Οι μουσικάρες της δεκαετίας του 1970. Πάρε νά'χεις...

Οι μουσικάρες της δεκαετίας του 1970. Πάρε νά'χεις... Facebook Twitter
0

 

Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτή τη μαγική δεκαετία, που ακόμα και μετά από τόσους μικρούς και μεγάλους πολέμους, υπήρξε το τελευταίο οχυρό ονειροπόλησης, ελεύθερου έρωτα, ανατρεπτικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, αναζήτησης ενός πολύχρωμου κόσμου. Πριν οι οθόνες στειρώσουν το μυαλό, τότε που το μοναδικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης ήταν η βόλτα στην πλατεία και στις ντίσκο. Τότε που μαζευόντουσαν στα σπίτια, φέρνοντας ένα μπουκάλι ουίσκι και ίσως μερικά βινύλια για να συμπληρώσουν το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς. Οι μουσικές που ξεπρόβαλαν αυτή τη δεκαετία ήταν πολλές και γράψανε μια μεγάλη πορεία στην ιστορία της μουσικής. Όλα τα μουσικά ρεύματα, παλιά και νέα, ενισχύθηκαν με παρουσίες μουσικών συγκροτημάτων που για πάντα θα ακούγονται όπου υπάρχει πάρτι, χαρά και γενικά όταν #cuttypaizei στην πόλη με retro mood.  

Ξεχωρίσαμε πέντε μουσικά γεγονότα από τα πολλά που συνέβησαν τότε, για όλα τα γούστα, γιατί κανείς δεν χρειάζεται να μείνει παραπονεμένος. Heavy Metal, Glam Rock, Soul, Reggae, Disco και συνεχίζουμε να ανακαλύπτουμε retro μουσικά events στο urbanadventures.gr, μία πλατφόρμα που σκοπό έχει να αναδείξει τις urban κουλτούρες τις πόλης.

1970: Οι Black Sabbath κυκλοφορούν τον πρώτο τους δίσκο. Ένα μουσικό είδος γεννιέται και δεν είναι άλλο από το Heavy Metal. Βασικά μέλη του συγκροτήματος είναι ο Όζι Όσμπορν στα φωνητικά, ο Τόνι Αϊόμι στην κιθάρα και ο Γκίζερ Μπάτλερ στο μπάσο. Στις 13 Φεβρουαρίου του 1970 κυκλοφορεί το ομώνυμο ντεμπούτο-άλμπουμ του συγκροτήματος. Πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσει το πρώτο single του συγκροτήματος,το κλασικό πλέον Paranoid που θα είναι και το τραγούδι από το οποίο θα πάρει το όνομά του το 2ο άλμπουμ που κυκλοφορεί τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου. Ο πρώτος δίσκος έφτασε στο # 8 στη Μεγάλη Βρετανία και το # 23 στις Η.Π.Α., όπου παρέμεινε στα τσαρτ για πάνω από ένα χρόνο, ενώ ο δεύτερος κατατάσσεται στους δίσκους με την μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία του heavy metal.

1971: Ο Marvin Gaye κυκλοφορεί το single What's Going On με δική του παραγωγή και κρυφά από τον Berry Gordy της Motown. Το τραγούδι γράφτηκε με αφορμή τον κοινωνικό αναβρασμό και τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις που συνέβησαν στην Αμερική του Νίξον. Είναι ένα πολιτικό τραγούδι διαμαρτυρίας που το φοβήθηκε η Motown αλλά που το πίστεψε ο Marvin Gaye. Οι στίχοι γράφτηκαν από τους Renaldo "Obie" Benson και Marvin Gaye, ενώ η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Hitsville. Παίζεται αμέσως με μεγάλη επιτυχία στο ραδιόφωνο, αν και αρχικά απαγορευμένο, φτάνοντας μέσα σε ένα μήνα στο top ten των Billboard Hot 100 και Hot Selling Soul Singles, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια αντίτυπα σε ελάχιστο χρόνο. Αυτό το κάνει ένα από τα πιο καλοπουλημένα singles της Soul, στρώνοντας τον δρόμο για τους μετέπειτα θρύλους Sly Stone, Curtis Mayfield και Stevie Wonder.

1972: Ο David Bowie δημιουργεί τον Ziggy Stardust. Ο μοναδικός θεατρικός Bowie εφευρίσκει και παρουσιάζει στον κόσμο μια νέα περσόνα, ένα διαστημικό concept, μια μορφή ανδρόγυνου alter ego του. Ο Ziggy, ένας bisexual εξωγήινος ροκ σούπερ σταρ, έρχεται στην γη για να τη σώσει αλλά τελικά θα καταστραφεί από την έξαλλη ζωή, τις συνήθειές του και όσους πιστούς ενέπνευσε...  Ο δίσκος Ziggy Stardust & the Spiders from Mars, κυκλοφορεί τον Ιούνιο και θεωρείται ένας από τους πλέον σημαντικούς της δεκαετίας. Είναι η ώρα που γεννιέται το glam rock.

1975: Ο Bob Marley & the Wailers κυκλοφορούν το «No Woman, No Cry», από το άλμπουμ Natty Dread, τραγούδι που θα τους κάνει γνωστούς και έξω από τα σύνορα της Τζαμάικα. Ο Μάρλευ γίνεται πια αναγνωρίσιμος σε όλο τον κόσμο, κάνοντας τη μουσική ρέγγε μια από τις πλέον αγαπητές, τον ίδιο σύμβολο (μουσικό και επαναστατικό) για πολλές γενεές από τότε, ντύνοντας μελωδικά τα καλοκαίρια μας. Η ζωντανή ηχογράφηση του κομματιού θεωρείται και η πιο επιτυχημένη, με το περιοδικό Rolling Stone να το κατατάσσει στο No. 37 από τα 500 Σπουδαιότερα Τραγούδια όλων των εποχών.

 

1977: Η ντίσκο παίρνει φωτιά με το Saturday Night Fever. Η ταινία με τον Τραβόλτα που  δίνει τα χορευτικά ρέστα του, κυκλοφορεί σε μουσική των Bee Gees. Το παγκόσμιο αυτό κινηματογραφικό χορευτικό φαινόμενο θα κάνει αυτό το soundtrack τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία στην κατηγόρια του (με πάνω από 25 εκατομμύρια πωλήσεις), ή μήπως το αντίστροφο; Δεν είναι μαύρος, αυτοί -αν και ήδη διάσημοι- δεν είναι cool αλλά κάνουν έναν πλανήτη να χορεύει ασταμάτητα, μέχρι και σήμερα. Χάριν της ιστορίας, η ντίσκο, στις αρχές του ’70, είναι ένα περιθωριακό μουσικό είδος καθότι ακούγεται αποκλειστικά σε μέρη που συχνάζουν μαύροι και ομοφυλόφιλοι. Μέχρι που φτάνουμε στο 1975, οπότε και αρχίζει να κερδίζει έδαφος στην αμερικάνικη νύχτα και δη αυτή της Νέας Υόρκης. Η συνέχεια είναι γνωστή και ο δρόμος στρωμένος από ροδοπέταλα.

Έχουμε πολλά να θυμηθούμε από τη δεκαετία του 1970 κι ακόμη περισσότερα να ανακαλύψουμε γι' αυτή σήμερα μέσα από τις retro προτάσεις του urbanadventures.gr, ένα project που έχει βαλθεί να μας μυήσει στα μυστικά της retro κουλτούρας αλλά και να μας φέρει κοντά με όλες τις urban κουλτούρες της πόλης. Ρίξτε μία ματιά στην ατζέντα του και μάθετε πρώτοι όταν #cuttypaizei στην πόλη, βρείτε ψαγμένα spots και κλείστε μία θέση για να δείτε τι ενδιαφέρον κρύβεται στην πόλη μας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM