Μερικοί στίχοι του Δημήτρη Πουλικάκου στη μνήμη της Amy Winehouse

Μερικοί στίχοι του Δημήτρη Πουλικάκου στη μνήμη της Amy Winehouse Facebook Twitter
0

Στο Κάμντεν, το Μοναστηράκι του Λονδίνου, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο σπίτι της Amy Winehouse. Προσπερνάς παλιατζίδικα, μπιραρίες και κυπριακά καφενεία άνευ Wi-Fi για να φτάσεις στην πιο ωραία συνοικία του εναλλακτικού λονδρέζικου προαστίου. Στο Νο 30 της Camden Square ορθώνεται επιβλητική η έπαυλη, μέσα στην οποία η 27χρονη Amy βρέθηκε νεκρή στις 23 Ιουλίου του 2011.

Απέναντι ακριβώς από το σπίτι ένας πλάτανος με τα αφιερώματα των θαυμαστών της. Χαρτάκια κολλημένα με μηνύματα αγάπης, μια αφημένη άσπρη τσάντα με τη μορφή της και τσιρότα διάσπαρτα στον κορμό. Μια οικογένεια σταμάτησε και με ρώτησε αν εδώ βρίσκεται πραγματικά η τελευταία κατοικία της. «Kαταπώς φαίνεται» απάντησα και πιάσαμε την κουβέντα. Ελβετοί, ο πατέρας, η μητέρα, οι δύο έφηβες κόρες τους κι ένα μωρό στο καροτσάκι. Στην ηλικία μου οι γονείς, λίγο πάνω από τα σαράντα. «Ήταν επιθυμία μας να ταξιδέψουμε από τη Γενεύη για να αποτίσουμε τον δικό μας φόρο τιμής στη σημαντικότερη ερμηνεύτρια της γενιάς μας. Για μας και τα παιδιά μας».

Μερικοί στίχοι του Δημήτρη Πουλικάκου στη μνήμη της Amy Winehouse Facebook Twitter
Το σπίτι της Amy Winehouse
Μερικοί στίχοι του Δημήτρη Πουλικάκου στη μνήμη της Amy Winehouse Facebook Twitter

Συγκινήθηκα, το ομολογώ. «Να δείτε και το άγαλμα που της έχουν φτιάξει» με συμβούλεψαν, μα τους δήλωσα πως ποτέ δεν με ενδιέφεραν τα αγάλματα. Μια νέα γυναίκα βγήκε από το σπίτι με σακούλες σκουπιδιών στα χέρια. Πέρασε το πεζοδρόμιο και τα άφησε μπροστά σχεδόν από τον χώρο προσκυνήματος των φαν της Amy. Πήρα το θάρρος και τη ρώτησα: «Τι γίνεται αυτό το σπίτι σήμερα, ποιοι το κατοικούν;». Με κοίταξε άκεφη – θα 'χε συνηθίσει τις επισκέψεις και τις ερωτήσεις των περίεργων. «Αμέσως μετά τον θάνατο της Amy Winehouse το σπίτι πουλήθηκε για δύο εκατομμύρια λίρες. Θεωρείται ιστορικό σπίτι πλέον στο Λονδίνο». Δεύτερη ματιά δεν έριξε ούτε σε μένα ούτε στην οικογένεια των Ελβετών. Είχα μείνει μόνος μου όταν ο ήλιος ξεχύθηκε σαν ευλογία κι έδιωξε το λονδρέζικο κρύο.

Έβγαλα ένα κομμάτι χαρτί κι ένα στιλό από την τσάντα μου και της έγραψα δυο λόγια που μου ήρθαν εκείνη τη στιγμή στο μυαλό σαν επιφοίτηση. Όχι δικά μου, αλλά του Πουλικάκου, από ένα τραγούδι του που πολύ μου αρέσει: «Να φύγει αυτός ο χειμώνας – Δημήτρης Πουλικάκος (διά χειρός Bosko)». Λέει το άσμα του Πουλικάκου, μεταξύ άλλων: «Μάτια που βλέπεις μέσα τους μιζέρια, φόβο, θλίψη/ και καταθέσεις μια ζωή μ' επιταγές τη σήψη/ αχ, πότε μια μέρα ο κόκορας πριν κάνει να λαλήσει/ να ξαναγίνουμ' άνθρωποι και να 'χουμε ξυπνήσει...».

Μερικοί στίχοι του Δημήτρη Πουλικάκου στη μνήμη της Amy Winehouse Facebook Twitter
Oι στίχοι του Δημήτρη Πουλικάκου

Μέσα μου ταίριαξε πολύ η φράση «να φύγει αυτός ο χειμώνας» στο κορίτσι με τη βαθιά κοντράλτο φωνή που πέρασε σαν σούπερ νόβα από τη διεθνή μουσική σκηνή και κάηκε από την ίδια της την τέχνη, από το τεράστιο ταλέντο της ενδεχομένως. Γύρισα να φύγω σαν λάτρης των προσκυνηματικών καταστάσεων που είμαι και που μόλις εκπλήρωσε το καθήκον του.

Στον κατήφορο του πάρκου, ανάμεσα από τα στρώματα των κατακίτρινων φύλλων –είναι υπέροχο το φθινόπωρο στο Λονδίνο–, σαν να άκουσα τη γυναίκα με τα σκουπίδια να μου λέει με πομπώδες ύφος, σε άπταιστα ελληνικά, κάτι άλλους στίχους του Κώστα Ουράνη:

Κι αυτή θα 'ναι η μόνη του θανάτου μου μνεία.
Στο χωριό μου θα κλάψουνε μόνο οι γέροι γονιοί μου
και θα κάνουν μνημόσυνο με περίσσιους παπάδες,
όπου θα' ναι όλοι οι φίλοι μου - κι ίσως ίσως οι οχτροί μου...
 
Amy Winehouse 1983 - 2011. Τραγουδίστρια. Θρύλος του Live fast - die young. Γεννήθηκε στο βόρ
Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM