Οι 20 καλύτεροι hip-hop καλλιτέχνες όλων των εποχών
Από τον Notorious B.I.G. μέχρι τον Snoop Dog αυτοί είναι οι πιο επιδραστικοί hip hop καλλιτέχνες.
1. Notorious B.I.G.
Η καριέρα του Notorious B.I.G ήταν ίσως η πιο σύντομη από αυτή των υπόλοιπων ράπερς -καθώς δολοφονήθηκε στα 24 του- αλλά ήταν σίγουρα η πιο επιδραστική. Δεν ήταν μόνο το φανταστικό ραπ στα δύο άλμπουμ του (Ready to Die, Life After Death) που του έδωσε εκατομμύρια φανς σε όλο το κόσμο, αλλά ήταν επίσης το στυλ του, το χιούμορ του και η μυθολογία που άφησε πίσω του.
2. 2pac
Ο Tupac Shakur εξασφάλισε μια θρυλική καριέρα, όχι μόνο με τη δύναμική των σπουδαιότερων άλμπουμ του (All Eyez on Me, Me Against the World), αλλά και με το τεράστιο μέγεθος της προσωπικότητάς του. Ο αυτοαποκαλούμενος κακοποιός με την καρδιά ποιητή 2pac έφτιαχνε μουσική που πάντα προκαλούσε ένταση και ταλαντευόταν ανάμεσα στις απειλητικές διαθέσεις του και στους αισθαντικούς διαλογισμούς του. Από το "Hit 'Em Up" στο "Life Goes On", το συναίσθημα είναι πάντα διακριτό στο βασικό κορμό του έργου του.
3. Jay-Z
Αν και ο Jay – Z είναι πλέον γνωστός -τουλάχιστον για όσους γεννήθηκαν τη νέα χιλιετία- για τα εμπορικά του άλμπουμ, έχει προσθέσει τα περισσότερα κλασικά κομμάτια από οποιονδήποτε άλλον σ' αυτή τη λίστα. Ο Jay – Z είναι ένας ευφυής συνθέτης με αναμφισβήτητη ικανότητα να παράγει αριστουργήματα, κάτι που τον έκανε τον πιο διαχρονικό hitmaker της γενιάς του. Το Reasonable Doubt (1994) είναι ένα από τα πιο εμβληματικά άλμπουμ της εποχής, ενώ τα The Blueprint και The Black Album έδειχναν από τότε ότι ο Jay μπορούσε να κάνει και εξαιρετική pop.
4. Outkast
Μαζί με τους πολλούς συντρόφους τους της Dungeon Family, οι Outkast ηγήθηκαν της προσπάθειας να οδηγήσουν το ραπ της Ατλάντα σε μια πιο πολύπλοκη κατεύθυνση. Καθώς η εικόνα του ντουέτου μεγάλωνε, προχωρούσαν όλο και σε μεγαλύτερες αλλαγές: Επαναπροσδιόρισαν το hip-hop του Νότου, ανακάλυψαν εκ νέου την έννοια του hip-hop άλμπουμ σαν δομή, κυκλοφορώντας φιλόδοξα LP's όπως τα Aquemini και Stankonia και σπάζοντας τελικά τα σύνορα με την pop μουσική. Τα παιχνιδιάρικα flows του Andre 3000 και του Big Boi, η διδακτική τους στιχουργική καθώς και η ικανότητα τους σαν ηγέτες αλλά και σαν MC’s, τους βοήθησε να δημιουργήσουν την πιο χαμελαιοντική αλλά και συνεπή δισκογραφία του είδους.
5. Rakim
Κανείς δεν έχει ραπάρει καλύτερα από τον Rakim. O ράπερ από το Long Island είναι έξυπνος, χαρισματικός και αρκετά εγκρατής ώστε να βγάλει άλμπουμ με υλικό βασισμένο μόνο πάνω στη μελωδική, βαρύτονη φωνή του. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, οι Eric B. και Rakim ήταν το πρώτο ντουέτο ράπερ/DJ με δύο ισάξια μέλη και σαν σόλο ο Rakim έκανε ένα από τα πιο μαγικά ραπ στην ιστορία, ειδικά με το άλμπουμ της επιστροφής του το 1997, το The 18th Letter.
6. A Tribe Called Quest
Η μουσική που έφτιαξε το ραπ γκρουπ από το Queens, ήταν τόσο μοναδική που και τα τρία μέλη του γκρουπ μπορούν να θεωρούνται είδωλα για πάντα. Βρίσκοντας χώρο σε τζαζ λούπες και ξεσπάσματα κρουστών, οι MC's Q-Tip και Phife δημιούργησαν μια χημεία που ελάχιστοι άλλοι κατάφεραν στην ιστορία του ραπ. Ειδικά τα The Low End Theory του 1991 και το Midnight Marauders του 1993, είναι ίσως τα δύο πιο επιδραστικά άλμπουμ για το ραπ της δεκαετίας του ‘90, βρίσκοντας το γκρουπ απολύτως δοσμένο στον απογειωτικό του ήχο και στους αξέχαστους του στίχους.
7. Nas
O Nas έπιασε κορυφή νωρίς— ήταν 21 όταν έκανε το Illmatic— αλλά παρέμεινε σημαντικός όλα αυτά τα χρόνια με αρκετά hits και μια κάπως απρόσμενη επιστροφή στο τέλος της καριέρας του (Life Is Good). Ο πάντα επιρρεπής σε πειραματισμούς Nas που συχνά σφετερίζεται ξένους στίχους είναι ο τύπος στον οποίο οι λάτρεις της ραπ θα αποτίουν φόρο τιμής για πάντα. Σήμερα, την αφοσίωση του στο στίχο και την εναλλαγή του των flows, μπορεί κανείς να τη δει σε καλλιτέχνες από τον Joey Bada$$ μέχρι τον Kendrick Lamar.
8. Lil Wayne
Στην εποχή μας δύσκολα μπορεί να πει κανείς αν μια νέα έκδοση είναι mixtape ή album. Στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, ο Lil Wayne ήταν ο πρώτος που απέδειξε ότι αυτή η διάκριση δεν είχε καμιά σημασία. Η ιδιαίτερη, εκκεντρική του προσέγγιση στο αποκορύφωμα της επιτυχίας του – με τις πρώτες ηχογραφήσεις των mixtapes Dedication και του Drought—είναι ξεπερασμένη. Σήμερα οι ράπερ δεν δηλώνουν την κυριαρχία τους με το να παίρνουν beats με τα οποία άλλοι έκαναν επιτυχίες. Αλλά ο Weezy έκανε το πιο αξέχαστο ραπ δρόμου της δεκαετίας του 2000 ενώ ταυτόχρονα κυκλοφόρησε μερικά από τα πιο εξωφρενικά και τρελά ποπ-ραπ όλων των εποχών με τα τρία πρώτα Carter άλμπουμ του.
9. N.W.A.
Οι θρύλοι του Compton N.W.A., μετέτρεψαν ιστορίες από την ζωή τους και της ζωής των ανθρώπων της κοινότητάς τους σε αφηγήσεις επιπέδου ελληνικών μύθων και μπλοκμπάστερ ταινιών δράσης. Σμιλεύοντας ένα ελευθεριακό ήχο και παραγωγή που ταίριαζε απόλυτα με τις ιστορίες που αφηγούταν, ο Dr.Dre έγινε ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες στην ιστορία της εμπορικής μουσικής. Το άλμπουμ Straight Outta Compton του '88 μεταμόρφωσε την κουλτούρα της χώρας ξεσηκώνοντας την μαύρη κοινότητα και έτσι επανακαθόρισε την πορεία της ραπ μουσικής.
10. Wu-Tang
Αν και μπορεί να μην ακούσουμε ποτέ τον δίσκο που ο Martin Shkreli κρατάει κρυμμένο, το εκτεταμένο οικογενειακό δέντρο των Wu-Tang, έγινε μια αξιόπιστη δεξαμενή για εξαιρετικές ομαδικές δουλειές αλλά και πολλά επικά σόλο άλμπουμ. Κανείς δεν συνδύασε το περίεργο με το προσιτό όπως οι Wu, η ακατανόητη μυθολογία των οποίων ποτέ δεν εμπόδισε την δημιουργία κάποιων από τα σπουδαιότερα πολυφωνικά ραπ όλων των εποχών. Ολόκληρος ο κόσμος της εναλλακτικής ραπ μπορεί να μάθει από τα στυλ που ανέθρεψαν οι Wu, από το αλλόκοτο και απρόβλεπτο flow του Old Dirty Bastard μέχρι το κοφτερό στυλ του Ghostface Killah.
11. Public Enemy
Οι Public Enemy ήταν οι πιο αξιόπιστοι προβοκάτορες της ραπ και πρόβαλαν το συγκρουσιακό τους όραμα με την αυτοπεποίθηση ενός επαγγελματία πολιτικού. Οι υπερβολικές παραγωγές της Bomb Squad επανακαθόρισαν την κλίμακα στην οποία ένα hip-hop beat μπορούσε να δουλέψει. Το προσηλυτιστικό, μαύρο χιούμορ του Chuck D και η παιχνιδιάρικη σκηνική του παρουσία γιγαντώνονταν από την ρητορική και τις κραυγές για συστράτευση για αντίσταση του Flavor Flav. Οι Public Enemy ήταν σύμβολα που ξεπέρασαν το σκοτεινό λευκό πολιτικό κατεστημένο εναντίον του οποίου στρέφονταν – θρύλοι από την στιγμή που ξεκίνησαν με το Yo! Bum Rush the Show το 1987.
12. DMX
Ακριβώς πριν την αλλαγή της χιλιετίας, ο DMX ήταν η πιο επιβλητική φωνή της ραπ μουσικής όταν η post-grunge βασίλευε και το rap-rock μόλις ξεκινούσε. Παράλληλα με αυτά τα είδη, ο ίδιος κατάφερε να ακούγεται βαρύτερος από όλους τους υπόλοιπους. Όταν τα flow των ράπερ γίνονταν όλα και πιο μπερδεμένα και αγχωμένα στο hip-hop ραδιόφωνο, ο DMX με μια σειρά τριών κλασσικών άλμπουμ στα τέλη της δεκαετίας του 90 – εκ των οποίων και τα τρία πήγαν στο Νο1 του chart του Billboard – ήταν ο πιο άγριος και αδίστακτος όλων των άλλων, κατοικώντας σε ένα ψυχωτικό σύμπαν που ήταν όλο δικό του.
13. Mobb Deep
Δεν υπάρχει άλμπουμ gangsta rap της Ανατολικής Ακτής πιο τέλειο από το δεύτερο άλμπουμ των Mobb Deep, το The Infamous και στο βαθμό που το gangsta rap έχει ένα ορισμό στο λεξικό, αυτός θα έπρεπε να είναι το τραγούδι "Shook Ones Pt. II". Κανένας από τους άλλους ράπερ της Νέας Υόρκης που βοηθούσαν να μεταλλαχθεί το hip-hop εκείνη την εποχή (και κυρίως ο Nas και ο Biggie) δεν είχε τέτοια αφοσίωση σε ένα σκοτεινό ακουστικό όραμα τόσο αιχμηρό όσο και θανατηφόρο. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, το ντουέτο από το Queensbridge, μαζί αλλά και ο καθένας μόνος του, έβαλαν τον πήχη για την καλοδουλεμένη αφήγηση και το κοντρολαρισμένο μένος στο ραπ του δρόμου.
14. Missy Elliott
Μόλις άρχισε να αγγίζει την κορυφή των τσαρτς στις αρχές της δεκαετίας του 2000, διάφοροι ποπ σταρς από όλα τα είδη άρχισαν να αντιγράφουν τα κομμάτια της Missy και το επαναστατικό στυλ του παραγωγού της, του Timbaland. Με τη Missy, κάθε τραγούδι είναι πυκνό και απαλό, γεμάτο με αδυσώπητο θόρυβο και αγνό ρυθμό. Το ταλέντο της είναι το να ξέρει πως να «γεμίσει» ένα ρυθμό και να κρατήσει το δυναμισμό του και είναι μια από τις κυρίαρχες φιγούρες που είχε ποτέ το είδος. Οι αλάνθαστοι δίσκοι της με όλη την προκλητική τους γενναιότητα δημιούργησαν παγκόσμια αίσθηση.
15. Run-DMC
Ως οι πρώτοι υπερήρωες της ραπ, οι Run-DMC με τις επιθετικές τους ρίμες,την λεπτή γνώση της ποπ και την απαράμιλλη αίσθηση της μόδας, έγιναν οι πιο εμβληματικοί καλλιτέχνες της ραπ στα 80's. Τόσο, που σχεδόν όλοι όσοι μεγάλωσαν την εποχή της δόξας τους, ήθελαν να τους μοιάσουν. Οι Rev Run, DMC και Jam Master Jay έφτιαξαν το πρώτο πραγματικά σπουδαίο και ταυτόχρονα εμπορικά πετυχημένο ραπ άλμπουμ αφού βρήκαν τον τρόπο να ενσωματώσουν στοιχεία από την ροκ και την ποπ στο μουσικό τους λεξιλόγιο. Έβαλαν το ραπ στο κέντρο του προγράμματος του MTV και την δισκογραφική τους εταιρεία Def Jam Records, στο χάρτη.
16. Afrika Bambaataa
Ο Bambaataa, ο οποίος βοήθησε στον ορισμό της hip-hop μουσικής και κουλτούρας στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 και στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, έχει μια επιρροή που εκτείνεται από το underground της Νέας Υόρκης μέχρι την κλαμπ μουσική του Μαϊάμι. Όντας ένας από τους πρώτους που δοκίμασε τα όρια της μουσικής από σκρατς και drum machines, οι ιδανικοί για πάρτι δίσκοι του ήταν δυναμίτες που προέβλεπαν το μέλλον: γεμάτες παράσιτα, περασμένες από vocoder συνομιλίες από μια εξωγήινη διάσταση. Για τον Bambaataa το hip-hop ήταν μια κατάσταση του μυαλού· μια παρόρμηση προς μια αυτό-έκφραση χωρίς ενδιάμεσους παρά ένα μάτσο από δογματικούς κανόνες.
17. Beastie Boys
Τρεις σκληροπυρηνικοί πανκ έφτιαξαν ένα ραπ γκρουπ και αυτό έγινε μια από τις πιο καθοριστικές μουσικές μπάντες του τέλους του εικοστού αιώνα. Οι Beastie Boys φλέρταραν με το mainstream αλλά και με το εναλλακτικό σε όλη τη διάρκεια της καριέρας τους, μιας καριέρας από τις πιο αξιομνημόνευτες στην ιστορία του ραπ. Πολλοί θεωρούν ως χαρακτηριστικό έργο του γκρουπ το άλμπουμ Paul's Boutique, αλλά οι τύποι έκαναν επιτυχίες για δυο ολόκληρες δεκαετίες.
18. Eminem
Ο κάτοικος του Detroit επανακαθόρισε το ραπ, προς το καλύτερο αλλά και προς το χειρότερο. Αγνοημένος αρχικά σαν outsider, τελικά αναρριχήθηκε στην ιεραρχία, βγήκε στο ραδιόφωνο και έγινε ο πιο αξιόπιστος δημιουργός επιτυχιών της εποχής του. Η αφοσίωση των οπαδών του είναι τόσο έντονη που οι δίσκοι του εξαφανίζονται από τα ράφια ανεξαρτήτως της ποιότητας τους. Η ωμή ενέργεια της μουσικής του δεν μπορεί να αντιγραφεί. Το The Marshall Mathers LP είναι μάλλον η κορυφαία του δουλειά: περιέχει μεγάλες επιτυχίες όπως το "Stan" και το "Real Slim Shady" αλλά και μερικά από τα πιο ενδοσκοπικά του κομμάτια. Είναι ένας δίσκος στον οποίο οι οπαδοί επιστρέφουν ξανά και ξανά.
19. Snoop Dogg
Ο Calvin Broadus Jr. είχε περισσότερες καριέρες από όσες μπορεί κάποιος να ονειρευτεί κι έτσι είναι δύσκολο να θυμηθείς ότι το ραπ ήταν στην αρχή το μόνο πράγμα που έκανε. Αλλά το σώμα της δουλειάς του Snoop στέκεται από μόνο του, συλλαμβάνοντας την ουσία της πιο μυθικής ραπ σκηνής όλων των εποχών. Ο Snoop ίσως μπορεί να μετρήσει τα λιγότερα κλασικά κομμάτια από οποιονδήποτε άλλο σε αυτή τη λίστα – το άλμπουμ Doggystyle, τα υπόλοιπα είναι αμφισβητήσιμα – αλλά παρέμεινε μια σημαντική φιγούρα στη σκηνή για πάνω από 20 χρόνια, συνεργαζόμενος με νέους καλλιτέχνες και πάντα βρίσκοντας σημεία επαφής με καινούργιους ήχους.
20. De La Soul
Οι De La Soul έφεραν τον ενθουσιασμό στη μουσική και αν και είναι λιγότερο ενεργοί τα τελευταία χρόνια, το 3 Feet High and Rising παραμένει ένα κλασικό άλμπουμ στο οποίο οι οπαδοί επιστρέφουν πολύ συχνά. Η μουσική των De La Soul ήταν το σλόγκαν "Επέλεξε Θετικότητα". Αυτό το είδος θετικού vibe έκοψε με το μαχαίρι το θόρυβο και την αρνητικότητα της ραπ ιστορίας. Τα κίνητρα των De La Soul ήταν αγνά και έτσι ήταν και η μουσική τους.
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ