17 ενδιαφέρουσες αλλά σχετικά άγνωστες στιγμές απ’ την ιστορία της 17 Νοέμβρη

17 ενδιαφέρουσες αλλά σχετικά άγνωστες στιγμές απ’ την ιστορία της 17 Νοέμβρη Facebook Twitter
0

Η Ε.Ο. 17Ν δεν πήρε μόνο το όνομά της από την 17η Νοεμβρίου του 1973, αλλά και μερικές απ' τις ιδέες της, τις οποίες προώθησε πάντως με αρκετά διαφορετικό τρόπο απ' αυτόν των εξεγερμένων του Πολυτεχνείου. Η οργάνωση αυτοπροσδιορίστηκε ως μαρξιστική και αντιιμπεριαλιστική, ενώ οι προκηρύξεις της είχαν έντονο αντιαμερικανικό χαρακτήρα. Απ' την ίδρυσή της ως και το 2002 που έγινε η εξάρθρωσή της, οι δολοφονικές επιθέσεις της είχαν ως αποτέλεσμα 23 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Ακολουθούν μερικά στοιχεία για τη δράση της. Άλλα έγιναν γνωστά στην εποχή τους, άλλα εκ των υστέρων.


1. Μια γυναίκα έδωσε στον Ζαν Πολ Σαρτρ την πρώτη πρώτη προκήρυξη της 17Ν

17 ενδιαφέρουσες αλλά σχετικά άγνωστες στιγμές απ’ την ιστορία της 17 Νοέμβρη Facebook Twitter

Ο Ζαν Πολ Σαρτρ, θα βρεθεί, χωρίς να ευθύνεται εμπλεκόμενος με τη 17Ν. Μια γυναίκα θα του παραδώσει έναν φάκελο με την προκήρυξη της πρώτης δολοφονικής επίθεσης που είχε αποτέλεσμα το θάνατο του ακόλουθου της αμερικανικής πρεσβείας, Pίτσαρντ Γουέλς το 1975. Ο Γάλλος φιλόσοφος χωρίς να γνωρίζει περί τίνος ακριβώς πρόκειται, θα την εμπιστευτεί στον διευθυντή της εφημερίδας «Liberation» Σερζ Ζιλί, αλλά ο ίδιος δεν πείθεται από τα γραφόμενα και δεν τη δημοσιεύει. Την φυλάει ωστόσο μέσα σε ένα συρτάρι, για να την ανασύρει ένα χρόνο αργότερα, στις 26 Δεκεμβρίου του 1976. Αφορμή θεωρείται ότι αποτέλεσε η δολοφονία από την οργάνωση του βασανιστή Ευάγγελου Μάλλιου στις 14 Δεκεμβρίου 1976...

Διαβάστε τη συνέχεια στα ΜΙΚΡΟΠΡΑΓΜΑΤΑ.

Mικροπράγματα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ