Γιατί η Miley Cyrus προκαλεί ξανά τόσο αντιφατικά σχόλια με το «She's not him»;

Γιατί η Miley Cyrus προκαλεί ξανά τόσο αντιφατικά σχόλια με το «She's not him»; Facebook Twitter
Η φιλοδοξία της νεαρής τραγουδίστριας ήταν να φτιάξει έναν εμπορικό country δίσκο για να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερα σαλόνια «συντηρητικών» ψηφοφόρων της χώρας, με το σκεπτικό πως η country θεωρείται η λαϊκή, εθνική μουσική των Αμερικανών.
0

Την Παρασκευή που μας πέρασε η Miley Cyrus κυκλοφόρησε τον νέο της δίσκο με τίτλο «Younger Now». Αυτός αποτελεί ακόμα μία προσπάθεια της 25χρονης ποπ σταρ να επανεφεύρει την εικόνα της, αφήνοντας πίσω τη σαχλή πoπ των προηγούμενων άλμπουμ της για μία, υποτίθεται, πιο σοβαρή και ποιοτική στροφή στις μουσικές της ρίζες, δηλαδή την country, τον ήχο που έμαθε να αγαπάει μικρότερη μέσω του επίσης μουσικού και ηθοποιού πατέρα της Bill Ray Cyrus. Η ίδια παραδέχτηκε σε μια πρόσφατη συνέντευξή της πως επέλεξε αυτό τον δρόμο για πολιτικούς κυρίως λόγους. Η Miley Cyrus έχει δηλώσει ανοιχτά στο παρελθόν την απέχθειά της για τον Ντόναλντ Τραμπ –μέχρι που θα εγκατέλειπε και την Αμερική αν εκλεγόταν, αλλά τελικά δεν το έκανε− και στο άλμπουμ της υπάρχουν τραγούδια, όπως η μπαλάντα «Inspiration», που έχουν γραφτεί για τη Χίλαρι Κλίντον. Η φιλοδοξία της νεαρής τραγουδίστριας ήταν να φτιάξει έναν εμπορικό country δίσκο για να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερα σαλόνια «συντηρητικών» ψηφοφόρων της χώρας, με το σκεπτικό πως η country θεωρείται η λαϊκή, εθνική μουσική των Αμερικανών. Αν κρίνουμε βέβαια από τη χλιαρή υποδοχή που έχει επιφυλάξει το κοινό μέχρι τώρα στα singles του άλμπουμ, τα πράγματα δεν μοιάζουν πολύ ελπιδοφόρα.

Βέβαια, η είδηση που κυριαρχεί στα media δεν είναι αυτή, ούτε το γεγονός πως ο δίσκος είναι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, υποφερτός (οk, δεν περιμέναμε και κάτι καλύτερο, εδώ που τα λέμε). Σάλος έχει προκληθεί με ένα συγκεκριμένο τραγούδι. Ο λόγος για τη δυναμική μπαλάντα «She's not him» και την πικάντικη ιστορία πίσω από τους στίχους της. Το τραγούδι δεν λέει σχεδόν τίποτα μουσικά, είναι τρομερά κλισέ και βαρετό, αλλά από τον τίτλο και μόνο καταλαβαίνει κανείς πως εδώ πέρα υπάρχει ζουμί. Οι fans και πολλά celebrity sites έχουν οργιάσει τα τελευταία 24ωρα αναλύοντάς το και υποστηρίζοντας ότι αναφέρεται στη σύντομη σχέση που είχε η Miley Cyrus με τη Stella Maxwell, μοντέλο της Victoria's Secret, και στο πόσο πολύ την αγαπούσε, αλλά δεν μπορούσε να μείνει μαζί της γιατί ήταν ακόμη ερωτευμένη με τον πρώην της, δηλαδή τον γνωστό ηθοποιό Liam Hemsworth. Διαβάστε τους στίχους και βγάλτε μόνοι σας το συμπέρασμα:

You gave me things, you can't buy back with money
You changed my life
You 've been my world
There's no other girl that looks like ya, darling
Those eyes, that tongue, those teeth, that face, that body
Even though we 've gone to outer space
Still no way you can take his place
You 're not him
She's not him
No matter what you say
No matter what you do
I just can't fall in love with you

Παρ' όλα αυτά, τα πρόσωπα που φωτογραφίζει η Cyrus μέσα από τα λόγια της έχουν ελάχιστη σημασία σε σχέση με το πραγματικά ενδιαφέρον συμπέρασμα που βγαίνει από το τραγούδι. Μπορεί αυτοί οι στίχοι ρευστής σεξουαλικής ταυτότητας να είναι συνηθισμένοι όσον αφορά τα πιο εναλλακτικά και underground χωράφια της μουσικής βιομηχανίας, αλλά στον συντηρητικό χώρο του mainstream σπανίζουν και προκαλούν εντύπωση, ειδικά όταν τους τραγουδάει ένα από τα πιο δημοφιλή είδωλα του νεανικού πληθυσμού παγκοσμίως. Η Αμερικανίδα έχει μιλήσει ανοιχτά για το συγκεκριμένο ζήτημα αρκετές φορές στο παρελθόν, δηλώνοντας μάλιστα πως ο όρος bisexual της φαίνεται πολύ περιοριστικός και πως θα ήθελε να γίνεται αντιληπτή ως pansexual. Τόσο μέσα από παλιότερα τραγούδια της όσο και μέσα από ενέργειές της (έχει ιδρύσει το Happy Hippy Foundation, έναν οργανισμό που καταπολεμάει την αδικία εις βάρος των άστεγων νέων, της LGBTQ νεολαίας και άλλων ευάλωτων ομάδων) υποστηρίζει τα άτομα που νιώθουν gender fluid, όπως και η ίδια άλλωστε.


Το «She's not him» αντιμετωπίζεται από τα μέσα ως η κορύφωση των σεξουαλικά ανοιχτόμυαλων πεποιθήσεων της Cyrus. Το Billboard κάνει λόγο για ένα τραγούδι-pansexual σταθμό στη mainstream μουσική ιστορία, ενώ το Bustle το χρησιμοποιεί ως θετικό αντιπαράδειγμα σε άλλα γνωστά ποπ κομμάτια, όπως το «I kissed a girl» της Katy Perry, που εστιάζουν κυρίως το σεξουαλικό κομμάτι με έναν φθηνό τρόπο, σε αντίθεση με τη συναισθηματική τρυφερότητα με την οποία το επιχειρεί η Miley Cyrus. Η ίδια μάλιστα είχε παραδεχτεί πρόσφατα πως κουράστηκε «από τη μουσική που είναι γεμάτη στίχους με σεξουαλικό περιεχόμενο και προσπαθώ να ξεφύγω από τη χιπ-χoπ, η οποία μιλάει όλο για Lamborghini, Rolex και γκόμενες πάνω σε πουλιά».

Ωραία όλα αυτά, αλλά μοιάζουν λίγο γελοία αν σκεφτεί κανείς πόσες φορές η Miley Cyrus έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης και χλευασμού για τους ακριβώς αντίθετους λόγους. Η ιστορία των προκλητικών εμφανίσεών της ξεκινάει ήδη από το 2009 και τα Teen Choice Awards, όταν η ακόμα ανήλικη πρωταγωνίστρια του Hannah Montana show είχε φορέσει τα εντελώς απαραίτητα, επιδεικνύοντας τις ικανότητές της στο pole dancing. Έκτοτε, έχει πρωταγωνιστήσει σε παρόμοια περιστατικά, γι' αυτό όμως που θα τη θυμούνται οι περισσότεροι είναι το twerking στον καβάλο του Robin Thicke στα MTV Video Music Awards, το 2013. Συνεπώς, η ανελέητη επίθεση που δέχεται στο Twitter γι' αυτή την τεράστια κωλοτούμπα που έχει κάνει μοιάζει απόλυτα δικαιολογημένη. Απ' ό,τι φαίνεται, οι μάνατζέρ της δεν εκτίμησαν και πολύ σωστά την κατάσταση.


Υπάρχει όμως μια αλήθεια πίσω από αυτή την ιστορία, η οποία δεν πρέπει να υποτιμηθεί λόγω των συνεχών, εκνευριστικών αντιφάσεων της Miley Cyrus. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μεγάλη έρευνα, το 1/3 των νέων από 16 ως 22 ετών χαρακτηρίζεται bisexual και αυτό το εύρημα είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό, αν σκεφτεί κανείς πόσο έντονος ήταν ο φόβος κάποτε για μια τόσο τολμηρή δημόσια δήλωση, που σήμερα, ευτυχώς, θεωρείται απολύτως φυσιολογική. Επομένως, το «She's not him» μπορεί να είναι προϊόν image making, αλλά δεν παύει να προέρχεται από μία ποπ σταρ η οποία απευθύνεται σε ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος του νεανικού πληθυσμού και τραγουδάει ανοιχτά για θέματα σεξουαλικής ρευστότητας, δίνοντας φωνή και προσφέροντας καταφύγιο σε άτομα που εν έτει 2017 αντιμετωπίζονται ακόμη φοβικά από μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Αν ακουγόταν λίγο και η μουσική της, όλα θα ήταν πολύ καλύτερα.

 

Miley Cyrus - Younger Now

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM
Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Μουσική / Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Ο Πίτερ Μπράουν, ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες των Beatles, κυκλοφορεί ένα νέο αποκαλυπτικό βιβλίο, βασισμένο σε συνεντεύξεις που είχε πάρει από τα μέλη του συγκροτήματος και από τον στενό τους κύκλο το 1980 και το 1981.
THE LIFO TEAM