Για την Trish

Για την Trish Facebook Twitter
2
Για την Trish Facebook Twitter

Τη μέρα που χάθηκε ξαφνικά η Trish Keenan γινόταν το πάρτι για το mhulotsnothingdays με Hype Williams και Demdike Stare και θυμάμαι ότι ήταν το πρώτο πράγμα που μας είπαν μόλις πάτησαν το πόδι τους στο αεροδρόμιο. Είχαμε πάει να τους υποδεχτούμε και η είδηση ήταν για μένα σαν κεραυνός.

Κανείς δεν μπορούσε να το πιστέψει. Αν εξαιρέσω τον θάνατο του Curt Cobain, νομίζω ότι ήταν η πρώτη φορά που η είδηση του θανάτου κάποιου από το χώρο της μουσικής με είχε αγγίξει τόσο, ίσως επειδή την είχα πολύ ψηλά στην εκτίμησή μου. Μπορεί κι επειδή ήταν στην πιο δημιουργική της φάση, -οι Broadcast την εποχή που χάθηκε ήταν ένα από καλύτερα σχήματα που είχε η Βρετανία εκείνη την περίοδο και μετά το πειραματικό άλμπουμ που έκλεινε τα ’00s –το Investigate Witch Cults of the Radio Age με τον Focus Group και το single Familiar Shapes and Noises που ακολούθησε είχαν περάσει σε άλλη κατηγορία.  

Έπρεπε να τους δεις live για να καταλάβεις ότι δεν είχαν καμία σχέση με τα άλλα γκρουπ της ίδιας εποχής. Και το πόσο ιδιαίτερη περίπτωση ήταν, όχι μόνο ως μουσικοί, αλλά και ως οι καλλιτέχνες που άνοιξαν το δρόμο για όλο αυτό το –ας το πούμε κίνημα- της hauntology που εμφανίστηκε στην Αγγλία τα επόμενα χρόνια.

Από την στιγμή που τους άκουσα για πρώτη φορά στο Work and NonWork, τη συλλογή με τα κομμάτια από τα αρχικά singles τους όπου υπήρχε και το The Booklovers, για μένα ήταν ξεχωριστοί. Όταν πρωτοβγήκαν ήταν ένα υβρίδιο ηλεκτρονικού ροκ με αιθέρια φωνητικά, με ήχο που είχε πολλά κοινά στοιχεία με των Stereolab, με krautrock ρυθμούς και τη φωνή της Trish πεντακάθαρη και γλυκιά να αναβιώνει την ποπ των ’60s με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν και οι St. Etienne και λίγο νωρίτερα τα συγκροτήματα της Sarah Records. Οι Broadcast παρόλο που τους κόλλησαν την ταμπέλα indie -γιατί δεν ήταν και εύκολο να τους κατατάξεις κάπου- δεν ήταν ποτέ απλά ένα indie συγκρότημα. Ήταν το πρώτο σχήμα που κυκλοφόρησε η Warp που δεν ήταν αμιγώς ηλεκτρονικό, με ήχο που δανειζόταν περισσότερα στοιχεία από το παρελθόν και την ηλιόλουστη ποπ του Burt Bacharach παρά την κιθαριστική ποπ που ήταν κυρίαρχη στο τέλος των 90s, αλλά και από τους αβάντ-γκαρντ πειραματισμούς των United States of America που είχαν ποτίσει το DNA τους. Αυτό το «κάτι» όμως που τους έκανε μοναδικούς και πρωτοπόρους ήταν η λατρεία τους για οτιδήποτε ήταν βρετανικό με έναν τρόπο σκοτεινό και απόκοσμο: τα πρώιμα ψυχεδελικά κομμάτια με synth, τα μυστηριώδη παλιά σάουντρακ για ταινίες και εκπομπές της τηλεόρασης, οι ανατριχιαστικές ιστορίες και τα αλλόκοτα παραμύθια που έκαναν εφιαλτικό τον παιδικό κόσμο την εποχή που μεγάλωναν. Το 2000 κυκλοφόρησαν το The Noise Made By People, ένα απίθανο άλμπουμ που έδινε το στίγμα όλων αυτών που θα επακολουθούσαν, μια τρυφερή αναβίωση της ποπ των ’60s με ήχο σύγχρονο και μια μινιμαλιστική αισθητική που δημιούργησε «σχολή» τα επόμενα χρόνια –αυστηρή και ψυχρή, αλλά την ίδια στιγμή νοσταλγική, όπως τα παλιά εξώφυλλα της Penguin, οι αφίσες που στόλιζαν παλιά τα βενζινάδικα ή τα λογότυπα στις συσκευασίες των κορν φλέικς. Το The Noise Made By People ήταν ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν με έναν τρόπο φουτουριστικό, ακούγονταν λες και κάποιος πρωτοπόρος μουσικός στα ’60s προσπαθούσε να συνθέσει τη μουσική του μέλλοντος χωρίς να χαθεί όμως η ποπ υπόστασή της. Είχαν γράψει τόσο χαμηλών τόνων και εύθραυστα κομμάτια, τόσο συναισθηματικά και με τέτοια εμμονική ομοιομορφία που ο δίσκος απαιτούσε προσοχή για να τα εκτιμήσεις. Η αλήθεια είναι ότι παρόλο που απέκτησαν φανατικό κοινό από την αρχή, άργησαν να εκτιμηθούν ως κάτι ξεχωριστό, έπρεπε να τους δεις live για να καταλάβεις ότι δεν είχαν καμία σχέση με τα άλλα γκρουπ της ίδιας εποχής. Και το πόσο ιδιαίτερη περίπτωση ήταν, όχι μόνο ως μουσικοί, αλλά και ως οι καλλιτέχνες που άνοιξαν το δρόμο για όλο αυτό το –ας το πούμε κίνημα- της hauntology που εμφανίστηκε στην Αγγλία τα επόμενα χρόνια.

Ανέμελες μέρες στο Moseley Folk σε ένα Super 8 που γύρισε η ίδια όταν δεν ήταν ακόμα τόσο γνωστοί:

To Haha Sound που κυκλοφόρησε το 2003 είχε το πιο δυνατό single τους, το Pendulum, με έντονο krautrock ρυθμό και ψυχεδελικά synth, ενώ οι αναφορές τους προχώρησαν ακόμα πιο πολύ προς τα «πρωτόγονα» ηλεκτρονικά των ηχογραφήσεων για το BBC Radiophonic Workshop (ο ορισμός του ρετροφουτουρισμού), τα προπαγανδιστικά βρετανικά φιλμάκια των ’70s, τον τσέχικο σουρεαλισμό, το Moog, τα ξεχασμένα σάουντρακ και την κιτς μεμοραμπίλια που με το πέρασμα των χρόνων αναβαθμίζεται αισθητικά και γίνεται σχεδόν καλόγουστη. Το Haha Sound τους έκανε τόσο δημοφιλείς που γέμισαν ασφυκτικά το An Club στην μοναδική εμφάνισή τους στην Αθήνα στις 3 Οκτωβρίου του 2003. Νομίζω ότι ήταν το καλύτερο live που έχω δει στο An, αν και τώρα πια που δεν υπάρχει η Trish έχει περάσει στη σφαίρα των «μυθικών εμφανίσεων» και δεν είμαι σίγουρος αν όντως ήταν τόσο εξωπραγματικά καταπληκτικό όσο το έχω στο μυαλό μου. Ήταν σίγουρα ένα live που δεν ξεχνάς ποτέ και μια απίστευτη εμπειρία, γιατί από εκείνη τη βραδιά έγινα φαν και για μένα έπαιζαν σε διαφορετική κατηγορία από οτιδήποτε άλλο είχε η Αγγλία. Είναι επίσης ένα live που δεν μπορώ να περιγράψω γιατί το μόνο που θυμάμαι είναι η ψευδαίσθηση ότι είχα διακτινιστεί σε ένα κλαμπ άλλης εποχής και ζούσα την εμπειρία κάποιου μουσικόφιλου λίγο πριν το τέλος των ’60s, με την Trish να τραγουδάει χωμένη σε ψυχεδελικά projections με τις μαύρες αφέλειες, σχεδόν ακίνητη, και έναν παγερό εστετισμό που περιέργως δεν την έκανε καθόλου ψυχρή. Και ότι έφυγα ευτυχισμένος. Τίποτα άλλο.

Το Tender Buttons του 2005 που θεωρείται ο καλύτερος δίσκος τους ήταν η αρχή όλου αυτού του πειραματισμού που συνεχίστηκε στην επόμενη φάση τους, όταν έμειναν ντουέτο για οικονομικούς λόγους –αν και είμαι σίγουρος ότι χώρισαν τους δρόμους με τους άλλους δυο για να μπορούν ανενόχλητοι να εντρυφήσουν σε όσα είχαν αρχίσει να τους «καίνε». Με το Tender Buttons πέρασαν και αισθητικά σε άλλη διάσταση. Εκεί που τα ινδάλματα της Trish ήταν η Γερτρούδη Στάιν και ο Ένγκαρ Άλαν Πόε, άρχισε να την ενδιαφέρει ο κόσμος του HG Wells και ο παγανισμός, οι αιρέσεις για την πρωτόγονη φύση και όλες οι ρίζες και η φιλοσοφία του hauntologic που είχε αρχίσει να ανθεί παράλληλα, κυρίως από τα ονόματα της Ghost Box. Άρχισε να γράφει μυσταγωγικά, απόκοσμα κομμάτια «μελετώντας τον ρυθμό ¾ και την χαλαρότητα του αυτοσχεδιασμού στη φωνή που μπορούσε να σε υπνωτίσει» και να μιλάει με έναν τρόπο που ήθελες λεξικό για να καταλάβεις τι εννοούσε. Και όσο πιο «δύσκολη» και ιδιοσυγκρασιακή γινόταν, τόσο πιο μεγάλο ενδιαφέρον αποκτούσε η μουσική των Broadcast. Στην συνεργασία τους με τον Focus Group το 2009 στο αριστουργηματικό Investigate Witch Cults of the Radio Age ήταν κυριολεκτικά άλλο γκρουπ, ένα νέο σχήμα που έφτιαχνε μουσική για το Time Machine του Wells, ένα σάουντρακ για ένα θρίλερ που θα μπορούσε να γυριστεί το 2200, φτιαγμένο από ψήγματα μουσικής του παρελθόντος. Και ταυτόχρονα έγραψαν το σάουντρακ του Berberian Sound Studio –μιας από τις καλύτερες αγγλικές ταινίες των τελευταίων χρόνων- που έμελλε να είναι το κύκνειο άσμα της.

Για την Trish Facebook Twitter

Η Trish ήταν χαρισματική. Είχε κάτι εντελώς δικό της στον τρόπο που τραγουδούσε, στον τρόπο που στεκόταν στην σκηνή και σε γοήτευε χωρίς να κάνει ούτε μία κίνηση, στον τρόπο που ανεβοκατέβαινε στη μελωδία χωρίς καθόλου εξάρσεις, με μια ψυχραιμία που ήταν χαρακτηριστική ακόμα και όταν τραγούδαγε τους πιο συγκινητικούς στίχους. Αυτό την έκανε να φαίνεται ακόμα πιο ακαταμάχητα british -είχε έναν μοναδικό τρόπο να αποστασιοποιείται από τους στίχους και να γίνεται ψυχρή μέσα σε μια τρυφερότητα που προσπαθούσε επιμελώς να κρύψει. Κάποιες φορές ήμουν σίγουρος ότι πάσχιζε για να το καταφέρει.  

Η Trish είχε γεννηθεί στο Winson Green στο Μπέρμινχαμ και από τα 21 της ήταν πάντα δίπλα στον James Cargill, από την ημέρα που τον γνώρισε σε ένα φεστιβάλ ψυχεδελικής μουσικής. Μαζί σχημάτισαν τους Pan Am Flight Bag και μετά από δύο εμφανίσεις έφτιαξαν τους Broadcast. Ήταν ζευγάρι ως το τέλος. Στην τελευταία τους περιοδεία στην Αυστραλία η Trish κρύωσε, το κρύωμα εξελίχθηκε σε πνευμονία και μόλις γύρισαν στην Αγγλία μπήκε στο νοσοκομείο όπου πέθανε στα 42 της, πριν από πέντε ακριβώς χρόνια. Ήταν 14 Ιανουαρίου του 2011.

Σήμερα η Αγγλία δεν έχει καμία που να μπορεί να την αντικαταστήσει.

Για την Trish Facebook Twitter

Ένα από τα κομμάτια της από το Haha Sound -που τραγουδάει για τα απειλητικά σύννεφα- μετά το θάνατό της ακούγεται σχεδόν προφητικό:

“Oh let me sail away / On the beach and on the earth
The boats on the sea are blissfully free / They will come to no harm / 'Cause the waves are so calm
Oh let me think a while / To the playground of your smile
The wind through the flame / Whistles your name / Though you said goodbye
You did not leave my mind
Oh I've got to get away / From this town don't want to face / The ominous clouds
But not now / not now / not now
I've got to find a place / Be myself and learn to face / The ominous clouds
But not now / not now / not now…”

(Εδώ είναι μια συλλογή που έφιαξε λίγο πρν πεθάνει με πολλές από τις επιροοές της).

Broadcast - Ominous Cloud

Broadcast - The book lovers

Broadcast - Papercuts

Broadcast - Come On Let's Go

Broadcast- Before We Begin

Broadcast - Pendulum

Broadcast - Tender Buttons

Broadcast - Winter Now

Broadcast - Accidentals

Broadcast - Valerie (And Her Week Of Wonders)

Broadcast's - America's Boy

Broadcast and The Focus Group - #2: I See, So I See So

Broadcast & The Focus Group - Make My Sleep His Song

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Θα έπρεπε να ευχαριστήσω το αμορέττο που μού έστειλε πριν καιρούς να ακούσω το "noise made by people".Είχα ελάχιστη πίστη στο ότι θα μπορούσα να <3 μουσική που δεν ήταν produced στα 60s-70s.Το αμοτέττο θυμάται ότι τούς άκουσε πρώτη φορά στην εκπομπή του Τάσου Ξενιάδη (95,8) και το δε "haha sound" του το έδωσαν να το ακούσει στο Λωτό, μία συννεφιασμένη μέρα (που όσο corny κι αν ακούγεται)η μουσική φύσηξε τα συννεφάκια μακριά και βγήκαν κάτι χρωματάκια, ουράνια τόξα και μονόκεροι στον ουρανό.https://www.youtube.com/watch?v=HNrKSrpJbMs:-)Θυμάμαι στην είδηση του θανάτου της τρις ότι σκεφτόμουν ότι αυτός ο "χαζομάρας" ο hulot θα έπρεπε να είχε καταφέρει να τους φέρει Ελλάδα, όπως έλεγε τότε, αντί να έχουν πάει στην χαζο-αυστραλία και να πάθει η γυναίκα ότι έπαθε. Γκρρρ...