Ελληνες εικαστικοί προτείνουν τον Ai Weiwei για το βραβείο Nόμπελ Eιρήνης 2016

Ελληνες εικαστικοί προτείνουν τον Ai Weiwei για το βραβείο Nόμπελ Eιρήνης 2016 Facebook Twitter
1

Τώρα που γυρίζει, και οι προτάσεις για Νόμπελ πέφτουν βροχή, Έλληνες εικαστικοί δημιούργησαν σελίδα στο Facebook ζητώντας να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στον Κινέζο εικαστικό. 

Η σελίδα λέγεται Ai WeiWei for the Nobel Peace Prize 2016 και επιτρέψτε μου να σας την παρουσιάσω χωρίς δικά μου σχόλια.

Ελληνες εικαστικοί προτείνουν τον Ai Weiwei για το βραβείο Nόμπελ Eιρήνης 2016 Facebook Twitter

Η ομάδα έφτιαξε μάλιστα καμπάνια στο Avaaz:

THE WORLD IS NOT CHANGING IF YOU DON'T SHOULDER THE BURDEN OF RESPONSIBILITY. https://secure.avaaz.org/el/petition/Kungliga_Vetenskapsakademien_Ai_WeiWei_for_the_Nobel_Peace_Prize_2016/?nLeyjkb

Posted by Ai WeiWei for the Nobel Peace Prize 2016 on Wednesday, 3 February 2016

     

Tο κείμενο που περιγράφει την εκστρατεία:

 

Με σύνεση, προσήλωση και αυταπάρνηση, οι σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες εργάζονται αθόρυβα αλλά ουσιαστικά με στόχο να ευαισθητοποιήσουν το διεθνές κοινό σχετικά με το προσφυγικό πρόβλημα. Όμως, για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο, η σκληρή εργασία τους εκλαμβάνεται ως δεδομένη. Όταν κάποτε επιβραβεύεται, αυτό συμβαίνει μόλις εντός των ορίων ενός ασφυκτικά κλειστού κυκλώματος «μυημένων». Ακόμα και όταν τυχαίνει να είναι αρκούντως «ορατοί» όπως ο σημαντικός Κινέζος καλλιτέχνης Ai WeiWei, αρνούνται πεισματικά να περιφέρουν στα σαλόνια την διασημότητά τους ή να την εξαργυρώνουν με οποιοδήποτε τρόπο.

Ο Ai WeiWei έχει εδώ και καιρό ματαιώσει όλες του τις διεθνείς υποχρεώσεις για να εγκατασταθεί μόνιμα στο πολύπαθο νησί της Λέσβου βοηθώντας με όσους τρόπους μπορεί στο προσφυγικό πρόβλημα. Η συμβολή του αυτή είναι ανεκτίμητης αξίας και όσοι την έχουν ήδη παρακολουθήσει θα συμφωνούσαν πως είναι παραπάνω από εμφανές ότι ο ίδιος δεν λειτουργεί ιδιοτελώς. Ο Αι άφησε τα πάντα χωρίς να περιμένει καμιά επιβράβευση. Η Λέσβος έγινε το σπίτι του και η παραλία το στούντιό του όπως θα έκανε ο κάθε ειλικρινά ανθρωπιστής καλλιτέχνης.

Ελληνες εικαστικοί προτείνουν τον Ai Weiwei για το βραβείο Nόμπελ Eιρήνης 2016 Facebook Twitter

Αν και γνωρίζουμε ότι ο ίδιος θα αντιμετωπίσει με αξιοπρέπεια και συστολή μια τέτοια πρωτοβουλία, προτείνουμε τον Ai WeiWei για το βραβείο νόμπελ ειρήνης του 2016. Στο όνομα αυτού του πρωτεργάτη επιβραβεύονται επίσης όλοι εκείνοι οι εικαστικοί καλλιτέχνες που συνεισφέρουν ακούραστα, ταπεινά και «από τα κάτω» στην επίλυση των δυσβάσταχτων κοινωνικών και ανθρωπιστικών προβλημάτων που μας κλήρωσε η ιστορία. Είμαστε βέβαιοι ότι κάθε καλλιτέχνης με κοινωνική ευαισθησία θα συμπαρασταθεί στην ευγενή αυτή πρωτοβουλία.

Ο Ai επέλεξε την Ελλάδα αναγνωρίζοντας την ανθρωπιστική υπεροχή του Ελληνικού Λαού.
Ας επιλέξει και η Ελλάδα τον Ai.

scroll down for greek languageWith prudence, dedication and self-denial, contemporary artists work to raise global...

Posted by Ai WeiWei for the Nobel Peace Prize 2016 on Tuesday, 2 February 2016

(Σκέψεις;)

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ