Απεργία της ΓΣΕΕ

Black Sabbath: Αυλαία για ένα από τα μεγαλύτερα ροκ συγκροτήματα όλων των εποχών Facebook Twitter
Η αρχική σύνθεση του συγκροτήματος ήταν: Όζι Όζμπορν στα φωνητικά, Tony Iommi στην κιθάρα, Geezer Butler στο μπάσο και Bill Ward στα ντραμς. Φωτο: Black Sabbath Official Facebook

Black Sabbath: Αυλαία για ένα από τα μεγαλύτερα ροκ συγκροτήματα όλων των εποχών

3
  • Το Σάββατο που μας πέρασε οι Black Sabbath αποχαιρέτησαν το κοινό τους με μια δίωρη συναυλία στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας, στην πόλη που έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση το μακρινό 1968. Ήταν ο τελευταίος σταθμός από τους 81 της τελευταίας περιοδείας τους με τίτλο "The End Tour".
  • Η αρχική σύνθεση του συγκροτήματος ήταν: Όζι Όζμπορν στα φωνητικά, Tony Iommi στην κιθάρα, Geezer Butler στο μπάσο και Bill Ward στα ντραμς. Αρχικά το συγκρότημα έπαιζε μπλουζ, όμως στη συνέχεια υιοθέτησαν τον σκληρό ήχο που τους έκανε πασίγνωστους σε όλο τον κόσμο.
  • Ο κιθαρίστας Iommi και ο ντράμερ Ward ήρθαν σε επαφή με τον Όζι, όταν διάβασαν την αγγελία που είχε αφήσει ο τελευταίος σε ένα κατάστημα με μουσικά όργανα: "Ozzy Zig Needs Gig –has own PA". Το αρχικό όνομα του συγκροτήματος ήταν "Polka Tulk Blues Band".
  • Άλλαξαν το όνομα τους, όταν έγραψαν το τραγούδι Black Sabbath και αποφάσισαν να κάνουν μια στροφή σε πιο σκοτεινούς ήχους και μυστήριους στίχους.
  • Ο Όζμπορν εγκατέλειψε το συγκρότημα του 1979 για να επανέλθει το 1997.
  • Ο Iommi, ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες και βασικός συνθέτης του συγκροτήματος, είχε χάσει τις άκρες δύο δαχτύλων του σε ένα ατύχημα στο εργοστάσιο που δούλευε λίγα χρόνια πριν δημιουργηθούν οι Black Sabbath. Στην αρχή σκέφτηκε να παρατήσει τη μουσική, αλλά στη συνέχεια και με τη βοήθεια δύο πλαστικών προσθετικών μελών, δημιούργησε μερικές από τις πιο κλασικές μελωδίες της ροκ μουσικής.
Black Sabbath: Αυλαία για ένα από τα μεγαλύτερα ροκ συγκροτήματα όλων των εποχών Facebook Twitter
«Θυμάμαι να παίζω στην παμπ Crown στο Μπέρμιγχαμ και να σκέφτομαι: αυτό θα είναι καλό για καμιά διετία, να πίνουμε μερικές μπύρες και να αυτοσχεδιάζουμε. Αλλά αυτή ήταν η αρχή για την πιο απίστευτη περιπέτεια που μπορεί κανείς να φανταστεί. Έζησα την καλύτερη ζωή μέσα από όλο αυτό».

 

  • Έχει γράψει επίσης τραγούδι για τη Eurovision. Τη συμμετοχή της Αρμενίας του 2014 "Lonely planet".
  • Ο Butler έγραψε τους περισσότερους στίχους των τραγουδιών, ακολουθώντας τις φωνητικές μελωδίες που σκάρωνε ο Όσμπορν.
  • Ίσως το πιο γνωστό τους κομμάτι, το Paranoid, γράφτηκε μέσα σε 20 λεπτά, όταν συνειδητοποίησαν ότι δεν είχαν αρκετά τραγούδια για να γεμίσουν τον δεύτερο τους δίσκο.
  • Η μουσική και γενικότερα το στυλ των Black Sabbath ερχόταν σε μεγάλη αντίθεση με τη χίπικη κουλτούρα των 60s και 70s. Θεωρούνται οι εφευρέτες του heavy metal και το άλμπουμ τους Paranoid η γέννηση του είδους. Πούλησαν συνολικά 70 εκ. δίσκους.
  • Λέγεται ότι ο Έλτον Τζον είναι μεγάλος θαυμαστής του συγκροτήματος και έχει δηλώσει ότι είναι το μοναδικό hard rock συγκρότημα που μπορεί να ακούσει.
  • Το τραγούδι "Fairies Wear Boots" εμπνεύστηκε από ένα περιστατικό όπου νεοναζί (φορώντας τις γνωστές μπότες) διέλυσαν μια από τις πρώτες τους συναυλίες.

 

  • Ασφαλώς ένας από τους λόγους της μεγάλης επιτυχίας του συγκροτήματος ήταν η χαρισματική προσωπικότητα του ηγέτη τους Όζι Όζμπορν. Πολλά έχουν ακουστεί για τον άνθρωπο που προσωποποιούσε το τρίπτυχο "sex, drugs and rock 'n' roll" για τόσες δεκαετίες. Η ιστορία με τη νυχτερίδα αποτελεί αναμφίβολα μια από τις πιο γνωστές. Ναι, είναι αλήθεια ότι σε συναυλία του έχει δαγκώσει και αποκεφαλίσει μια νυχτερίδα, όμως όπως έχει πει επανειλημμένως το έκανε πιστεύοντας ότι είναι ψεύτικη.
  • Έχει δηλώσει επίσης ότι η «η μόνη μαύρη μαγεία με την οποία ασχολήθηκαν ποτέ οι Black Sabbath ήταν ένα κουτί σοκολάτες».
  • Η σκληρή του εικόνα αποδομήθηκε κάπως μετά τις τέσσερις σεζόν του ριάλιτι "The Osbournes" που ακολουθούσε τη ζωή της οικογένειάς του. Η εκπομπή πάντως άνοιξε μια τηλεοπτική καριέρα στη γυναίκα του Sharon Osborne.
  • Μιλώντας στο BBC, πριν από την τελευταία συναυλία, ο Osbourne έκανε λόγο για «έναν κυκεώνα συναισθημάτων».  Και πρόσθεσε: «Θυμάμαι να παίζω στην παμπ Crown στο Μπέρμιγχαμ  και να σκέφτομαι: αυτό θα είναι καλό για καμιά διετία, να πίνουμε μερικές μπύρες και να αυτοσχεδιάζουμε. Αλλά αυτή ήταν η αρχή για την πιο απίστευτη περιπέτεια που μπορεί κανείς να φανταστεί. Έζησα την καλύτερη ζωή μέσα από όλο αυτό».
  • Το τελευταίο τραγούδι στην τελευταία τους συναυλία, που μεταδόθηκε και ζωντανά από τη σελίδα του συγκροτήματος, ήταν φυσικά η πρώτη τους επιτυχία, το θρυλικό "Paranoid".

Μουσική
3

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM
Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Μουσική / Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Ο Πίτερ Μπράουν, ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες των Beatles, κυκλοφορεί ένα νέο αποκαλυπτικό βιβλίο, βασισμένο σε συνεντεύξεις που είχε πάρει από τα μέλη του συγκροτήματος και από τον στενό τους κύκλο το 1980 και το 1981.
THE LIFO TEAM
«Ζω το Αμερικανικό Όνειρο»: Η άνοδος και η πτώση του απόλυτου hip-hop μεγιστάνα

Μουσική / «Ζω το Αμερικανικό Όνειρο»: Η άνοδος και η πτώση του απόλυτου hip-hop μεγιστάνα

Το χρονικό της μετεωρικής ανόδου του Sean Combs, διάσημου και ως Puff Daddy ή P.Diddy, στον χώρο της μουσικής, της μόδας και της show business, πριν από τον πρόσφατο καταιγισμό αγωγών εναντίον του για σεξουαλικά και άλλα αδικήματα.
THE LIFO TEAM
30 χρόνια μετά τον θάνατό του Κερτ Κόμπειν, δημοσιεύονται για πρώτη φορά ανέκδοτες οικογενειακές φωτογραφίες του

Μουσική / 30 χρόνια μετά: Ο Κερτ, η Κόρτνεϊ και η κόρη τους σε ανέκδοτες οικογενειακές φωτογραφίες

Πριν από τριάντα χρόνια ξεκίνησε η μεταθανάτια ζωή του αυτόχειρα ροκ σταρ, κατά την οποία η φήμη, η επιρροή και το νόημα των τραγουδιών του αποκτούν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
Οι Black Sabbath δεν ήταν μόνο με τον Ozzy, αλλά από την μπάντα πέρασαν γνωστοί heavy rock μουσικοί όπως ο Ronnie James Dio, ο Ian Gillan, o Glen Hughes, o Tony Martin, o θρυλικός ντράμμερ Cozy Powel, o Bobby Rondinelli, o Vinny Appice o επι δεκαπέντε χρόνια κημπορντίστας Geof Nicholls (ο οποίος πέθανε πρίν λίγες μέρες) κ.α.