ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Ο πρώτος δίσκος που αγάπησε η Σοφία Σαρρή

Ο πρώτος δίσκος που αγάπησε η Σοφία Σαρρή Facebook Twitter
Ανατριχιάζω κάθε φορά που ο Maynard τραγουδάει στο «Τhird Eye»: “so good to see you , I’ve missed you so much” και δεν έχω ιδέα γιατί...
0

ΓΡΑΦΕΙ Η ΣΟΦΙΑ ΣΑΡΡΗ

 

Aenima-Tool

 

Μία τουλάχιστον εφιαλτική διαδικασία για έναν μουσικό είναι να πρέπει να αναλογιστεί τον αγαπημένο του δίσκο ή τους 5 αγαπημένους του κλπ. Δηλαδή καθώς εξελίσσεσαι και μεγαλώνεις είναι λογικό να σου τραβούν το ενδιαφέρον διαφορετικά ακούσματα ανά περιόδους και σίγουρα δεν αποτελώ εξαίρεση.Κομμάτια να γίνει όμως, αποφάσισα να γράψω για το «Aenima» των Tool που είναι σίγουρα ο δίσκος με τον οποίο αισθάνομαι περισσότερο συναισθηματικά συνδεδεμένη.

 

 Πρωτοάκουσα το «46 & 2» στην τρυφερή ηλικία των 12-13 ετών. Ήταν σε μια κασέτα (αυτές που γυρνάμε με τα μολύβια) που μου χάρισαν με διάφορες “rock” επιλογές. Θυμάμαι τον εγκέφαλο μου να εκρήγνυται και ένα τεράστιο WHAT THE FUCK να σχηματίζεται στην παιδική μουσική μου αντίληψη. Ένα περίεργο riff και ένας μυστήριος που ψιθυρίζει κάτι ακατάληπτα για μια σκιά. Και τέλος πάντως ξέρετε πώς πάει το κομμάτι.

 Προσπαθούσα να φανταστώ (όσα καταλάβαινα από τους στίχους) και έκανα εικόνες τις λέξεις "see my shadow changing/stretching up and over me/soften this old armour hoping I can clear the way/by stepping through my shadow, coming out the other side/step into the shadow/ 46&2 are just ahead of me". Και κάθε κομμάτι στο «Aenima», όταν τελικά κατάφερα να βρω και όλο τον δίσκο, αποτέλεσε για μένα μια βουτιά σε έναν παράλληλο κόσμο φαντασιώσεων, γεμάτο υπερβατικές εικόνες, με μια πρωτόγνωρα ωμή ενέργεια.

Ανατριχιάζω κάθε φορά που ο Maynard τραγουδάει στο «Τhird Eye»: “so good to see you , I’ve missed you so much” και δεν έχω ιδέα γιατί. Η εισαγωγή στο «Eulogy», όλο το «Pushit», που με έκανε πραγματικά να τριπάρω καθισμένη πάνω στο γραφείο μου και ο στίχος “I’ll trade it all for just a little peace of mind” που έως τώρα παραμένει από τα βασικά μου μότο στη ζωή τη δόλια. Στο «Die Eier von Satan» πάντα ψιλοτρόμαζα ενώ οι στίχοι στο ομώνυμο «Aenima» “cause I'm praying for rain/I’m praying for tidal waves/I wanna see the ground give away/I wanna watch all go down…” συνόδεψαν όλη την ψυχολογία μου στην εφηβεία. Και τελοσπάντων η φωνή του Maynard που έσταζε χολή και μέλι συγχρόνως, τα τύμπανα, τα riff, ο ήχος της παραγωγής, τα ιντερλούδια, το απίστευτο artwork…όλα έδεναν με έναν ιδιοφυή τρόπο εντελώς αβίαστα.

Ίσως το μεγάλο ενδιαφέρον για εμένα είναι ότι το «Aenima» μου δημιουργεί τα ίδια ακριβώς συναισθήματα από όταν το πρωτοάκουσα, όντας τελείως άπειρη με τη μουσική, έως σήμερα και μπορώ να το απολαύσω αθώα ως ακροατής με τον ίδιο ενθουσιασμό. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι το «Aenima» είναι και θα είναι ένας από τους δίσκους που διεγείρουν όλες μου τις αισθήσεις. Βλέπω χρώματα ακούω φωνές, η καρδιά μου αλλάζει tempo και όλη η πεμπτουσία της τέχνης με αγκαλιάζει στοργικά.

 

 

Info

Το live της παρουσίασης του δίσκου θα γίνει στις 3 Φεβρουαρίου στο six d.o.g.s.. Το Euphoria κυκλοφορεί από την Inner Ear. Περισσότερα για την Σοφία Σαρρή στην σελίδα της στο Facebook

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο τον δίσκο της εδώ

Επιμέλεια στήλης: Βαγγέλης Μακρής

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM
Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Μουσική / Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Ο Πίτερ Μπράουν, ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες των Beatles, κυκλοφορεί ένα νέο αποκαλυπτικό βιβλίο, βασισμένο σε συνεντεύξεις που είχε πάρει από τα μέλη του συγκροτήματος και από τον στενό τους κύκλο το 1980 και το 1981.
THE LIFO TEAM
«Ζω το Αμερικανικό Όνειρο»: Η άνοδος και η πτώση του απόλυτου hip-hop μεγιστάνα

Μουσική / «Ζω το Αμερικανικό Όνειρο»: Η άνοδος και η πτώση του απόλυτου hip-hop μεγιστάνα

Το χρονικό της μετεωρικής ανόδου του Sean Combs, διάσημου και ως Puff Daddy ή P.Diddy, στον χώρο της μουσικής, της μόδας και της show business, πριν από τον πρόσφατο καταιγισμό αγωγών εναντίον του για σεξουαλικά και άλλα αδικήματα.
THE LIFO TEAM