Απόψε οι Austra από τον Καναδά ετοιμάζονται να καταλάβουν τη σκηνή του Fuzz

Απόψε οι Austra από τον Καναδά ετοιμάζονται να καταλάβουν τη σκηνή του Fuzz Facebook Twitter
H live μπάντα των Austra αποτελείται από την Katie Stelmanis στα φωνητικά, τη Maya Postepski στα ντραμς, τον Dorian Wolf στο μπάσο και τον Ryan Wonsiak στα πλήκτρα.
0

Οι Austra είναι μια electro-pop μπάντα με house και synthwave στοιχεία από τον Καναδά και αποτελούν ουσιαστικά το προσωπικό πρότζεκτ της Katie Stelmanis. Σχηματίστηκαν το 2009 και μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει τρεις δίσκους. Έχουν επισκεφτεί ήδη μία φορά την Αθήνα, το 2015, για τη συναυλία τους στο πλαίσιο του Plisskën Festival και την προώθηση του δεύτερου άλμπουμ τους «Olympia». Επιστρέφουν εκ νέου στα μέρη μας για να μας παρουσιάσουν την τελευταία τους δουλειά με τίτλο «Future Politics», η οποία κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους. Λίγες ώρες πριν από το live τους στο Fuzz Club και το μετέπειτα ταξίδι τους σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, αυτά είναι τα δέκα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τους Austra.

• Η Katie Stelmanis, εμπνεύστρια και κινητήριος μοχλός του γκρουπ, γεννήθηκε το 1985 και μεγάλωσε στο Τορόντο του Καναδά. Έχει λετονικές και ιταλικές ρίζες. Τα βασικά μουσικά της ερεθίσματα προέρχονται από τον κόσμο της όπερας και της κλασικής μουσικής. Στα δέκα της ξεκίνησε να τραγουδάει στην παιδική χορωδία της καναδικής όπερας και έχει δηλώσει πως μέχρι τα 19 είχε εμμονή με την όπερα και τον Κλοντ Ντεμπισί, ενώ οι Radiohead και οι Nine Inch Nails ήταν οι πρώτες ροκ μπάντες που την ενέπνευσαν να φτιάξει δική της μουσική.

Οι Austra κυκλοφόρησαν το 2011 τον παρθενικό τους δίσκο με τίτλο «Feel it break». Μέσα από τον δίσκο αναδείχθηκαν τα ιδιαίτερα φωνητικά της Stelmanis, που πολλά Μέσα τα παρομοίασαν με αυτά της Kate Bush και της Zola Jesus.

• Το 2004 σχημάτισε το πρώτο της γκρουπ μαζί με τη Maya Postepski, που παίζει ντραμς στους Austra, και την Emma McKenna. Ονομάζονταν Galaxy και κυκλοφορήσαν έναν δίσκο το 2006 χωρίς να έχουν υπογράψει σε κάποιο label. Tην ίδια περίοδο η Stelmanis άρχισε να φτιάχνει μόνη της ηλεκτρονική μουσική στο υπνοδωμάτιό της, ενώ παράλληλα έγραφε σάουντρακ με industrial ήχο για τον καλλιτέχνη Zeesy Powers. Ο Powers την έπεισε να παρουσιάσει live τις δουλειές της και τελικά η Καναδή μουσικός κυκλοφόρησε το 2008 το προσωπικό της ντεμπούτο με τίτλο «Join Us» στην ανεξάρτητη δισκογραφική κολεκτίβα Blocks Recording Club με έδρα το Τορόντο.

• Η Stelmanis αποφάσισε να εγκαταλείψει το δικό της όνομα για να κυκλοφορήσει τους δίσκους της, έτσι ώστε να τραβήξει περισσότερο την προσοχή του κοινού αλλά και γιατί πολύς κόσμος πίστευε πως παίζει folk μουσική. Έτσι, εμφανίστηκε με τη live μπάντα της για πρώτη φορά ως Private Life στο SXSW Festival του Όστιν το 2010, όνομα το οποίο επίσης άλλαξαν μόλις υπέγραψαν στη δισκογραφική Domino, καθώς συνειδητοποίησαν πως ήταν ήδη πιασμένο από μια άλλη, άσημη μπάντα. Κατέληξαν στο Austra, επειδή είναι το μεσαίο όνομα της Stelmanis και παράλληλα έτσι ονομάζεται η θεά του φωτός στη λετονική μυθολογία.

• Οι Austra κυκλοφόρησαν το 2011 τον παρθενικό τους δίσκο με τίτλο «Feel it break». Μέσα από τον δίσκο αναδείχθηκαν τα ιδιαίτερα φωνητικά της Stelmanis, που πολλά Μέσα τα παρομοίασαν με αυτά της Kate Bush και της Zola Jesus. Το «Lose It» αποτέλεσε το βασικό single του δίσκου αλλά και τη μεγαλύτερη επιτυχία τους μέχρι σήμερα και υπήρξε μια περίοδος που παιζόταν αρκετά στα διεθνή και εγχώρια εναλλακτικά ερτζιανά. Το άλμπουμ προτάθηκε για το βραβείο Polaris, το αντίστοιχο καναδικό Grammy, αλλά έχασε από το «Suburbs» των Arcade Fire.

Απόψε οι Austra από τον Καναδά ετοιμάζονται να καταλάβουν τη σκηνή του Fuzz Facebook Twitter
Κατέληξαν στο Austra, επειδή είναι το μεσαίο όνομα της Stelmanis και παράλληλα έτσι ονομάζεται η θεά του φωτός στη λετονική μυθολογία.

• Το «Feel it break» ψηφίστηκε ως δίσκος της χρονιάς από τα περιοδικά «Toronto Star» και «New York» (κάποτε βασικός ανταγωνιστής του «New Yorker») για το 2011, φτάνοντας παράλληλα στο νούμερο 22 της κατηγορίας US Heat του Billboard, χωρίς όμως αυτή να είναι η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία τους, καθώς οι δύο επόμενοι δίσκοι των Austra, «Olympia» και «Future Politics», έφτασαν στο 9 και στο 7 αντίστοιχα του ίδιου chart.

• Το «Olympia» κυκλοφόρησε το 2013 και βρήκε την μπάντα με έναν κάπως διαφοροποιημένο και πιο προσβάσιμο ήχο, ο οποίος τους χάρισε περισσότερο κοινό. Όπως έχει δηλώσει η Stelmanis, τα τραγούδια είναι επηρεασμένα κυρίως από την πρώιμη house μουσική των σκηνών του Σικάγο και του Ντιτρόιτ. Ανάμεσα στις επιρροές του δίσκου συγκαταλέγονται και οι Portishead. Το άλμπουμ πήρε το όνομά του από το νεογέννητο μωράκι των ιδιοκτητών του στούντιο όπου ηχογραφήθηκε και πραγματεύεται κυρίως ζητήματα σεξουαλικής και φυλετικής ταυτότητας. Η ίδια η Stelmanis αυτοχαρακτηρίζεται queer και μέσα από τα τραγούδια και τις ενέργειές της έχει φανερώσει την ευαισθησία της πάνω σε αυτό το θέμα.

• Το φετινό άλμπουμ των Austra ονομάζεται «Future Politics» και πηγή έμπνευσής του είναι τα βιβλία φιλοσοφίας και επιστημονικής φαντασίας που διάβαζε η Stelmanis την περίοδο που έμενε στην Πόλη του Μεξικού. Ο λόγος για τα «Inventing the future: Postcapitalism in a world without work» και «The accelerationist manifesto» μέσα από τα οποία γνώρισε τη σχολή του «ολισμού», σύμφωνα με την οποία το σώμα συνδέεται βαθύτερα με το σύμπαν για την επίτευξη βαθύτερης πνευματικής διαύγειας.

Απόψε οι Austra από τον Καναδά ετοιμάζονται να καταλάβουν τη σκηνή του Fuzz Facebook Twitter
H Katie Stelmanis σε μια συνέντευξή της στο «Line of best fit» αναφέρει πως η καλύτερη περιγραφή για το μέλλον που πραγματεύεται το άλμπουμ βρίσκεται στα λόγια του Malcolm X: «Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που φροντίζουν γι' αυτό σήμερα».

• Το τέλος του καπιταλισμού μέσα από την τεχνολογία, ο φόβος για ένα δυστοπικό μέλλον αλλά και η ελπίδα για έναν πλανήτη όπου ο άνθρωπος και η φύση θα συμβιώνουν αρμονικότερα είναι μερικές από τις κεντρικές θεματικές του «Future Politics». Σύμφωνα με τη Stelmanis, είναι ταυτόχρονα ο πιο πολιτικός και ρομαντικός δίσκος της, ενώ δηλώνει πως γράφτηκε πριν από τις ραγδαίες, πολιτικές εξελίξεις του δεύτερου μισού του 2016, προσδίδοντας έτσι μια προφητική διάσταση στο άλμπουμ. Σε μια συνέντευξή της στο «Line of best fit» αναφέρει πως η καλύτερη περιγραφή για το μέλλον που πραγματεύεται το άλμπουμ βρίσκεται στα λόγια του Malcolm X: «Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που φροντίζουν γι' αυτό σήμερα». Στο εξώφυλλο με το κόκκινο φόντο απεικονίζεται ένα άλογο κι ένας φανταστικός χαρακτήρας που ονομάζεται «Revolutionary Rhonda», μια σούπερ-ηρωίδα που μας επισκέπτεται από το μέλλον για να βοηθήσει την ανθρωπότητα να διαλέξει το σωστό μονοπάτι.

• Πέρα από τους Austra, η Stelmanis έχει συμμετάσχει στον δίσκο «The chemistry of common life» της hardcore punk μπάντας Fucked Up, ενώ έχει γράψει και τρία τραγούδια μαζί με τους Death In Vegas για τον δίσκο τους «Trans-Love Energies». Έχει δηλώσει πως το αγαπημένο της κομμάτι απ' όσα έχει τραγουδήσει είναι το «Crying» του Roy Orbinson, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην deluxe έκδοση του «Feel it break».

• H live μπάντα των Austra αποτελείται από την Katie Stelmanis στα φωνητικά, τη Maya Postepski στα ντραμς, τον Dorian Wolf στο μπάσο και τον Ryan Wonsiak στα πλήκτρα.

 

Austra - Future Politics

Info:

Οι Austra θα εμφανιστούν στο Fuzz Live Music Club στις 3 Νοεμβρίου, με είσοδο 22-25 ευρώ. Το live ανοίγει η Ela Minus.

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Rockbitch: το φεμινιστικό συγκρότημα με τα παγανιστικά sex shows (NSFW)

Πρόσωπα / Rockbitch: το φεμινιστικό συγκρότημα με τα παγανιστικά sex shows (NSFW)

Ο κόσμος μας προφανώς δεν ήταν έτοιμος για ένα γυναικείο συγκρότημα που ζούσε σε ένα φεμινιστικό κοινόβιο, διάνθιζε τις συναυλίες του με live σεξ και επέλεγε τις groupie με το «χρυσό προφυλακτικό».
IRENE D'ATHENES

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM