Aν όταν ακούτε «Ελβετία» σκέφτεστε ρολόγια, σοκολάτες και σουγιάδες, σας προτείνω να βάλετε στην εξίσωση και τους Adriatique, αφού τα τελευταία χρόνια έχουν αναδειχτεί ένα από τα πιο δυνατά μουσικά brands που εξάγει η συγκεκριμένη χώρα. Ο Adrian S. και ο Adrian S. (Shala και Schweizer) γνωρίστηκαν το 2008, έχτισαν μια δυνατή φιλία και την επέκτειναν σε μια πολύ δημιουργική συνεργασία. Φιλτράροντας τον ήχο του Σικάγου και του Ντιτρόιτ μέσα από μια ευρωπαϊκή αισθητική, κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να κυκλοφορήσουν δουλειές τους στα καλύτερα labels. Μεγάλο σχολείο γι' αυτούς αποδείχτηκε η συνεργασία τους με την Diynamic του Solomun, η οποία τους έδωσε την ευκαιρία να εισχωρήσουν ακόμη πιο βαθιά στη μουσική τους αναζήτηση ως DJs αλλά και ως παραγωγών. Αυτήν τη στιγμή οι Adriatique είναι κυριολεκτικά ένα βήμα από το απόλυτο stardom και ένα από τα πιο περιζήτητα ονόματα του χώρου σε labels, φεστιβάλ και κλαμπ παγκοσμίως...


— Πού μεγαλώσατε και ποια είναι η πιο δυνατή μουσική ανάμνηση από την παιδική σας ηλικία;

Adrian Shala: Μεγάλωσα στο Vorarlberg, στην πιο μικρή επαρχία της δυτικής Αυστρίας. Η μουσική πάντα έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο στην παιδική μου ηλικία αλλά και στην οικογένειά μου. Ο παππούς μου έπαιζε ακορντεόν και ο ξάδερφός μου ήταν η μεγαλύτερη επιρροή μου σε ό,τι έχει να κάνει με την ηλεκτρονική μουσική ‒ ήταν DJ και παραγωγός. Περνούσα όλο τον χρόνο μου μαζί του στις οικογενειακές μαζώξεις και οι πρώτοι δίσκοι που έπιασα στα χέρια μου ήταν δικοί του.

Adrian Schweizer: Πέρασα το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής μου ηλικίας στη Βασιλεία, έχοντας κι εγώ πολύ σημαντικό μουσικό υπόβαθρο από την οικογένειά μου. Στη δική μου περίπτωση, οι μεγαλύτεροι ηλικιακά φίλοι μου ήταν αυτοί που με έβαλαν στη φάση. Ήμουν πολύ τυχερός σε αυτό το κομμάτι, αφού ξεκίνησα νωρίς. Στα 17 μου έπαιζα σταθερά και συχνά σε πάρτι στην Ελβετία. Ίσως να μην ακούγεται ως κάτι φοβερό σήμερα, δέκα χρόνια πριν όμως ήταν μεγάλη υπόθεση.

 

To μεγαλύτερο μας όνειρο είναι να κάνουμε τα πράγματα με τον δικό μας τρόπο. Οι πιο πολλοί άνθρωποι δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια στη ζωή τους και είναι κάτι που και οι δύο εκτιμούμε πολύ.


— Καταπιαστήκατε με κάτι άλλο μέχρι να καταλήξετε 100% στη μουσική;

Ουσιαστικά, πάντα ασχολιόμασταν με τη μουσική. Και οι δυο δουλεύαμε ως DJs από 14 ετών, άρα μετράμε ήδη 15 χρόνια στο συγκεκριμένο επάγγελμα. Με την παραγωγή καταπιαστήκαμε αργότερα. Ενώ πάντα είχαμε στο μυαλό μας ότι κάποια μέρα θα ζούσαμε από τη μουσική, ποτέ δεν ήμασταν απόλυτα σίγουροι ότι θα το καταφέρουμε κι έτσι σε διάφορες φάσεις κάναμε κι άλλα πράγματα. Ο Adrian (Schweizer) ήταν πάντα ο πιο δημιουργικός. Εγώ σπούδασα Οικονομικά και δούλεψα σε διάφορους τομείς, ώστε να χρηματοδοτώ το όνειρο της καριέρας στη μουσική με την ελπίδα ότι μια μέρα θα τα παρατούσα όλα και θα ασχολιόμουν μόνο με αυτό.


— Τελικά, ισχύει ότι σας σύστησε κοινός φίλος με σκοπό να συνεργαστείτε; Ποια ήταν η πρώτη εντύπωση που σχηματίσατε ο ένας για τον άλλον και πόσο έχει αλλάξει στο μεταξύ;

Δεν μας σύστησε κοινός φίλος αλλά μας έκλεισε ένας promoter που γνωρίζαμε και οι δύο να παίξουμε μαζί το ίδιο βράδυ. Με το που μας σύστησε, διαπιστώσαμε πως έχουμε το ίδιο όνομα κι αυτό έσπασε αμέσως τον πάγο. Παίζοντας εκείνο το βράδυ εντυπωσιάστηκε ο ένας από τις μουσικές επιλογές του άλλου και τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Γίναμε φίλοι, συγκάτοικοι, συνεργάτες και όλα αυτά ισχύουν από τότε μέχρι σήμερα. Ελπίζουμε να παραμείνουν ακριβώς έτσι και στο μέλλον.

 

Oι Adriatique αποδεικνύουν πως η Ελβετία δεν εξάγει μόνο ρολόγια και σοκολάτες
Το όραμά μας είναι να αναπτυχθούμε και να εξελιχθούμε, τόσο μουσικά όσο και ως άνθρωποι. Το ότι παίζουμε μουσική ως DJs εδώ και τόσα χρόνια μάς έχει προσφέρει ένα ευρύ μουσικό υπόβαθρο.


— Συνυπάρχετε μουσικά σχεδόν 10 χρόνια. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά και τα στοιχεία που φέρνει ο καθένας σας σε αυτήν τη συνεργασία;

Πώπω... έχεις δίκιο! Ίσως να πρέπει να γιορτάσουμε την επέτειό μας το 2018! (γελάει). Το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι είμαστε εκ διαμέτρου διαφορετικοί χαρακτήρες. Μάλλον αυτός είναι ο λόγος που συμπληρώνει τόσο καλά ο ένας τον άλλον και συγχρόνως ο λόγος για τον οποίο διαφωνούμε, όταν μπαίνουμε σε αντιπαράθεση. Όπως είπαμε πριν, ο Adrian (Schweizer) είναι η δημιουργική δύναμη. Κάνει σκληρή αυτοκριτική κι έχει πολύ υψηλά στάνταρ σε ό,τι έχει να κάνει με την ποιότητα. Τότε είναι που μπαίνω εγώ στην εξίσωση και προσπαθώ να διατηρήσω την ισορροπία μεταξύ του να δουλεύεις πάρα πολύ σκληρά, αλλά να το διασκεδάζεις και λίγο. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη μουσική, και οι δύο ψάχνουμε πάντα το φρέσκο, το καινούργιο, αλλά και πάλι εκείνος είναι αυτός που θα σπαταλήσει ώρες για να πετύχει το σωστό μπάσο, όταν εγώ θα παραδώσω τα όπλα πιο εύκολα. Είμαστε σαν μια ζυγαριά που δεν γέρνει ποτέ.

 

— Θα λέγατε πως το γεγονός ότι η βάση σας ήταν στη Ζυρίχη σάς δυσκόλεψε στην πορεία προς την επιτυχία;

Πιστεύω πως ναι. Δεν θέλουμε να παρεξηγηθούν αυτά που λέμε, έχουμε μεγάλη και σοβαρή σκηνή ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελβετία. Αρκεί να τσεκάρεις κάποια από τα κλαμπ που υπάρχουν και έχουν υπάρξει εδώ. Τα DJ line-ups, η ποιότητα του ήχου, η εμμονή και η τελειομανία, ακόμη και σε ό,τι έχει να κάνει με την παραμικρή λεπτομέρεια, είναι εντυπωσιακά. Όταν το πάμε στο θέμα της προβολής, όμως, τα πράγματα αλλάζουν. Δεν υπάρχει η σωστή έκθεση στα media. Δεν διοργανώνεται κάποιο φεστιβάλ, δεν υπάρχουν περιοδικά ή κάποιος ραδιοφωνικός σταθμός. Ευτυχώς, φαίνεται πως όλα αυτά αλλάζουν σιγά-σιγά. Πλέον, η μουσική δεν περιορίζεται από τα γεωγραφικά όρια και αυτός είναι ο λόγος που εμείς παίζουμε σε όλο τον κόσμο εδώ και αρκετό καιρό.


— Ποιο είναι το μουσικό όραμα που θέλετε να μοιραστείτε με τον κόσμο;

Το όραμά μας είναι να αναπτυχθούμε και να εξελιχθούμε, τόσο μουσικά όσο και ως άνθρωποι. Το ότι παίζουμε μουσική ως DJs εδώ και τόσα χρόνια μάς έχει προσφέρει ένα ευρύ μουσικό υπόβαθρο. Όταν ξεκινήσαμε την ενασχόληση με την παραγωγή, δεν ήταν πολύ σαφής η κατεύθυνση που θα παίρναμε. Η κατεύθυνση είναι πιο ξεκάθαρη από ποτέ σήμερα, ειδικά μετά τη δημιουργία της δικής μας δισκογραφικής. Εννοείται πως παρακολουθούμε τη μόδα στον ήχο, αλλά οι στόχοι μας ξεπερνούν τις εκάστοτε μόδες και βασίζονται στην προσωπική έκφραση.


— Ποιο είναι το μεγαλύτερό σας όνειρο;

Η ευκαιρία να κάνουμε τα πράγματα με τον δικό μας τρόπο. Οι πιο πολλοί άνθρωποι δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια στη ζωή τους και είναι κάτι που και οι δύο εκτιμούμε πολύ.

 

Oι Adriatique αποδεικνύουν πως η Ελβετία δεν εξάγει μόνο ρολόγια και σοκολάτες
Οι καλές και κακές αναμνήσεις είναι σημαντικές στην πορεία, όμως πρέπει να ζούμε στο παρόν και να κοιτάμε το μέλλον. Έτσι, λοιπόν, αν θέλουμε (όλοι) να κάνουμε αλλαγές, είτε μιλάμε για τη μουσική, είτε γενικά, είτε στον κόσμο που ζούμε, είτε στο πώς μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι, τώρα είναι η σωστή ώρα. Φωτο: Αmanda Nikolic


— Μετά από ένα μουσικό ταξίδι που αποτελεί πραγματικά πηγή έμπνευσης, αυτήν τη στιγμή είστε από τους πιο περιζήτητους καλλιτέχνες. Πώς νιώθετε με όλο αυτό, άξιζε τον κόπο;

Σε ευχαριστούμε πολύ, είναι πάρα πολύ όμορφο να μαθαίνεις πως αυτό που κάνεις δεν χαροποιεί μόνο εσένα αλλά και τους ανθρώπους γύρω σου. Συγχρόνως, σου δίνει μια αίσθηση ευθύνης, η οποία δεν είναι πάντα εύκολα διαχειρίσιμη, αφού η πίεση που σου ασκείται από τον έξω κόσμο, αλλά και αυτή που ασκείς εσύ στον εαυτό σου, πολλαπλασιάζεται. Ναι, υπάρχουν πράγματα που θα είχαμε κάνει διαφορετικά, αλλά μοιάζουν πια άσχετα, αφού ανήκουν στο παρελθόν. Οι καλές και κακές αναμνήσεις είναι σημαντικές στην πορεία, όμως πρέπει να ζούμε στο παρόν και να κοιτάμε το μέλλον. Έτσι, λοιπόν, αν θέλουμε (όλοι) να κάνουμε αλλαγές, είτε μιλάμε για τη μουσική, είτε γενικά, είτε στον κόσμο που ζούμε, είτε στο πώς μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι, τώρα είναι η σωστή ώρα.


— Τι θα ακούσουμε από τη δισκογραφική σας, τη Siamese, στο άμεσο μέλλον;

Έχουμε κάνει μια παύση στις κυκλοφορίες για το καλοκαίρι, αλλά έχουμε προγραμματίσει πολλά και ενδιαφέροντα πρότζεκτ για το μέλλον. Ετοιμάζουμε μια συλλογή, αλλά και κυκλοφορίες από τους Luca Ballerini, Ed Davenport, Lehar & Toto Chiavetta και σίγουρα θα βγει και κάτι από εμάς. Θα κάνουμε κάποια επιλεγμένα showcases στα Village Underground και Volt Milano, καθώς και ένα μικρό open air event με το BE-AT TV στο Βερολίνο.


— Είστε έτοιμοι για τον πανικό στην Ελλάδα;

(Γελάει) Φυσικά! Έχουμε πολύ καιρό να έρθουμε και ανυπομονούμε, ειδικά για να πάρουμε γεύση από το ελληνικό καλοκαίρι.


Οι Adriatique θα βρίσκονται στο Void Mykonos στις 18 Αυγούστου και στο Reworks Festival στη Θεσσαλονίκη στις 16 Σεπτεμβρίου.

Οδηγός Διασκέδαση