Ο Γιώργος Μουχταρίδης επιμελείται κάθε χρόνο τις επιτυχημένες συλλογές «Τhe Bright Side of the Road»

Ο Γιώργος Μουχταρίδης επιμελείται κάθε χρόνο τις επιτυχημένες συλλογές «Τhe Bright Side of the Road» Facebook Twitter
Από την αρχή των εκπομπών οι ακροατές, ειδικά παλιότερα που ήταν πιο δύσκολο να βρεθούν κάποια τραγούδια, μου ζητούσαν να κάνω μια συλλογή με όλα αυτά τα «σπάνια» τραγούδια. Και το έκανα!
0

Ο Γιώργος Μουχταρίδης δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τον Pepper 96.6.

Κάθε μέρα, εκτός Σαββατοκύριακου, από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι μας κρατάει συντροφιά από τα ραδιοκύματα του σταθμού με την εκπομπή «Τhe Bright Side of the Road».

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί μια σειρά συλλογών με το ίδιο όνομα. Φέτος βγήκε το Vol. 5, ένα διπλό CD με επιλογές από τα τραγούδια Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που ξεχώρισε μέσα στο 2017 και του ζητήσαμε να μας μιλήσει για τα πάντα γύρω από τις συλλογές που κυκλοφορούν σε φυσική μορφή σε πείσμα των ψηφιακών καιρών.

— Πώς είχες την ιδέα για τις συλλογές Τhe Bright Side of the Road;

Από την πρωινή μου καθημερινή εκπομπή εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είμαι πρωινός τύπος και πάντα πίστευα ότι και εγώ –όπως και πολλοί άλλοι– χρειαζόμαστε μια βοήθεια από μια εσωτερική πηγή για να τα καταφέρουμε να ξεκινήσει η μέρα μας.

Το Τhe Bright Side of the Road, τίτλος τραγουδιού του Van Morrison της δεκαετίας του '70, είναι η κατάσταση που θέλω να βρίσκομαι όταν είμαι στο στούντιο και κάνω εκπομπή.

Από την αρχή των εκπομπών αυτών οι ακροατές, ειδικά παλιότερα που ήταν πιο δύσκολο να βρεθούν κάποια τραγούδια, μου ζητούσαν να κάνω μια συλλογή με όλα αυτά τα «σπάνια» τραγούδια. Και το έκανα!

— Ποιο είναι το ιδανικό μέρος για να την ακούσει κάποιος;

Στο αυτοκίνητο, σε ταξίδι, στο σπίτι ένα Σάββατο πρωί που κάνεις παράλληλα και άλλα πράγματα και ένας ήχος, μια φωνή ή μια μελωδία σου κλέβει την προσοχή. Κάποιες φορές που νιώθεις ότι έχεις τη διάθεση να κάνεις αλλαγές στη ζωή σου.

Δεν ξέρω τι ήρθε πρώτο από τα δύο, ο ήχος του pepper ή ο ήχος της συλλογής αλλά κάποια στιγμή στη συνείδησή μου έγιναν το ένα και τo αυτό!

— Πόσο ραδιοφωνική συλλογή είναι;

Εντελώς ραδιοφωνική, έχει ροή αλλά και εκπλήξεις, έχει εναλλαγές και το τέμπο της ακολουθεί το κύμα ενός ραδιοφωνικού διώρου αλλά παραμένει συνεπής στο κλίμα και την αισθητική της, ή τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω!

— Αντικατοπτρίζει το πνεύμα του Pepper 96.6;

Οι συλλογές The Bright Side of the Road αριθμούν τόσα χρόνια ζωής όσα και ο Pepper 96.6 άρα νομίζω ότι τα τραγούδια που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ραδιοφώνου βρίσκονται στη συλλογή, και ό,τι μπαίνει στη συλλογή γίνεται σημείο αναφοράς μελλοντικά στο ραδιόφωνο.

Δεν ξέρω τι ήρθε πρώτο από τα δύο, ο ήχος του Pepper ή ο ήχος της συλλογής, αλλά κάποια στιγμή στη συνείδησή μου έγιναν το ένα και τo αυτό!

— Πώς γίνεται η επιλογή των κομματιών κάθε φορά;

Όλο και πιο δύσκολα! Ο σκοπός της συλλογής αυτής ήταν από την αρχή (το 2012 κυκλοφόρησε η πρώτη) να πει ότι τώρα που δεν υπάρχουν κυρίαρχα ρεύματα και τάσεις στη μουσική, τώρα που δεν υπάρχουν μόδες, είμαστε «ελεύθεροι» να ακούμε ό,τι μουσική μας ευχαριστεί, απ' όπου κι αν προέρχεται.

Η νέα μόδα είναι ότι όλες οι μουσικές ανακατεύονται γιατί οι στιγμές της ζωής μας είναι μοναδικές και διαφορετικές.

Φτάσαμε στο σημείο στη μουσική όπου στη μια πλευρά είναι ο χρόνος που φέρνει το αληθινό μέτρο και στην άλλη το προσωπικό μας κριτήριο. Στο διάστημα ανάμεσα χωράνε πια τα πάντα.

Ψάχνω λοιπόν για μουσικές και τραγούδια που να προέρχονται από διαφορετικές εποχές, από διαφορετικές γλώσσες και είδη, που να είναι και σημερινά και που οι δημιουργοί τους να θέλουν να μπουν σε μια συλλογή που κυκλοφορεί μόνο στην Ελλάδα και που όσοι διαχειρίζονται τα δικαιώματά τους να θέλουν να ασχοληθούν με μια μικρή αγορά όπως η ελληνική.

Κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο δύσκολο να καλύψω όλα τα κριτήρια!

— Συμπεριλαμβάνεις σε κάθε συλλογή και κομμάτια από Έλληνες καλλιτέχνες. Πώς βλέπεις την ελληνική μουσική σκηνή; Και πώς προκύπτουν τα συγκεκριμένα;

Την αγαπάω την ελληνική σκηνή και ειδικά όλα αυτά τα νέα παιδιά που βγήκαν σχεδόν την ίδια περίοδο με τον Pepper αλλά και την ώρα που ξεκινούσε η κρίση.

Έχουμε αυτήν τη στιγμή μια γενιά που είναι η πιο πολυταξιδεμένη, η πιο καλλιεργημένη, η πιο κοσμοπολίτικη, η πιο ακομπλεξάριστη και ταυτόχρονα η γενιά που έχει αφομοιώσει με τον καλύτερο τρόπο όλες τις εξωτερικές της επιρροές και φτιάχνει άλμπουμ που στέκονται στη διεθνή δισκογραφία.

Η επιλογή γίνεται με απόλυτα υποκειμενικό κριτήριο, όπως ισχύει και για το international ρεπερτόριο, και είναι τραγούδια και μουσικοί που μου άφησαν έντονα το αποτύπωμά τους.

Αυτό που με ευχαριστεί είναι ότι οι ελληνικές συμμετοχές μπαίνουν επειδή πραγματικά πιστεύω ότι έχουν καλύτερα τραγούδια από τους ομότεχνούς τους του εξωτερικού, με το σπαθί τους! Υπάρχουν όμως και Έλληνες μουσικοί που δεν δίνουν τα τραγούδια τους για τη συλλογή.

— Τι νόημα έχει να κυκλοφορήσει μια συλλογή σε CD σε μια εποχή που τα πάντα είναι ψηφιακά;

Όταν το ποτήρι είναι μισογεμάτο, τότε το νόημα της κυκλοφορίας της συλλογής σε φυσικό προϊόν είναι διπλό.

Δίνει άλλη αξία στο brand γιατί ακόμη και σε μια εποχή που ο κόσμος δεν αγοράζει CD υπάρχουν μερικά που εξακολουθεί να τα πληρώνει, και αυτό είναι μεγάλη τιμή.

Η συλλογή εκτός από τα τραγούδια έχει και τα κείμενα/σχόλια που γράφω κάθε φορά γι' αυτά, καθώς επίσης κι ένα μικρό σχόλιο για τη χρονιά, την εποχή και φυσικά τα εξαιρετικά εικαστικά του Δημήτρη Παναγιωτακόπουλου.

Όταν το ποτήρι είναι μισοάδειο και εγώ στις μαύρες μου, δεν έχει καμία σημασία να κυκλοφορείς σήμερα συλλογή σε CD!

— Ανταποκρίνεται ο κόσμος;

Ανταποκρίνεται, την περιμένει τη συλλογή γιατί την έχει συνδέσει με τη χρονιά που πέρασε, με στιγμές της καθημερινότητάς του, με το δέσιμό του με τον Pepper και την αισθητική του... άλλωστε κάθε χρονιά είναι μέσα στα ευπώλητα.

Έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα πέντε συλλογές Τhe Bright Side of the Road και έχουν πουλήσει λίγο παραπάνω από 17.000 αντίτυπα όμως κάθε χρονιά που έρχεται είναι χειρότερη από την προηγούμενη, κάποιες φορές δραματικά χειρότερη σε πωλήσεις.

Η μουσική είναι παντού και σε κάθε στιγμή της ζωής μας αλλά έχει πολύ μικρότερη βαρύτητα. Μια από τις μεγάλες χαρές μου είναι να πηγαίνω στα καταστήματα με τα μεταχειρισμένα βινύλια και CD και να μη βρίσκω ποτέ τις συλλογές μου!

— Τι feedback είχες μέχρι στιγμής;

Πολύ καλό, οι άνθρωποι όταν μεγαλώνουν θέλουν να λένε καλά λόγια, κάνει καλό στην αύρα τους. Εμένα για κάθε συλλογή που κυκλοφορώ μου λένε ότι είναι μια από τις καλύτερες, αλλά είναι φίλοι μου και με αγαπάνε.

— Αγαπημένο σου τραγούδι για το 2018;

The Weeknd feat. Kendrick Lamar - Pray for me

 
Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μουσική / 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μια κουβέντα με τον Salem Rashid Skourlis, τον ιδρυτή της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας ακραίου και ambient ηλεκτρονικού ήχου, έναν Έλληνα που ζει μεταξύ Τόκιο και Μπανγκόκ και διαπρέπει στο εξωτερικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Κ.atou: «Kάποιοι χαλάνε λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Οι Αθηναίοι / Κ.atou: «Kάποιοι ξοδεύουν λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Η DJ που έχει δει στο Ντιτρόιτ να ακούνε το set της δυο κουνέλια έμαθε πρόσφατα τι πάει να πει «τέκνο με κ», ενώ η πόλη που πιστεύει ότι έχει την καλύτερη ηλεκτρονική σκηνή τώρα δεν είναι το Βερολίνο. Έχοντας ταξιδέψει σε τόσα μέρη, είναι χαρούμενη που ζει στην Αθήνα, αλλά δεν μπορεί να μείνει στο κέντρο της.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
10 πράγματα για τον Enrico Sangiuliano

Μουσική / Enrico Sangiuliano, ένας περφεξιονιστής του dancefloor

Ο DJ που έχει δει πολλές κυκλοφορίες του να μπαίνουν στα «κομμάτια της χρονιάς», όπως το remix που έκανε με τη σύζυγό του Charlotte de Witte στο «The Age of Love», επιστρέφει στην Αθήνα το Σάββατο 9 Μαρτίου. Συγκεντρώσαμε λοιπόν δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εκείνον πριν χορέψετε στα πολλά του BPM.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Jack Lamar ένας ράπερ που ξεπετάγεται με ορμή από την Γενιά Α μιλάει στη LiFO

Μουσική / Jack Lamar: Ο δεκάχρονος ράπερ που ξεπετάγεται με ορμή στο ελληνικό TikTok

Συναντήσαμε τον ράπερ που ανήκει στη Γενιά Α ενώ γύριζε το βιντεοκλίπ του «Oh Oh» στην πλατεία Συντάγματος. Ηχογράφησε το πρώτο του κομμάτι στα οχτώ, λέει πως οι βρισιές στο τραπ δεν τον αγγίζουν, κλείνει τα αυτιά του ή τις προσπερνά.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ρίχαρντ Στράους: Κυνηγώντας μουσικούς ανεμόμυλους

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Ρίχαρντ Στράους: Κυνηγώντας μουσικούς ανεμόμυλους

Πώς θα αφηγούμασταν μουσικά τον Δον Κιχώτη του Θερβάντες; Με αφορμή το ομώνυμο συμφωνικό ποίημα του Ρίχαρντ Στράους, η Ματούλα Κουστένη βουτά σε έναν συναρπαστικό μουσικό κόσμο.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ