Η μουσική των Dans Les Arbres εμπνέεται από τα στοιχεία της φύσης

Η μουσική των Dans Les Arbres εμπνέεται από τα στοιχεία της φύσης Facebook Twitter
Οι Dans Les Arbres δημιουργούν αυτοσχεδιαστική μουσική με στόχο να είναι τόσο πρωτότυπη ώστε να μη μοιάζει με τίποτε άλλο. ©Tyler-Olson
0

Οι Dans Les Arbres είναι η εξαιρετική μουσική συμμαχία του Γάλλου κλαρινετίστα Xavier Charles με τον Ingar Zach στα κρουστά και τον Christian Wallumrød και τον Ivar Grydeland στα έγχορδα, και οι τρεις Νορβηγοί.

Οι τέσσερίς τους, με το όνομα Dans Les Arbres, δημιουργούν αυτοσχεδιαστική μουσική με στόχο να είναι τόσο πρωτότυπη ώστε να μη μοιάζει με τίποτε άλλο.


Διαλέγουν το δύσκολο μονοπάτι του αυτοσχεδιασμού, αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε το 2015 να είναι ανάμεσα στους υποψήφιους για το Nordic Music Prize, ένα από τα σημαντικότερα μουσικά βραβεία της Νορβηγίας.

Την αυτοσχεδιαστική μουσική πρέπει να την ακούσεις από κοντά για να την εκτιμήσεις, γι' αυτό οι Dans Les Arbres έρχονται να κάνουν ζωντανές εμφανίσεις με αξιώσεις.

Για μένα το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του αυτοσχεδιασμού είναι η έρευνα. Το να ξεκινάς σε νέο μονοπάτι, να ψάχνεις για νέα μέρη και νέους τρόπους να συνδυάσεις τους ήχους. Δεν νομίζω ότι είναι δυνατό να κρίνεις αν είναι πιο δύσκολο από μια σύνθεση. Δεν θεωρώ αυτά τα δύο σχετικά, απλώς είναι δύο διαφορετικοί τρόποι να κάνεις μουσική.

Η μουσική τους εμπνέεται από τα στοιχεία της φύσης και δημιουργεί μια δική της, ξεχωριστή αφήγηση.

Και πρέπει να είναι και ωραίοι τύποι, με ιδιαίτερο χιούμορ, όπως φαίνεται από τις απαντήσεις του κιθαρίστα τους Ivar Grydeland, που μας αποκάλυψε ότι έχουν θυσιάσει πολλούς τελικούς ποδοσφαίρου στον βωμό της μεγάλης τους αγάπης, που δεν είναι άλλη από τον μουσικό αυτοσχεδιασμό.

Η μουσική των Dans Les Arbres εμπνέεται από τα στοιχεία της φύσης Facebook Twitter
Ο κιθαρίστας τους Ivar Grydeland, μας αποκάλυψε ότι έχουν θυσιάσει πολλούς τελικούς ποδοσφαίρου στον βωμό της μεγάλης τους αγάπης, που δεν είναι άλλη από τον μουσικό αυτοσχεδιασμό.

— Πώς και πότε γνωριστήκατε μεταξύ σας;

Ο Ingar, o Christian κι εγώ γνωριζόμαστε χρόνια και συναντούσαμε τον Xavier σε διάφορα μουσικά φεστιβάλ στη Γαλλία και στη Νορβηγία γύρω στο 2003 με 2004. Μοιραζόμαστε το ίδιο ενδιαφέρον για τον συλλογικό μουσικό αυτοσχεδιασμό και αποφασίσαμε να συναντηθούμε για να παίξουμε.

Μάλιστα, ήταν στις αρχές του Ιουλίου του 2004, όταν η Ελλάδα κέρδισε στον τελικό ποδοσφαίρου την Πορτογαλία. Εκείνη την ημέρα αποφασίσαμε να συναντηθούμε και να παίξουμε μουσική, αντί να δούμε το παιχνίδι.


Ως κουαρτέτο ξανασυναντηθήκαμε 2 χρόνια μετά, πάλι την ίδια περίοδο με ένα σημαντικό ποδοσφαιρικό ματς. Αυτήν τη φορά ήταν ο τελικός του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου το 2006.

Ηχογραφήσαμε το πρώτο μας άλμπουμ την ημέρα που ο Zινεντίν Ζιντάν έδωσε κεφαλιά στον Materazzi στον τελικό. Το χάσαμε, βέβαια, επειδή παίζαμε μουσική. Πρώτα ηχογραφήσαμε το άλμπουμ και μετά αρχίσαμε να κάνουμε συναυλίες.

— Πώς προέκυψε το όνομα του συγκροτήματος;

Υπάρχει κάτι ξύλινο στον ήχο της πρώτης μας ηχογράφησης. Μας έδωσε την ιδέα να βρούμε ένα όνομα σχετικό με δέντρα. Σημαίνει «μέσα στα δέντρα».

— Έχετε κάποιο συγκεκριμένο concept κάθε φορά;

Να αυτοσχεδιάσουμε, να ακούσουμε και να περάσουμε καλά.


—Τι επιρροές έχετε;

Η λίστα είναι τεράστια, αλλά σίγουρα θα ξεχώριζα τους Edvard Grieg και Karlheinz Stockhausen.


— Υπάρχει κάποια διαδικασία που ακολουθείτε για κάθε άλμπουμ;

Προσπαθούμε να βρίσκουμε ενδιαφέρουσες τοποθεσίες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό επειδή η μουσική μας εξαρτάται από την ακουστική του εκάστοτε χώρου.

Όταν βρούμε τον κατάλληλο, παίζουμε μέχρι να βαρεθούμε και μετά ακούμε μέχρι αηδίας το υλικό μας για να διαλέξουμε τα αγαπημένα μας μέρη.

— Πότε ο ήχος γίνεται μουσική, κατά την άποψή σας;
Όποτε το θελήσεις.

Η μουσική των Dans Les Arbres εμπνέεται από τα στοιχεία της φύσης Facebook Twitter
Η μουσική τους εμπνέεται από τα στοιχεία της φύσης και δημιουργεί μια δική της, ξεχωριστή αφήγηση.

— Πιστεύετε ότι η μουσική σας είναι δύσκολή ή περίεργη για τον ακροατή; Πώς απαντάτε σε όσους ισχυρίζονται κάτι τέτοιο;

Πιστεύω γενικά ότι η μουσική δεν είναι τίποτε αν δεν το θελήσουν οι ακροατές. Νομίζω ότι η μουσική μας σχετίζεται με την αναζήτηση ήχων. Βοηθάει αν το περιγράψουμε έτσι;


— Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον αυτοσχεδιασμό; Ποιο στοιχείο σάς τράβηξε σε αυτόν;

Για μένα το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του αυτοσχεδιασμού είναι η έρευνα. Το να ξεκινάς σε νέο μονοπάτι, να ψάχνεις για νέα μέρη και νέους τρόπους να συνδυάσεις τους ήχους.

Δεν νομίζω ότι είναι δυνατό να κρίνεις αν είναι πιο δύσκολο από μια σύνθεση. Δεν θεωρώ αυτά τα δύο σχετικά, απλώς είναι δύο διαφορετικοί τρόποι να κάνεις μουσική.

— Τι να περιμένει κάποιος από τη συναυλία σας στην Αθήνα;

Αυτό εξαρτάται από τον κάθε ακροατή. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ακουστούμε φρέσκοι, σαν κάτι που δεν έχει ακουστεί ακόμη. Αυτή η περιέργεια που μας διακατέχει περνάει στους ακροατές.

— Είναι η πρώτη φορά που έρχεστε στην Ελλάδα;

Προσωπικά, είναι η τρίτη μου επίσκεψη. Τις τελευταίες δύο φορές έπαιξα σε ένα μικρό θέατρο, αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ το όνομά του ‒ πιθανότατα ήταν το Μικρό Μουσικό Θέατρο.

Τη μία φορά ήταν για ένα εναλλακτικό κιθαριστικό φεστιβάλ και την άλλη για το φεστιβάλ 2:13 που διοργάνωνε ο Νίκος Βελιώτης. Δεν θυμάμαι αν ήταν το 2005 ή το 2007.

Info:

Οι Dans Les Arbres θα εμφανιστούν την Πέμπτη στις 15 Μαρτίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. www.sgt.gr

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM
Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Μουσική / Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Ο Πίτερ Μπράουν, ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες των Beatles, κυκλοφορεί ένα νέο αποκαλυπτικό βιβλίο, βασισμένο σε συνεντεύξεις που είχε πάρει από τα μέλη του συγκροτήματος και από τον στενό τους κύκλο το 1980 και το 1981.
THE LIFO TEAM
«Ζω το Αμερικανικό Όνειρο»: Η άνοδος και η πτώση του απόλυτου hip-hop μεγιστάνα

Μουσική / «Ζω το Αμερικανικό Όνειρο»: Η άνοδος και η πτώση του απόλυτου hip-hop μεγιστάνα

Το χρονικό της μετεωρικής ανόδου του Sean Combs, διάσημου και ως Puff Daddy ή P.Diddy, στον χώρο της μουσικής, της μόδας και της show business, πριν από τον πρόσφατο καταιγισμό αγωγών εναντίον του για σεξουαλικά και άλλα αδικήματα.
THE LIFO TEAM