Ο Forest Swords επιστρέφει στην Αθήνα για ακόμα ένα live που θα μας κάνει να παραμιλάμε

Ο Forest Swords επιστρέφει στην Αθήνα για ακόμα ένα live που θα μας κάνει να παραμιλάμε Facebook Twitter
«Αν μια μέρα χάσω εντελώς την ακοή μου, τουλάχιστον θα έχω δημιουργήσει πράγματα για τα οποία είμαι περήφανος» έχει πει.
0

Ο Forest Swords μπορεί να έβγαλε ένα εξαιρετικό EP στην αρχή της καριέρας του που αμέσως έκανε τους πάντες να παραμιλούν για τον μυστηριώδη αυτό νεαρό μουσικό, στην Ελλάδα όμως έγινε γνωστός κυρίως από τις ζωντανές εμφανίσεις του. Σε κάθε του συναυλία έχτιζε ένα σταθερό κοινό που από στόμα σε στόμα συνεχώς αυξανόταν. Η πιο σημαντική στιγμή του εδώ ήταν η περσινή του εμφάνιση στο χειμερινό Plisskën ως headliner. Είχε κλέψει όμως τις εντυπώσεις το 2014 με μια καταπληκτική sold-out εμφάνιση στο six d.o.g.s. Φέτος κυκλοφορεί το δεύτερο άλμπουμ του που έχει τίτλο «Compassion» και επιστρέφει για άλλη μια φορά στον χώρο που εδραίωσε τη φήμη του στη χώρα μας στις 27 Οκτωβρίου. Μέχρι τότε αυτά είναι 10 πράγματα που πρέπει να ξέρει κάποιος για τον πιο ανερχόμενο Βρετανό μουσικό των τελευταίων χρόνων.


1.

«Forest Swords» ονομάζεται το σόλο πρότζεκτ του Matthew Barnes. Γεννήθηκε στο Wirral, μια μικρή πόλη στο Λίβερπουλ δίπλα στον ποταμό Mersey. Από την ίδια πόλη βγήκαν και οι Coral, η γνωστή brit pop μπάντα των '00s. Εκτός από τη μουσική, ασχολείται και με τα εικαστικά. Τις περισσότερες λεπτομέρειες για τη ζωή του τις μαθαίνεις μέσα από συνεντεύξεις. Είναι 32 χρονών.

2.

Στις συναυλίες εμφανίζεται ντουέτο μαζί με έναν μπασίστα, τον James Freeman. Οι δυο τους μοιάζουν τόσο πολύ, που συχνά τους μπερδεύει κανείς, θεωρώντας τους αδέρφια.

Όταν τον απέλυσαν από τη θέση του γραφίστα το 2008 και είχε άπλετο ελεύθερο χρόνο αποφάσισε να μάθει να χειρίζεται διάφορα μουσικά λογισμικά. Μέχρι τότε δεν είχε ασχοληθεί καθόλου με τη μουσική.

3.

Παλιότερα, ο Matthew Barnes ασχολούνταν με την εικονογράφηση. Έχει δουλέψει ως γραφίστας στα περιοδικά «Creative Review», «Grafik» και «Dazed & Confused». Έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του ότι το design και οι εικαστικές τέχνες αποτελούν βασικές επιρροές της μουσικής του. Έχει σχεδιάσει ο ίδιος το artwork όλων των άλμπουμ του. Μάλιστα, έχει αναγνωριστεί για τη συγκεκριμένη του ιδιότητα.

4.

Έχει κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ μέχρι στιγμής. Το «Engravings» το 2013 και το «Compassion» το 2017. Άρχισε όμως να ακούγεται στον μουσικό Τύπο από το πρώτο του EP, το «Dagger Paths» (2010), στο οποίο πειραματιζόταν με τον dub ηχο και το R&B με άκρως ατμοσφαιρικά αποτελέσματα. Πήρε διθυραμβικές κριτικές. Αν και ήταν EP, αργότερα, μέσα στον ίδιο χρόνο, κυκλοφόρησε με έξτρα κομμάτια που έδωσαν στο FACT την ευκαιρία να το συμπεριλάβει στις λίστες του, ανακηρύσσοντάς το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς. Τις ίδιες υψηλές βαθμολογίες πήραν και τα επόμενα άλμπουμ του.

5.

Στο Pitchfork είχαν ενθουσιαστεί τόσο πολύ με την περίπτωσή του και το «Dagger Paths», που έγραψαν ότι ανήκει σε μια νέα γενιά μουσικών παραγωγών, μαζί με τους James Blake, Mount Kimbie, Bon Iver, Burial και Four Tet.

6.

Σύμφωνα με δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του «Engravings» αντιμετώπισε προβλήματα ακοής. Μάλιστα ήταν τόσο σοβαρά, που σκεφτόταν να εγκαταλείψει εντελώς το πρότζεκτ. Ταυτόχρονα, όμως, επηρεάστηκε πολύ από τον θάνατο ενός καθηγητή και μέντορά του όταν σπούδαζε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Λίβερπουλ και οι αναμνήσεις από τη διδασκαλία του τον έκαναν να ολοκληρώσει το άλμπουμ. Μέχρι και σήμερα πάσχει από εμβοές, ένα συνεχές κουδούνισμα στ' αυτιά του, που εκτός από προβλήματα στον ύπνο, προκαλούν προβλήματα και στη δουλειά του. «Αν μια μέρα χάσω εντελώς την ακοή μου, τουλάχιστον θα έχω δημιουργήσει πράγματα για τα οποία είμαι περήφανος» έχει πει.

7.

Απέκτησε την πρώτη του κιθάρα όταν ήταν 11 χρονών, αλλά πιο σημαντική στιγμή θεωρεί όταν στην ηλικία των 12 του πήραν δώρο ένα τετρακάναλο μαγνητόφωνο και ξεκίνησε να παίζει με τους ήχους και τον τρόπο που ακούγονται. Όταν τον απέλυσαν από τη θέση του γραφίστα το 2008 και είχε άπλετο ελεύθερο χρόνο αποφάσισε να μάθει να χειρίζεται διάφορα μουσικά λογισμικά. Μέχρι τότε δεν είχε ασχοληθεί καθόλου με τη μουσική.

8.

Μεγάλωσε ακούγοντας Deftones και Aphex Twin. Οι κυριότερες επιρροές του είναι o DJ Shadow, οι Portishead και οι Massive Attack. Συνεργάστηκε, μάλιστα, με τον 3D/Robert del Naja και τον Young Fathers στο σάουντρακ της μικρού μήκους ταινίας «La Fête (est finie)» (2015) που αφορά την κλιματική αλλαγή. Έχει δηλώσει σε συνέντευξή του ότι γενικά δεν ακούει πολλή μουσική, όσο περίεργο κι αν είναι αυτό.

Ο Forest Swords επιστρέφει στην Αθήνα για ακόμα ένα live που θα μας κάνει να παραμιλάμε Facebook Twitter
Για να προωθήσει το τελευταίο του άλμπουμ, ο Barnes χρησιμοποίησε την εφαρμογή WhatsApp. Με αυτήν έστελνε κομμάτια απευθείας στους φαν του.

9.

Άλλα πρότζεκτ στα οποία έχει συνεργαστεί είναι το σάουντρακ του «In the robot skies», της πρώτης ταινίας που γυρίστηκε με drones (2016). Έχει γράψει χορευτική μουσική με το «Shrine», ενώ ανέλαβε να συνθέσει μουσική για το τρέιλερ ενός από τα πιο γνωστά βιντεοπαιχνίδια της Ubisoft, το «Assassins Creed Rogue». Για δύο χρονιές, το 2011 και το 2012, συμμετείχε στο «Ground Rhythms», ένα εικαστικό ηχητικό πρότζεκτ, με σκοπό να συνθέσει μουσική που θα ακουστεί μόνο μία φορά και μετά θα χαθεί.

10.

Για να προωθήσει το τελευταίο του άλμπουμ, ο Barnes χρησιμοποίησε την εφαρμογή WhatsApp. Με αυτήν έστελνε κομμάτια απευθείας στους φαν του. Αν και του αρέσει πολύ να παίζει ζωντανά και να παίρνει άμεσα feedback, πιστεύει ότι η διαδικτυακή επικοινωνία είναι το ίδιο σημαντική με κάθε φυσική επαφή. «Γνωρίζω αρκετό κόσμο που έχει διαδικτυακές φιλίες και σχέσεις που αξίζουν όσο και οι αληθινές εμπειρίες».


 

 

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM
Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Μουσική / Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Ο Πίτερ Μπράουν, ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες των Beatles, κυκλοφορεί ένα νέο αποκαλυπτικό βιβλίο, βασισμένο σε συνεντεύξεις που είχε πάρει από τα μέλη του συγκροτήματος και από τον στενό τους κύκλο το 1980 και το 1981.
THE LIFO TEAM