Κακόγουστη και χυδαία ή ευρηματική και ταλαντούχα; Η ράπερ Cupcakke δεν φοβάται κανέναν

Κακόγουστη και χυδαία ή ευρηματική και ταλαντούχα; Η ράπερ Cupcakke δεν φοβάται κανέναν Facebook Twitter
Συστήθηκε σε μεγάλο κομμάτι του κοινού μόλις στα 18 της με στίχους όπως «I change the thongs two times a day/ Its Niagara Falls in this pussy all day» και με βίντεο στα οποία γλείφει μπανάνες και χορεύει ημίγυμνη.
4

Μπορεί οι απροκάλυπτα σεξουαλικοί στίχοι να μη σοκάρουν πια όπως κάποτε, αλλά αν έρθει κανείς σε επαφή για πρώτη φορά με τις χυδαίες ρίμες και τα πρόστυχα βίντεο της εντελώς ακομπλεξάριστης 20χρονης Cupcakke, ίσως νιώσει μέχρι και σεξουαλικά απελευθερωμένος από ενστικτώδη αμηχανία.


Η Αφροαμερικανίδα ράπερ Elizabeth Eden Harris (όπως είναι το πραγματικό της όνομα) συστήθηκε σε μεγάλο κομμάτι του κοινού μόλις στα 18 της με στίχους όπως «wanna eat yo dick/ But I can't fuck up my nails/ so Imma pick it up with chopsticks» και «I change the thongs two times a day/ Its Niagara Falls in this pussy all day» και με βίντεο στα οποία γλείφει μπανάνες και χορεύει ημίγυμνη. Τελικά, έγινε viral αποκτώντας μια γερή fanbase, τα μέλη της οποίας αποκαλεί slurpers.


H περίπτωσή της μπορεί να φλερτάρει έντονα με το trash στοιχείο, αλλά τις τελευταίες μέρες τα περισσότερα μουσικά μέσα της χώρας της ασχολούνται σοβαρά με τον νέο, τρίτο της δίσκο «Ephorize» που κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους.

Ο λόγος είναι πως η Cupcakke εξέλιξε τόσο τον ήχο της όσο και τη θεματολογία της, κυρίως όμως φαίνεται πως στο πρόσωπό της έχουν βρει μια χιπ-χοπ σταρ το ίδιο ταλαντούχα με τη Nicki Minaj και το ίδιο δυναμική με την Cardi B, αλλά με πιο έντονη, αυθεντική, προσιτή και «ανθρώπινη» προσωπικότητα απ' όλες τις ανερχόμενες πρωταγωνίστριες του χώρου.

Η προσωπικότητά της μπερδεύει τους πάντες: μερικές φορές μοιάζει με ένα πολύ κακόγουστο αστείο και άλλες με μια περσόνα που σατιρίζει όλα τα ταμπού της κοινωνίας και της μουσικής βιομηχανίας.


Είναι αυτοδημιούργητη και απέχει από το παιχνίδι της μουσικής βιομηχανίας, κυκλοφορώντας ανεξάρτητα τους δίσκους της και συνεχίζοντας να ραπάρει πάνω σε ηλεκτρονικά beats με τον ωμό, αστείο και περίεργο τρόπο που της χάρισε πολλούς fans.


Στο «Euphorize» μάλιστα πηγαίνει το παιχνίδι της ένα βήμα παρακάτω: η παραγωγή του άλμπουμ είναι εντυπωσιακή, οι ιδέες της πιο ζουμερές από ποτέ και ενώ διατηρεί τη σεξουαλική ένταση των στίχων της αμείωτη, δεν φοβάται να μιλήσει για την ομοφοβία, τον αυτοσεβασμό και τα πιο τρυφερά συναισθήματά της.

Κακόγουστη και χυδαία ή ευρηματική και ταλαντούχα; Η ράπερ Cupcakke δεν φοβάται κανέναν Facebook Twitter
«Δεν πρόκειται να κρατήσω το στόμα μου κλειστό επειδή η κοινωνία δεν θέλει να μιλάω».

Η Harris γεννήθηκε το 1997 στο Σικάγο και μεγάλωσε μαζί με τη μητέρα και τους δύο μεγαλύτερους αδερφούς της σε καταφύγια αστέγων στα προάστια της πόλης. Άρχισε να ασχολείται με τη μουσική και την ποίηση ήδη από τα δέκα της, έχοντας ως βασικό ερέθισμα τη συμμετοχή της στην τοπική εκκλησία, στους πάστορες της οποίας διάβαζε δικά της ποιήματα περί χριστιανισμού και πίστεως.


Κάποια στιγμή ένας φίλος της από την εκκλησία την παρότρυνε να γράψει ραπ μουσική πάνω στους στίχους των ποιημάτων της και γρήγορα η Harris πωρώθηκε με το καινούργιο μουσικό είδος που είχε ανακαλύψει.


Ενώ πήγαινε σχολείο και δούλευε σε κομμωτήριο, άρχισε να γράφει κομμάτια και να τα ανεβάζει στο YouTube. Δημοσίευσε μόλις στα 15 της το βίντεο για το κομμάτι «Gold Digger», που γρήγορα κατέβηκε λόγω του ακατάλληλου περιεχομένου του.


Το πρώτο μεγάλο «μπαμ» έγινε τον Οκτώβριο του 2015, όταν ανέβασε στον λογαριασμό της στο YouTube τα βίντεο των κομματιών «Vagina» και «Deepthroat», στα οποία εμφανίζεται ημίγυμνη να πιπιλάει γλειφιτζούρια και να τραγουδάει «My tunnel loves a deepthroat». Για προφανείς λόγους έγιναν πολύ γρήγορα viral σε συγκεκριμένες γωνιές του Διαδικτύου, ενώ ξαφνικά το όνομά της άρχισε να συζητιέται πολύ σε χιπ-χοπ forum όπως το Worldstar.

 

CupcakKe - Deepthroat


Σύντομα, όμως, απέδειξε πως ήταν ικανή για πολύ περισσότερα. Το 2016 κυκλοφόρησε δύο mixtapes και το ντεμπούτο της, στο οποίο συνέχισε να μοιράζεται τις σεξουαλικές της φαντασιώσεις, παράλληλα όμως άρχισε να μοιράζεται κι άλλες προσωπικές της εμπειρίες, όπως το κομμάτι «Pedophile», όπου μιλάει για τη σεξουαλική επίθεση που δέχτηκε όταν ήταν ακόμη ανήλικη, ή το «Picking Cotton», όπου τα χώνει στην εξουσία για την αστυνομική βία που υφίσταται ο έγχρωμος πληθυσμός της πατρίδας της.

Για να καταλάβει κανείς πόσο σοβαρά παίρνει τον εαυτό της η ίδια αρκεί να διαβάσει μερικά tweets της: στην αρχή το 2017, λόγου χάριν, είχε ευχηθεί να «γλείψει 2017 πέη». Το 2017, πάντως, τη βρήκε να συνεργάζεται δύο φορές με την εναλλακτική ποπ-σταρ Charli XCX και να κυκλοφορεί έπειτα τον δεύτερο δίσκο της με τίτλο «Queen Elizabitch», στον οποίο ανέπτυξε περαιτέρω τις κοινωνικοπολιτικές της ανησυχίες, μαζί με τις σεξουαλικές φυσικά.


Το ίδιο επιχειρεί και στην τελευταία της προσπάθεια, η οποία εμπεριέχει από sex rap δυναμίτες μέχρι reggaeton και χιπ-χοπ ύμνους για την queer κοινότητα, ενώ σχολιάζει και τη βίαιη μετάβασή της από την εφηβεία στον κόσμο των ενηλίκων.

Κακόγουστη και χυδαία ή ευρηματική και ταλαντούχα; Η ράπερ Cupcakke δεν φοβάται κανέναν Facebook Twitter
Ενώ πήγαινε σχολείο και δούλευε σε κομμωτήριο, άρχισε να γράφει κομμάτια και να τα ανεβάζει στο YouTube. Δημοσίευσε μόλις στα 15 της το βίντεο για το κομμάτι «Gold Digger», που γρήγορα κατέβηκε λόγω του ακατάλληλου περιεχομένου του.


Σε μια πρόσφατη συνέντευξή της στο «Billboard» η Cupcakke δήλωσε πως «δεν πρόκειται να κρατήσω το στόμα μου κλειστό επειδή η κοινωνία δεν θέλει να μιλάω», καθιστώντας ξεκάθαρο το «I don't give a fuck» στυλάκι που τη χαρακτηρίζει.


Η προσωπικότητά της, πάντως, μπερδεύει τους πάντες: μερικές φορές μοιάζει με ένα πολύ κακόγουστο αστείο και άλλες με μια περσόνα που σατιρίζει όλα τα ταμπού της κοινωνίας και της μουσικής βιομηχανίας. Αν, όμως, ξεπεράσει κανείς την κιτς αισθητική και τα χοντροκομμένα, σεξουαλικά αστεία, ίσως τελικά δει στο πρόσωπο της αθυρόστομης Cupcakke μια απελευθερωμένη, αφτιασίδωτη και επαναστατημένη αρχάρια στον ολοένα και πιο απρόβλεπτο κόσμο της σύγχρονης χιπ-χοπ.

 

CupcakKe - Duck Duck Goose

 

Μουσική
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μουσική / 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μια κουβέντα με τον Salem Rashid Skourlis, τον ιδρυτή της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας ακραίου και ambient ηλεκτρονικού ήχου, έναν Έλληνα που ζει μεταξύ Τόκιο και Μπανγκόκ και διαπρέπει στο εξωτερικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Κ.atou: «Kάποιοι χαλάνε λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Οι Αθηναίοι / Κ.atou: «Kάποιοι ξοδεύουν λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Η DJ που έχει δει στο Ντιτρόιτ να ακούνε το set της δυο κουνέλια έμαθε πρόσφατα τι πάει να πει «τέκνο με κ», ενώ η πόλη που πιστεύει ότι έχει την καλύτερη ηλεκτρονική σκηνή τώρα δεν είναι το Βερολίνο. Έχοντας ταξιδέψει σε τόσα μέρη, είναι χαρούμενη που ζει στην Αθήνα, αλλά δεν μπορεί να μείνει στο κέντρο της.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
10 πράγματα για τον Enrico Sangiuliano

Μουσική / Enrico Sangiuliano, ένας περφεξιονιστής του dancefloor

Ο DJ που έχει δει πολλές κυκλοφορίες του να μπαίνουν στα «κομμάτια της χρονιάς», όπως το remix που έκανε με τη σύζυγό του Charlotte de Witte στο «The Age of Love», επιστρέφει στην Αθήνα το Σάββατο 9 Μαρτίου. Συγκεντρώσαμε λοιπόν δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εκείνον πριν χορέψετε στα πολλά του BPM.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Jack Lamar ένας ράπερ που ξεπετάγεται με ορμή από την Γενιά Α μιλάει στη LiFO

Μουσική / Jack Lamar: Ο δεκάχρονος ράπερ που ξεπετάγεται με ορμή στο ελληνικό TikTok

Συναντήσαμε τον ράπερ που ανήκει στη Γενιά Α ενώ γύριζε το βιντεοκλίπ του «Oh Oh» στην πλατεία Συντάγματος. Ηχογράφησε το πρώτο του κομμάτι στα οχτώ, λέει πως οι βρισιές στο τραπ δεν τον αγγίζουν, κλείνει τα αυτιά του ή τις προσπερνά.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ρίχαρντ Στράους: Κυνηγώντας μουσικούς ανεμόμυλους

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Ρίχαρντ Στράους: Κυνηγώντας μουσικούς ανεμόμυλους

Πώς θα αφηγούμασταν μουσικά τον Δον Κιχώτη του Θερβάντες; Με αφορμή το ομώνυμο συμφωνικό ποίημα του Ρίχαρντ Στράους, η Ματούλα Κουστένη βουτά σε έναν συναρπαστικό μουσικό κόσμο.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ