Maroon 5: η ποπ-ρoκ μπάντα από το L.A. που επιβιώνει και φέτος

Maroon 5: η ποπ-ρoκ μπάντα από το L.A. που επιβιώνει και φέτος Facebook Twitter
Maroon 5
0

Αν υπάρχει μία Νο 1 δεξιότητα που θα πρέπει να διαθέτουν οι μπάντες και οι καλλιτέχνες στον στίβο των charts και της επιτυχίας, τότε αυτή είναι η προσαρμοστικότητα. Πάρτε για παράδειγμα τους Maroon 5, την ποπ-ρoκ μπάντα από το L.A. που αθόρυβα έχει αναδειχτεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή σχήματα της νέας χιλιετίας. Μάλιστα, με τον πιο πρόσφατο δίσκο τους «Red Pill Blues» που κυκλοφόρησε στις αρχές του μήνα πέτυχαν το έξι στα έξι όσον αφορά την παρουσία των ισάριθμων δίσκων τους στο top10 των αμερικανικών charts, σκαρφαλώνοντας κατευθείαν στο Νο 2 την πρώτη κιόλας εβδομάδα της κυκλοφορίας του.

Και γιατί όχι; Διαθέτουν όλο το πακέτο: τον Adam Levine, αυτό τον σέξι frontman (ψηφίστηκε ως ο πιο σέξι άνδρας στον πλανήτη για το 2013 από το περιοδικό «People») στην αφρόκρεμα της showbiz με την πλέον αναγνωρίσιμη ποπ φωνή των καιρών μας, έναν ακραία ραδιοφωνικό ήχο που μπορεί να παίζει για πάντα στο background καθημερινών δραστηριοτήτων και μία σειρά από πετυχημένες συνεργασίες, όπως αυτή με την Rihanna και την Christina Aguilera. Όλα αυτά από μόνα τους δεν θα μπορούσαν να εξηγήσουν την 15χρονη αντοχή τους στις κορυφές των charts, αν δεν υπήρχε κάτι ακόμη: αυτή η χαμαιλεόντεια προσαρμοστικότητά τους στις ηχητικές τάσεις της εκάστοτε εποχής. Και αυτό, πέρα από καλό αυτί και ένστικτο, χρειάζεται να έχεις και μερικούς έμπιστους συνεργάτες στο πλευρό σου για να το πετύχεις.

Oι Maroon 5 δεν κάνουν τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από το να πιάνουν τη μουσική μόδα κάθε εποχής και να τη σερβίρουν όσο πιο εύπεπτα γίνεται στο μαζικό κοινό. 

Πριν, όμως, γίνουν το γκρουπ που όλοι ξέρουμε, τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Ο Adam Levine είχε σχηματίσει ένα συγκρότημα μαζί με άλλους δύο, που αργότερα επρόκειτο να συμμετέχουν και στους Maroon 5, το οποίο αποκαλούσαν Kara's Flowers λόγω μιας κοπέλας ονόματι Kara που γούσταραν και οι τρεις του στο λύκειο και το συνειδητοποίησαν αργότερα. To 1997 κυκλοφόρησαν τον πρώτο και μοναδικό τους δίσκο, ο οποίος είχε έναν '60s britpop ήχο και αποδείχτηκε μεγάλη αποτυχία. Παρ' όλα αυτά, πολλοί scouters ταλέντων είχαν διακρίνει στον Levine τα στοιχεία ενός χαρισματικού performer και σκέφτηκαν πως αν έβρισκαν έναν κιθαρίστα για το γκρουπ, θα αποδέσμευαν τον «εκλεκτό» τους από τις επιπλέον υποχρεώσεις του, έτσι ώστε να επικεντρωθεί στην τέχνη του performing. Τον άνθρωπο αυτό τον βρήκαν στο πρόσωπο του James Valentine και μαζί του η μπάντα απέκτησε νέο ήχο, όπως και όνομα.

Maroon 5: η ποπ-ρoκ μπάντα από το L.A. που επιβιώνει και φέτος Facebook Twitter
Πολλοί scouters ταλέντων είχαν διακρίνει στον Levine τα στοιχεία ενός χαρισματικού performer.

Έκτοτε, οι Maroon 5 δεν κάνουν τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από το να πιάνουν τη μουσική μόδα κάθε εποχής και να τη σερβίρουν όσο πιο εύπεπτα γίνεται στο μαζικό κοινό. Από το pop-soul ντεμπούτο τους «Songs About Jane», το οποίο μπήκε στα charts δύο χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του και μάλλον είναι το καλύτερο άλμπουμ τους, μέχρι το φλερτ τους με την dubstep και το κλείσιμο του ματιού στην disco-funk («Moves Like Jagger»), πάντα καταφέρνουν να ακούγονται ενημερωμένοι για το τι συμβαίνει στις τάξεις της mainstream μουσικής παραγωγής.


Αυτό εκτιμούν τόσο πολύ οι marooners (έτσι ονομάζονται οι πιο πιστοί τους fans), πέρα από τις αμέτρητες γυμνές φωτογραφίσεις του Levine. Και δεν τους χαλάνε χατίρι, ούτε με την τελευταία τους δουλειά: το «Red Ρill Βlues» εμπνέεται από το alternative R'n'B ρεύμα που εισχώρησε στο mainstream τον τελευταίο καιρό μέσω του Weeknd, του Frank Ocean κ.ά., μετρώντας μάλιστα εντυπωσιακές συμμετοχές, όπως αυτή του Kendrick Lamar, των Future και της SZA. Βέβαια, οι κριτικές που έχει πάρει μέχρι τώρα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, συγκεντρώνοντας μόνο 58% στο «Metacritic» και με το «Pitchfork» να σχολιάζει πως η παραγωγή είναι τόσο αποστειρωμένη, που παίρνει όλα τα καλά στοιχεία από τις ιδέες που υπάρχουν και τις συνεργασίες με τους hip-hop σταρ, μετατρέποντας τον δίσκο σε ένα εντελώς αδιάφορο άκουσμα.

Ωστόσο, περισσότερη συζήτηση έχει γίνει για την επιλογή της ονομασίας του δίσκου παρά για το περιεχόμενό του. Απ' ό,τι φαίνεται, εν έτει 2017, η φράση «Red Pill» είναι συνυφασμένη με μια ομάδα ατόμων που σιχαίνονται τον φεμινισμό και εκφράζουν σε διάφορα διαδικτυακά φόρουμ την απέχθειά τους για οτιδήποτε πολιτικά ορθό και κοινωνικά προοδευτικό. Ο κιθαρίστας James Valentine έτρεξε να προλάβει τις κακόβουλες συσχετίσεις, παραχωρώντας συνέντευξη στη «Huffington Post», στην οποία σχολίασε πως δεν είχαν ιδέα ότι επιδέχεται τέτοια ερμηνεία αυτή η έκφραση, καθώς οι ίδιοι σκέφτονταν το μπλε ή το κόκκινο χάπι ως επιλογή ζωής, εμπνευσμένοι από την αντίστοιχη θρυλική σκηνή του Matrix. Και για να πούμε του στραβού το δίκιο, όλες αυτές οι κατηγορίες μοιάζουν τουλάχιστον υπερβολικές και δεν θα προκαλούσαν αντιδράσεις την εποχή πριν από το σκάνδαλο Γουάινστιν. Οι Maroon 5 απλώς δεν σκέφτηκαν τη διάσταση αυτή, αποδεικνύοντας πως είναι τόσο αφελείς όσο και η μουσική τους, αλλά αυτό είναι ένα καλό μάθημα για άλλους μουσικούς: το 2017 επιφυλάσσει politically correct παγίδες σε κάθε του γωνιά. Ακόμα και για τους Maroon 5, την μπάντα που θα έπρεπε να πάρει το βραβείο του πιο άκακου, μουσικού σχήματος από τις απαρχές της μουσικής.

Ακούστε όλο το νέο άλμπουμ των Maroon5

 

Tracklist: 01Best 4 U 0:00 // 02What Lovers Do (feat. SZA) 3:59 // 03Wait 7:19 // 04Lips On You 10:29 // 05Bet My Heart 14:06 // 06Help Me Out 17:22 // 07Who I Am (feat. Lunchmoney Lewis) 20:36 // 08Whiskey (feat. A$AP Rocky) 23:40 // 09Girls Like You 27:10 // 10Closure 30:45 // 11Denim Jacket 42:14 // 12Visions 46:07 // 13Plastic Rose 49:58 // 14Don't Wanna Know (feat. Kendrick Lamar) 53:40 // 15Cold (feat. Future) 57:15

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM
Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Μουσική / Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Ο Πίτερ Μπράουν, ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες των Beatles, κυκλοφορεί ένα νέο αποκαλυπτικό βιβλίο, βασισμένο σε συνεντεύξεις που είχε πάρει από τα μέλη του συγκροτήματος και από τον στενό τους κύκλο το 1980 και το 1981.
THE LIFO TEAM
«Ζω το Αμερικανικό Όνειρο»: Η άνοδος και η πτώση του απόλυτου hip-hop μεγιστάνα

Μουσική / «Ζω το Αμερικανικό Όνειρο»: Η άνοδος και η πτώση του απόλυτου hip-hop μεγιστάνα

Το χρονικό της μετεωρικής ανόδου του Sean Combs, διάσημου και ως Puff Daddy ή P.Diddy, στον χώρο της μουσικής, της μόδας και της show business, πριν από τον πρόσφατο καταιγισμό αγωγών εναντίον του για σεξουαλικά και άλλα αδικήματα.
THE LIFO TEAM