Ο πρώτος δίσκος που αγάπησαν οι Tuber

Ο πρώτος δίσκος που αγάπησαν οι Tuber Facebook Twitter
0

 Mogwai – Mr Beast 

Τους Mogwai τους πρωτάκουσα από τον αδερφό μου Νίκο, γύρω στο 2000. Ήταν η πρώτη μου χρονιά ως φοιτητής στο Ρέθυμνο. Ο Νίκος ήταν ήδη εκεί, δύο χρόνια πριν και ως μεγάλος αδερφός φρόντισε για την μουσική μου διαπαιδαγώγηση και επαφή με ότι νέο και αξιόλογο- κατά την κρίση του- κυκλοφορούσε εκείνη τη περίοδο. Η αλήθεια είναι ότι στο πρώτο άκουσμα του “Come on die young” τσίνησα. Η μουσική του μου φάνηκε πληκτική, η απουσία φωνής ανήκουστη και στον μεταξύ μας διάλογο που ακολούθησε εφεύρισκα επιχειρήματα περί “πολλής φασαρίας”, “κακής παραγωγής” και άλλα τέτοια για να δικαιολογήσω την δική μου ανεπάρκεια στο άκουσμα του.

Έκτοτε και σταδιακά άλλαξα γνώμη. Το “Rock Action” με συγκίνησε αλλά ήταν το “Mr Beast” αυτό που με συνεπήρε και επαναπροσδιόρισε την άποψη μου για την μουσική των Mogwai, στο σύνολό της. Ίσως, ήταν ο συνδυασμός της λυρικότητας και του επικού στις συνθέσεις του, στοιχεία που χαρακτήριζαν και τα προηγούμενα τους άλμπουμ αλλά, που στα αυτιά μου, για πρώτη φορά ακούστηκαν τόσο μεγαλόπρεπα και επιβλητικά, όπως στο “Mr Beast”.

Η έννοια του concept album μπόλιασε για τα καλά μέσα μου και είχε και ως συνοδευτικό, αυτό το λεγόμενο “big sound”, στο οποίο είχα τόσο “άσχημα” συνηθίσει, που με άρπαξε με την μία. Ίσως, απλά και μόνο, ήταν η κατάλληλη στιγμή και αφορμή για να αποκρυσταλλωθεί η, έως τότε, πρώιμη και ελλιπής επαφή μου με την μουσική των Mogwai. Όπως και να έχει, νομίζω ότι το “Mr Beast” διαμόρφωσε εκ νέου το μουσικό μου γούστο τόσο ως ακροατή όσο και ως, εν δυνάμει, μουσικού. Ποτέ άλλοτε το ταξίδι δεν ήταν τόσο μακρινό, ούτε και ένιωσα την ανάγκη να κλείσω για ώρες τα μάτια, μέσα σε ένα στροβιλισμό εικόνων, σκέψεων και συναισθημάτων. Η δε ακρόαση του ζωντανά, αποτελεί, μέχρι τώρα, την πιο όμορφη συναυλιακή εμπειρία της ζωής μου.

-Γιάννης Γερόσταθος

 

 

 

Pearl Jam - Ten

Το πρώτο album που μου ήρθε στο μυαλό σαν “το πρώτο αγαπημένο” ήταν το Bad του Michael Jackson. Αλλά τότε από όσο θυμάμαι -8 ή 9 ετών ήμουνα- το άκουγα σαν παιδάκι που ακούει απλά έναν catchy δίσκο της εποχής, χωρίς να αντιλαμβάνομαι το μεγαλείο και την διαχρονικότητα του δίσκου. Πολύ αργότερα κατάλαβα πόσο τεράστιος και σημαντικός ήταν αυτός ο δίσκος και πόσο πολύ με επηρέασε.

Ο δίσκος όμως που σημάδεψε κυριολεκτικά την μουσική μου υπόσταση ήταν το Ten των Pearl Jam. Ήταν το μέσο που με έφερε κοντά στην μουσική μια για πάντα. Ήταν ο λόγος που έπιασα όργανα στα χέρια μου. Κάπου στο 1993 -γυμνάσιο πήγαινα-ήταν όταν το αγόρασα από ένα δισκάδικο της πόλης μου. Το είχα λιώσει!! Ήξερα μέχρι και τα drum parts του Krusen σε air drumming!!

Μελωδίες, αρμονίες , συναισθήματα που μέχρι τότε δεν είχα νιώσει. Αυτό το λεπτό όριο που η μουσική γίνεται κάτι το μεταφυσικό.Flow και groove στο drumming, Eddie Vedder με μια φωνή που θα στοιχειώσει μια ολόκληρη γενιά, κιθαρές με μια rock n roll / hedrix προσεγγίσει και riffs που καθηλώνουν, η ευρηματικότητα του Jeff Ament με τα άταστα και τα 8χορδα μπάσα...Ένα αριστούργημα. Alive, Jeremy, Oceans, Garden, Once, Porch, Black, Release, Even Flow, Deep, Why go....Σήμερα μοιάζει τόσο κλασσικό. Και εκείνο το μοτίβο που έχουν στην αρχή του album που επαναλαμβάνεται και στο τέλος του (intro Once, outro Deep) μου έμοιαζε μαγικό!! - ακόμα με μαγεύει!!-

-Γιάννης Αρτζόγλου

 


  

Wipers - Over the edge

Την σφαλιάρα που ονομάζεται Wipers την έφαγα μόλις στα 13 μου όταν στο ξεκίνημα μιας ανήσυχης εφηβείας ένας πολύ καλός φίλος που διατηρεί προβάδικο στις Σέρρες όρμησε μέσα στο studio διακόπτοντας την κυριολεκτική και μεταφορική εκτέλεση του Return of the Rat από την διασκευομπάντα που είχαμε μαζί με άλλα 2 πιτσιρίκια. —Ξέρεις τους Wipers; με ρώτησε γεμάτος  ενθουσιασμό με τα σπασμένα Ελληνικά του, Όχι, του απαντώ, ποιοι είναι αυτοί; —Αυτό που παίζατε, μου λέει! Όχι, αυτό είναι ακυκλοφόρητο κομμάτι των Nirvana του απαντάω με ξερολήστικο ύφος, έτσι τουλάχιστον ήξερα από μια bootleg κασέτα που μου είχε δώσει ο μουσικός μου μέντορας και ξάδερφος Αργύρης! Πφφφ μου απαντά, τρέχει στο διπλανό δωμάτιο και επιστρέφει με ένα μοβ βινύλιο στο χέρι, πάρε αυτό μου λέει, άκουσε το στο σπίτι και τα ξαναλέμε. Αρπάζω το ξεθωριασμένο βινύλιο με τους 2 μεγάλους μαγνήτες κιθάρας στο εξώφυλλο, διαβάζω Wipers – Over the Edge

 “It's not the truth I see, it's just a mockery” Οι πρώτοι στοίχοι του ομώνυμου κομματιού Over the edge, οι καθαρόαιμες punk rock κιθάρες και η σπιτίσια βρόμικη παραγωγή σε συνδυασμό με την κατάθλιψη και παράλληλα το νεύρο και η απόγνωση που έβγαιναν από τα μεγάφωνα του στερεοφωνικού καθώς η βελόνα περνούσε πάνω από τα διαμάντια Doom town, Romeo, No one wants an alien, So Young με πήραν μια τρυφερή αγκαλιά και με έριξαν με ορμή πίσω στα θεμέλια των μέχρι τότε μουσικών μου ηρώων όπως ο Kurt Cobain, ο Mark Lanegan και η Kim Deal των Pixies. Το Over the edge δεν είναι απλά ο πρώτος δίσκος που αγάπησα, είναι ο δίσκος που μπόλιασε το punk rock μέσα μου και σαν ακροατή αλλά κυρίως ως μουσικό. Ακόμη και σήμερα 19 χρόνια μετά, είναι ένας από τους δίσκους που μπορώ και “καταπίνω” αμάσητους από την αρχή έως το τέλος, ρουφώντας κάθε φορά κάτι καινούριο σα να ήταν η πρώτη ακρόαση.

-Πάρις Φράγκος

 


 

 Info

Οι Tuber μόλις κυκλοφόρησαν το νέο τους album “Out of the blue”, διαθέσιμο μέσω bandcamp

Την 1η Σεπτεμβρίου εμφανίζονται στο Street Mode Festival στην Θεσσαλονίκη, τον Νοέμβρη θα περιοδεύσουν την Ευρώπη και τον Δεκέμβριο θα εμφανιστούν στην Αθήνα, λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα στη σελίδα της μπάντας στο facebook

 


 

Επιμέλεια: Βαγγέλης Μακρής

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM