Ο ιδιοκτήτης του Coachella χρηματοδοτεί υπερσυντηρητικές οργανώσεις αλλά οι καλλιτέχνες δεν πτοούνται

Ο ιδιοκτήτης του Coachella χρηματοδοτεί υπερσυντηρητικές οργανώσεις αλλά οι καλλιτέχνες δεν πτοούνται Facebook Twitter
Το 2017 συμμετείχαν στο φεστιβάλ Coachella Valley Music and Arts Festival 250.000 άνθρωποι και τα συνολικά έσοδα του άγγιξαν τα 114,6 εκ. δολάρια. Φωτό:Christopher Polk / Getty
0

Το μουσικό φεστιβάλ Coachella αποτελεί ένα σημαντικότατο πολιτιστικό γεγονός που απασχολεί τα media σε όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο, ήδη από την ανακοίνωση των ονομάτων που θα παρελάσουν από τις σκηνές του, αφιερώνονται άπειρα ψηφία και χύνεται άφθονο μελάνι για το Coachella Valley Music and Arts Festival, όπως είναι η επίσημη ονομασία του.

Μπορεί η πρώτη συναυλία που διοργανώθηκε στο Empire Polo Club να ήταν το αποτέλεσμα του μποϋκοτάζ των Pearl Jam στην απόλυτη κυριαρχία και τις επιπλέον χρεώσεις της Ticketmaster επί των εισιτηρίων, ο χώρος όμως έκτοτε εξελίχθηκε και πλέον φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα, πιο δημοφιλή και επικερδή φεστιβάλ παγκοσμίως.

Το 2017 συμμετείχαν 250.000 άνθρωποι και τα συνολικά έσοδα του άγγιξαν τα 114,6 εκ. δολάρια.

Το 2017 όμως ήταν και η χρονιά που διατυπώθηκαν ανοιχτά οι πρώτες ενστάσεις κατά του ιδιοκτήτη της Goldenvoice, της εταιρείας που διοργανώνει το φεστιβάλ, σχετικά με την υποστήριξη που προσφέρει υπό μορφή δωρεών –και όχι μόνο- σε απεχθείς ακροδεξιες οργανώσεις.

Αν τα μεγάλα ονόματα δεν προτίθενται να πάρουν έμπρακτα θέση εναντίον του Anschutz και όλων αυτών που αντιπροσωπεύει, ας αφήσουν τις δήθεν δηλώσεις και τον επιφανειακό ακτιβισμό, ο οποίος δεν είναι παρά το απαραίτητο αξεσουάρ που συμπληρώνει το προφίλ του ευαισθητοποιημένου καλλιτέχνη, κι ας παίξουν απλά τη μουσική τους.

Βλέπετε ο Philip Anschutz, ιδιοκτήτης της Anschutz Entertainment Group (AEG) στην οποία ανήκουν όχι μόνο η Goldenvoice αλλά και μερίδιο των ομάδων του NBA LA Clippers και Lakers, είναι ένας υπερσυντηρητικός Αμερικανός που σταθερά χρηματοδοτεί οργανώσεις που επιδιώκουν την απαγόρευση των αμβλώσεων, βάλλουν κατά των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ, στρέφονται κατά της επιστήμης, μάχονται τις προσπάθειες ελέγχου των όπλων και επιτίθενται στο περιβάλλον.

Ο κατάλογος των ωφελούμενων από τις δωρεές του είναι μακρά, αλλά αξίζει τον κόπο να διαβάσετε ενδεικτικά κάποια από τους ιδρύματα και τους σκοπούς τους.

Καταρχάς ο Anschutz προσφέρει επί χρόνια χρήματα στην Mission America Coalition, μια ένωση που το Southern Poverty Law Center χαρακτηρίζει ως ομάδα που υποκινεί το μίσος (hate group). Η MAC διεκδικεί πολύ επιθετικά την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών σε οροθετικούς και εν γένει υιοθετεί παρεμφερείς και ακραίες θέσεις.

Ο ιδιοκτήτης του Coachella χρηματοδοτεί υπερσυντηρητικές οργανώσεις αλλά οι καλλιτέχνες δεν πτοούνται Facebook Twitter
O Philip Anschutz, είναι ένας υπερσυντηρητικός Αμερικανός που σταθερά χρηματοδοτεί οργανώσεις που επιδιώκουν την απαγόρευση των αμβλώσεων, βάλλουν κατά των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ, στρέφονται κατά της επιστήμης, μάχονται τις προσπάθειες ελέγχου των όπλων και επιτίθενται στο περιβάλλον. Φωτο: Helen H. Richardson

Ο κος Coachella στηρίζει με δωρεές και την Alliance Defending Freedom, οργάνωση που επιθυμεί την επιβολή υποχρεωτικής προσευχής –χριστιανικής πάντα– στις συναντήσεις δημόσιων αξιωματούχων και στα δημόσια σχολεία και την ανάρτηση θρησκευτικών εμβλημάτων (σταυρών) στα δημόσια κτίρια.

Επιπλέον, η ADF, στο πλαίσιο της αντίθεσής της με το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, προωθεί την επιλεκτική άρνηση των επαγγελματιών της υγείας (γιατρών, νοσηλευτών κ.λπ.) να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ιατρικές πράξεις που αντιτίθενται στα προσωπικά τους πιστεύω.

Α, φυσικά τοποθετούνται και κατά του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και της τεκνοθεσίας από ομοφυλόφιλους και λεσβίες καθώς ο Θεός (τους) δεν το επιτρέπει.

Τη στήριξη του απολαμβάνουν και οι οργανώσεις National Christian Foundation και Family Research Council, που προωθούν ακραίες θέσεις σχετικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.

Ο Anschutz είχε επίσης στηρίξει προσωπικά σε μεγάλο βαθμό την Τροπολογία 2 του Κολοράντο, νόμο που, μεταξύ άλλων, επέτρεπε σε εργοδότες, ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεων, να κάνουν διακρίσεις έναντι των ομοφυλοφίλων σε ζητήματα απασχόλησης, ενοικίασης κατοικιών και παροχής υπηρεσιών. Η τροπολογία υπερψηφίστηκε μεν, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο την έκρινε αντισυνταγματική και καταργήθηκε.

Εκτός όμως από τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Anschutz έχει ανοίξει πόλεμο και κατά του περιβάλλοντος και της επιστήμης, επιδιώκοντας να υπερασπιστεί τις οπισθοδρομικές, συντηρητικές και θρησκόληπτες απόψεις, μαζί με την τσέπη του.

Ο ιδιοκτήτης του Coachella χρηματοδοτεί υπερσυντηρητικές οργανώσεις αλλά οι καλλιτέχνες δεν πτοούνται Facebook Twitter
O Anschutz έχει ανοίξει πόλεμο και κατά του περιβάλλοντος και της επιστήμης, επιδιώκοντας να υπερασπιστεί τις οπισθοδρομικές, συντηρητικές και θρησκόληπτες απόψεις, μαζί με την τσέπη του.

Ως ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της Anschutz Exploration Company, μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στην εξαιρετικά επιβαρυντική για το περιβάλλον υδραυλική ρωγμάτωση (fracking), έχει μηνύσει ολόκληρες πόλεις επειδή τόλμησαν να θεσπίσουν νόμους που την απαγορεύουν προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των κατοίκων τους και η καθαρότητα πόσιμου νερού και καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Ο Anschutz έχει ιδρύσει και χρηματοδοτήσει το Discovery Institute, το οποίο έχει ως αποστολή την προώθηση της διδασκαλίας του «ευφυούς σχεδιασμού» στα δημόσια σχολεία αντί της θεωρίας της εξέλιξης του Δαρβίνου. 

Η Greenpeace τον έχει καταγγείλει πολλές φορές για την υποστήριξη που παρέχει το ίδρυμά του στις ψευδοεπιστημονικές θέσεις που αρνούνται το φαινόμενο της κλιματολογικής αλλαγής.

Επιπλέον, συνεισφέρει οικονομικά στις εκστρατείες πολιτικών όπως ο γερουσιαστής Cory Gardner, οι οποίοι εμφορούνται από τα ιδεώδη της διαβόητης NRA και υπερασπίζονται λυσσαλέα τα συμφέροντά της, με αποτέλεσμα στις ΗΠΑ να χάνονται σε καθημερινή βάση δεκάδες ζωές από πυροβόλα όπλα.

Ο ιδιοκτήτης του Coachella χρηματοδοτεί υπερσυντηρητικές οργανώσεις αλλά οι καλλιτέχνες δεν πτοούνται Facebook Twitter
Ο Anschutz έχει ιδρύσει και χρηματοδοτήσει το Discovery Institute, το οποίο έχει ως αποστολή την προώθηση της διδασκαλίας του «ευφυούς σχεδιασμού» στα δημόσια σχολεία αντί της θεωρίας της εξέλιξης του Δαρβίνου.

Την επαύριο των δημοσιευμάτων σχετικά με τις δραστηριότητες του ιδιοκτήτη του Coachella, χιλιάδες θαυμαστές των καλλιτεχνών που είχε ανακοινωθεί πως θα συμμετέχουν στην διοργάνωση του 2017 αντέδρασαν εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους.

Πιο έντονη ήταν η οργή των fans καλλιτεχνών όπως η Beyoncé, ο Kendrick Lamar, οι Radiohead και άλλοι που δεν διστάζουν να διατρανώνουν τις πολιτικές τους τοποθετήσεις δημοσίως, τοποθετήσεις που δεν θα μπορούσαν να απέχουν περισσότερο από εκείνες που χρηματοδοτούνται από τον Anschutz.

Ωστόσο τα ξεσπάσματα αυτό ήταν μάλλον άδικα, καθώς οι καλλιτέχνες προφανώς και δεν διαπραγματεύονται απευθείας με τον ίδιο, ενώ κατά πάσα πιθανότητα είχαν ήδη υπογράψει τα συμβόλαια τους πολύ καιρό πριν έρθουν να απασχολήσουν τα ΜΜΕ οι δεσμοί του με αυτές τις οργανώσεις.

Το πιθανότερο ήταν πως αν παραβίαζαν τα συμβόλαια αυτά θα αντιμετώπιζαν σοβαρές νομικές και οικονομικές κυρώσεις ενώ είχαν άγνοια όταν υπέγραφαν.

Μετά από την έκταση που πήρε το όλο ζήτημα, ο Anschutz δήλωσε στο περιοδικό Rolling Stone πως «στηρίζει τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού» και δεσμεύθηκε πως τόσο ο ίδιος, όσο και το ίδρυμά του θα παύσουν να κάνουν δωρεές σε οργανώσεις με δραστηριότητες που στρέφονται κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όμως παρά τις περυσινές του διαβεβαιώσεις, ο Anschutz συνέχισε και φέτος τις δωρεές του σε συντηρητικά ιδρύματα και μεμονωμένους πολιτικούς που ασπάζονται παρεμφερείς θέσεις.

Κι εδώ εστιάζει το πρόβλημα, τόσο για τους καλλιτέχνες που μέρος της φήμης και της δημόσιας εικόνας τους έχει χτιστεί όχι μόνο πάνω στην μουσική τους αλλά και στις ιδεολογικές τους τοποθετήσεις, όσο και για τους λάτρεις του φεστιβάλ που εμμέσως χρηματοδοτούν δράσεις που αντιτίθενται στα πιστεύω τους.

Γιατί μέσω του Coachella ο Anschutz ουσιαστικά εκμεταλλεύεται την καταναλωτική δύναμη μιας, κατ' επίφασιν τουλάχιστον, προοδευτικής νεανικής κουλτούρας ώστε να ενισχύσει δράσεις που στρέφονται εναντίον της.

 

Η εμφάνιση της Beyoncé στο Coachella 2018.

Η δέσμευση του φεστιβάλ για τη συμμετοχικότητα και την ελευθερία έκφρασης σίγουρα λειτουργεί ως ένας επιπλέον πόλος έλξης για το κοινό του. Ένα κοινό που τα τελευταία χρόνια δεν διστάζει καθόλου να προτάξει τις πολιτικές και ηθικές του απόψεις και να απαιτήσει από τους καλλιτέχνες που αγαπά να πάρουν θέση για φλέγοντα ζητήματα που καμία σχέση δεν έχουν με την τέχνη τους. 

Μπορεί λοιπόν η Beyoncé φέτος να καταχειροκροτήθηκε όταν είπε «Coachella, σε ευχαριστώ που μου επέτρεψες να είμαι η πρώτη μαύρη γυναίκα headliner» πριν τραγουδήσει το «Run the World (Girls)», αλλά καθώς πλέον γνωρίζει σε ποιες τσέπες καταλήγουν τα λεφτά των θαυμαστών που την αποθεώνουν (ενώ μάλιστα πολλοί ανήκουν στις κοινότητες των οποίων τα δικαιώματα θίγονται από τον Anschutz και τους φίλους του), η πρωτιά αυτή είναι τελείως κενή νοήματος. Και η ίδια, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι της, δεν έχει πια καμία δικαιολογία. 

Αν λοιπόν τα μεγάλα ονόματα δεν προτίθενται να πάρουν έμπρακτα θέση εναντίον του Anschutz και όλων αυτών που αντιπροσωπεύει, ας αφήσουν τις δήθεν δηλώσεις και τον επιφανειακό ακτιβισμό, ο οποίος δεν είναι παρά το απαραίτητο αξεσουάρ που συμπληρώνει το προφίλ του ευαισθητοποιημένου καλλιτέχνη, κι ας παίξουν απλά τη μουσική τους.

Εξάλλου γι΄αυτό πληρώνονται. 

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM
Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Μουσική / Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Ο Πίτερ Μπράουν, ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες των Beatles, κυκλοφορεί ένα νέο αποκαλυπτικό βιβλίο, βασισμένο σε συνεντεύξεις που είχε πάρει από τα μέλη του συγκροτήματος και από τον στενό τους κύκλο το 1980 και το 1981.
THE LIFO TEAM
«Ζω το Αμερικανικό Όνειρο»: Η άνοδος και η πτώση του απόλυτου hip-hop μεγιστάνα

Μουσική / «Ζω το Αμερικανικό Όνειρο»: Η άνοδος και η πτώση του απόλυτου hip-hop μεγιστάνα

Το χρονικό της μετεωρικής ανόδου του Sean Combs, διάσημου και ως Puff Daddy ή P.Diddy, στον χώρο της μουσικής, της μόδας και της show business, πριν από τον πρόσφατο καταιγισμό αγωγών εναντίον του για σεξουαλικά και άλλα αδικήματα.
THE LIFO TEAM