Ο μastroKristo ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις του θεατή σε μια διαδραστική εγκατάσταση εμπνευσμένη από το φαινόμενο της συναισθησίας

Ο μastroKristo ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις του θεατή σε μια διαδραστική εγκατάσταση εμπνευσμένη από το φαινόμενο της συναισθησίας Facebook Twitter
0

Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με το χαρακτηριστικό της συναισθησίας, δηλαδή τη νευρολογική ανάμειξη των αισθήσεων. Πώς είναι να ακούς τις μυρωδιές, να μυρίζεις τους ήχους και να αντιλαμβάνεσαι με αριθμούς τα χρώματα; Πρόκειται για «κατάρα», όπως θα έκριναν στον Μεσαίωνα, για σπάνια διαταραχή, εφόσον συναντάται σε 1 στους 4.000 ανθρώπους, ή απλώς για μια ξεχωριστή «ιδιότητα»; Αρκετοί διάσημοι υπήρξαν συναισθητικοί, όπως ο ζωγράφος Wassily Kandinsky και οι συνθέτες Oliver Messiaen, Duke Ellington και Alexander Scriabin – για τον τελευταίο, βέβαια, εικάζεται πως στην πραγματικότητα ήταν «ψευδοσυναισθητικός», προσπαθώντας απλώς να μεταφέρει στο σύνθετο μουσικό του έργο τη δική του αντίληψη περί συναισθησίας και όχι ακριβώς τις εμπειρίες του. Η πιο ιδιάζουσα περίπτωση συναισθητικού ήταν αυτή του Ρώσου δημοσιογράφου Σόλομον Σερεσέβσκι, ο οποίος, για να μπορέσει να αντιληφθεί κάτι, έπρεπε να ενεργοποιηθούν όλες του οι αισθήσεις.


«Δηλαδή;», ρωτάω με την άγνοιά μου επί του θέματος τον πλέον αρμόδιο, τον 32χρονο μastroKristo, κατά κόσμον Χρήστο Παραπαγκίδη. Μου εξηγεί πως, αν, αντί για εκείνον, είχα απέναντί μου τον Σερεσέβσκι, θα έπρεπε οι πιο απλές λέξεις που του λέω να του φέρνουν γεύσεις στην άκρη της γλώσσας, διάφορους ήχους στ' αυτιά και χρώματα στα μάτια! Μόνο τότε θα γινόταν πραγματικός διάλογος μεταξύ μας και θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε! Πω, πω, βουνό μού ακούγεται όλο αυτό! Η κουβέντα μου με τον μastroKristo συνεχίζεται και είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα.

Μαθαίνω ότι, πράγματι, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το φαινόμενο της συναισθησίας το έχουμε όλοι μας, μα το «θάβουμε» συνειδητά.


Αφορμή, άλλωστε, για τη συνάντησή μας εν μέσω καύσωνα στο Μοναστηράκι είναι η εγκατάσταση –ο ίδιος, εν προκειμένω, δεν πολυσυμπαθεί τη λέξη «παράσταση»– που έστησε και που θα εκτίθεται τις επόμενες μέρες στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης». Τίτλος της εγκατάστασης: «Συναισθησία - Solomon's Case».


Μάλιστα, είναι η πρώτη συνέντευξη που δίνει ο μastroKristo και γι' αυτό τον βλέπω ιδιαίτερα αγχωμένο, παρ' ότι έχει «φάει» τη μέχρι τώρα ζωή του μέσα στα στούντιο και τους καλλιτέχνες. Ερασιτέχνης ξυλουργός και με θητεία ως μουσικός και τεχνικός σε σημαντικές παραγωγές της ελληνικής δισκογραφίας (Διάφανα Κρίνα, Δήμητρα Γαλάνη, Λεωνίδας Μπαλάφας, Μάρθα Φριντζήλα, Rootless Root κ.ά.), ο μastroKristo αποφάσισε να μας συστηθεί ως δημιουργός κι αυτός μέσω της συγκεκριμένης διαδραστικής οπτικοακουστικής εγκατάστασης.

Ο μastroKristo ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις του θεατή σε μια διαδραστική εγκατάσταση εμπνευσμένη από το φαινόμενο της συναισθησίας Facebook Twitter
Αφορμή, άλλωστε, για τη συνάντησή μας εν μέσω καύσωνα στο Μοναστηράκι είναι η εγκατάσταση –ο ίδιος, εν προκειμένω, δεν πολυσυμπαθεί τη λέξη «παράσταση»– που έστησε και που θα εκτίθεται τις επόμενες μέρες στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης». Φωτό: Άρις Ζάγκλης


Το όλο θέαμα θα διαρκεί 26 λεπτά, γι' αυτό και είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσεων, παρόλο που δεν θα υπάρχει εισιτήριο. Οι επισκέπτες-θεατές θα μπαίνουν ανά 15 και θα βιώνουν μια μοναδική εμπειρία: μπροστά από το κάθισμά του, κάθε θεατής θα έχει έναν ατομικό ξυλόγλυπτο πάγκο με 6 ροφήματα και 6 αρώματα. Κατά την προβολή ενός βίντεο με 6 μουσικά θέματα, φωτεινές ενδείξεις θα του υποδεικνύουν να γευτεί και να μυρίσει το αντίστοιχο ρόφημα-άρωμα, ούτως ώστε όλες οι αισθήσεις του να λειτουργούν ταυτόχρονα. Κι όταν ρωτάω τον δημιουργό τη σημασία του αριθμού 6 στο πρότζεκτ, με ενημερώνει πως ο Σερεσέβσκι είχε αφήσει συναισθητικές περιγραφές για 6 αριθμούς, οι οποίοι ενέπνευσαν τον ίδιο να συνθέσει 6 μουσικά έργα και 6 ψηφιακούς πίνακες ζωγραφικής! Ομολογώ ότι με εντυπωσιάζει η πρωτοτυπία του εγχειρήματος!

Όμως, πώς αυτός, ένας νέος καλλιτέχνης (επίσης, αποποιείται τον χαρακτηρισμό «καλλιτέχνης», λέγοντας πως χρησιμοποιείται μάλλον αλόγιστα τα τελευταία χρόνια), έστρεψε το δημιουργικό του ενδιαφέρον σε μια νευρολογική διαταραχή, σε κάτι τόσο σπάνιο και ιδιαίτερο; «Προέρχομαι από τον χώρο της μουσικής», απαντάει, «όπου ο εκάστοτε στίχος πρέπει να ταιριάξει με τη μουσική μέσω των κατάλληλων λέξεων. Αγωνιούμε πάντα γι' αυτήν τη συνύπαρξη στιγμών, χωρίς να είμαι σε θέση να το διατυπώσω απολύτως σωστά όλο αυτό. Θεωρώ όμως ότι στις μικρές στιγμές αγωνίας της τέχνης υπάρχει μια μορφή συναισθησίας».


Το φαινόμενο της συναισθησίας έχει συνεπάρει τον μastroKristo απ' όταν ήταν 24 ετών. Το 2008 μπήκε στη διαδικασία να αναζητήσει πληροφορίες – που δεν υπήρχαν και πολλές στο Διαδίκτυο. Σύντομα, ενώ τη δική του μουσική κανείς από τους κατά καιρούς συνεργάτες του δεν μπορούσε να την κατατάξει κάπου, άρχισε να σκέφτεται το «πάντρεμά» της με αφηρημένες εικόνες. Σ' αυτό έπαιξε ρόλο και η αυτογνωσία του, η αυτοκριτική του, η επίγνωση ότι δεν είναι ζωγράφος, ούτε επιστήμονας, ούτε καν σκηνοθέτης. Ωστόσο, το ζητούμενό του ήταν πάντα η συγκέντρωση και το συνταξίδεμα των διαφορετικών αισθήσεων και συναισθημάτων. Η επιθυμία, ακόμη, ενός ανθρώπου να εμπλουτίσει την άγνοια και την ημιμάθειά του με οτιδήποτε τον συνεπαίρνει, έχοντας ως βασικό μοχλό του την καλλιέργεια μέσω της μουσικής του παιδεία.

Ο μastroKristo ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις του θεατή σε μια διαδραστική εγκατάσταση εμπνευσμένη από το φαινόμενο της συναισθησίας Facebook Twitter
Oι επισκέπτες-θεατές θα μπαίνουν ανά 18 και θα βιώνουν μια μοναδική εμπειρία: μπροστά από το κάθισμά του, κάθε θεατής θα έχει έναν ατομικό ξυλόγλυπτο πάγκο με 6 ροφήματα και 6 αρώματα. Φωτό: Άρις Ζάγκλης
Ο μastroKristo ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις του θεατή σε μια διαδραστική εγκατάσταση εμπνευσμένη από το φαινόμενο της συναισθησίας Facebook Twitter
Το φαινόμενο της συναισθησίας έχει συνεπάρει τον μastroKristo απ' όταν ήταν 24 ετών. Φωτό: Άρις Ζάγκλης


Θεωρώ ότι το ενδιαφέρον στην κουβέντα μου με τον μastroKristo φτάνει στο απόγειό του, όταν τον ρωτάω αν, κατά βάθος, όλοι είμαστε ή ήμασταν συναισθητικοί. Μαθαίνω ότι, πράγματι, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το φαινόμενο της συναισθησίας το έχουμε όλοι μας, μα το «θάβουμε» συνειδητά. Η πρώτη απόπειρα των μικρών παιδιών να κατανοήσουν τον κόσμο οδηγεί σε συναισθητικές συμπεριφορές, οι οποίες απλώς συναντούν τη χαρά των γονιών μπροστά στην προσπάθεια των τέκνων τους να γνωρίσουν ακριβώς τα μεγέθη του κόσμου. Τότε οι γονείς δεν κάνουν προσπάθεια να «διορθώσουν» τα παιδιά, βρίσκοντας έως και χαριτωμένα τα συναισθητικά τους γνωρίσματα. Όταν, όμως, ένα παιδί μεγαλώνει κι εξακολουθεί να λέει στη μάνα του «όποτε σ' αγκαλιάζω, έχει γεύση φράουλα», εκείνη σίγουρα θα το «διορθώσει», θέλοντας να δημιουργήσει ένα πλαίσιο προστασίας μέσα στην κοινωνία στην οποία πάει να ενταχθεί. Αυτός όλος ο ενθουσιασμός των αισθήσεων είναι που θάβουμε μέσα μας, μεγαλώνοντας σιγά-σιγά με τον φόβο του δακτυλοδεικτούμενου και του «απροσάρμοστου». Η διαφορά, τώρα, με τους συναισθητικούς είναι πως δεν μπορούν να μη «σχολιάζουν» τα πάντα, βάσει της ιδιαιτερότητάς τους, αδυνατώντας στην ουσία να ενταχθούν στο σύνολο.


Ο Σόλομον Σερεσέβσκι, η συναισθησία του οποίου έδωσε τον υπότιτλο στην εγκατάσταση του μastroKristo, ήταν, όπως επαναλαμβάνει ο δημιουργός, η πιο σπάνια περίπτωση. Δεν μπορούσε να καταλάβει τη μουσική, αν κατά τη διάρκεια του ακροάματος δεν «χτυπούσε» στη γλώσσα του κάποια συγκεκριμένη γεύση. Οι λογοτεχνικές εκφράσεις του Σόλομον παρουσιάζουν ενδιαφέρον επίσης, ακόμη κι αν δεν προέρχονται από κάποιο καλλιτεχνικό βάθος. Σύμφωνα με την έρευνα του μastroKristo, μέσα στον συναισθητικό γραπτό λόγο συναντά κανείς έναν ωκεανό ακραίων λογοτεχνικών εκφράσεων. Κι αν κάτι τέτοιο ακούγεται λίγο «βαρύ», ο μastroKristo σπεύδει να μου αποσαφηνίσει πως, όποτε ένας συγγραφέας κάνει χρήση των χρωμάτων των ήχων στο κείμενό του, σίγουρα αντλεί έμπνευση απ' τον κόσμο της συναισθησίας.


Υπάρχουν κάποιες άλλες αναφορές μέσα στην εγκατάστασή του; Εδώ ο δημιουργός με ξαναπηγαίνει στον τρόπο με τον οποίο ο Σερεσέβσκι αντιλαμβανόταν τους αριθμούς. Για εκείνον, ο αριθμός 1 σήμαινε έναν «περήφανο, καλοφτιαγμένο άνδρα», ο αριθμός 2 μια «υψηλά πνευματώδη γυναίκα» ή ο αριθμός 3 έναν «ζοφερό άνθρωπο» κ.ο.κ.

Ο μastroKristo ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις του θεατή σε μια διαδραστική εγκατάσταση εμπνευσμένη από το φαινόμενο της συναισθησίας Facebook Twitter
Εδώ ο δημιουργός με ξαναπηγαίνει στον τρόπο με τον οποίο ο Σερεσέβσκι αντιλαμβανόταν τους αριθμούς. Για εκείνον, ο αριθμός 1 σήμαινε έναν «περήφανο, καλοφτιαγμένο άνδρα», ο αριθμός 2 μια «υψηλά πνευματώδη γυναίκα» ή ο αριθμός 3 έναν «ζοφερό άνθρωπο» κ.ο.κ. Φωτό: Άρις Ζάγκλης


Έμενε να ρωτήσω τον μastroKristo για τα χαρακτηριστικά της μουσικής που του ενέπνευσε το φαινόμενο της συναισθησίας. Μαθαίνω πως θα είναι ambient με στοιχεία κλασικής μουσικής και post rock αισθητικής. Μέχρι και τα electronics διεκδικούν τη θέση τους στο πρότζεκτ, αλλά με μια πιο φυσική διάσταση.


Λίγο πριν από το τέλος, ο μastroKristo τονίζει πως το παρασκήνιο ήταν γι' αυτόν συνειδητή στάση ζωής, πως δεν γίνονται «όλα μαζί» και πως ακόμη κι αν το ποτήρι της δημιουργικότητας ξεχειλίζει, αυτός επιλέγει και πάλι τον ρόλο του παρασκηνίου. Δύο χρόνια απαιτήθηκαν για να ολοκληρωθεί η εγκατάστασή του και βασικά να φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο, που τίποτα δεν θα μπορούσε να τον γυρίσει πίσω σε πρώιμα στάδια.


Info:

Η εγκατάσταση «Συναισθησία - Solomon's Case» σε έρευνα, visuals και μουσική του μastroKristo θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 4 Ιουλίου έως και Πέμπτη 7 Ιουλίου στο Black Box του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης». Ώρες προβολών: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: 19.00-21.00, Πέμπτη: 17.00-19.00, 21.00-23.00. Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η τηλεφωνική προκράτηση θέσεων.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM