιδοτήσεων, φακελλακίων και ενδημικής φοροδιαφυγής. Πράγματι τα φάγαμε όλοι μαζί ή τουλάχιστον τα 2/3...Αν δεν το καταλάβουμε αυτό δεν υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης διότι το πρόβλημα μας είναι πρωτίστως πρόβλημα νοοτροπίας. Στην Ελλάδα ποτέ δεν υπήρξε αστική τάξη. Δεν υπάρχει κοινωνία αλλά ένα σύνολο από υπερτροφικα και αδηφάγα εγώ. Τώρα με αυτούς τους γελοιούς τύπους, όσοι σπούδασαν, δούλεψαν και πέτυχαν κάτι, αντιμετωπίζονται ως ο μεγάλος εχθρός. Οι αξύριστες γάμπες, οι τύποι των καταλήψεων, οι θέσει αγανακτισμένοι με όλα άεργοι, οι αμπελοφιλοσοφούντες των καφενείων μαζί με όσους ζούσαν όλα αυτά τα χρόνια εις βάρος των άλλων από μαϊμουδιές βρήκαν τον νέο στόχο : όσους εχουν ακόμη μια δουλειά της προκοπής και βγάζουν πέντε φράγκα με τα οποία καλύπτουν πλείστες όσες υποχρεώσεις, ταίζοντας παράλληλα και αυτούς. Η ελληνική "αριστερά" προσπαθεί για άλλη μια φορά να διχάσει τη χώρα και όπως φαίνεται δυστυχώς τα καταφέρνει...