Σεισμός

Σκεπτόμενη και ποπ σταρ: Η Camila Cabello είναι η νέα αποκάλυψη της mainstream βιομηχανίας

Σκεπτόμενη και ποπ σταρ: Η Camila Cabello είναι η νέα αποκάλυψη της mainstream βιομηχανίας Facebook Twitter
Μπορεί η μουσική της Cabello να μην ξεφεύγει από τα σχετικά χαμηλά ποιοτικά στάνταρ στα οποία μας έχουν συνηθίσει τα charts, αλλά φαίνεται πως ως προσωπικότητα και role model έχει κάτι το ξεχωριστό.
0

Πάει καιρός από την τελευταία φορά που νικητής ενός τραγουδιστικού talent show απασχόλησε πραγματικά το mainstream και σημείωσε επιτυχία στα charts.


Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι τηλεοπτικές εποχές που οι scouters, οι managers και τα μεγαλοστελέχη δισκογραφικών καραδοκούσαν στη γωνία κάθε τελικού για να αποσπάσουν πρώτοι ένα χρυσό συμβόλαιο από την προσωπικότητα που είχε το πακέτο «επιβλητική παρουσία - εντυπωσιακή φωνή» και έγραφε περισσότερο στην κάμερα.


Ωστόσο, η 20χρονη Camila Cabello φαίνεται πως έχει όλα τα φόντα και πληροί τις προϋποθέσεις για να είναι η επόμενη μεγάλη σταρ που έχει βγει από μουσικό reality.

Τη γνωρίσαμε πρώτη φορά ως μέλος της γυναικείας R&B ποπ πεντάδας Fifth Harmony, η οποία σχηματίστηκε το 2012 στο πλαίσιο της δεύτερης σεζόν της αμερικανικής εκδοχής του «X-Factor». Το γκρουπ τερμάτισε τελικά τρίτο και η Camila μέχρι σήμερα έχει καταφέρει, είτε μέσα από τη μετέπειτα πορεία της με αυτό είτε ως solo καλλιτέχνις που είναι σήμερα, να έχει ήδη τρία τραγούδια στο top10 του Hot100 του Billboard.

Η Camila ήταν αυτή που ξεχώρισε εξαρχής από το γκρουπ και η απόφασή της να αποχωρήσει από αυτό πριν από έναν χρόνο ήταν όχι μόνο αναμενόμενη, ακριβώς γιατί ήταν η μόνη που θα μπορούσε να κυνηγήσει μια επιτυχημένη solo καριέρα, αλλά και απρόβλεπτη, καθώς το γκρουπ βρισκόταν στην καλύτερή του φάση.

Η τελευταία και μεγαλύτερη επιτυχία της μέχρι σήμερα είναι το «Havana», ένα κομμάτι βαθιά επηρεασμένο από την pop latin τάση της εποχής. Αποτελεί το πρώτο single από το επερχόμενο ομότιτλο ντεμπούτο της το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο και σκαρφάλωσε στο Νο 1 έξι διαφορετικών χωρών, όπως και μέχρι το Νο 2 των αμερικανικών charts.

 

Camila Cabello - Havana

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται ιδανικά, αλλά η ζωή της Cabello δεν ήταν πάντοτε τόσο παραμυθένια κι έχει χρειαστεί να παλέψει για τις ιδέες, τις κινήσεις και τις πολιτικές της τοποθετήσεις.

Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στην πρωτεύουσα της Κούβας, την Αβάνα, από μητέρα Κουβανή και πατέρα Μεξικανό. Όταν ήταν ακόμα πολύ μικρή μετακόμισαν οικογενειακώς στην Πόλη του Μεξικού και στα έξι της η μητέρα της τής ανακοίνωσε πως θα πήγαιναν μια εκδρομή στην Disney World. Στην πραγματικότητα, φυσικά, οι γονείς της σχεδίαζαν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ και να συνεχίζουν τη ζωή τους στο Μαϊάμι.

Η Sinu (έτσι ονομάζεται η μητέρα της) ταξίδεψε μαζί με την κόρη της με πούλμαν και αρχικά έμεναν σε έναν φίλο, αλλά ο πατέρας της έμεινε πίσω γιατί δεν είχε τα νόμιμα χαρτιά που απαιτούνταν για να πάει μαζί τους.

Στην Κούβα η μητέρα της δούλευε ως αρχιτέκτονας, αλλά στο Μαϊάμι κατέληξε να δουλεύει στην αλυσίδα Marshalls, ενώ ο πατέρας της, όταν κατέφθασε κάποιους μήνες αργότερα, έπιασε δουλειά σε ένα πλυντήριο αυτοκινήτων.

Τα πράγματα ήταν δύσκολα, αλλά πάντα κατάφερναν να έχουν φαγητό και στέγη. H Camila μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον αγάπης, στήριξης και νοσταλγίας για την Κούβα και τελικά αποφάσισε να εμπιστευτεί την καλλιτεχνική της φλέβα.


Παράτησε το λύκειο και δοκίμασε την τύχη της στο τραγούδι, με την πλήρη συναίνεση των γονιών της. «Πάντα με στήριζαν και με ενθάρρυναν να κυνηγήσω τα όνειρά μου, παρ' όλες τις δυσκολίες, γι' αυτό κι εγώ, τώρα που είμαι καλά οικονομικά, τους έκανα δώρο το ταξίδι μέλιτος στην Τζαμάικα που ποτέ δεν κατάφεραν να κάνουν» δήλωσε πρόσφατα στο Billboard.

Σκεπτόμενη και ποπ σταρ: Η Camila Cabello είναι η νέα αποκάλυψη της mainstream βιομηχανίας Facebook Twitter
Με το single «Work from home» από το τελευταίο τους άλμπουμ κατάφεραν να γίνουν το πρώτο γυναικείο γκρουπ που έχει ένα τραγούδι δεκάδας γι' αυτήν τη δεκαετία.

Αποφάσισε να συμμετάσχει στο «X-Factor» και εκεί έγινε μέλος του γυναικείου γκρουπ Fifth Harmony. Μόλις ολοκληρώθηκε το show, υπέγραψαν σχεδόν αμέσως ένα συνδυαστικό συμβόλαιο με τη Syco Music και την Epic Records, μέσω των οποίων έχουν κυκλοφορήσει ένα EP και δύο δίσκους − όλα έφτασαν στο top10 των charts της πατρίδας τους.


Μάλιστα, με το single «Work from home» από το τελευταίο τους άλμπουμ κατάφεραν να γίνουν το πρώτο γυναικείο γκρουπ που έχει ένα τραγούδι δεκάδας γι' αυτήν τη δεκαετία.

Η Camila ήταν αυτή που ξεχώρισε εξαρχής από το γκρουπ και η απόφασή της να αποχωρήσει από αυτό πριν από έναν χρόνο ήταν όχι μόνο αναμενόμενη, ακριβώς γιατί ήταν η μόνη που θα μπορούσε να κυνηγήσει μια επιτυχημένη solo καριέρα, αλλά και απρόβλεπτη, καθώς το γκρουπ βρισκόταν στην καλύτερή του φάση.


Η κίνησή της θύμισε σε πολλούς την αντίστοιχη επιλογή καριέρας της Beyoncé και χώρισε τους fans του σχήματος σε στρατόπεδα: κάθε πλευρά έχει τη δική της άποψη για το τι συνέβη στην πραγματικότητα.

Η δικαιολογία της Camila ήταν πως «δεν γράφαμε εμείς τα κομμάτια και δεν είχα την καλλιτεχνική ελευθερία που ήθελα. Δεν καταφέραμε να εκφράσουμε πραγματικά τον εαυτό μας μέσα από τη μουσική».

Όπως και να 'χει, ήταν μια τολμηρή κίνηση, αλλά η εξέλιξη των πραγμάτων επιβράβευσε θριαμβευτικά το ένστικτο της Cabello. Ήδη, πριν από την αποχώρησή της είχε συνεργαστεί με τον Καναδό τραγουδιστή Shawn Mendes για το κομμάτι «I know what you did last summer» και τον Οκτώβριο του 2016 με τον ράπερ Machine Gun Kelly για το single «Bad Things», το οποίο ανέβηκε μέχρι το 4 των Billboard charts και μάλλον λειτούργησε καταλυτικά, αλλά και προφητικά, ως προς την επόμενη απόφασή της.

 

Shawn Mendes, Camila Cabello - I Know What You Did Last Summer

Φέτος μετράει κάποιες συμμετοχές σε δίσκους άλλων μουσικών, αλλά το δικό της πρώτο, αποφασιστικό βήμα το επιχείρησε τον Μάιο, όταν κυκλοφόρησε το single «Crying in the club» με συνθετικά credits από τη Sia ως το πρώτο τραγούδι από το επερχόμενο άλμπουμ της «The Hurting. The Healing. The Loving» ή, όπως είχε πει, «η ιστορία του ταξιδιού μου από το σκοτάδι στο φως».

Τελικά, ο τίτλος άλλαξε τον φετινό Αύγουστο και μαζί με αυτό έβγαλε δύο ακόμη προωθητικά singles, το «OMG» και το «Havana». Μετά από αρκετές εβδομάδες παραμονής στις χαμηλές θέσεις των αμερικανικών και βρετανικών charts κατάφερε να κάνει το άλμα και να φτάσει, τον Νοέμβριο, στο Νο 2 των πρώτων και στην κορυφή των δεύτερων. Το «Havana» είναι ένα κομμάτι στο οποίο συμμετέχει και ο ράπερ Young Thug και της δίνει την ευκαιρία να μιλήσει ανοιχτά για το πόσο νοσταλγεί την πραγματική της πατρίδα, την Κούβα.

Πέρα, όμως, από νεανική παρουσία, εκφραστική φωνή και γλυκό πρόσωπο, η Κουβανομεξικανή έχει και κοινωνικοπολιτικές ανησυχίες, τις οποίες εκφράζει ανοιχτά και στηρίζει έμπρακτα.

Λίγο πριν αναλάβει την εξουσία ο Tραμπ, είχε πει στη Lena Dunham, στο πλαίσιο μιας τηλεοπτικής συνέντευξης: «Θα υποστηρίξω τους μετανάστες, θα υποστηρίξω τον ισπανόφωνο πληθυσμό των ΗΠΑ και τα δικαιώματά τους», ενώ μετά τη δυσμενή απόφαση του Tραμπ για τους μετανάστες, τουίταρε «το #MuslimBan είναι απάνθρωπο, νιώθω σοκαρισμένη. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ».

Σκεπτόμενη και ποπ σταρ: Η Camila Cabello είναι η νέα αποκάλυψη της mainstream βιομηχανίας Facebook Twitter
Πέρα από νεανική παρουσία, εκφραστική φωνή και γλυκό πρόσωπο, η Κουβανομεξικανή έχει και κοινωνικοπολιτικές ανησυχίες, τις οποίες εκφράζει ανοιχτά και στηρίζει έμπρακτα.

Παράλληλα, συνεργάζεται με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Save The Children, σχεδιάζοντας μπλουζάκια με μηνύματα, προκειμένου να στρέψει την προσοχή σε θέματα που αφορούν τα ίσα δικαιώματα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, στην περίθαλψη και στις ευκαιρίες στη ζωή γενικότερα, κι έχει βοηθήσει και άλλους παρόμοιους οργανισμούς.

Μπορεί η μουσική της Cabello να μην ξεφεύγει από τα σχετικά χαμηλά ποιοτικά στάνταρ στα οποία μας έχουν συνηθίσει τα charts, αλλά φαίνεται πως ως προσωπικότητα και role model έχει κάτι το ξεχωριστό. Έχει καταφέρει ήδη πολλά για το νεαρό της ηλικίας της, αλλά το 2018 φαίνεται πως θα είναι η χρονιά της.

Μουσική
0

Σεισμός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM
Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Μουσική / Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Ο Πίτερ Μπράουν, ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες των Beatles, κυκλοφορεί ένα νέο αποκαλυπτικό βιβλίο, βασισμένο σε συνεντεύξεις που είχε πάρει από τα μέλη του συγκροτήματος και από τον στενό τους κύκλο το 1980 και το 1981.
THE LIFO TEAM