Dua Lipa: Ποια είναι η νεαρή Αλβανίδα που σαρώνει τα charts στην Αγγλία; Facebook Twitter

Dua Lipa: Ποια είναι η νεαρή Αλβανίδα που σαρώνει τα charts στην Αγγλία;

7

Πέρσι τον Ιούλιο η «Guardian» δημοσίευσε ένα άρθρο με τον τίτλο: «Γιατί οι νέες γυναίκες ποπ σταρ δεν μπορούν πλέον να πετύχουν;».

Με αυτή την ερώτηση η Harriet Gibsone εννοούσε την απήχηση που είχαν το 2008 στο κοινό γυναίκες μουσικοί, όπως η Marina and the Diamonds, η La Roux και φυσικά η Lady Gaga, οι οποίες κονταροχτυπιούνταν στα τσαρτ επάξια με τους άνδρες συναδέλφους τους.


Περίπου δέκα χρόνια μετά, αυτό το φαινόμενο δεν έχει συνέχεια. Αν και η Gibsone αραδιάζει ένα κατεβατό από νέες ανερχόμενες μουσικούς, καμιά από αυτές δεν έχει καταφέρει να βρεθεί στην κορυφή και να αναδειχτεί η νέα βασίλισσα της ποπ.


«Αν και αυτές οι μουσικοί θεωρούνται mainstream –παίζουν στα μεγάλα φεστιβάλ, είναι στα playlists του Spotify και του Radio 1 κι έχουν υγιή προφίλ στα social media–, αισθάνεσαι ότι η δημοτικότητά τους αφορά έναν μικρόκοσμο, η πορεία τους δεν είναι σαρωτική. Ρίχτε μια ματιά στα τσαρτ», γράφει.

«Δεν υπάρχει κάποια γυναίκα σόλο καλλιτέχνις ή γυναικείο γκρουπ που να έχει κάνει Νο 1 στη Βρετανία φέτος, εκτός από το κομμάτι "Rockabye" των Clean Bandit, με τα φωνητικά της Anne-Marie, τον Ιανουάριο.

 

»Είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουν ακόμη και πρωτοκλασάτες σταρ. Ούτε η Katy Perry ούτε η Lady Gaga κατάφεραν να κάνουν πραγματικό hit με τα τελευταία τους άλμπουμ, ενώ ο δίσκος της Lorde πέρασε και δεν ακούμπησε».

Ο πατέρας της Dukagjin Lipa είναι ροκ μουσικός. Η Lipa μιλάει άπταιστα αλβανικά. Όταν ήταν μικρή και έκανε οντισιόν για να μπει στη χορωδία του σχολείου της δεν έφτανε τις ψηλές νότες, γι' αυτό της είπαν ότι δεν μπορούσε να τραγουδήσει. Επέμεινε όμως.

Είναι ένα αρκετά λυπηρό φαινόμενο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς τους λόγους που οδήγησαν σε αυτό.

Εν μέρει οφείλεται στον τρόπο που αντιμετωπίζει τις γυναίκες δημιουργούς η μουσική βιομηχανία, σαν κατασκευασμένα προϊόντα, χωρίς ίχνος ατομικότητας. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, βέβαια.

Ένα όνομα από αυτά που αναφέρει, όμως, κατάφερε να ξεχωρίσει και να γίνει Νο 1 στη Βρετανία.

Η Dua Lipa, με το κομμάτι «New Rules», κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στην κορυφή των τσαρτ της Γηραιάς Αλβιώνας.

Την προηγούμενη φορά που μια γυναίκα βρέθηκε στην ίδια θέση ήταν το 2015, η Adele, με το «Hello». Πήγαιναν δηλαδή περίπου δύο χρόνια.

 
Για να είμαστε ειλικρινείς, το προέβλεψε και η Gibsone στο τέλος του άρθρου της ότι η νεαρή μουσικός θα έκανε τη διαφορά.

«Μπορεί η επιτυχία να έρχεται με αργούς ρυθμούς κι έτσι η μουσική βιομηχανία να χάνει την υπομονή της με τους νέους σταρ, η Dua Lipa όμως, αφού έχτισε για περίπου δύο χρόνια την καριέρα της και το κοινό της, επιτέλους έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται. Οι εκατομμύρια θαυμαστές της από τα streams μιλάνε πλέον από μόνοι τους, ακόμα και αν η βιομηχανία είναι μια μπερδεμένη ιστορία», καταλήγει.

Αν δει κανείς πόσα views έχουν κάνει τα βίντεό της συνολικά, δεν χρειάζεται να πάει παραπέρα. Είναι όμως το αποτέλεσμα πολλών ετών προεργασίας, απ' ό,τι φαίνεται.

Dua Lipa: Ποια είναι η νεαρή Αλβανίδα που σαρώνει τα charts στην Αγγλία; Facebook Twitter
Όταν έγινε 15 χρονών κατάφερε να πείσει τους γονείς της να την αφήσουν να επιστρέψει στο Λονδίνο για να κυνηγήσει το όνειρό της στη μουσική. Για να τα βγάλει πέρα άρχισε να δουλεύει ως μοντέλο, μέχρι που το πρακτορείο τής είπε να χάσει βάρος κι εκείνη δεν το δέχτηκε.

Η 22χρονη Dua γεννήθηκε στο Λονδίνο. Οι γονείς της έχουν καταγωγή από την Αλβανία. Μετανάστευσαν στην Αγγλία από το Κόσοβο τη δεκαετία του '90 λίγο πριν ξεσπάσει ο εμφύλιος πόλεμος.

Ο πατέρας της Dukagjin Lipa είναι ροκ μουσικός. Η Lipa μιλάει άπταιστα αλβανικά. Όταν ήταν μικρή και έκανε οντισιόν για να μπει στη χορωδία του σχολείου της δεν έφτανε τις ψηλές νότες, γι' αυτό της είπαν ότι δεν μπορούσε να τραγουδήσει.

Επέμεινε όμως. Στα 11 της οι γονείς της αποφάσισαν να γυρίσουν στην Πρίστινα, η ίδια ωστόσο είχε άλλα σχέδια.

Στα 14 της ξεκίνησε να κάνει διασκευές τραγουδιών της Pink και της Nelly Furtado –που είναι η κύρια επιρροή της– και τις ανέβαζε στο YouΤube. Ζητούσε να τις τσεκάρουν όσοι είχαν κάποια σχέση με τη μουσική κι έτσι κατάφερνε να κλείνει τοπικά live.


Όταν έγινε 15 χρονών κατάφερε να πείσει τους γονείς της να την αφήσουν να επιστρέψει στο Λονδίνο για να κυνηγήσει το όνειρό της στη μουσική.

Για να τα βγάλει πέρα άρχισε να δουλεύει ως μοντέλο, μέχρι που το πρακτορείο τής είπε να χάσει βάρος κι εκείνη δεν το δέχτηκε.


Το 2012, στα 17 της, άρχισε να ποστάρει τα δικά της τραγούδια στο SoundCloud. Από τότε έχει συνεχή παρουσία στα social media, σχεδόν εμμονική. Και τα διαχειρίζεται όλα μόνη της, ακόμα και σήμερα, παρά την επιτυχία της.

Dua Lipa: Ποια είναι η νεαρή Αλβανίδα που σαρώνει τα charts στην Αγγλία; Facebook Twitter
«Είχα τα σκαμπανεβάσματά μου μέχρι να βρω τον εαυτό μου. Πρέπει να δουλέψεις πολύ σκληρά, όχι μόνο για τη μουσική αλλά και για οτιδήποτε κάνεις στη ζωή σου. Δεν πίστευα ότι θα μπορούσαν να φτάσω τόσο ψηλά. Τα όνειρα όμως πραγματοποιούνται».


Το 2015 πρόσεξε τη μουσική της ο μάνατζερ της Lana Del Rey, Ben Mawson, και την έκλεισε για τη Warner Bros. Δεν ήταν ο μόνος όμως.

Το δεύτερο τραγούδι που κυκλοφόρησε στην εταιρεία, το «Be the οne», άρχισε να παίζεται σε ραδιοφωνικούς στη Γερμανία και έγινε Νο 1 στο Βέλγιο.


Σε ένα μίνι ντοκιμαντέρ που έκανε για το Fader με τίτλο «Seen in blue», εξομολογήθηκε το εξής: «Είχα τα σκαμπανεβάσματά μου μέχρι να βρω τον εαυτό μου. Πρέπει να δουλέψεις πολύ σκληρά, όχι μόνο για τη μουσική αλλά και για οτιδήποτε κάνεις στη ζωή σου. Δεν πίστευα ότι θα μπορούσαν να φτάσω τόσο ψηλά. Τα όνειρα όμως πραγματοποιούνται».


Πέρσι κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ της που έχει τίτλο το όνομά της, «Dua Lipa». Χαρακτηρίζει γενικά τη μουσική της «σκοτεινή ποπ».

Το βίντεο του «New Rules» είναι αρκετά σεμνό και πιασάρικο, μια και δείχνει κορίτσια της διπλανής πόρτας να χορεύουν σε ένα ξενοδοχείο, υμνώντας τη γυναικεία φιλία ως το αντίδοτο σε μια κακή σχέση.


Αυτό που ξεχωρίζει φυσικά είναι φωνή της, βαθιά και καθαρή, που όμως μου θυμίζει κάτι πολύ έντονα. Για ώρα προσπαθούσα να βρω τι ήταν αυτό, τελικά ζήτησα τη βοήθεια ενός φίλου: «Marina and the Diamonds! Είναι ίδιες».

Ώρες-ώρες δεν μπορείς παρά να αναρωτιέσαι αν η σύγχρονη ποπ μουσική έχει ημερομηνία λήξης. Παρ' όλα αυτά, η Dua Lipa απόδειξε ότι είναι ένα από τα πιο λαμπερά πρόσφατα παραδείγματά της. 

 

Dua Lipa - New Rules

 

Μουσική
7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς κατάφερε η Rita Ora να κάνει τόσο μεγάλη επιτυχία με ένα μόνο άλμπουμ;

Μουσική / Πώς κατάφερε η Rita Ora να κάνει τόσο μεγάλη επιτυχία με ένα μόνο άλμπουμ;

Έχοντας κυκλοφορήσει μόνο ένα άλμπουμ εδώ και δέκα χρόνια, η ποπ σταρ είναι σταθερά από τις πιο δημοφιλείς στη Βρετανία και τώρα επιστρέφει με νέο άλμπουμ, πιο ορεξάτη από ποτέ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΛΕΙΤΣΙΚΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μουσική / 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μια κουβέντα με τον Salem Rashid Skourlis, τον ιδρυτή της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας ακραίου και ambient ηλεκτρονικού ήχου, έναν Έλληνα που ζει μεταξύ Τόκιο και Μπανγκόκ και διαπρέπει στο εξωτερικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Κ.atou: «Kάποιοι χαλάνε λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Οι Αθηναίοι / Κ.atou: «Kάποιοι ξοδεύουν λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Η DJ που έχει δει στο Ντιτρόιτ να ακούνε το set της δυο κουνέλια έμαθε πρόσφατα τι πάει να πει «τέκνο με κ», ενώ η πόλη που πιστεύει ότι έχει την καλύτερη ηλεκτρονική σκηνή τώρα δεν είναι το Βερολίνο. Έχοντας ταξιδέψει σε τόσα μέρη, είναι χαρούμενη που ζει στην Αθήνα, αλλά δεν μπορεί να μείνει στο κέντρο της.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
10 πράγματα για τον Enrico Sangiuliano

Μουσική / Enrico Sangiuliano, ένας περφεξιονιστής του dancefloor

Ο DJ που έχει δει πολλές κυκλοφορίες του να μπαίνουν στα «κομμάτια της χρονιάς», όπως το remix που έκανε με τη σύζυγό του Charlotte de Witte στο «The Age of Love», επιστρέφει στην Αθήνα το Σάββατο 9 Μαρτίου. Συγκεντρώσαμε λοιπόν δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εκείνον πριν χορέψετε στα πολλά του BPM.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Jack Lamar ένας ράπερ που ξεπετάγεται με ορμή από την Γενιά Α μιλάει στη LiFO

Μουσική / Jack Lamar: Ο δεκάχρονος ράπερ που ξεπετάγεται με ορμή στο ελληνικό TikTok

Συναντήσαμε τον ράπερ που ανήκει στη Γενιά Α ενώ γύριζε το βιντεοκλίπ του «Oh Oh» στην πλατεία Συντάγματος. Ηχογράφησε το πρώτο του κομμάτι στα οχτώ, λέει πως οι βρισιές στο τραπ δεν τον αγγίζουν, κλείνει τα αυτιά του ή τις προσπερνά.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ρίχαρντ Στράους: Κυνηγώντας μουσικούς ανεμόμυλους

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Ρίχαρντ Στράους: Κυνηγώντας μουσικούς ανεμόμυλους

Πώς θα αφηγούμασταν μουσικά τον Δον Κιχώτη του Θερβάντες; Με αφορμή το ομώνυμο συμφωνικό ποίημα του Ρίχαρντ Στράους, η Ματούλα Κουστένη βουτά σε έναν συναρπαστικό μουσικό κόσμο.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ

σχόλια

4 σχόλια
Οπότε ήταν Σέρβοι και όχι Αλβανοί γιατί το Κόσοβο ήταν κομμάτι της Σερβίας και το απέσπασαν με το έτσι θέλω οι μειονότητες. Για καλύτερη ακρίβεια ήταν Κοσοβάροι.
Δηλαδή αν έρθουν αρκετοί Βούλγαροι στην Θράκη ώστε να αποτελούν το 92% του πληθυσμού, να δώσουμε την Θράκη ε; Μωρέ τι μας λέτε;Απ' την στιγμή που γεννήθηκες και μεγάλωσες στην Σερβία για ποιο λόγο να πεις ότι είσαι Αλβανός/Αλβανίδα;
Όταν μιλάς αλβανικά, είσαι Αλβανός. Όταν μιλάς τουρκικά, είσαι Τούρκος. Απλά πράματα. Δεν σου ζήτησε κανείς να δώσεις κάτι.Οι Βορειοηπειρώτες που μιλάνε ελληνικά γιατί δεν λένε ότι είναι Αλβανοί αφού στην Αλβανία γεννήθηκαν;