Οι Pan - Pot έρχονται στην Αθήνα αποφασισμένοι για ένα μεγάλο live techno πάρτι!

Οι Pan - Pot έρχονται στην Αθήνα αποφασισμένοι για ένα μεγάλο live techno πάρτι! Facebook Twitter
Δεν είχαμε καν στο μυαλό μας ότι θα ακούγαμε τόσα καλά λόγια και ότι θα παίζαμε στα καλύτερα φεστιβάλ και πάρτι σε όλο τον κόσμο, όμως η αλήθεια είναι πως δουλέψαμε πολύ σκληρά για να τα καταφέρουμε.
0

Στον άκρως ανταγωνιστικό χώρο του DJing και της μουσικής παραγωγής υπάρχουν, τελικά, αυτοί που είναι καλοί DJs, αυτοί που είναι καλοί παραγωγοί και αυτοί που ξεχωρίζουν και στα δύο. Οι Pan-Pot ανήκουν σίγουρα στην τελευταία κατηγορία... Ο Tassilo Ippenberger και ο Thomas Benedix γνωρίστηκαν όταν σπούδαζαν Mουσική Tεχνολογία και Παραγωγή στο SAE Institute στο Βερολίνο και εκεί ανακάλυψαν πως τα κοινά γούστα είναι αυτά που μας φέρνουν κοντά, αλλά οι διαφορές μας είναι αυτές που κάνουν το αποτέλεσμα ξεχωριστό. Οι ρίζες της ηλεκτρονικής μουσικής ενώνονται με minimal beats καθώς και με μελωδικές εξάρσεις, το επίπεδο παραγωγής ανεβαίνει συνεχώς και μετά από μια ξέφρενη πορεία στον χώρο, τα δύο αυτά αγόρια σήμερα θεωρούνται τουλάχιστον megastars της techno σκηνής. Δικαίως!


— Γνωριστήκατε όταν σπουδάζατε στο SAE. Τι σας έφερε κοντά, πώς αποφασίσατε να συνεργαστείτε;

Tassilo: Ναι, γνωριστήκαμε αρκετά χρόνια πριν στο SAE, στο Βερολίνο, σε κάποια κοινά μαθήματα. Κυριολεκτικά από τις πρώτες μέρες ανακαλύψαμε πως είχαμε το ίδιο γούστο στη μουσική − και στους δύο άρεσε η techno. Έτσι, ήρθαμε κοντά και περάσαμε πολύ χρόνο μαζί στο στούντιο, μελετώντας και κάνοντας παραγωγές πριν ξεκινήσουμε την επαγγελματική μας συνεργασία.


— Έχοντας το υπόβαθρο των μουσικών σπουδών και διανύοντας την εποχή του απόλυτου DIY στην ηλεκτρονική μουσική, πόσο σημαντικές πιστεύετε πως ήταν οι σπουδές σας; Μπορεί κάποιος να μάθει από μόνος του;

Thomas: Για 'μας ήταν πολύ σημαντικό το ότι ακολουθήσαμε την παραδοσιακή οδό, αφού έτσι αποκτάς σωστές βάσεις. Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν πολλοί εξαιρετικοί παραγωγοί που είναι αυτοδίδακτοι. Κάποιοι άλλοι επιλέγουν τελικά τον εύκολο δρόμο, επειδή έτσι τους αρέσει, χάνοντας όμως πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες. Όλο αυτό έχει να κάνει με τον χαρακτήρα κάθε ανθρώπου και το πώς μαθαίνει καλύτερα.

Ως καλλιτέχνες προσπαθούμε να κρατάμε την πολιτική έξω από το παιχνίδι, να προσφέρουμε χαρά και ευτυχία, να κάνουμε τους ανθρώπους να ξεχνούν για λίγο τις δύσκολες ή σοβαρές πλευρές της ζωής. Είναι λίγο ρομαντική αυτή η στάση, το ξέρω, αλλά πολύ σοβαρή κατά τη γνώμη μας.


— Ποια είναι τα στοιχεία που φέρνει καθένας σας στη συνεργασία γενικά, αλλά και κατά τη διάρκεια της δημιουργίας; Έχει αλλάξει αυτή η δυναμική μέσα στον χρόνο;

Tassilo: Ο Thomas κι εγώ έχουμε περάσει αμέτρητες ώρες στο στούντιο. Από την αρχή καθένας είχε τις δικές του ιδέες, αλλά πάντα στο πλαίσιο της συνεργασίας. Μερικές φορές δουλεύουμε κάποιες ιδέες μόνοι μας, αλλά πάντα τις εκτελούμε μαζί, ως ντουέτο. Μ' αυτό τον τρόπο ξεκινήσαμε να δουλεύουμε κι έτσι συνεχίζουμε ακόμη και σήμερα, αφού είναι αβίαστος και επιτυχημένος.


— Ξεπέρασε τις προσδοκίες σας η αγάπη που σας έδειξε το κοινό, αλλά και ο σεβασμός των συναδέλφων σας;

Thomas: Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση, γιατί δεν μπορώ να θυμηθώ καν ποιες ήταν οι προσδοκίες μας. Πάντα θέλαμε να κάνουμε ποιοτική μουσική και να παίζουμε τα καλύτερα δυνατά sets, άρα χαιρόμαστε πολύ που δούλεψε όλο αυτό και βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο σήμερα. Φυσικά, δεν είχαμε καν στο μυαλό μας ότι θα ακούγαμε τόσα καλά λόγια και ότι θα παίζαμε στα καλύτερα φεστιβάλ και πάρτι σε όλο τον κόσμο, όμως η αλήθεια είναι πως δουλέψαμε πολύ σκληρά για να τα καταφέρουμε. Ίσως, λοιπόν, όλα αυτά που ήρθαν να ήταν πάντα κρυμμένα σε μια ακρούλα στο μυαλό μας! (γελάει)

Οι Pan - Pot έρχονται στην Αθήνα αποφασισμένοι για ένα μεγάλο live techno πάρτι! Facebook Twitter
Αγαπάμε την Ελλάδα και τους Έλληνες πάρα πολύ και ειλικρινά πάντα ερχόμαστε στη χώρα σας με τεράστιο ενθουσιασμό!


— Έχετε γυρίσει όλο τον κόσμο και είναι πολύ εντυπωσιακή η «επέλασή» σας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πόσο διαφορετικό είναι το κοινό εκεί, συγκρινόμενο με αυτό της Ευρώπης; Ποιο κοινό θα λέγατε πως είναι πιο εκπαιδευμένο στην ηλεκτρονική μουσική;

Tassilo: Αυτό που μας ρωτάς πιστεύω πως δεν αφορά τόσο πολύ τις ηπείρους όσο τις πόλεις. Η Νέα Υόρκη έχει πολύ διαφορετικό κοινό από το Μαϊάμι και το Βερολίνο δεν έχει σχέση με την Ίμπιζα. Σε όλα αυτά παίζει μεγάλο ρόλο και το φεστιβάλ ή το κλαμπ όπου καλείσαι να παίξεις. Tώρα είναι μια πολύ καλή εποχή για την techno στην Ευρώπη, όμως υπάρχουν πολύ καλοί καλλιτέχνες και πάρτι και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ίσως μελλοντικά να δούμε ακόμη καλύτερα πράγματα εκεί σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιμετώπισή του techno από το κοινό.


— Τα δικά σας DJ sets ξεφεύγουν από τα αυστηρά ηχητικά δεδομένα και γίνονται πολύ μελωδικά, αλλά και ταξιδιάρικα. Ακολουθείτε τη διάθεση του κόσμου ή προσπαθείτε να τους τραβήξετε στον δικό σας μουσικό κόσμο;

Thomas: Και τα δύο − αυτό είναι πολύ σημαντικό για 'μας. Φυσικά κι έχουμε μια εικόνα του τι θέλουμε να παίξουμε και πότε, όμως πάντα λαμβάνουμε υπόψη τον κόσμο που έχουμε μπροστά μας, εντοπίζουμε τη διάθεσή του και την ακολουθούμε. Θέλουμε να ταξιδεύουμε μουσικά το κοινό κι αυτό είναι εφικτό μόνο όταν συμπεριλαμβάνουμε στο set τις δικές του αντιδράσεις και την ενέργεια που μας στέλνει.


— Η μόδα μπορεί να αλλάζει στον ήχο και στα είδη, όμως η techno πάντα έχει πολύ πιστό κοινό. Γιατί, κατά τη γνώμη σας;

Tassilo: Πολύ σωστά! Πάρα πολλοί άνθρωποι υποστήριζαν έντονα πως η techno θα εξαφανιζόταν σύντομα, όμως είναι ακόμη εδώ και πιο δυνατή από ποτέ... Πιστεύω πως δεν είναι τόσο εύκολα αφομοιώσιμη ή τόσο κατανοητή όπως άλλα είδη της ηλεκτρονικής μουσικής. Έτσι, κάποιος πρέπει να αποκτήσει γνώση, να «μπει» σε αυτό τον ήχο και να τον καταλάβει, ώστε να καταφέρει να τον νιώσει. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, όμως έτσι και το πετύχεις, θα κολλήσεις και δεν θα απομακρυνθείς εύκολα από αυτό το είδος.

Οι Pan - Pot έρχονται στην Αθήνα αποφασισμένοι για ένα μεγάλο live techno πάρτι! Facebook Twitter
Πάρα πολλοί άνθρωποι υποστήριζαν έντονα πως η techno θα εξαφανιζόταν σύντομα, όμως είναι ακόμη εδώ και πιο δυνατή από ποτέ...


— Η χορευτική μουσική χτίστηκε πάνω στις αξίες της αγάπης, της ειρήνης και της ενότητας. Πιστεύετε πως ακόμη πρεσβεύει αυτές τις αρχές;

Thomas: Τι να πω, ελπίζω πραγματικά, και θέλω να πιστεύω, πως η μουσική μας πρεσβεύει ακόμη αυτές τις ιδέες. Θυμάμαι, παλιά, στο Love Parade, στο Βερολίνο, πόσο έντονες ήταν και πόσο όμορφα εκδηλωνόταν αυτό το πνεύμα... Πάντως, υπάρχουν πολλοί promoters, κλαμπ, πάρτι και άνθρωποι που ακόμα νοιάζονται για όλα αυτά.

Tassilo: Βλέπουμε ξεκάθαρα πόσο σημαντικές είναι αυτές οι αρχές, όμως δεν τις συναντάς και τόσο συχνά σήμερα.


— Χρησιμοποιείτε τα κοινωνικά σας δίκτυα για να ενημερώνετε το κοινό σας για εμφανίσεις, κυκλοφορίες, πάρτι κ.λπ. Έχετε σκεφτεί ποτέ να τα χρησιμοποιήσετε για να εκφράσετε τις πολιτικές/κοινωνικές σας απόψεις, να μιλήσετε γι' αυτά που βλέπετε και δεν σας αρέσουν στον κόσμο σήμερα, ενδεχομένως για να αλλάξετε τις απόψεις κάποιων; Ή πιστεύτε πως πρέπει απλώς να παραμείνετε στο κομμάτι της μουσικής;

Tassilo: Φυσικά και έχουμε πολιτική άποψη, ως σκεπτόμενα όντα που είμαστε. Ως καλλιτέχνες προσπαθούμε να κρατάμε την πολιτική έξω από το παιχνίδι, να προσφέρουμε χαρά και ευτυχία, να κάνουμε τους ανθρώπους να ξεχνούν για λίγο τις δύσκολες ή σοβαρές πλευρές της ζωής. Είναι λίγο ρομαντική αυτή η στάση, το ξέρω, αλλά πολύ σοβαρή κατά τη γνώμη μας. Πιστεύουμε πως πρέπει να χρησιμοποιούμε τα social media για να ερχόμαστε σε επαφή με το κοινό μας, για να του εκδηλώνουμε την αγάπη μας για τη μουσική και για να αναδεικνύουμε όλα αυτά που μας ενώνουν. Όσον αφορά την πολιτική, υπάρχουν ήδη πολλές πλατφόρμες για να εκφραστεί κανείς, στις οποίες δεν θα θέλαμε να αναμειχθούμε.


— Τι θα γίνει όταν έρθετε στην Αθήνα;

Thomas: Αγαπάμε την Ελλάδα και τους Έλληνες πάρα πολύ και ειλικρινά πάντα ερχόμαστε στη χώρα σας με τεράστιο ενθουσιασμό!

Tassilo: Θα γίνει ένα κυριολεκτικά τρελό πάρτι, με την καλή έννοια πάντα! (γελάει)

Ιnfo:

Οι Pan-Pot θα βρίσκονται στο Monastiraki Center, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε τους στο Soundcloud.

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM
Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Μουσική / Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Ο Πίτερ Μπράουν, ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες των Beatles, κυκλοφορεί ένα νέο αποκαλυπτικό βιβλίο, βασισμένο σε συνεντεύξεις που είχε πάρει από τα μέλη του συγκροτήματος και από τον στενό τους κύκλο το 1980 και το 1981.
THE LIFO TEAM