Odyssia Festival: όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για ένα από τα πιο φιλόδοξα μουσικά φεστιβάλ που έχουν διοργανωθεί πρόσφατα

Odyssia Festival: όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για ένα από τα πιο φιλόδοξα μουσικά φεστιβάλ που έχουν διοργανωθεί πρόσφατα Facebook Twitter
0

Το Odyssia Festival είναι από τα πιο φιλόδοξα φεστιβάλ που έχουν διοργανωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Για επτά ημέρες,  θρύλοι της χορευτικής μουσικής όπως ο DJ Harvey, oι Gilles Peterson και Marcellus Pittman θα εμφανιστούν δίπλα στην θάλασσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο και όχι μόνο.  Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να δουν μοναδικά σετ όπως των Body & Soul που θα παίξουν μουσική για 10 ώρες ασταμάτητα αλλά και να συμμετάσχουν σε διάφορα happenings. Κι όλα αυτά μία ώρα μόνο έξω από την Αθήνα. Με ένα πολύ καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα, η οργάνωση του Odyssia δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από ανάλογα φεστιβάλ του εξωτερικού. Πίσω από το υπέρ-φιλόδοξο αυτό πρότζεκτ κρύβονται οι άνθρωποι του Cariocas Beach Bar που βρίσκεται ακριβώς πάνω από την παραλία του Σχίνου στο Αλεποχώρι. 

 

«Είναι ένα καλλιτεχνικό φεστιβάλ με βάση την μουσική. Παράλληλα έχει πολλά δρώμενα, workshops π.χ. από graffiti artists, installations, αρχιτέκτονες, χορευτές, μουσικούς όπου μαζί με τους παραγωγούς/djs συμπληρώνουν το πρόγραμμα» λέει ο Πέτρος Παπαελευθερίου, ο ιδρυτής του φεστιβάλ, λίγες ημέρες πριν την επίσημη έναρξη του.

«Πιστεύω ότι ενδιαφέρει τον κόσμο που έχει περάσει ένα δύσκολο χειμώνα και θέλει να τα έχει αφήσει όλα πίσω του και να ξεχαστεί για 3-4, 5 ημέρες ανάλογα με το πόσο καιρό θέλει να κάτσει εκεί. Πιο ουσιαστικά όμως όλο το line-up που έχουμε φτιάξει, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί οπουδήποτε στον κόσμο.»

«To φεστιβάλ γίνεται στο Cariocas που είναι σε ένα ψαροχώρι – το Αλεποχώρι -, 80 χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, σε μια γωνιά του Κορινθιακού. Έχουμε τέσσερα stages. Το πρωινό stage που ακουμπά πάνω στην παραλία, το βραδινό stage που είναι στον εσωτερικό χώρο, υπάρχει η chill-out area όπου μπορεί κάποιος να κάνει γιόγκα ή ρέικι για να χαλαρώσει και έχει τα boat parties όπου σε κάνουν μίνι κρουαζιέρες στον Κορινθιακό που διαρκούν 4 ώρες. Έχουμε διοργανώνει 10 από αυτές. Τέλος, έχουμε ένα stage που λέγεται Dome στο top of the hill όπως το λέμε εμείς, στο λόφο που υπάρχει δεξιά. Εκεί μετά τις 6 η ώρα το πρωί που κλείνουν τα dj sets στο main stage, πηγαίνεις και παίρνεις ενέργεια από την ανατολή του ήλιου μέχρι την δύση».

«Θα έχει δηλαδή 24 ώρες μουσική κάθε μέρα;» 

«Ναι, είναι 120 ώρες μουσική non-stop. Ξεκινάμε κάθε μέρα 11 το πρωί και τελειώνουμε 11 το πρωί την επόμενη μέρα για μια εβδομάδα».

 

Odyssia Festival: όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για ένα από τα πιο φιλόδοξα μουσικά φεστιβάλ που έχουν διοργανωθεί πρόσφατα Facebook Twitter
Ο Πέτρος στα πάρτι που βάζει μουσική έχει το ψευδώνυμο Sunshine Pedro.

 

Ο Πέτρος ασχολείται με την μουσική από 14 χρονών. Στα πάρτι που βάζει μουσική έχει το ψευδώνυμο Sunshine Pedro. «Ο πατέρας μου ήταν πάντοτε στον χώρο της εστίασης. Και εγώ και ο αδερφός μου ο Πάνος οπότε ήταν κάπως αναμενόμενο να εμπλακώ στο μουσικό κομμάτι», αναφέρει.«Έχω συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ. Στο τελευταίο που συμμετείχα ήταν με το γκρουπ μου τους Lovesick μαζί με τον Βασίλη Ραπτογιάννη που είναι παιδικός μου φίλος και μουσικός μου partner. Ήταν το Africa Burn στην έρημο της Tankwa λίγο έξω από το Cape Town. Ήταν εμπειρία. Παίξαμε ένα 14ωρο σετ. Το φεστιβάλ δεν είχε οικονομικό χαρακτήρα. Καρφώθηκε στο μυαλό μας. Μετά από τρία χρόνια, αυτή τη στιγμή επιχειρούμε να κάνουμε κάτι ανάλογο στην Ελλάδα».

— Πόσοι μουσικοί και djs συμμετέχουν;

Ξεκινήσαμε αρχικά με 43 και τώρα έχουμε φτάσει στους 83. Οι υπόλοιποι καλλιτέχνες είναι περίπου 30.

— Ποια ήταν η ιδέα από πίσω;

Παρακολουθούσαμε την σκηνή χρόνια και ταξιδεύαμε γι' αυτό το λόγο. Είδαμε ότι εκεί έχει πάει το θέμα της διασκέδασης σχετικά με τα φεστιβάλ οπότε περιμέναμε οι συνθήκες να είναι σωστές ώστε να οργανώσουμε κάτι τέτοιο. Μας πήρε 4-5 χρόνια. Φέτος, είχαμε τους κατάλληλους συνεργάτες αλλά και την οικονομική κατάσταση οπότε είπαμε να πάρουμε το ρίσκο. Το πήραμε και σε λίγες θα ξέρουμε αν έχουμε κάνει καλά ή όχι.

Odyssia Festival: όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για ένα από τα πιο φιλόδοξα μουσικά φεστιβάλ που έχουν διοργανωθεί πρόσφατα Facebook Twitter
Σε ένα φεστιβάλ τύπου Odyssia, μπορεί να κουνηθείς να φύγεις και να αλλάξεις παραστάσεις, να πας για μπάνιο, να πας για πεζοπορία, να κάτσεις στην παραλία, να πας οποιαδήποτε στιγμή θελήσεις εκτός φεστιβάλ και να ξαναγυρίσεις.

— Τι θα δει και θα ζήσει κάποιος αυτές τις μέρες;

Θα δει κόσμο από όλες της μεριές του πλανήτη. Θα μοιραστεί τις εμπειρίες του. Θα δει μουσικούς top class στο είδος τους. Θα ζήσει 7 ημέρες σε ένα πανέμορφο τόπο που αγαπάμε και στηρίζουμε. Θα μπορέσει να πάει για scuba diving, πεζοπορία, ψάρεμα. Υπάρχουν σεσιον μαγειρικής, οικολογικής καλλιέργειας. Γενικότερα, θα συνυπάρξει με όλο αυτό τον κόσμο και την διοργάνωση και παραγωγή για 7 μέρες και νύχτες. Θα είναι μια εμπειρία. Πρώτη φορά γίνεται κάτι τόσο μεγάλο στην χώρα οπότε ο κόσμος που δεν έχει ξαναβιώσει κάτι τέτοιο, δεν χρειάζεται να ταξιδέψει ή να πετάξει στο εξωτερικό και αρκετά χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Μπορεί να το βρει πλέον μπροστά στα πόδια του. Θα βιώσει κυρίως μια εμπειρία αγάπης, συντροφικότητας, χορού και μουσικής σε ένα μικρό ψαροχώρι που οριακά μπορεί να φιλοξενήσει 4000 με 5000 κόσμο.

— Σε τι κοινό απευθύνεται;

Απευθύνεται σε όσους είναι 25 με 60 ανάλογα με το κουράγιο και το πόσο νέος νιώθει ο καθένας μέσα του. Μουσικά για μένα απευθύνεται σε όλο το κοινό είτε ξέρει αυτή τη μουσική είτε όχι. Σίγουρα δεν απευθύνεται μόνο στους φανατικούς του είδους, είναι ένα πράγμα το οποίο μπορείς να παρακολουθήσεις χωρίς να είσαι ειδήμων για να περάσεις καλά.

— Ποιον ενδιαφέρει ένα ακόμη χορευτικό φεστιβάλ στην Ελλάδα;

Πιστεύω ότι ενδιαφέρει τον κόσμο που έχει περάσει ένα δύσκολο χειμώνα και θέλει να τα έχει αφήσει όλα πίσω του και να ξεχαστεί για 3-4, 5 ημέρες ανάλογα με το πόσο καιρό θέλει να κάτσει εκεί. Πιο ουσιαστικά όμως όλο το line-up που έχουμε φτιάξει, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί οπουδήποτε στον κόσμο.

Odyssia Festival: όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για ένα από τα πιο φιλόδοξα μουσικά φεστιβάλ που έχουν διοργανωθεί πρόσφατα Facebook Twitter
DJ Harvey

— Και γιατί συγκεκριμένα εκεί;

Το μέρος είναι πολύ οικείο με μας. Κάνουμε πράγματα εκεί τα τελευταία 18 χρόνια οπότε είναι λογικό να γίνει κάτι εκεί από τη στιγμή που προσπαθούμε και το κάνουμε όλο αυτό το διάστημα. Και να είναι χορευτικό. Προσωπικά λόγω του εξοχικού μου, έχω περάσει όλα τα παιδικά μου χρόνια σε αυτό το μέρος. Πριν στην θέση του Cariocas ήταν  το κεντρικό καφενείο του χωριού. Το είχε ο Κουφός που ήταν κουφός στ’ αλήθεια και συνηθίζαμε να παίρνουμε παγωτά από εκεί με την παρέα μου όταν ήμασταν μικροί. Όταν αποφάσισε να το νοικιάσει, σκεφτήκαμε με τον Βασίλη να επενδύσουμε σε αυτό και έτσι γεννήθηκε το μαγαζί που ξέρουμε τώρα.

— Πόσο δύσκολο είναι να κάνεις ένα τέτοιο φεστιβάλ, τέτοιες μέρες;

Στις μέρες είναι πολύ μεγάλο το ρίσκο. Έχει δυσκολέψει πολύ η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Νομίζω ότι ήμαστε στην κορύφωση της κρίσης. Δυσκολευόμαστε αλλά ξέρουμε ότι και ο κόσμος δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους έξοδα. Είναι πολυτέλεια πλέον η διασκέδαση. Απλά θέλαμε να το δοκιμάσουμε και με πολύ χαμηλές τιμές να δώσουμε στον κόσμο την δυνατότητα να έρθει να το ζήσει.

— Ποια ήταν η κυριότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε στην διοργάνωση;

Σίγουρα οικονομικές δυσκολίες επειδή ξεκινήσαμε με 40 καλλιτέχνες και έχουμε φτάσει στους 83 από φιλοδοξία. Θέματα με τις αρχές, χρειαστήκαμε πολύ χρόνο να τους πείσουμε γι’ αυτό που κάνουμε. ‘Ήταν πρωτόγνωρο γι’ αυτούς όπως και για τους κατοίκους του χωριού που ήταν αρκετά επιφυλακτικοί στην αρχή. Στο τέλος καταφέραμε ο Δήμος Λουτρακίου ειδικά και όλο το Λουτράκι να το αγκαλιάσει. Κάποιοι τοπικοί παράγοντες βέβαια όχι όλοι. Καταφέραμε να ανοίξουμε τις πόρτες του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ οπότε σιγά, σιγά λύσαμε θέματα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν τελειώσει τα προβλήματα. Δεν υπήρχε π.χ. σοβαρό accommodation στην περιοχή οπότε έπρεπε να πείσουμε τους ντόπιους να ανοίξουν τα σπίτια τους να φιλοξενήσουν κόσμο. Είναι λίγο το δύσβατο το μέρος για την μεταφορά. Γενικά δεν είναι μια εύκολη περιοχή αλλά νομίζω ότι αυτό είναι το μυστικό επιτυχίας και του Cariocas, του μέρους που θα γίνει το φεστιβάλ που είναι πλέον το σπίτι μας στην παραλία. Γενικότερα ότι σε δυσκολεύει, σου δίνει στο τέλος μια μεγαλύτερη ευχαρίστηση.

Odyssia Festival: όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για ένα από τα πιο φιλόδοξα μουσικά φεστιβάλ που έχουν διοργανωθεί πρόσφατα Facebook Twitter
Γενικά δεν είναι μια εύκολη περιοχή αλλά νομίζω ότι αυτό είναι το μυστικό επιτυχίας και του Cariocas, του μέρους που θα γίνει το φεστιβάλ που είναι πλέον το σπίτι μας στην παραλία. Γενικότερα ότι σε δυσκολεύει, σου δίνει στο τέλος μια μεγαλύτερη ευχαρίστηση.

— Πιστεύεις ότι τα φεστιβάλ έχουν γίνει τα νέα κλαμπ;

Ναι, το πιστεύω! Πέρα από το γεγονός ότι είναι η νέα μόδα, είναι μια πιο ολοκληρωμένη διασκέδαση. Το outdoors δεν έχει καμιά σχέση με το indoors. Αυτή η διασκέδαση του να είσαι κλεισμένος σε τέσσερα ντουβάρια για χ ώρες πλέον κουράζει και ειδικά στην ηλικία μας. Πολύς κόσμος 35 plus δεν βγαίνει επειδή τα έχει περάσει και δεν του προσφέρει τίποτα παραπάνω οπότε σε ένα φεστιβάλ τύπου Odyssia, μπορεί να κουνηθείς να φύγεις και να αλλάξεις παραστάσεις, να πας για μπάνιο, να πας για πεζοπορία, να κάτσεις στην παραλία, να πας οποιαδήποτε στιγμή θελήσεις εκτός φεστιβάλ και να ξαναγυρίσεις. Έχεις ένα σωρό πράγματα να κάνεις χωρίς να σε περιορίζει κάποιος.

— Είναι τα μόνα που τραβάνε νεαρόκοσμο τελευταία. Γιατί πιστεύεις γίνεται αυτό;

Ο νεαρόκοσμος πάει σε ότι του πλασάρεις και σε ότι προβάλλεται πιο πολύ χωρίς να είναι απαραίτητα καλό πάντα. Τραβάνε τα φεστιβάλ πολύ τη νεολαία αλλά τουλάχιστον για την νεολαία της χώρας δεν νομίζω ότι έχει γίνει κάτι που να δικαιολογεί την ταμπέλα του φεστιβάλ οπότε αξίζει να έρθει στο Odyssia και να βιώσει όσες μέρες μπορεί.

— Τι ανταπόκριση υπάρχει μέχρι στιγμής;

Πολύ καλή διεθνώς. Θα έρθει κόσμος από Ιαπωνία, Αμερική, κεντρική και βόρεια Ευρώπη και φυσικά πολλοί Έλληνες. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι αλλά πάντα περιμένεις το περισσότερο και το καλύτερο, όμως πιστεύω στο τέλος θα δικαιωθούμε. Βέβαια πέσαμε πάνω στο Brexit το οποίο δεν μας βοήθησε καθόλου και φρέναραν αρκετά τα πράγματα επειδή ο φεστιβαλικός τουρισμός έχει κυρίως βάση στην Βρετανία. Κι αυτοί έφαγαν όλη την τρομοκρατία που τρώμε εμείς όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα με την καταστροφολογία. Φαντάσου ότι τα περισσότερα φεστιβάλ στην Κροατία, ένα 60% έχουν ακυρωθεί λόγω αυτής της κατάστασης και από χαμηλές πωλήσεις. Εμείς ήμαστε τυχεροί επειδή το έχουμε ανοίξει σε όλες τις μεριές του κόσμου και είχαμε κάλυψη από την υπόλοιπη Ευρώπη, Αυστραλία και Αμερική αν και περιμέναμε περισσότερο κόσμο. Από την χώρα μας έχουν ανταποκριθεί και έχουμε βρει στήριγμα. Είναι κρίμα να ταξιδεύεις για να δεις κάτι τέτοιο τόσο μακριά και να μην έρθεις να το δεις εδώ. Πιστεύω θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει.

Odyssia Festival: όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για ένα από τα πιο φιλόδοξα μουσικά φεστιβάλ που έχουν διοργανωθεί πρόσφατα Facebook Twitter
Gilles Peterson

— Τι προσδοκίες υπάρχουν;

Η μεγαλύτερη προσδοκία είναι να μπορέσουμε να το συνεχίσουμε. Να γίνει θεσμός, να δώσουμε τις καλύτερες υπηρεσίες στον κόσμο και γενικότερα να γεμίσουμε όμορφες αναμνήσεις τον κόσμο που τόσο πολύ τις έχει ανάγκη.

— Τι πιστεύεις, χρειάζεται ένα φεστιβάλ στην Ελλάδα για να πετύχει;

Σίγουρα χαρούμενους ανθρώπους, πραγματικές υπηρεσίες και ένα μουσικό φεστιβάλ δεν πρέπει να μείνει καθαρά μόνο στο κομμάτι της μουσικής. Πρέπει να έχει και άλλα πράγματα έτσι ώστε να δημιουργήσει μια κοινότητα όπου χρόνο με το χρόνο θα παρακολουθεί, θα βοηθάει από μέσα για να κάνει τον κόσμο να θέλει να το επισκεφτεί ξανά. 

To Odyssia Festival ξεκινάει την Τρίτη 30 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στο Cariocas Beach Bar, Αγ. Σωτήρα, Σχοινός, Αλεποχώρι, Λουτράκι. Περισσότερες πληροφορίες εδώ: www.odyssiafestival.com

Odyssia Festival: όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για ένα από τα πιο φιλόδοξα μουσικά φεστιβάλ που έχουν διοργανωθεί πρόσφατα Facebook Twitter
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

H νέα κυκλοφορία του, το «Thorax», έρχεται να τον καθιερώσει ως αναπόσπαστο κομμάτι της underground εγχώριας σκηνής και εκείνος μιλά για το αν οι rappers και beatmakers καταφέρνουν να ζήσουν αξιοπρεπώς στην Ελλάδα, για όσους ακούνε πως κάνει ραπ και φαντάζονται μια καρικατούρα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM
Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Μουσική / Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Ο Πίτερ Μπράουν, ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες των Beatles, κυκλοφορεί ένα νέο αποκαλυπτικό βιβλίο, βασισμένο σε συνεντεύξεις που είχε πάρει από τα μέλη του συγκροτήματος και από τον στενό τους κύκλο το 1980 και το 1981.
THE LIFO TEAM
«Ζω το Αμερικανικό Όνειρο»: Η άνοδος και η πτώση του απόλυτου hip-hop μεγιστάνα

Μουσική / «Ζω το Αμερικανικό Όνειρο»: Η άνοδος και η πτώση του απόλυτου hip-hop μεγιστάνα

Το χρονικό της μετεωρικής ανόδου του Sean Combs, διάσημου και ως Puff Daddy ή P.Diddy, στον χώρο της μουσικής, της μόδας και της show business, πριν από τον πρόσφατο καταιγισμό αγωγών εναντίον του για σεξουαλικά και άλλα αδικήματα.
THE LIFO TEAM